Káposzta és rizsleves-t hogyan kell elkészíteni? (beszélgetős fórum)
Káposztelevest imádom, most is van a hűtőben egy kevés.Van pár könyvem, leirásom erről a levesről, végigcsináltam a Gastroyal kápileves kúráját.
Kb. egy liter vizbe teszek kettő hagymát felapritva,jó sok zöldséglevesport/DM-ben kapható/
tárkonyt, fokhagymát, erős daráltpaprikát, köményt egy babérlevelet, majd belereszelem a káposztát, esetleg még egy húsus paprikát is teszek hozzá és öntök bele egy kis balzsamecetet.
Végén kis pirospaprikát adok hozzá.
Olyan lesz mint egy fini korhelyleves.
Esetleg ha valaki sokáig akarja ezt a leveskúrát végezni csirke vagy pulykamellet is pirithat bele, igy megvan a fehérje adagja is.
Néha én még babot is teszek hozzá.
A káposztalevest én se csípom :(
De a rizsleves egész jó! bármilyen zöldséggel, barnarizs bele, ehető!
A KÁPOSZTALEVES:
Hozzávalók: 6 db nagy vöröshagyma, 1-2 kis konzerv paradicsompüré, 1 nagy fej káposzta apróra vágva, 2 db zöldpaprika, 2-3 zellergyökér vagy 6 zellerszár, 1 csomag levespor vagy 3-4 kocka , 4 db sárgarépa, petrezselyem, bazsalikom apróra vágva.
Elkészítése: A hozzávalókat közepes nagyságúra vágjuk, egy nagy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Adhatunk hozzá worchester szószt is, majd forraljuk fel - ez kb. 10 percig tart. Majd csökkentve a lángot, 20-30 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük.
A RIZSLEVES:
A három napra elegendő levest egy nagy fazékban főzze meg. Ossza el nagyjából három egyenlő adagra, majd tegye a hűtőszekrénybe.
A napi levesből egyen mindig amikor megéhezik, de reggelire vagy tízóraira, uzsonnára fogyasszon más könnyű, kalóriaszegény ételt.
A leves hozzávalói:
3 fej karalábé, 25 dkg gomba, 1 kg sárgarépa, 1 csomag újhagyma, 75 dkg brokkoli, 1 evőkanál olivaolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, fél csokor friss kakukkfű, 1 babérlevél, 3 leveskocka vagy 2-3 evőkanál vegeta, 25 dkg előfőzött, hántolatlan barnarizs, 1 nagy konzerv darabolt paradicsom ( 8,5 dl )és őrölt bors.
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, majd megtisztítjuk, feldaraboljuk. Az olajat felforrósítjuk, majd belenyomjuk a fokhagymát, és megfuttatjuk. A zöldségeket ( a brokkolin, a kakukkfűvön, és a babérlevélen kívül ) az olajba dobjuk, és folyamatos keverés mellett, pároljuk. Felöntjük 2,25 l vízzel, felforraljuk, és hozzáadjuk a leveskockát. Beleszórjuk a rizst,( amit elötte megfőztünk kb. 15 percig ), majd hozzá adjuk a paradicsomot. A levest borssal ízesítjük. Só nem kell bele!! Alacsony lángon 15 percig főzzük, majd beletesszük a brokkolit, a babérlevelet, és a kakukkfüvet és további nyolc percig főzzük.
Napi adagonkénti tápértéke, ( tehát amit egy nap fogyasztunk el )500kcal.
Jó étvágyat, és sikeres fogyást éhezés nélkül!!
3 Karalábé
25 dkg Gomba
1 kg Sárgarépa
1 csomag Újhagyma
75 dkg Brokkoli
fokhagyma
paradicsom 1 nagy konzerv
Én 100 éve készítettem.Szerintem mindenféle zöldség a csíkokra vágott káposztához és ételízesítő....Ja....és egy hét után érdemes beszerezni valami hányinger elleni tablettát....Sok sikert !!!!!
:O)
További ajánlott fórumok:
- Hogy kell elkészíteni a resztelt májat, hogy puha maradjon?!
- A paraj finom? Hogyan kell elkészíteni, ti hogy szoktátok?
- Pelenkatorta! - Hogyan kell elkészíteni?
- Hogyan kell elkészíteni a grízgaluskát?
- Hogy kell elkészíteni a menzás tejbegrízt?
- Hogy kell a töltött káposzta vegetáriánus változatát elkészíteni sárgarépával?