Szalicil, vagy Na benzoát? (beszélgetős fórum)
"C-vitaminnal (aszkorbinsav, E300) együtt alkalmazva benzol, egy ismert rákkeltő anyag keletkezhet, melynek mennyisége a hőmérséklettől, a fénymennyiségtől, és az eltelt időtartamtól egyaránt függ."
A gyümölcsökben többnyire van C-vitamin, szóval...
Egyébként Na-Benzoát található az összes olcsó üdítőben, nekem nem szimpatikus, de úgy látszik az államnak már régóta nem a mi egészségünk a fontos. Sőt.
Azért az elgondolkodtató,hogy a jól bevált szalicilt -mint tartósítószert-megszüntetik,de agyba-főbe reklámozzák mint a leghatásosabb fájdalomcsillapítót.Egyáltalán nem mellékes tényként azért elmondhatom,hogy mindig ezt használtuk tartósításra (szinte az egész országban évtizedeken keresztül),fájdalomcsillapítót viszont senki nem szedett a famíliámból,nem is voltak betegek,simán ledolgozta aktívan mindenki a 75-80 évét,és azontúl is...De sem nátrium-benzoátot,sem mást nem használtak,csak szalicilt.(Igaz,csak kis késhegynyi kellett a befőttek tetejére,s azt is leszedtük mikor felbontottuk.)A benzoátot egyébként sem szeretem,szerintem van íze és rossz.
Máskülönben és szerencsére,-leleményes a magyar-,van és kapható a szalicil,csak egy kicsit utána kell járni.
Köszi, de hol van az a gyógyszertár??
Mindenki ezt hajkurássza, itt a szezonja :-)
Ezen mérgelődök én is, hogy nincs sehol.
Eddig sem ettem meg. Csak a lekvár tetejére tettem , vagy két celofán közé. De az üvegeket ezzel mostam ki. Nem tudom én sem, hogy a Na benzonátból mennyi kell a lekvárhoz, eddig csak befőttekhez volt használva.
Ami a lényeg, hogy ezzel mostam lábat. A bőrkeményedést felpuhította, és szagtalanít. De most ennek is vége.Kell keresni valami új csodakencét, de mit??
Hasonló módon kell használni,mint a szalicilt.
Én 1 késhegynyit teszek az üveg tetejére,de egy keveset keverek az eltevésre szánt dolgokba is. /kb.kilónként fél mokkáskanálnyit/Kevésbé káros hatása van a Na benzoátnak,mint a szalicilnak. Nekem évekig eláll mindenem a Na benzoáttal.
Van, akinek ég a gyomra a szaliciltől, azoknak jobb a nátrium-benzoát.
Egyébként szerintem mindegy.
A Wikipédia szerint: A szalicilsav (INN: salicylic acid) (a fűzfa Salix latin nevéből, melynek kérgében található) egy béta-hidroxisav (C6H4(OH)CO2H), melyben az -OH csoport és a karboxilcsoport szomszédos helyzetű.
Színtelen kristályos anyag. Vízben nehezen oldódik, de a kloroform, az éter vagy az alkohol igen könnyen oldja. A szintetikus kémiában gyakori reagens, a természetben növényi hormon. A salicin anyagcseréje során keletkezik. Legismertebb rokonvegyülete az acetilszalicilsav, mely (többek között) az Aspirin nevű gyógyszer hatóanyaga. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Acidum salicylicum néven hivatalos.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan tudom megkülönböztetni a szalicilt a szódabikarbónától?
- Sárgabarack lekvár: Nátriumbenzonáttal v. szalicillel? Tapasztalatok?
- Paradicsom befőzés! Szalicilt tegyek bele vagy anélkül is eláll?
- Hogyan tudok kimérni 1 deka szalicilt mérleg nélkül?
- Miért nem szabad főzni a szalicilt?
- Miért nem szabad főzni a szalicilt? Mi történik olyankor?