Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Mi a véleményetek a gyümölcscukorról?Valaki azt mondja jobban hízlal mint a kristálycukor.Igaz? fórum

Mi a véleményetek a gyümölcscukorról?Valaki azt mondja jobban hízlal mint a kristálycukor.Igaz? (tudásbázis kérdés)


1 2 3
2010. jún. 22. 17:33

A szénhidrátok a zsírok után szervezetünk legfontosabb energiaszolgáltató tápanyagai. Főként növényekben találhatók. Szerkezetük szerint megkülönböztetünk egyszerű szénhidrátokat (monoszacharidok), kettős szénhidrátokat (diszacharidok) és összetett szénhidrátokat (poliszacharidok).


A legfontosabb egyszerű szénhidrátok a szőlőcukor (glukóz), a gyümölcscukor (fruktóz) és galaktóz. A legismertebb kettős szénhidrát (kettős cukor) a répa- vagy nádcukor (szacharóz), amely egy-egy gyümölcscukor és szőlőcukor molekulából áll.


A gyümölcscukor igen elterjedt a növényvilágban, különösen a gyümölcsnedvekben, mézben. Innen ered a gyümölcscukor elnevezés is. Biológiai szempontból éppen olyan fontos, mint a szőlőcukor. A szervezetben a gyümölcscukornak szőlőcukorrá való átalakulása enzimes hatásra megy végbe. Így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása után, az enzimes átalakítás késleltető hatása miatt, lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. Ennek gyógyászati szempontból nagy jelentősége van.


A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő. Ezáltal csökkenthető az energiabevitel. Cukorbetegek is fogyaszthatják, de számukra gyümölcscukorból és szorbitból napi 30 gr-nál több nem ajánlott.


A zöldség és főzelékfélék, gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb gyümölcscukrot, emellett magas az élelmi rost-, vitamin és ásványi anyag tartalmuk.Az elhízás megelőzésében, az egészséges és diétás táplálkozásban az étrend alapját ennek a táplálékcsoportnak kell alkotnia.


A gyümölcscukor fogyasztása hozzájárulás az egészségesebb táplálkozáshoz.


Energiatartalom: 1700 kJ/100 g; 405 kcal/100 g

2010. jún. 22. 17:29

Van benne igazság.

Látszólag jobb, mert közvetlenül a fogyasztás után kevésbé emeli a vércukor szintet, de hosszútávon, az átlagember kristálycukor-fogyasztását gyümölcscukorra kiváltva ugyanolyan káros, sőt, újabban felfedezték, hogy hosszútávon jobban megzavarja a cukoranyagcserét, mint a kristálycukor.


Egy-kétszáz éve finomított cukorról (semmilyen fajtáról) hírből sem hallottak a háziasszonyok, szerintem alapvetően az édesítés témakört érdemes átgondolni.

2010. jún. 22. 17:28
A cukor az cukor, de a gyümölcscukorból kevesebb kell, mert édesebb.
2010. jún. 22. 17:27
Sajnos semmivel sem tartalmaz a gyümölcscukor kevesebb kalóriát, mint a normál kristálycukor (ami más néven glükóz vagy szőlőcukor). Csak lassabban szívódik fel a szervezetben.
2010. jún. 22. 17:25

Szia beate79!

Én szeretem:D Mondanak olyasmit, hogy a gyümölcsben levő cukor is hízlal, ezért nem szabad mértéktelenül "zabálni" belőle, de nem tudom... mindenesetre finom :)

2010. jún. 22. 17:22
Mi a véleményetek a gyümölcscukorról?Valaki azt mondja jobban hízlal mint a kristálycukor.Igaz?
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook