Mi a véleményetek a gyümölcscukorról?Valaki azt mondja jobban hízlal mint a kristálycukor.Igaz? (tudásbázis kérdés)
A szénhidrátok a zsírok után szervezetünk legfontosabb energiaszolgáltató tápanyagai. Főként növényekben találhatók. Szerkezetük szerint megkülönböztetünk egyszerű szénhidrátokat (monoszacharidok), kettős szénhidrátokat (diszacharidok) és összetett szénhidrátokat (poliszacharidok).
A legfontosabb egyszerű szénhidrátok a szőlőcukor (glukóz), a gyümölcscukor (fruktóz) és galaktóz. A legismertebb kettős szénhidrát (kettős cukor) a répa- vagy nádcukor (szacharóz), amely egy-egy gyümölcscukor és szőlőcukor molekulából áll.
A gyümölcscukor igen elterjedt a növényvilágban, különösen a gyümölcsnedvekben, mézben. Innen ered a gyümölcscukor elnevezés is. Biológiai szempontból éppen olyan fontos, mint a szőlőcukor. A szervezetben a gyümölcscukornak szőlőcukorrá való átalakulása enzimes hatásra megy végbe. Így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása után, az enzimes átalakítás késleltető hatása miatt, lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. Ennek gyógyászati szempontból nagy jelentősége van.
A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő. Ezáltal csökkenthető az energiabevitel. Cukorbetegek is fogyaszthatják, de számukra gyümölcscukorból és szorbitból napi 30 gr-nál több nem ajánlott.
A zöldség és főzelékfélék, gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb gyümölcscukrot, emellett magas az élelmi rost-, vitamin és ásványi anyag tartalmuk.Az elhízás megelőzésében, az egészséges és diétás táplálkozásban az étrend alapját ennek a táplálékcsoportnak kell alkotnia.
A gyümölcscukor fogyasztása hozzájárulás az egészségesebb táplálkozáshoz.
Energiatartalom: 1700 kJ/100 g; 405 kcal/100 g
Van benne igazság.
Látszólag jobb, mert közvetlenül a fogyasztás után kevésbé emeli a vércukor szintet, de hosszútávon, az átlagember kristálycukor-fogyasztását gyümölcscukorra kiváltva ugyanolyan káros, sőt, újabban felfedezték, hogy hosszútávon jobban megzavarja a cukoranyagcserét, mint a kristálycukor.
Egy-kétszáz éve finomított cukorról (semmilyen fajtáról) hírből sem hallottak a háziasszonyok, szerintem alapvetően az édesítés témakört érdemes átgondolni.
Szia beate79!
Én szeretem:D Mondanak olyasmit, hogy a gyümölcsben levő cukor is hízlal, ezért nem szabad mértéktelenül "zabálni" belőle, de nem tudom... mindenesetre finom :)
További ajánlott fórumok:
- Két boltban sem kaptam kristálycukrot. Így kénytelen voltam...
- A piskóta keverésénél porcukrot vagy kristálycukrot kell használni?
- Diéta alatt nagy bűn egy evőkanál kristálycukor?
- Fruktóz intolerancia, avagy gyümölcscukor felszívódási zavar. Ki mit tud róla? Van e köze a cukorbetegséghez?
- A piskóta tésztába rakhatok kristálycukor helyett porcukrot, ugyanannyi kell belöle?Mármint 1 kanál cukor helyett 1 kanál porcukor kell?
- Kinek milyen gyümölcscentrifugája van, melyik típust ajánlanátok?