Mit lehet tudni a Campylobakterről? (tudásbázis kérdés)
A mind gyakrabban előforduló betegségnek kedvez az egyre inkább terjedőben lévő kerti partik divatja, amelynek során előfordul, hogy a grillezett baromfi húsát nem kellően sütik át. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy a szóban forgó kórokozó a húsban életben marad, az emberi szervezetbe kerülve pedig megkezdi kellemesnek éppen nem mondható tevékenységét.
A campylobacillus által okozott tünetek kísértetiesen hasonlítanak a szalmonellára, vagyis magas lázzal, görcsös alhasi fájdalommal, s akár gyors kiszáradáshoz vezető hasmenéssel jelentkezik. A betegséget – súlyosabb esetben – hányás is kísérheti. Lefolyása szerencsés esetben öt nap, de elhúzódó kórkép esetén akár 24 napig is eltarthat. A terápiát egyértelműen az antibiotikumos kezelés alkalmazása jelenti.
Antibiot egyelőre nem kaptunk,mert már jobban van...még 4 nap hasfogó,aztán lennie kell legalább 10 tünetmentes napnak...ha nincs,S O S ben doki...ANTSZ lehet kijön,le kellett adni a címeket és hogy milyen állatkáink vannak...
minimalizálni kell a tejterméket,csak élőflórásat szabad,ne egyen házon kivül olyan helyen ahol nem tudom mit és mennyi ideig főztek...no pizza,melegszendvics,hambi,gyros...stb
Bencének gyenge a bélflórája,eszi rendszeresen ha kell a normaflórt,de nulla...most kaptunk egy 4000ftos valamit,reggel veszem meg,doki szerint szuperjó...majdnem ki volt száradva,de már jobban van,mivel nagyon rossz:-)
ancsi.nektek mit mondtak,az antibion kivül?
Igen, attól is elkaphatta.
Korábban a galambok ürülékét tekintették a szakemberek a kórokozó legfőbb hordozójának.
Köszönöm..sajna nem sokat tudtam eddig róla...nagyfiam székletében mutatták ki,napokig ment a hasa,hányt,azt mondta a doki közel van a kiszáradáshoz...most már jobban van kicsit,ma elvileg kap antibiotikumost...
szárnyashúst alig eszünk,mostanában nem is,a sok minden hír miatt apa tiltólistára tetette...viszont apukájánál vannak galambok,nálunk pedig 4db kacsaliba,amit etetnek is...ez okozhatta akkor?csak hogy elővigyázatos lehssek a továbbiakban,és ne kapja el a másik gyerek is...
Köznapi neve csirkevérhas, amelynek meglehetősen kellemetlen következményeiért elsősorban a nem kellően átsütött baromfihús a felelős.
A kórokozó kimutatására nincs kötelezően előírt élelmiszerellenőrzési viszgálat.
A mind gyakrabban előforduló betegségnek kedvez az egyre inkább terjedőben lévő kerti partik divatja, amelynek során előfordul, hogy a grillezett baromfi húsát nem kellően sütik át. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy a szóban forgó kórokozó a húsban életben marad, az emberi szervezetbe kerülve pedig megkezdi kellemesnek éppen nem mondható tevékenységét.
A campylobacillus által okozott tünetek kísértetiesen hasonlítanak a szalmonellára, vagyis magas lázzal, görcsös alhasi fájdalommal, s akár gyors kiszáradáshoz vezető hasmenéssel jelentkezik. A betegséget – súlyosabb esetben – hányás is kísérheti. Lefolyása szerencsés esetben öt nap, de elhúzódó kórkép esetén akár 24 napig is eltarthat. A terápiát egyértelműen az antibiotikumos kezelés alkalmazása jelenti.
A campylobakter egyébként nem csak a nem kellően átsütött hús elfogyasztásával kerülhet az emberi emésztőrendszerbe, hiszen a fertőzést megkaphatják azok is, akik részt vesznek a szárnyasok gondozásában, vagy például azok húsának további feldolgozásában. Azt, hogy a campylobakter miként kerül az állatokba, még vizsgálat tárgyát képezi. Egyes feltételezések szerint azonban nem kizárt, hogy a nevezett kórokozó esetleg a táppal kerül a baromfi szervezetébe, ahol aztán elszaporodik.