Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Vegán - Vegetáriánus életmód, Ki hogyan lett Vegetáriánus vagy Vegán?

Kategória: Összes fórumtéma » Diéta & fitness » Egyéb diétás témák


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

29. tumbo2017-11-14 16:20
eleve egészségesen evett,kevés hús,sok zöldség.
(válasz gribedli*** 28. hozzászólására)

28. gribedli***2017-11-14 15:54
Ezt inkább összességében érdemes nézni, nem biztos, hogy az volt a baj, hogy nem evett húst.

Kinek mit jelent a húsmentesség? Sült krumplit? Akkor ne csodálkozzon. Persze nem tudhatom, hogy a lányod mit evett akkoriban. Vagy tegye a szívère a kezét mindenki, hogy eszik mennyiségre, minőségre zöldséget, gyümölcsöt, vagy mégsem?

Genetikánk 96%ban egyezik a majmokéval. És a majmok szinte csak gyümölcsöt esznek plusz zöld leveleket(spenóthoz hasonló, saláta, stb). Mégsem cukorbetegek, sem túlsúlyosak, stb.

De ha egy majomnak elkezdenek húst adni, és a többi kaját, amit az ember ma eszik, akkor ugyanolyan betegségek jelentkeznek a majomnál is, mint az embernél.

Ritkán,hatalmi harcok miatt, nem éhségből, a majmok megesznek más majmokat is, de ezt csak a törzs bizonyos tagjai. Megfigyelték, hogy náluk is jelentkezett már ettől is a székrekedés, izületi problémák és egyéb tünetek, ami a hússal köthető össze.

Mindenki mondja, hogy a ch és a rákos sejtek, bla bla... namost egy majom, aki egész életében gyümölcsön él, nem lesz rákos, de ha elkezd mindenevőként jelentős mennyiségű állati fehérjét enni, akkor még vastagbélrákot is benyalhat.

Eleve azokban az országokban, ahol higiénés, anyagi, vallásos okok miatt vegánok, ott nem ismerik a vastagbélrákot.
(válasz tumbo 27. hozzászólására)


27. tumbo2017-11-14 11:54
a lányom fél évig nem evett húst.aztán a dietetikus mondta,inkább egyen,mert nem tesz jót neki.azóta eszik csirkét,de mivel nem válogatós, néha disznóhúst is.
(válasz gribedli*** 25. hozzászólására)

26. gribedli***2017-11-14 11:45
Magyarországon pl Dr Tamási Jôzsef belgyógyász, akinek láttam a neten előadásait, vagy dr Szili Zsuzsanna. Bár az utóbbi kineziológus is, én nem hiszek az ilyesmiben, de amit a táplálkozásról mond, azzal egyetèrtek.

25. gribedli***2017-11-14 11:30
Kicsit több mint 2 éve.

Terhesség sem zárja ki a vegán ètrendet, de csak szakember segítségével összeállított, vérvétellel egybekötött diétás menüt követnék. Ahogy ugye a mindenevőket is érintheti bármilyen betegség terhesség alatt, rengeteg mindenevő kismama is szakember âltal összeállított menüt követ (cukros kismamák, anyagcserebetegek, stb, toxémiás kismama) és a mindenevő kismamâk is szednek terhesvitaminokat, stb.

Szóval nem gondolom, hogy van irigyelnivalója a vegánnak a többihez képest, mert azok sem tökéletesek, de végülis hordoz előnyöket is, pl a székrekedés, aranyèr, reflux, biztos, hogy jobban megelőzhetőek egy növényi étrenddel, a fáradtság, enerváltság, a magas koleszterinszint is.

Mivel nincs saját tapasztalatom, és nem tervezek több gyereket, a terhességeim idején még nem voltam vegán, szerintem nem lenne hiteles azt mondani, hogy de, csináld, stb, mert én nem voltam vegán. Sok vegán híresség a terhessége alatt evett állati eredetű dolgokat is, volt, aki meg nem.

Vannak egyébként blogok erről, mégis azt gondolom, hogy egy blog az csak egy blog, semmi sem pótolja a specialistát. Én edző vagyok, nem táplálkozásszakértő, és bár mint edző is tanultam a táplálkozásról is, mert anélkül nem megy, vannak határok, amiket mindenkinek be kell tartania.

Nálunk vannak ilyen központok, ahol vegetáriánus és vegánra specializálódott dietetikusok vannak, rákellenes egészségügyi központ, és ők simán gyerekeket, terheseket is fogadnak de teljeskörű vizsgálatok, nemcsak odadob egy ètrendet oszt jóvan. Nem sarlatánok, pl ilyen Umberto Veronesi intézménye, ő egy elismert tekintély (nemrég halt meg), a mellrák és úgy általában a rák elleni tevékenysége miatt.

Magyarországon is vannak ilyen specialisták, ha vegán terhességet szeretnék, én hozzájuk fordulnék. De csináld magad diéta semmiképpen.

24. rosszcsillag2017-11-14 10:31
Te mióta vagy vegán? Tudsz valamit a vegán babavárással kapcsolatban?
(válasz gribedli*** 23. hozzászólására)

23. gribedli***2017-11-14 07:46
Nem számít annyira, hogy növényi vagy állati, de az állati az nagy mennyiségben toxikus, a növényi meg nem. Mindegy milyen fehérjét eszel, a testednek le kell bontania aminosavakra és újraépíteni belőle a te fehèrjédet, szóval inkább az a fontos, hogy minden eszenciális aminosavat bevigyél, mintsem hogy csak állati eredetű legyen.

Pluszban vitamin nem kell azonkívül, amit írtam, mert ismètlem, a húsban alig van vitamin, ásványi anyagok meg nuku, ellenben a nơvényekben mindkettő.

A tejtermékkel vitatkoznék, hogy segíti-e a kálcium beèpülését mert egy évtizedeken át tartó kísèrletben, ami többtízezer nőt èrintett, kiderült, hogy a tej és tejtermékfogyasztók gyakrabban törték el valamijüket és gyengébb csontjuk lett, ez a felfedezés megcáfolta azt, hogy a csontritkulást meg lehetne előzni tejfogyasztással. Pont hogy ma már tudjuk hogy a tej inkább kioldja a kálciumot a csontokból, hiába van benne sok kálcium. A csontritkulásnak hormonális alapja van. Ténylegesen megelőzni annál, aki hajlamos rá, csak hormonokkal lehet, illetve mozgással, mert a kálcium oda épül be, amit használsz. Teljesen függetlenül attól, hogy iszol-e tejet. Persze kálcium az kell, ezért a növényi források elengedhetetlenek (vagy pl egy jófajta ásványvíz).

Amúgy meg nem kötelező vegánnak lenni, aki vegetáriánus, az is sokat tett az állatokért a döntésével, én vegán vagyok de mert amikor váltottam, tejtermékeket már akkor is ritkát ettem és a tojás meg pont undorító volt, mert egy olyan időszak után voltam, hogy sok tojást ettem, besokalltam, így nem is akartam semmilyen fokozatosságot ebben.

Rövid ideig 2g/kg-ig is elmehetsz fehérjével de amúgy súlyzós edzés mellett is 1,2-1,5g/kg fehérje elég, a többiből szénhidrát lesz, a szervezet nem tud fehérjét tárolni.

És van egy minimum, 0,6-0,8g/kg, ezt kerekítették 1gramm/kg-ra a WHO kutatói, hogy ennyi elég ahhoz, hogy valaki még hozzájusson elegendőhöz. Viszont ha valaki ilyen kevés fehérjèt eszik, mellé jóval több ch-ra van szüksége, tehát ha fehérjeszegényen és ch szegényen is eszik valaki annak tuti, hogy lesz baja, mert 2 makronutrienst korlátozni már veszélyes.

Sok dièta van,ami korlátoz 1 makronutrienst, pl vagy zsírszegény, vagy ch szegény, vagy fehérjeszegény, ennyit a szervezet még tud kompenzálni a másik kettővel. De 2 makrót elvenni nem szabad.
(válasz juciska56 22. hozzászólására)

22. juciska562017-11-14 01:40
Valóban hülyén sikerült válaszolnom -_- Szóval, imádom a sajtokat, meg a tojást is, így nincs tervben lemondani róluk ;-)

A hüvelyesekről még annyit, hogy magamat nem bírom elviselni néha olyan szagos... Nemhogy hetekig kábítsam a kollégáimat, mire ez elmúlik... :( :D

Igen, ez nekem folyamatosan kattog az agyamban(vagy a helyén?...) Hogy most akkor kell-e pluszba vitamin vagy nem, sőt ami még ellentmondásosabb számomra, hogy akkor mennyi fehérje is kell ahhoz, hogy egészségesek maradjuk...? Tényleg annyit számít hogy növényi vagy állati eredetű...?
(válasz gribedli*** 18. hozzászólására)

21. barbus05012017-11-13 17:19
En is vega lettem egy idore, mert a doki azt tanacsolta a pattanasos boromre. Tul sok voltvaz allati eredetu feherje. Gyonyoru szepen alakultam, le is fogytam tole, mert fontos volt az is, hogy jokat egyek. Elotte volt olyan, hogy fajdalomcsillapitot vettem be, mert fajt a gyomrom. Nyarin kijottek parom szulei ok foztek husos dolgokat, nem akartam senkit megbantani igy etem hust. Csak aztan 3 het mulva kiderult, hogy kisbabat varok igy nem sanyargatom a testemet megint egy vegan eletmoddal, mert en az elejen 2 hetig nagyon beteg voltam. Akkor tisztultak ki a dolgok. Mist ezt igy terhesen inkabb nem kockaztatom meg.

20. syria2017-11-13 15:20
Kalandvágyból lettem vegetáriánus, és megtapasztaltam egy rakás előnyét. :)
Sajnos, 3 évnél nem bírtam tovább, annyira hiányzott a hús. :(

19. gribedli***2017-11-13 15:01
Még a hüvelyesek mellett szól, hogy stabilan tartják a vércukrot és még az elkövetkező 3 étkezés utánit is, pl ha eszel egy hüvelyeseket tartalmazó ebédet, vacsorát, akkor az utánuk következő 3 étkezés során, ha azokban nincs is hüvelyes, stabilabb vèrcukrod lesz, mintha nem ettél volna hüvelyest.

Szóval nemcsak azt kell nézni, hogy mennyi ch van benne, hanem hogy összességében hogy hat ki az egész étkezésre.

18. gribedli***2017-11-13 14:56
Hát igen, azért gázosodsz tőlük pont, mert nem eszed mindennap. Ha elkezded enni gyakrabban,akkor 2-3 hét alatt hozzáalakul a bélflórád és nem fogsz. A rostok ugyanez, aki rostosan eszik, annak is a semmiről sok rostra váltás csak ennyi ideig okoz gondot.

Mármint miért nem tervezel vegán lenni, ezt nem èrtettem, akarom mondani, nem kötelező:P, csak hogy mi az a "lényeg"

A b12 vitamin nemdohányzóknàl 5 évig is kitart, de ez a hiány, ami engem a legkevésbé szokott aggasztani mert egy energy drinkben is van egy csomô. Manapság annyi mindenben van (bármilyen izo drinkek, proteinshake, diétás cuccok), hogy már azt is megèrtük, hogy létezik az ellenkezője, hogy túl sok. Pedig nem kéne, ilyen régen nem volt, a felesleg kiürül. A fitnessiparnak hála, mégsem.

De a hiánya sem mindig a húsevéssel köthető össze mert húsevőknél is előfordul b12 hiány, ha rossz a felszívódás (ismètlem, dohányosok, anyagcserebetegek)
(válasz juciska56 16. hozzászólására)

17. juciska562017-11-13 14:02
Szuper, esetleg ajánlanám figyelmedbe a cronometer.com-ot összesítésre, ha a megfelelő alapanyagokat választod ki, arra is kapsz választ miben milyen tipusú meg mennyi aminósav található, tehát hogy milyen fehérjeprofilt hozol össze adott nap.
(válasz rosszcsillag 12. hozzászólására)


16. juciska562017-11-13 13:59
És ezzel pont kiemelted a lényeget, amiért nem tervezek vegán lenni 😁. Nekem így pont jó ;-) a hüvelyesekben oké, hogy sok a fehérje, de én pl rettenetesen gázos leszek tőlük, szóval eszemben sincs erőltetni, kb napi szinten 😁
(válasz gribedli*** 15. hozzászólására)

15. gribedli***2017-11-13 11:35
Ès elhagyni a tojást, tejtermékeket

14. gribedli***2017-11-13 11:34
Bocs, hogy belekotty...a hüvelyesek tele vannak fehérjével és ásványi anyagokkal, ellenben a húsban pl kálciumot nem találunk,a hüvelyesekben ezt is.

A növényi tejek pedig D-vitamin, B12 vitaminnal vannak kiegészítve és ugyanannyi kálcium van benne mint a rendes tejben. Pl az alprot nézd meg.

Tulajdonképpen a többi vitamin, ásványi anyagok meg ugye inkább zöldségben, gyümölcsben, olajos magokban van, akkpr is ha valaki mindenevő, akkor is ha vegán, azokból tud hozzájutni, nem állati cuccokból. Ja, a tofuban is van kálcium.

Szóval nem is olyan nehéz, ha eddig vega voltál, csak elég lesz felcserélni a tejet növényi tejjel, és kicsit több hüvelyest enni.
(válasz juciska56 11. hozzászólására)

13. gribedli***2017-11-13 11:28
:)
(válasz rosszcsillag 9. hozzászólására)

12. rosszcsillag2017-11-13 11:13
Szia, fehérjebevitelre nagyjából figyelek, de épp mostanában gondolkodtam azon, hogy elkezdem számolni a makroimat, legalább néhány hétig. De egyébként a reggelimbe lapátolok minidg vegaproteint :)
Amúgy nem emiatt, de nemrég voltam vérvételen és minden érteékem a referenciatartományon belül van :)

11. juciska562017-11-10 10:32
Szia, vitamin, fehérje bevitelre mennyire figyelsz oda? Én "csak" vegetáriánus vagyok, de mostanában valamiért rákattantam a vegán témáju youtube videókra, ott sokszor látom ezeket a problémákat. Plusz mindig rájövök, hogy ezt viszont én képtelen lennék csinálni :)
(válasz rosszcsillag 9. hozzászólására)

10. rosszcsillag2017-11-09 15:07
Ja és persze cirkusz meg hasonlók.. a helyek ahol állatok melóznak már gyerekkoromban is valamiért mély ellenérzéseket váltottak ki belőlem. Igazán nem is tudom honnan van ez az érzékenység, de... amikro a szüleim cirkuszba mentek a testvéreimmel, már akkor nem mentem el velük.

9. rosszcsillag2017-11-09 15:04
Az állatok szeretete miatt vegetáriánus voltam 14 éves korom óta, egészen 21 éves koromig. Másfajta problémám volt az evéssel (anorexia) majd amikor elkezdtem kikeveredni belőle, visszatért az étrendembe a hal és nagy ritkán egy kis csirkemell.. fura módon engem a csontol emlékeztettek arra, hogy egy halott állatot eszem, így csak és szigorúan a csirke melle jöhetett szóba. Tojást akkor sem ettem, igaz csak a "látható" tojást nem voltam hajlandó, pl tésztákban, sütikben stb.
Ez ment 21- 37 éves koromig. Most 38 leszek és az elmúlt fél evben vegánként élem az életem.
Bőrből készült ruhát, cipőt, divatcikkeket, kozmetikai termékeket 13- 14 éves korom óta nem használok. Akkoriban még nehezebb volt utána járni ennek, de azért igyekeztem információkat gyűjteni.
Én így érzem jól magam... az állatok miatt. Imádom őket <3

8. kam22011-06-14 10:14
Belenéztem a vágóhídra menő marha szemébe.

7. erika752010-08-24 19:33
Én 30 éve nem eszem húst,mert nem szeretem az ízét!Vega vagyok,de nem az életmód miatt!:-))Ha most kellene egy falatot ennem,azt hiszem meghalnék!!:-))

6. ariadna2010-08-24 19:26
Mintha magamat hallanám! :)
A vegetáriánusok igazi ínyencek.
Állítom még így is több mindent megeszek, mint az átlag ember. Vagyis mindent ami nem hús, nincsenek kivételek. Szeretem ezt az életformát, csak egy gondom van vele, hogy megnehezíti a fogyókúrámat. Ha energiára van szűkségem szénhidrátot eszek. :(
(válasz norci78 4. hozzászólására)

5. kissa182010-08-23 21:13
Én el sem tudnám képzelni, hogy ne egyek húst. Imádom a zöldségeket is mindenfélét, de nekem valahogy úgy teljes, ha kiegészítik egymást. :)


4. norci782010-08-23 20:57
én már kb 12 éve nem eszem hús, max halat...
nem tartom magam ez miatt vegának. egyszerűen nem szeretem a húst:)
van aki a spenótot nem szereti én a húst :)

3. Sempai T:2010-08-23 13:35
Még...

2. ariadna2010-08-23 12:00
Már kiskorom óta elutasítom a húst, nem azért, mert sajnálom az állatokat csak mert nem szeretem. Már 13 éve egyáltalán nem ettem húst és jól megvagyok. Leszámítva, hogy ősz óta rakoncátlankodik a mandulám és emiatt sokszor voltam beteg soha semmi bajom nem volt.

1. hippikirálylány2010-08-23 11:56
úgy alakult, hogy elkezdtem egy étrendet már majdnem 1 hónapja és rájöttem, hogy hiába nem tiltott nem eszem húst sem semmi olyat aminek 'szeme van' sőt rádöbbentem, hogy nem is hiányzik és sokkal jobban érzem magam, a vitamindús - rostdús étrenddel mint valaha :)

Kiben, hogy alakult ki, hogy nem eszik állati eredetű dolgokat?