Mi a mézes sütemények titka? Mi az, ami miatt puha marad (lesz)? (tudásbázis kérdés)
Elfelejtettem írni, hogy aki a fára szeretne akasztani mézeskalács figurákat, inkább másik recept szerint készítse el, mert ez azonnal puha és az is marad.
Régebbi próbálkozásaim eredmény a kukában landolt, a gyerekeim pedig megállapították, hogy a mézeskalács nem nekem való feladat. Azért sem adtam fel,mire aztán rátaláltam erre a receptre. Ez annyira egyszerű, elrontani sem lehet.
MÉZESKALÁCS
50 dkg liszt
1/2 ek. szódabikarbóna
17 dkg porcukor
2,5 ek mézeskalács fűszerkeverék
1 egész tojás + 1 sárgája
20 dkg méz
25 dkg margarin
A szárazanyagokat összekeverjük és fészket készítünk a közepébe. A margarint feldaraboljuk, beletesszük a tojásokat és a mézet. Fokozatosan összegyúrjuk. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük. A többi a szokásos: nyújtjuk, szaggatjuk, sütjük, írókázzuk.
Én egyszerre csak a felét kezdem kinyújtani és mindig gyorsan kell dolgozni vele, ne ragadjon. Utána a maradék pár percre bekerül a mélyhűtőbe így nem lesz ragacsos. A tepsibe csak sütőpapírt tettem, könnyen feljön róla. Sütési idő kb 6-7 perc volt.
Nagymama receptje! Ki van próbálva 30 éve.
15dkg rozsliszt, 15dkg rétesliszt, 12 dkg porcukor, 2 tojás 2 evőkanál méz, 7dkg ráma, 1 mokkás kanál szódabikarbóna, őrölt szegfűszeg egy jó csipettel, őrölt fahéj kb. 1 csapott kávéskanállal. Összegyúrjuk és állni hagyjuk 1-2 órát szobahőmérsékleten. A sütőlapot kikenem ramaval és megszórom liszttel mindenhol.
A tésztát apránként kisodrom vékonyra (lisztezd be az alját, mert leragad!)Sütőformákkal kiszúrok szívecskéket, fenyőt, virágot stb. mindegyiknek legyen párja - és megsütöm. A sütőlapot csak egyszer kell kikenni. Amikor világosbarna a süti vedd ki a sütőből és azonnal öntsd ki egy tálcára. (Megkeményedik) Amikor mind kisütötted és kihűltek ragaszd össze őket egy kis baracklekvárral. Az egész tálca megkent sütit tálcástól tedd bele egy nylontáskába úgy, hogy ne kapjon sehol sem levegőt. Másnap fincsi lesz!
Név: Mézes süti
Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: 70 dkg liszt
15 dkg margarin
25 dkg szitált porcukor
3 egész tojás
1 mokkáskanál szódabikarbóna
4 bő olvasztott evőkanál méz
mézes fűszerkeverék
MÁZ:
1 tojásfehérje keményre vert habja
20 dkg szitált porcukor
Elkészítés: A mézet felmelegítjük, levéve a tűzről folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a margarint, a szitált porcukrot, egyenként a tojásokat, fűszereket,majd legvégül a szódabikarbónával elkevert lisztet és jól összedolgozzuk az anyagokat.
Zacskóba tesszük és 24 órát hűvös helyen állni hagyjuk.
Nyújtjuk, szaggatjuk és a tetejét tojássárgájával megkenjük.
Közepes lángon megsütjük.Hamar megsül!!
Tanácsok: Ha a tészta kicsit ragad az összeállításnál tehetsz még hozzá egy kevés lisztet, nem lesz kemény tőle.
Én majdnem egy egész fűszerkeveréket hozzáteszek, de érdemes megkóstolni a tésztát és úgy könnyebb dönteni.
A mázt én több színűre szoktam elkészíteni.Ha ételfestéket teszel hozzá, akkor csak pár cseppet tegyél, ne hígítsa fel nagyon.Kicsit száradni hagyod és már eheted is.
Ez sütés után rögtön puha, de az igazi ízét másnapra hozza ki.Letakarva, zacskóban, vagy fémdobozban tárolom.
Jó étvágyat hozzá!
Sziasztok!
Az én mézeskalácsom még sose volt kemény.Mindig finom puha,azonnal fogyasztható.
Mindjárt bemásolom Nektek,vagy a receptjeim között megtaláljátok.
Még annyit, hogy úgy emlékszem, a szódabikarbóna inkább púpos teáskanálnyi volt... :)
Illetve kb. 3-4 hétig nagyon finom volt, de aztán lett egy kellemetlen mellékíze - én igazából dísznek csináltam, nem megenni. :)
Nekem ez van, ezt küldtem a többieknek is. :D
Egyszer csináltam (tavaly - idén még nem értem oda), és simán visszapuhult. A méz csúcsminöségü volt, Nagypapám méheitöl. Lehet, hogy ez is számít? :D
Íme:
Hozzávalók:
• 50 dkg liszt
• 25 dkg méz
• 10 dkg cukor
• 12,5 dkg sütőmargarin
• 1 tojás
• 1 kávéskanál szódabikarbóna
• 2,5 dkg kakaó
• szegfűszeg
• fahéj
• A díszítéshez:
• 1 tojásfehérje
• 10 dkg cukor
• Vagy különböző magok: mandula, mogyoró, dió, tökmag, napraforgómag, mazsola, puffasztott rizs, lenmag, szezámmag, darálatlan mák
Elkészítés
A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliában, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük, díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.
Nem lenne egyszerűbb ide bemásolni a
JÓ RECEPTET :)
Így egyszerűbben és több ember is hasznosíthatná ☺
Köszönet a segítségért ♥
Próbáljátok ki a karácsonyi svéd süteményt.
Pepperkakor a neve.
Sziasztok! Én is megkaphatnám a puha mézes süti recepteket? Eddig még nekem sem sikerült.
Köszönöm szépen előre is. :)
Küldtem. :)
Az enyémben is szódabikarbóna van.
Szerintem egy jó recept a titok... Aztán pár napot hagyni kell állni - én dobozba szoktam rakni, és
utána megpuhul.
Mivel méz van benne, először bekeményedik..de pár nap múlva megpuhul. Bár van olyan receptem is, ami azonnal puha, de az meg később gyorsabban keményedik. Az először kemény, sokáig lesz puha.
Na..hát..ez érthető?:)
Mézes sütemények titka.
Mi az, ami miatt puha marad (lesz)...
Nekem 3 év alatt nem sikerült megcsinálni ehetőre, ezért lettek belőle díszek... :(
További ajánlott fórumok:
- Szólánc ételekkel, süteményekkel
- Házi sütemények hétköznapra, vasárnapra, vendégfogadásra, ünnepekre
- Szoó Judit - Kilófaló sütemények és Kilófaló finomságok
- Milyen húsvéti ételeket, süteményeket készítetek? Mi lesz a húsvéti menü?
- Melyik a kedvenc édes és sós süteményed?
- Kedvenc desszerted vagy süteményed?