Mitől pite a pite? (tudásbázis kérdés)
Bocsánat, de egy másik gépről írtam vissza hirtelen, így véletlenül més neve alatt sikerült válaszolnom.
Na szóval köszi a választ ,nagyon kielégítő volt.
Nem a zsiradék, ugyanis az ún. nehéz felvertek zsiradékkal készülnek.
A piskóta ún. felvert tészta, alapesetben liszt, cukor és tojás az összetevői. A tojás felverésétől, illetve a felvert tojáshabbal belejuttatott levegőtől egy laza szerkezetű, magas, könnyű tészta lesz az eredmény.
A pite általában egy omlós gyúrt tészta, ami liszt, és zsiradék (vaj) alapú, ehhez (receptje válogatja) szokás még tejfölt/tejet/vizet/tojást és cukrot tenni. A begyúrt tésztát általában két darabban nyújtják ki, a két tésztaréteg közé töltelék kerül, egyben sütik.
Te szerintem arra a "pitére" gondolsz, ami nem ez az omlós, hanem kevert tészta. A kevert, mint a nevében is benne van, nem felveréssel, hanem keveréssel készül. A piskóta (felvert) sok tojást tartalmaz, az adja a folyadékot a tésztájában. Ezzel szemben a kevert kevés tojást tartalmaz (vagy egyáltalán nincs benne), és a folyadékot zsiradékból (vaj, margarin, olaj) és egyéb nedvesítőkből kapja, pl. tej, joghurt, kefir, víz. A levegősségét pedig nem felvert tojásfehérje, hanem sütőpor adja.
Ennél jobban nem tudom leírni, nem vagyok cukrász.
a piskóta levegősebb, hosszabb szó, a pite egy tömörebb tészta, ezért rövidebb a szó is :DD
Az angol pie-ből ered amúgy szerintem, a t-t, csak az értelmesség miatt tettük mi bele :)
Almás sütemény volt régen az almás pite :)
További ajánlott fórumok:
- Gyermekeiteknek vannak kedvenc sütijei(torták, muffinok, piték, stb..minden érdekel), amiket ti csináltok?
- Mik a kiszáradás tünetei kutyánál? Megint Pite kutya... :(
- Hogy lehetne sütni almás pitét, úgy hogy az omlós, sárga színű legyen?
- Amerikai Pitéhez hasonló filmek
- A gyorséttermi rendelésből kimaradt a pite, reklamáltunk...
- Krumplis pite