Ételfesték vagy tempera (beszélgetős fórum)
gyurmazacskó
3csésze víz
4evőkanál kukoricakeményítő
ételszínezék
-vizet felforralunk
-másik tálban kukoricát és vizet keverünk össze tésztasűrűségűre, ezt adjuk hozzá a felforrt vízhez.
- addig főzük míg be nem sűrűsödik
hozzáadjuk a színezéket és hagyjuk kihűlni.
tegyük nejlonzacsiba és alaposan zárjuk le.
gyerek szívesen gyúrja, gyömöszöli.
csak így használtuk, nem tudom, hogy alkalmas-e külön gyurmázáshoz, de gondolom igen.
Megkeresem a sómentes gyurma receptje valahol megvan :S
csak tudnám hol...
Szia!
köszi túl vagyok rajta. az ekcémám miatt gondoltam ,hogy nem marna annyira..(gumikesztyűt nem bírom).
Rem amit leírtam az nem lesz olyan vészes.
miért nem hagyományos só-liszt gyurmát készítesz?
2 rész só,
2 rész liszt
1 rész víz,
összegyúrni, hütőben, nejlonzacskóban sokáig eláll
(ha a só megengedett csak egy kevés liszttel az épp használt mennyiséget újra gyúrod)
de ebből lehet rendszeresen kis mennyiségeket is készíteni amikor szükség van rá, így nincs gond a tárolással sem...
Szia!
Én ételfestékkel színeztem.
Sziasztok .
Gyurmát szeretnék házilag készíteni a gyerekeknek .Színezni is szeretném de úgy olvastam,hogy az ételfesték ártalmasabb mint a tempera.
Vélemények?
a recept ha valakit érdekelne:
Gyurma1
20 dkg liszt
10 dkg só
2 kávéskanál citromsav
1 evőkanál étolaj
3 dl víz
Serpenyőben vagy bármilyen más főzőedényben keverjük össze az alapanyagokat, majd alacsony hőfokon állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre. Ne ijedjünk meg, ha hirtelen sűrűsödik és enyhén csomós maradt a massza. Borítsuk ki vágódeszkára és dolgozzuk át. Addig kell gyúrni míg egyenletesen sima, rugalmas tésztát kapunk. A főzőedényt azonnal áztassuk be, különben nehéz elmosni! A kész gyurmát több részre szétszedve színezhetjük temperával vagy ételfestékkel (gyerekeknek ártalmatlanabb az ételfesték). Ha kihűlt, kezdhetjük a formázást. A kész remekműveket meg is száríthatjuk szobahőmérsékleten vagy langyos sütőben. Az elkészített gyurma fóliába tekerve, hűtőszekrényben sokáig tárolható.
gyurma2
0,5 kg liszt
6 dl víz
4 evőkanál só
3 evőkanál olaj
2 evőkanál borkősav (gyógyszertárban kapható)
elkészítés uygan az, int az előzőnél.
További ajánlott fórumok:
- Nem kaptam kék ételfestéket, házilag készítenék fondant, mivel tudom esetleg kékre színezni?
- Házi gyurmát mivel tudnék ZÖLD-re színezni, ha nincs itthon ételfestékem?
- Piros ételfestéktől miért csak rózsaszín a tejszínhab?
- Hol lehet ételfestéket kapni?
- Festett-e már valaki tejszínhabot folyékony ételfestékkel?
- Barack formájú sütit sütök. Az ételfestéket töményen használjam a festéshez vagy higítsam?