Ti hogyan készítitek a karácsonyi kacsához a narancsöntetet? (tudásbázis kérdés)
eredeti francia cointreu-t használtam, a narancslekvár valamilyen bio cucc volt, és az akkor még kaiser'snek hívott árkádbeli boltban vettem, de ez most mar interspar és eléggé lepusztult a választéka.
cointreu-t lehet neten rendelni, narancslekvárt meg sok helyen kapni, bár én abból is francia importot vettem, bio-t, ha jól emlékszem, a vásárcsarnokban.
Ez nagyon klassz, köszi!:D
Milyen likőrt és lekvárt használtál?? Boltit vettél?
Lehet egyáltalán kapni, nem volt nehéz beszerezni??
Nagyon jól hangzik. Azthiszem most karácsonykor kifogom próbálni:) Még soha nem készítettem ilyet:)
Köszönöm, hogy leírtad a készítését!:)
Legyen szép napod!
A megmosott bébipulykáról mindenhol lefejtem a bőrt úgy, hogy ne szakadjon el, hanem vissza lehessen rá teljesen hajtani. A combokból fogóval kihúzom a vastag inakat és a mellel együtt mindkettő húsát késsel hosszan bevagdosom (bőrt nem!). Az egész pulykát jól bedörzsölöm sóval és pulykafűzser keverékkekkel bőr alatt és a bőrön egyaránt. A bevagdosásokba, és a bőr alá kockára vágott szalonnát és szeletelt almát nyomkodok (amilyen sokat csak lehet). A pulyka üreges belsejét is teljesen-, kibuggyanásig megtöltöm almával, szalonnával és egészben hagyott, de lehéjazott nyers gesztenyékkel. A pulykát szeletelt alma és gesztenyeágyra fektetem a tepsiben, meglocsolom olajjal és alufóliával jól beborítom. Kb. 200 fokon annyi órán át sütöm, ahány kilós a pulyka (bébipulyka kb. 4-5 kg, tehát összesen kb. 4-5 órát kell sütni). Amikor már puha a hús, leveszem az alufóliát, és piros ropogós bőrig sütöm tovább.
Az egészben vásárolt gesztenyét héjazás előtt érdemes vízbe áztatni, hogy megpuhuljon. A héjazás elég nehéz munka, mert a gesztenye kemény. Van egy kis vékony, barna héja is a kemény héj alatt, amit a nyers gesztenyéről elég nehéz leszedni. Ezt ha nem sikerül leszedni, rajta lehet hagyni, mert a pulyka mellett az almalében lefő róla.
A pulyka alá nem kell vizet tenni, mert az elfővő alma levében párlódik puhára a húsa, ettől lesz olyan páratlanul finom zamatú. A szalonna zsírjában pedig megsül, az alamlében megfőtt gesztenye íze teszi rá a koronát erre a fenséges kompozícióra!
Mi krumplipürével és kétféle párolt káposztával szoktuk enni (fehér, lila káposzta).
;o)
Szia!
Hogyan készíted el a pulykát?
Nagyon jól hangzik amit leírtál:)
És a kacsát hogyan készíted el?? Simán megsütöd?
Felvettem a fórumot, remélem jönnek a receptek..:))
Mi almás-gesztenyés-szalonnás pulykát szoktunk sütni Karácsonyra. Az is isteni!:P
További ajánlott fórumok:
- Ki tart velem szeptember 5-től, karácsonyig a diétámba? Együtt könnyebb!
- Új év előtti elhatározás avagy Karácsonyig -5kg!
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- 2010 karácsonyig - 15 kiló. Társakat keresek, együtt könnyebb:)
- NAGY FOGYÁS! 2011 karácsonyig lefogyunk!
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?