Tészta gyúrása (beszélgetős fórum)
2 marék liszt, 1 tojás, csipetnyi só, kevés víz.
Ezeket összekevered, hogy jó kemény, de még gyúrható legyen. Amikor már síma, lisztezett ruhára teszed és egy tálkával letakarod. A tetejét is egy picit átsimítod liszttel. Kb. 15-20 perc múlva nyújtófával el kezded nyújtani körbe-körbe. Néha újra meghinteni liszttel, hogy ne ragadjon. Ha már elég vékony, akkor hagyd száradni. aztán a nyújtófára föltekerni, elvágni kettőbe és keresztbe minél vékonyabbra vágni. Nincs is finomabb, mint a házi cérnametélt, de lehetséges az eperlevél is... Sok sikert!
én pontosan ugyanígy készítem, annyi a különbség, hogy őrölt köményt teszek még bele...
tökből ugyanígy el lehet készíteni, és nagyon finom!
/és főleg olcsó, így hónap vége felé..:-(((/
Én úgy csinálom a fasírtot:
1 kg.darált lapocka(a comb túl száraz,a lágyékos túl zsíros)
kb.60-70 dg kenyér,vízbe áztatva, vastagra szeletelve,hogy könnyen lehessen kicsavarni.A legjobb a félbarna kenyér.Nekem a zsömle nem jó.Az csak nyúlik.
2-3 fej!!! fokhagyma
legalább 3-4 dg.pirospaprika
1 púpos teáskanál só
1 lapos teáskanál bors
3-4 teáskanál delikát
2 tojás
Tök pépesre gyúrom
1 evő kanál sót 2-3 dl vízbe feloldok,és ebbe mártogatott kézzel formázom a fasírtokat.
Forró zsírban sütöm.egyszerre 9-12 db-ot.
Ha megfigyeled:nincs benne vöröshagyma,se petrezselyem,se majoranna.
De a szomszédok ismerik,és csurog a nyáluk,ha megérzik az illatát!
Én szoktam bekavarni 2-3 kg húst is.
A tálcára nylont rakok,rárakom sorban a sósvizes kézzel megformázott fasírtot,és berakom a fagyasztóba.Ha megfagy lehet zacskóba rakni.
Amikor eszembe jut,hogy valamihez feltét kell,gyorsan tudok mihez kapni.Fagyottan kell akkor a forró zsírba tenni.
Meséld el a húslevesed!
Nekem a tepsibe sütött fasírt nem jött be.Zsíros maradt.
Tanácsolom,ha elzártad,rögtön szedd ki a tepsiből,talán ez segít.
Akarod hogy elmondjam a mások szerint,világbajnok fasírtomat?
köszi a tippeket, kipróbálom mindet! tudom, hogy nagy szégyen, de a grízgaluska kimaradt eddig az életemből:((( mindig a nagyiknál ettünk, és nem fogjátok elhinnii, 12 éves korom óta főzök a családra, de mindig tésztát csináltam hozzá, és igazán finom húslevest is kb egy éve tudok, ami tiszta is, pedig már minden tanácsot próbáltam:-)
főzök ma húslevest, fejtettbab főzeléket, és életemben először a fasírtot sem olajban-zsírban sütöm, hanem betoltam tepsibe, kíváncsi leszek, hogy sikerül... lesz még túrógombóc, szilvásgombóc, és túrósbukta is, sósrúd, remélem vasárnapig nem kell főznöm:-)
Ezt majd én is megpróbálom!
Köszi.
A grízgaluskát úgy csinálom:
1 kisebb tojást kettéveszek.
A sárgájába teszek egy késhegynyi sütőport.
A fehérjét jól felverem,összekavarom a sárgájával,és annyi búzadarával,hogy könnyű legyen még kavarni,de összeálljon.
Rögtön a csendesen forró levesbe szaggatom,egy nokedli szaggatón.10 perc alatt készre fő.
Nagyon gyorsan kell vele dolgozni,mert megkeményedik,és nem lehet átnyomni.
Na húzok mert nekem meg a mosatlanom is van:_) DE hála ebédet nem kell főzzek:-))Jó tésztázást!!
DE azért pihizzetek is
További ajánlott fórumok:
- Hétvégére keresek egy jó sütit, amibe sok krém van, de kevés tészta. Tudtok segíteni?
- NoCarb tésztáról vélemény?
- Mit szoktatok enni pörkölthöz tészta és kenyér helyett?
- Házi pizza: megkel a tészta, a sütőből kivéve mégis lapos, teljesen száraz. Miért?
- Szerintetek a pizza és a melegszendvics helyettesítheti a meleg ételt (pl főzelék, tésztafélék, pörkölt stb...) a mindennapokban?
- Tejföllel, liszttel besűrített mártások a konyhapolcról, hűtőből nyershús nélkül kifőtt tésztához. Tudtok receptet?