Lakodalmas sütemények. (beszélgetős fórum)
Sziasztok!!
Várnék ötleteket, tippeket, recepteket, milyen sütit lenne érdemes sütni egy lagzira, ami két hét múlva lesz..
Olyat szeretnék, ami nem olvad nagyon, mert utaznunk is kell a lagzi helyszínére...
Diós kosárkák:
Tészta: 0.5 kg liszt, 6 tojás sárgája, 2 evőkanál tej, 1 rama, 1 sütőpor, 10 dkg porcukor. Ezeket összegyúrni és a kosárka formába belenyomogatni, vékonyan, hogy beleférjen a hab.
Töltelék: 6 tojásfehérje, 30 dkb porcukor, 30 dkg daráltdió, kevés rum. A kosárba nyomogatott tésztát vékonyan megkenjük baracklekvárral és a diós habból kis halmokat rakunk bele. Mehet a sütőbe!
Kókusz golycli:
Hozzávalók:
* 1 zacskó darált keksz
* 15 dkg porcukor
* 5 dkg kakaópor
* 1 kocka sütőmargarin / aki nem szereti nagyon vajasan, elég a fele!
* 2 evőkanál rum / rumaroma
* meggylé, befőtté vagy dobozos üdítő
* 15 dkg kókuszreszelék
Keksz, majd porcukor össze keverni, bele a vaj, szépen eldolgozni, a meggylébe szoktam én elkeverni az aromát/rumot, és úgy öntöm bele a kekszbe, amennyit felvesz. Leválljon a kézről, és kostolgatni kell, mert nem jó ha folytó a tészta. Aztán közepébe meggydarab, bele a kókuszba. HAMI
Kata (Kató, Kati) szelet
Tésztához:
* 50 dkg liszt
* 3 tojás sárgája
* 1 sütőpor
* 15 dkg porcukor
* 15 dkg zsír (én rámával készítem)
Krémhez:
* kb 0,5 liter tej
* 1 cs vaníliás cukor
* 2 ek sárgabaracklekvár
* 2 ek kakaópor
* 10 dkg cukor
* 10 dkg vaj
* 0,5 dl rum
Mázhoz:
* 3 tojásfehérje
* 30 dkg porcukor
A lisztet tálba szitáljuk, a cukorral, sütőporral, csipet sóval elkeverjük.
Belemorzsoljuk a zsírt (Ramat), a tojássárgákkal és kevés tejjel összegyúrjuk a tésztát.
3 cipóra osztjuk és vékonyra nyújtjuk.
Előmelegített sütőben tepsi hátán világos rózsaszínre sütjük a lapokat.
Egy lapot összemorzsolunk, és leöntjük meleg tejjel.
Ráhintjük a vaníliás cukrot, porcukrot és összekeverjük.
Belekeverjük a többi hozzávalót: barackekvárt, kakaóport, rumot. Végül a vajjal jól kikeverjük.
Ezt a masszát a két lap közé simítjuk.
Tetejére fehér mázat teszünk, melyhez gőz felett felverjük a habot a cukorral jó keményre.
A kemény habot elegyengetjük a tészta lapon.
# Másnap vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
Egyszerű meggyes süti, csoki mázzal
Hozzávalók:
4 tojás (nem kell szétválasztani a fehérjét a sárgájától)
30 dkg porcukor
17,5 dkg rama
1 kis pohár tejföl (lehet 12%-os is)
20 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2-3 dkg kakaó
1 maréknyi magozott meggy (én készítettem már befőttből és mirelit gyümölcsből is)
Lehet a meggyet előtte egy kis rumban megáztatni, de nem szükséges.
A tojásokat, a porcukrot, ramat, tejfölt jó simára kikeverjük. Közben a lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd óvatosan az egészet összekeverjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, a tetejére rászórjuk a jól lecsepegtetett meggyet (sülés közben úgyis belesüllyednek a tésztába) és sütjük. (Nem a legnagyobb méretűben kell sütni, mert nem túl nagy adag. Én a kb. 22 x 39cm-es-ben sütöm.)
Ha kihűlt kiborítjuk, lehúzzuk róla a papírt és csokimázzal bevonjuk.
Csokimázhoz kb. 15 dkg Party tortabevonót (szerintem ez a legjobb) és 1 kávéskanál olajat gőz felett felolvasztok és rákenem a sütire.
Nálunk mindig sikere van, gyorsan elkészíthető.
Zserbó szelet
Hozzávalók: 35 dkg liszt
1 egész tojás
5 dkg cukor
20 dkg Rama
1 dl tej
1 cs. élesztő
csipetnyi sütőpor
Töltelék: 15 dkg darált diót
12 dkg porcukorral összekeverünk
20 dkg lekvár (Szerintem baracklekvárral a legfinomabb.)
2-3 evőkanál rum (sütőrum is megfelel erre a célra)
Bevonat: 10 dkg cukorból és 3 dkg kakaóból készült csokoládémáz.
(A biztos siker érdekében én mindig Party tortabevonót használok, melyet gőz felett egy pici étolajjal keverve felolvasztok és rákenem a tésztára.)
Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy kb. 35 x 25 cm nagyságú tepsi méretűre, de a tészta ne érjen egészen a tepsi széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és porcukor keverékének felével, megspricceljük egy kis rummal. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük, és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát szobahőmérsékleten egy óráig kelesztjük. Utána a tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletesen világospirosra sül.
(Én a sütés első 10 percében alufóliával le szoktam takarni.)
A megsült tésztát, ha kihűlt csokoládémázzal bevonjuk. Ha kihűlt apró kockákra, vagy apró hosszúkás szeletekre vágjuk.
(Érdemes a fogyasztás előtt 2-3 nappal megsütni, mert addigra jól összeérnek benne az ízek és sokkal finomabb.)
Hókifli
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg rétesliszt
25 dkg rama
2 dl tejföl
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
beforgatáshoz:
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
töltelékhez:
20 dkg dió vagy mák
15 dkg cukor
5 dkg méz
3 dkg mazsola
1 dl víz
reszelt citrom és narancs héj
őrölt fahéj
Forrázott dió és mák elkészítése:
A vizet, cukrot felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót (vagy mákot), mézet, mazsolát, citrom és narancshéjat, őrölt fahéjat. Kihűlés után használjuk csak fel.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, sóval, vaníliás cukorral, tejföllel összegyúrjuk. 1 órás pihentetés után 3 mm vastagra kinyújtjuk és 6x8 cm-es téglalapokra felvágjuk. A tölteléket henger formában rátesszük, a tésztával begöngyöljük, és kiflit formázunk belőle. 180 °C-os sütőben sütjük.
Még forrón vaníliás porcukorba fogatjuk.
Én szoktam még gesztenyemasszával (egy kis rumot teszek bele), sűrű gyümölcslekvárral is tölteni. Egyszerű elkészíteni, finom és sokáig eláll.
Gyerekkorom emléke a kullogó, vagy vízenkullogó, vagy nagykunsági lakodalmas sütemény.....
Kinézetre : a tésztából rudat sodrunk, megtekerjük és patkó alakba hajlítva kristálycukorba forgatva sütjük. /Szerintem régebbi szakácskönyvekben megtalálható./
Szokták még az őszibarackot is sütni, vagy különféle fél formában sütött töltött, dió, mandula, kifli, kagyló alakú apró sütiket is adni.
Sósakat pedig az apró pereceket, pogikat vagy csavart, masni alakú sajtos tésztákat ismerem.
Van valami konkrét kérésed?
Sziasztok!
Olyan régi hagyományos sütemény( édes-sós) recepteket szeretnék, amiket vidéki lagzikban készítenek.
További ajánlott fórumok:
- Szólánc ételekkel, süteményekkel
- Házi sütemények hétköznapra, vasárnapra, vendégfogadásra, ünnepekre
- Szoó Judit - Kilófaló sütemények és Kilófaló finomságok
- Milyen húsvéti ételeket, süteményeket készítetek? Mi lesz a húsvéti menü?
- Mit csinálnátok azzal a személlyel, aki elrontja gyermeketek lakodalmát?
- Melyik a kedvenc édes és sós süteményed?