Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Klimax, változókor

Kategória: Összes fórumtéma » Szépség & egészség » Egészség


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

369. lovelyly2017-09-11 19:54
Azt hogy kell érteni, hogy megkérdőjelezheti saját identitását?
(válasz Roppantjó 368. hozzászólására)

368. Roppantjó2017-09-11 19:50
A változókor legjellemezőbb tünetei:
menstruációs vérzés rendszertelensége
hőhullámok, izzadás
szorongás
hangulatingadozás
a libidó és szexuális vágy csökkenése
gyakori fejfájás
ingerlékenység
vizelet visszatartási gondok
A jellemző tünetek külsőleg is észrevehetők: az érintett ebben az időszakban öregebbnek tűnhet, sokkal könnyebben hízik meg, mozgásszervi panaszai lehetnek, megkérdőjelezheti saját identitását. 
Az életkorból fakadóan munkahelyének instabilitása még inkább porondra kerülhet, egyúttal veszély érzetet keltve, és a hormonális problémákat felerősítve – a változókori problémákat hatványozva. Mindez a nők pszichés állapotát is ronthatja, szorongásuk egészen a haszontalanságérzésig vagy akár depresszióig fajulhat. A legtöbben maguk sem értik, mi zajlik le a szervezetükben ekkor; a jelenséget több film is kifigurázta már, pedig ez egy igen komoly időszak a nők életében.  Egy érintett mondta :„A korábbi racionális énem eltűnt. Megrémültem magamtól, úgy viselkedtem, mint a tinik vagy a terhes nők, teljesen megzavarodtam a hormonoktól. Úgy éreztem, hogy egy képzeletbeli ravasz van a halántékomnál"....


367. Roppantjó2017-09-11 19:44
[link]

366. Magdalénia2017-08-23 20:40
Valószínűleg igazad van, csak körbejártuk a témát, amúgy laikusan. :)
A pszichés dolgok gyógyítása még gyerekcipőben jár.

A klimax milyensége öröklődhet. Nálam úgy zajlott, ahogyan az anyukámnál. Szinte észrevétlenül telt el az az időszak. Ha teheted kérdezz rá anyukádnál, vagy a tesódnál, ha van lánytestvéred. Esetleg nagynéninél.
Ha valóban hormonpótlásra van szükséged, kiderül a vizsgálatokból és akkor el tudsz indulni valamerre. Remélem, hogy helyrebillen az egészséged. Türelem. :)
(válasz Roppantjó 365. hozzászólására)

365. Roppantjó2017-08-23 17:28
Én úgy gondolom, akár klimax körül bekövetkező, akár szülés utáni depresszió lenne jelen valakinél, szerintem egyikre sem igaz önmagában, hogy az illető érdektelenségből, túlzott leterhelésből,vagy érzelmek nélkül hanyagolna el bármit vagy bárkit is. A szerotonin szint tana úgy tudom már megdőlt, de depressziót idézhet elő az ösztrogén szint hirtelen leesése, a pajzsmirigy alulműködése is, de sokszor szervi és idegrendszeri betegségek, fertőzések egyetlen tünete lehet, ezért először a testi okokat kell kivizsgálni, és utána nyúlni a lelki okok felé, vagy esetleg párhuzamosan, és ha minden egyéb lelet negatív, na akkor lehet azt állítani, hogy lelki eredetű a baj.Emlékeztek pár éve egy anyukára, akit a fél ország keresett és végül megtalálték a hegyekben valahol, ahol öngyilkos lett? Két csodaszép kislánya és egy jó férje volt, szerette is őket és mégis elvitte a nem jól kezelt depresszió, pedig szegénynek biztos mondogatták előtte, hogy nem értik,ott van a két szép gyereke, férje, miért nem szedi össze magát? Miközben pont még jobban a bűntudatba, rosszabb közérzetbe sodorták. Én hiszek benne, hogy az ember a legjobb szándéka, hozzáállása ellenére "kifordulhat magából" sajnos önmagában a hormonváltozástól is...a szülés utáni depressziót csak egy példának írtam arra, hogy nyilván hajlam is kell hozzá, ahogy a klimaxnál sem mindenkinél egyforma tünet jön ki, de bizony benne vannak a hormonok vastagon...Én tudok örülni mindannak, amim van, pont az a lényeg, hogy a menses körüli problémákkal együtt jelent meg nem önmagában ez a hangulati dolog, amit ha nem írom le az életem előzményeit, talán itt is mindenki a hormonoknak tudta volna be...

364. Magdalénia2017-08-23 16:25
Az lenne a legideálisabb, ha elsőként a család felismerné, mert onnan jöhet a legnagyobb segítség. Önmagában a pszichológus és a gyógyszer is kevés, vagy hosszan tartóbb.
(válasz Százas Evelin 363. hozzászólására)

363. Százas Evelin2017-08-23 15:34
Igen-igen. A nehéz helyzetek is kiválthatják a depressziót, de sokakban meg épp a küzdő szellemet ébresztik fel. A kilátástalanság érzése? Hm. Az már kemény dió lehet.
Az a példabeli fiatalasszonyod szerintem azért lett depis, mert fogyatékossá vált a gyereke szülés közben, és ezen aztán képtelen volt túltenni magát. Neki magának is szakszerű segítségre lett volna szüksége, nemcsak szegény kis gyerekének.
De ez egy speciális eset.
A szülés utáni depresszió viszont nagyonis általános. Nem, Magdalénia, a szülés utáni depiben szenvedők nem hanyagolják el a gyereküket. Odaadóan mindent megtesznek amit csak tudnak, majdnemhogy erőn felül is. Természetesen rettentően lefárasztják magukat, ilyenkor elég egy kis plusz probléma, pl. nem tud rendesen szopni a gyerek stb. - és máris kisebb idegbaj időnként a kezdeti pár nap. Na ezek az anyukák aztán végiggondolják, hogy ennek már sosem lesz vége... És mi mindent kellene még megtenni, mert mindez idáig valahogy kevés volt, pedig már alig állnak a lábukon... Na ez bizony már depi. :-)
De elmúlik. A nevében is benne van, hogy ez csak szülés utáni.. :-)
(válasz Magdalénia 362. hozzászólására)

362. Magdalénia2017-08-23 14:44
A depresszióhoz sokszor még trauma sem kell. Elég a kilátástalanság érzése, a megoldhatatlannak látszó feladat, probléma, a magány, egy betegség, a magunkkal szembeni elégedetlenség stb.
Annak ellenére, hogy sok embert érint, - szinte népbetegség - de azért nem mindenkit.
Vannak fogódzók, melyeket tudatosan keresünk és találunk is.

A szülés utáni depresszióról nem sokat tudok, csak gyanítok. Egy fiatalasszonyt ismerek, akinek a gyermeke oxigénhiánnyal született. Attól kezdve elhanyagolta nem úgy törődött, ahogyan kellett volna. Nem fejlesztette, elhanyagolta a tornát, nem gyakoroltatta, ingerült volt a gyerekkel stb. :(
A túlzott felelősségérzet inkább a túlzott odafigyelést feltételezi, szerintem. A depressziós anyák inkább elhanyagolják gyermeküket és attól szenvednek. De csak találgatok.
(válasz Százas Evelin 361. hozzászólására)

361. Százas Evelin2017-08-23 08:30
Ez természetesen igaz lehet, de az igaz, hogy mindenki depresszióba esik, ha valami hatalmas trauma érte, pl. elvesztette egy közeli hozzátartozóját.
A nőknél a gyermek megszületése akkora felelősségérzetet ébreszt fel az arra egyébként is hajlamosakban, hogy némelyek szinte roskadoznak az alatt a lelki teher alatt. Tehát pont azok esnek szülés utáni depresszióba, akik nagyon felelősségteljes gondolkodásúak, és erre még rápakolnak a hormonok is.
De valóban inkább az antidepi szerek alkalmasak ezt kezelni, nem a hormonok.
(válasz Magdalénia 360. hozzászólására)

360. Magdalénia2017-08-22 20:36
„A szülés utáni depresszió kialakulását a laikusok gyakran a hormonváltozásra fogják.
Ahhoz, hogy szülés utáni depresszió kialakulhasson, nem elég a hormonváltozás, mindenképp depresszív háttérre, hajlamra van szükség.”

Ezért kezelik antidepresszánsokkal és nem hormonnal.
(válasz Roppantjó 358. hozzászólására)

359. Reményhal2017-08-22 20:14
Szia!
Nézesd meg a pajzsmirigyedet is. A hormonkezelések brutálisan felboríthattak mindent. Lehet rendeződik, csak türelem.Keress egy célt, amiben örömöd leled, pl fogyókúra és az eredemények miatt önbizalomnövekedés, és lehet,hogyha jobban szereted magad, a hormonjaid is rendeződnek. Mellette nézesd meg a hormonokat mind! És ne rögtön gyógyszer szerintem, pl próbálj talpmasszázst, vitaminokat és hajrá van élet válás után is. Én kétszer váltam el. Örülj neki, h nincs nagyobb bajod, h van kisgyermeked, h vannak barátaid, h süt a nap. Én úgy csináltam, h minden nap belegondoltam, h ma mi volt jó. Lehet, h csak a napsütés, lehet, h az, hogy olvastam egy jó könyvet v volt egy jó film a TV-ben. :)
(válasz Roppantjó 353. hozzászólására)

358. Roppantjó2017-08-22 15:53
Köszönöm, újra megnézetem a hormonokat és /vagy keresek egy olyan dokit aki klimaxban is járatosabb, a dokim a terhességekre és szülésekre utazik, azzal van tele, meg is mondta nekem azok a fő területei, úgy érzem jobb lenne egy témában jártas és ezzel is szívesen foglalkozó dokit találni.
Amúgy még eszembe jutott valami, na nem mentegetőzésnek, csak amiatt, hogy igenis nagyon durva dolgokat okozhat a hormonváltozás: sajnos semmi sem lehetetlen a hormonoktól, eszembe jutott egy régi -régi barátnőm, akinek az anyukája szülés utáni depresszió miatt lett öngyilkos,előtte senki sem vette őt komolyan, hogy nagy a baj, nem értették miért nem örül a várva várt babának, hisztinek gondolták, szegény öngyilkos lett...ha nem okoznának komoly problémákat a hormonok, akkor a szülés utáni depresszió sem létezne, ami néha bizony kezeletlenül nagyon veszélyes méreteket ölthet, ahogy a klimax is....
(válasz thermál3 357. hozzászólására)

357. thermál32017-08-21 20:10
Livial, Trisequens, Utrogestan, hormon szint vizsgálat után.
(válasz Roppantjó 356. hozzászólására)

356. Roppantjó2017-08-21 19:23
Sziasztok, köszönöm az együttérzést, a gondolatokat. Azért kapcsoltam össze a hormonváltozásal, mert a lombikok alatt volt hasonló és azóta csak most és nem kevés nehézség adódott az életemben előtte és közte is, és sosem voltam ilyen, a gyerekem miatt pedig alapjában nagyon boldog vagyok, szóval nincs más tippem, mint a hormonváltozás...ezt igazolja talán a leírtak mellett a hol 15 napos hol 60 napos és közte bármikor bármi mensi is, és a korábban sosem lévő vérnyomásemelkedés,stb... a lombik alatt is kifordított kissé magából a hormonkezelés, akkor a stimuláció előtt leállították hormonokkal a szervezetet egy időre, szóval az is hasonló egy klimaxhoz, túl egyértelmű nekem az egybeesés......amúgy visszaolvasva a fórumon hasonlókat olvastam korábban egy-egy hozzászólónál. Ebben az esetben-ha hormongond- milyen szer segíthetne, mit kellene megpróbálnom szerintetek?


355. Százas Evelin2017-08-21 13:27
Ez valahogy túlságosan durvának tűnik egy "rendes" klimaxhoz képest. Kb. 2 éve tartó iszonyatos, állandó fáradtság, kedvetlenség, furcsa idegvibrálás, dühkitörések? Nem valami radikális ásványhiány a szervezetben? Esetleg parazita fertőzés?
Vagy talán az aggaszt a kelleténél jobban, hogy egyedülmaradtál egy kisgyerekkel, és ezt bizonyára nem így tervezted. Szóval érted, nem a felszínen aggaszt, hanem csak tudat alatt, és az talál magának ilyen formában megnyilatkozást.
Csak találgatni tudok. Tényleg eléggé borzasztó lehet. De nem feltétlenül pszichiáter kell szerintem. Illetve talán az is, de ne állj meg ennél, feltétlenül ki kellene deríteni a valódi okot. Egy pszichiáter talán egyből a maga területének mondaná ezt, de lehet hogy nem lenne igaza. Figyelgesd magad. Mit, mi vált ki nálad. És menj el másféle kivizsgálásokra is.
Drukkolok neked.
(válasz Roppantjó 353. hozzászólására)

354. Magdalénia2017-08-20 22:07
Pár év alatt annyi minden történt veled, hogy ezek feldolgozása nem lehetett egyszerű, ill.még ma sem az. Túl sok teher rakódhatott rád. :(

Én nem fognék minden tünetet a klimaxra. Túl egyszerű lenne.
Amennyire lehet, tehermentesítsd magad és a magánéletedet tereld jó mederbe. Persze könnyű mondani, tudom.
7 éves a gyermeked, még sokáig szüksége lesz rád. :)

Talán több hozzászóló tud még hasznos tanáccsal szolgálni, de ajánlatos a teljes orvosi kivizsgálás is.
(válasz Roppantjó 353. hozzászólására)

353. Roppantjó2017-08-20 21:50
sziasztok, most vagyok 47 éves, korábban több lombikon átestem, de nem jött össze a terhesség,végül 40 évesen örökbefogadtam egy kisbabát. Minden szuper volt, boldogság, várva várt álom teljesülése, minden adot volt a boldogságra. Aztán jött válás, majd úgy tűnik a klimax is, aminek nem az a része aggaszt, hogy hol 15 hol 60 napra jön és gyakorlatilag közte is bármikor váratlanul felbukkan a menses és ömlik belőlem, a hőhullámok is még kezelhetőek, a vérnyomásom is felkelni nem tudós migrének is épp megszűntek egyelőre, ezek nekem korábban nem voltak, megszoktam, kezeltem őket,de ami elviselhetetlen és a ami miatt teljesen elkeseredtem bő 2 éve és nem tudom már mit tegyek az a teljes önmagamból való kifordulás. Iszonyatos ás állandó fáradtság, kedvetlenség, de emellett egy állandó idegvibrálás, váratlan dühkitörésekkel, majd váratlan zokogások, a hormonképem még mindig nem igazolja, hogy le fog állni a menses vagy itt a klimax vége, csak elkezdődött, így ezzel kell kezdenem valamit,már pszichiátert ajánlottak és gyógyszert, el is eljutottam odáig, hogy feliratok valamit, mert a gyerek sem ismer rám már és én is mintha egy másik ember lennék, komolyan, már minden régi ismerős mondja. Rengeteget rágódom és kesergek ezen és iszonyatosan szenvedek tőle.Igazi házisárkány lettem, és testileg is eldeformálódtam, kemény diéta és edzés ellenére jönnek rám rohamosan a kilók is, a testem is teljesen más formájú lett. De ez sem zavar annyira, mint ez az iszonyú személyiségváltozás, házisárkányság, komoly és állandó hangulatingadozás. Komolyan a gyerek is néha megijed tőlem, amikor ok nélkül kirobban egy-egy bőgés vagy egy-egy dühkitörés, és én is félek már magamtól, nem mindig uralom a helyzetet. Soha előtte nem volt ilyen gondom, életvidám aktív nő voltam, csak a lombikok alatt volt némi ezekből a tünetekből a hormonkezelés alatt, ezért biztos, hogy most a klimax kezdete okozza. Iszonyatosan el vagyok keseredve, már nem is tudom mit tegyek, nem bírom ezt így sokáig tovább. Bármire hajlandó vagyok, csak ez a hangulati -személyiség változás jobb legyen. Minden más tünetet esküszöm kibírok, kezelek! Hát ennyit bemutatkozásnak....tudtok tanácsolni valamit? Addig is a legjobbakat mindenkinek!

352. bjudit552017-08-02 11:00
Aug. 01.-én elkezdtem szedni az Imone Balance gombakészítményt. Nem kifejezetten a semmitől nem szűnő hőhullámokra, hanem van vese, tüdő problémám is amire jó lehet, így próba-szerencse. Hátha 1 füst alatt ezt is letudom végre.
Na majd írom később mi lett. :)

351. globus2017-07-04 21:54
Este, éjszaka még én is érzem, de nappaliak gyakorlatilag megszűntek a Remifemintől. Valaki írta itt, hogy neki nem használt. Már nem szedem, inkább nyitott ablakoknál alszom, emiatt külön vonultam, télen is nyitva volt. Kb. tíz éve nem fáztam, azt sem tudom, milyen az :)
(válasz bjudit55 349. hozzászólására)

350. Reményhal2017-07-04 21:44
Szia! Nekem is visszatért a hőhullám sajnos. Kiderült, h pajzsmirigy alulműködésem is van és Hashimotó ( mikor az immunrendszer támadja a pajzsmirigyet). Az is okozhat hőhullámot.A klimax miatt evidensnek gondoljuk, h attól van, de nem biztos...Most ezt kezelem, kiderül, h enyhül-e a hőhullám.
(válasz bjudit55 349. hozzászólására)

349. bjudit552017-07-04 18:40
Nekem most 14. éve tart a hőhullám. Nappal ritkábban, viszont este ha lefekszem és kezdenék álomra szenderülni, azonnal rám jön. Kitakar-betakar-kitakar-betakar...
Anyámnak élete végéig tartott, bár kb 80 éves korától már egész gyenge hullámok voltak, de voltak. Állítólag mindenkinél hasonlóképpen zajlik le mint anyukájánál. Jó kilátások részemről. Most gondolkodom (sok egyéb hatástalan után az évek alatt) azon a Varga gombán, ami a hormonháztartást hivatott szabályozni. Hogy tovább tart? Tovább nem tarthat. :D
(válasz erikpipi 348. hozzászólására)

348. erikpipi2017-07-04 17:40
Nekem is ajánlották az életmódváltást, próbálkozom vele. Futás, napi 10-13 km gyaloglás, 800 kalória/ nap, ami csirke, zöldség, gyümölcs. 2010 ben kivették a méhem, a többi maradt, de szinte rögtön kezdődött a klimax. Engem nem zavart a hőhullám, azon már túl vagyok. Az annál inkább, hogy naponta többször leizzadok, de úgy, hogy vizesebb vagyok, mint akit fürdetek. Ez két éve tart, most szedem ezt a renifemint, kb 1 hónapja, de nem tapasztalok semmi változást, és fogyni sem fogyok. :( Én is azt gondoltam, hogy majd magától elmúlik, de hetedik éve tart, és ez sajnos hosszú idő. Azért köszi, hogy leírtad a gondolataidat, legalább olvasom, hogy más is hasonlóan gondolkodik erről mint én.
(válasz papája 303. hozzászólására)

347. bjudit552017-06-28 09:06
Én is így voltam. Most hogy internetem és tudok keresni olvasnivalókat, tudok tájékozódni, jövök rá, hogy egész életemben fel volt borulva a hormonháztartásom. csak ezt nekem senki nem mondta, szedtem ész nélkül a görcsoldót, és a kínok kínját éltem át hónapról-hónapra. Az, amikor eltávolították a méhemet mióma miatt, egy megváltás volt. Tudva persze azt is, hogy ezzel sok komoly betegség is elérhet, és gyorsabban is öregszem. de nem érdekel, és a mai napig hálás vagyok amiért nem kell azokat a kínokat átélnem.
Természetesen az lett volna a normális, ha kikezelték volna a problémámat, nem mindjárt a kés, de az orvos az orvos. Sokáig megbíztam bennük, ennek a levét iszom a mai napig. Szerencsére tájékozottabb, okosabb lettem egy fokkal, és a saját kezembe vettem a sorsomat. Máris jobb. :))
(válasz poloskás46 346. hozzászólására)

346. poloskás462017-06-28 08:17
Szia Judit! Hát igyekszem, de azért nagyon tartok tőle... :/ Nekem anno az első nagyon nehezen jött meg. Voltam 14 éves. Rettenetes görcseim tudtak lenni. Remélem "visszafele" kevésbé lesz szörnyű. :)
(válasz bjudit55 345. hozzászólására)

345. bjudit552017-06-28 07:18
Á, ne hasonlítgasd a szervezetedet másokéhoz! A legvalószínűbb hogy a változó kor kimenetele nálad az édesanyádéhoz fog hasonlítani. csak hasonlítani, de ez sem szent írás.

Szomszédasszonyomnak egyszer csak nem jött meg többé, és ennek kb. 2 éve. Mostanában van néha hőhulláma. Az én vérzésemnek méheltávolítás vetett véget 36 éves koromban, csak a hőhullámokról tudok beszámolni. 49 éves koromban kezdődött, és 62 éves koromban sincs vége. Anyám 80 éves kora után is érezte, csak kevesebb volt neki és már nem szakadt a víz róla. Amúgy meg mindenki egyedi. :)

Légy erős, és kitartó!
(válasz poloskás46 344. hozzászólására)

344. poloskás462017-06-27 19:23
Szia Júliusi!

Látom, eléggé nyári szünet van itt.:) De azért örömmel jelentem: a 45. napon megjött! :D Marhán fáj, marha sok. :/ Hát így még nem örültem piroskának!
Közben kérdeztem egy kolléganőmet is. 1 évvel idősebb nálam , de már 3 éve szórakozik vele a menopauza. Van, hogy 3 hónapig semmi, aztán meg hirtelen ott van.. Jó kilátások. :/
(válasz júliusi 343. hozzászólására)


343. júliusi2017-06-22 10:56
Csak ne lennek ilyen ideges,vagy inkabb ingerlekeny,szedem a Magneb 6 ot,igaz neha kihagyom..De utalom magammagam,mikor hazsartos vagyok,fe sok minden felbosszant..

342. bjudit552017-06-21 13:42
Köszönöm.

Hú, de rohadt meleg van!
(válasz mókus13! 341. hozzászólására)

341. mókus13!2017-06-21 13:40
Sok sikert !
(válasz bjudit55 340. hozzászólására)

340. bjudit552017-06-21 11:54
Csak bízom benne nagyon. Néztem ezzel kapcsolatban videókat a gombás honlapon. Elég meggyőzőek. A Teo-val kapcsolatban pedig fórumtársnak van nagyon jó tapasztalata. Sokat visszaépített már a csontjában. Szóval rajta vagyok az ügyön, készítettem vizsgálatot mikor el kezdtem szedni, fel is raktam siralmas, csináltatok 1 év múlva is, és majd látjuk mi történik.

A fogyis kapszulával annyit máris elértem, hogy megszűnt az evés miatti bűntudatom. nyugodtan eszek és jóízűen. :))
(válasz mókus13! 339. hozzászólására)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13