FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Norvégiában élők ide! Milyen az élet Norvégiában?

Kategória: Összes fórumtéma » Egyéb témák » Minden más

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1 2 3 4 5 6 7 8 9
258. Zsuzsus mama2015-03-04 08:56
Szia kjottkaker!
Gyermekeim 2 unokámmal együtt július végén indulnának Norvégiába lakóbusszal. Privát levélben feltehetnék-e egy pár kérdést? Elsősorban élelmiszer árak, útdíjak, üzemanyag ár érdekelne. Nagyon örülnék, ha tudnál nekik segíteni. Válaszodat előre is köszönöm.
(válasz kjottkaker 255. hozzászólására)

257. Mazsi19722015-02-03 10:32
Szervusztok!

Kérlek ha infóval tudtok segítsetek!

42 éves gépészmérnök vagyok. 18 éves munkaviszonyom alatt terveztem (3D-s CAD programokkal) luxus kamionokat, lemezből készült építőipari elemeket, gyártógépeket, célszerszámokat, programoztam lemezkivágó és maró CNC gépeket. Jelenleg Dániában dolgozom fél évig, mert az anyacéghez volt lehetőségem kijönni Magyarországról. Már 5 éve, hogy hosszabb-rövidebb időre néha ki kell jönnöm. Próbálnék kint állást találni ami állandó lenne, de sajnos eddig nemleges válaszokat kaptam. Már Norvégia felé is kacsingatok, mert annyi jót olvastam róla. Ott is nézegettem álláslehetőségeket. Angollal nincs gond, persze a norvég nem megy.

A kérésem az lenne tőletek, ha tudtok esetleg számomra valami releváns melót, esetleg olyan munkahelyen dolgoztok stb. akkor kérlek benneteket írjátok meg. Gyakorlatias vagyok, nem félek a kétkezi munkától sem, nem irodakukac vagyok.

Előre is köszönöm ha írtok itt, vagy e-mailben: almasi.rezso@hotmail.com!


256. Frenky2015-02-01 16:02
Sziasztok! Érdeklődnék hogy van köztetek olyan akinek van tapasztalata høyfjellshotel-el kapcsolatban, aki már dolgozott ott vagy dolgozik ott? Milyen tapasztalatai vannak? Előre is köszönöm :)

255. kjottkaker2015-01-31 20:28
sziasztok,
akit erdekel barmilyen informacio norvegiarol szivesen segitek..9 eve itt elek

254. Nordlys2015-01-25 22:57
Köszönöm szépen!
(válasz trapiti 252. hozzászólására)

253. trapiti2015-01-25 10:17
Az biztos, hogy tanárként nem elég a középfokú nyelvtudás. Eleve tanárok nem is nagyon vannak külföldiek, mert a tanári szakma itt is nagyon népszerű, a norvégok is versenyeznek az egyetemi-főiskolai helyekért, és az állásokért is.
Akik külföldiek, azok az anyanyelvi oktatásban részt vevő tanárok, de nekik viszont felsőfokon vagy még jobban kell tudni norvégul, és elég kevés is kell belőlük, mert a magyar bevándorlók nincsenek túl sokan. Ők a legtöbbször már régóta itt élő magyarok, vagy akár második generációs bevándorlók, mert ők azok akik elég magas szinten tudják ehhez a norvégot.

Tanári, pedagógiai diplomával sokan óvodákban kezdenek asszisztensként, de azokért az állásokért is nagy a verseny. Legtöbbször kevesebb nyelvtudás is elég, de olyanok kapják akik már előtte itt élnek, sokan önkéntes munkát vállalnak az óvodákban és miután megismerték őket, akkor kapnak állást. Sokan járják az óvodákat és érdeklődnek személyesen, úgyhogy ezt Magyarországról intézni szinte lehetetlen. Ez is egy olyan terület ahová nagyon sokan jelentkeznek helyben is, így nem fognak külföldi munkavállalót emiatt behozni.
(válasz szkata78 250. hozzászólására)

252. trapiti2015-01-25 10:10
[link]
(válasz Nordlys 248. hozzászólására)

251. trapiti2015-01-25 09:44
Kedves Kata és mindenki!

Nincsenek információim arról, hogy milyen szakma mennyire keresett itt. Nagyon kevés kapcsolatunk van az itteni magyarokkal, ami volt azt is szeretném a minimumra csökkenteni, sok rossz tapasztalatunk volt.
Amit tanácsolni tudok: a finn.no-n kellene nézegetni az álláshirdetéseket, abból kb. kiderül mire van kereslet.
Sajnos az a gyanúm hogy ezekkel a szakmákkal nem lesz könnyű. Amire biztosan nagy igény van az a mérnök (vagy nagyon speciális szaktudással, akkor elég az angol, vagy norvég nyelvtudással), az orvos (többféle szakterület de norvég nyelvtudással), és ami itt Bergenben folyamatos lehetőség, az a buszvezető, de ehhez is jó kommunikációs szintű norvég nyelvtudás és természetesen buszra érvényes jogosítvány kell.
Ennél többet sajnos nem tudok. Általános irányvonal az, hogy a gyakoribb szakmák itt is gyakoriak, mind bevándorlók mind a norvégok között. A nem túl sok tanulást igénylő munkákat pedig nagyon gyakran a Norévgia által befogadott menekültek kapják, mert az állam érthető módon nagyon támogatja az ő munkavállalásukat (gyanús hogy a targoncavezető ide tartozik). Ezen kívól tudni kell, hogy a lengyel bevándorlók sokkal korábban indultak el Nrovégia felé, sokkal-sokkal többen vannak mint a magyarok, ráadásul a magyarral szemben összetartó közösséget alkotnak. Építőipari, takarítói és kozmetikus és hasonló szakmák vonalán nagyon sok a lengyel munkavállaló és vállakozó is, akik értelmeszerűen a lengyeleket részesítik előnyben.

Amit én látok az az, hogy általában azok tudnak kijutni akiknél legalább a család egy tagja olyan speciális tudással rendelkezik amiért az adott cég akár külföldről is hajlandó embert felvenni vállalva az ezzel járó plusz terheket. A másik, szerintem ez a ritkábban sikeres út, ha már itt dolgozó magyar segít állást találni, építőiparban, kozmetikában, buszosoknál hallottam ilyet, de általában nem szokott sima lenni az ügy, sok az átverés, és sokan hasznot is próbálnak húzni az ilyen jellegű segítségből, úgyhogy jobb óvatosnak lenni. EGy biztos, nem egyszerű vállalkozás ide kiköltözni, mert Norvégia egyáltalán nem akarja válogatás nélkül beengedni a bevándorlókat és ezt elég hatákonyan teszi...
(válasz szkata78 249. hozzászólására)

250. szkata782015-01-25 09:34
Kedves Trapiti!

Ne haragudj, szeretnék mégvalamit kérdezni...nekem van egy középiskolai informatika tanár diplomám, ha a norvég menne egy erős középfokon, lenne ott ezzel lehetőségem?
Köszönöm!
(válasz trapiti 246. hozzászólására)

249. szkata782015-01-25 08:50
Kedves Trapiti!

Ne haragudj, hogy a kérdésemmel hozzád fordulok, de nem találok válasz arra, hogy egy kéz- és lábápoló,és műköröméptő szakmával valamint targoncavezetőivel mennyire lehet elhelyezkedni Norvégiában? Van-e ezekre kereslet?
Családunkkal tervezzük, hogy kiköltöznénk, de nem tudjuk, ezeknek a szakmáknak van-e létjogosultsága.
A norvég nyelvtanulás folyamatban van, angolul tudunk, nem nyelvtudás nélkül mennénk.
Előre is köszönöm a válaszod.
Kata
(válasz trapiti 246. hozzászólására)

248. Nordlys2015-01-25 00:01
Sziasztok!
Innen, Magyarországról egyszer csak beleszerettem Norvégiába. Egyelőre nem reális, hogy eljussak oda, de talán majd egyszer. Azt szeretném kérdezni tőletek, hol találok olyan fórumot, ahol minél többet megtudhatok Norvégiáról? Minden érdekel: az emberek, a mentalitás, a hétköznapi élet, az éghajlat (pláne, hogy tudom, hogy sokféle van az országban), hogyan állnak hozzá az emberek a hosszú sötétséghez, vagy hogyan oldják meg a hideget... Szóval főleg a hétköznapok, emberek, ottani élet érdekelne. Lelkesen rákerestem a neten Norvégiás fórumokra, de lelombozott, hogy mindegyik tele van azzal, hogy "sziasztok! Ki akarok menni Norvégiába! Hol találok állást? Mennyit lehet keresni?" Megértem, hogy erre is szükség van, és ha egyszer sikerül kijutnom néhány évre, nyilván nekem is dolgoznom kell majd, hogy megéljek. Csak szomorú, hogy minden fórum ezzel van teleszórva, és akit maga az ország érdekel, és nem a gazdagsága, az alig talál magának információt. Szóval tudtok esetleg olyan fórumot vagy olyan honlapot, ahol erről lehet olvasni, esetleg beszélgetni? Magyarul lenne a legjobb, de tudok még németül is.
Ha valaki tudna segíteni, örülnék neki!
Ja, és esetleg norvég nyelvű honlap is szóba jöhet, most még ugyan nem tudok, de előbb-utóbb meg fogok tanulni. Ami meg nagyon érdekel, azt berakom a google-fordítóba, hogy tegye át németre, két germán nyelv között talán nem produkál olyan hajmeresztő fordítást, mint magyarra szokta...
Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!

247. ksav2015-01-22 18:41
Sziasztok!
Én jövő év tavasszal szeretnék kijutni Norvégiába.
Mint hegesztő van esélyem munkát találni szerintetek?
A norvég nyelvet most kezdem el tanulni.
Köszönöm.

246. trapiti2015-01-19 07:48
Nyelvtudás és olyan szakma nélkül amire van kereslet nem fog menni. A képesítést nem igénylő munkákat általában elvégzik a menekültek akik addigra nagyjából norvégul is tudnak. EU tagállamból csak a képzett munkavállalóknak van esélye Norvégiába jönni.
Első az angol középfokon minimum, és a norvég alapfokon. Meg nem árt egy jó szakma, pl. most nagy hiány van buszsofőrből, de ahhoz is kommunikálni kell tudni,az állásinterjú nyelvi teszttel és elbeszélgetéssel indul, amíg az nem megy nem állnak szóba senkivel.
(válasz ke84hu 245. hozzászólására)

245. ke84hu2015-01-17 11:26
Sziasztok!
Légyszi segítsetek! Fontos lenne!
Szeretnék Norvégiába kimenni, itthon semmi munka lehetőség nincsen. Minden munka érdekelne. Kint lévő magyarok segítségét szeretném kérni, hogy hogyis induljak el az "úton". Sajnos norvégul nem tudok, de idővel megtanulom, angolul is csak egy kicsit, de rajta vagyok. Ha szezon munka egyenlőre az sem baj, de nagyon fontos lenne. Várom, hogy írjatok! Köszönöm!


244. ke84hu2015-01-15 15:38
Sziasztok!
Norvégiában, Trysil-ben szeretnék dolgozni. Egyenlőre csak valami szezon munkát. Norvégul sajnos nem tudok, angolul is csak alapfokon. Ha lehet, akkor egyenlőre magyarok között.
Segítséget szeretnék kérni, hogy hogy kezdjem, mint kezdjem. Hol jelentkezzek munkára? Milyen papírokat intézzek?
Előre is köszönöm.

243. dynarick2015-01-05 17:56
Sziasztok,
44 éves sportos,vidám,srác vagyok. Lilehammer-ba készülök februárban.Van esetleg egy klub, vagy hely ahol lehet találkozni hasonló gondolkodású magyarokkal?

242. trapiti2014-12-12 00:13
Nedves, az igaz :) én szeretem a vizet...
(válasz Guruljka 241. hozzászólására)

241. Guruljka2014-12-11 23:42
Én -bárhol legyen is- a picivel kevésbé vizes tájat szeretem. Nekem jó lenne beljebb is a tengertől... :D A fantasztikus hegyek között is akár.

240. trapiti2014-12-11 23:18
Tényleg gyönyörű :) Bergen klímáját én pl. kifejezetten szeretem.
(válasz Guruljka 239. hozzászólására)

239. Guruljka2014-12-11 22:43
Ez jóóó, köszi! :D

Bár nekem az egész Norvágia északon van... de nyilván meg lehet szokni a klímát, és olyan gyönyörű ország!
(válasz trapiti 238. hozzászólására)

238. trapiti2014-12-11 22:29
Norvégia északi részén van csak hónapokig sötét :) A déli részen is rövidebbek a nappalok ilyenkor dec 25-27. körül a legrövidebbek) de itt Bergenben most is van kb. 7 órányi világos.
(válasz Guruljka 237. hozzászólására)

237. Guruljka2014-12-11 22:15
Én nagyon szeretnék Norvégiába eljutni, bár nem ott élni talán.
A nyelvet mindenképp szeretném megtanulni, mert érdekel is, és jónak is tűnik a tanulmányaimba illesztve.

Amit viszont nem tudok, hogy milyen érzés ott élni, amikor hónapokon át sötét van?

236. trapiti2014-12-10 23:46
A Nygård skole jó nagyon, én oda járok.
(válasz KovMártika 235. hozzászólására)

235. KovMártika2014-12-10 23:20
Köszönöm a segitséget. Nyilván könnyebb anyanyelvűtől tanulni idegen nyelvet. Megnézem amit ajánlottál.
(válasz trapiti 234. hozzászólására)

234. trapiti2014-12-10 22:56
Nygård skole, Folkeuniversitet a két legnagyobb nyelviskola. Magyar közvetítőnyelven itteni magyaroktól tanulhatsz magánúton, jóval drágábban és sok a lehúzós köztük. Van egy aki Skype-on tanít de akkor már jobban jársz az Effy nyelviskolával,akik Bp-iek, Ft-érr tanítanak Skype-on féláron az itteni magántanárokhoz képest. Ha amúgy nem vagy pl. munkahelyen nyelvi közegben akkor az itteni csoport norvég anyanyelvi tanárrak a legjobb. Férjem dolgozik, egész nap használja a nyelvet, neki az effy a legjobb, skypeon tanul.
(válasz KovMártika 232. hozzászólására)

233. trapiti2014-12-10 22:48
Nem. Egynyelvű norvég miért nem jó?
(válasz KovMártika 232. hozzászólására)


232. KovMártika2014-12-10 17:00
Sziasztok! Tudtok Bergen közelében nyelvtanfolyamot magyar-norvég nyelven?

231. drka92014-11-05 16:25
Sziasztok! Van valaki Lillehammerből esetleg? Jó műkörmösnek van esély munkát találni kint szerintetek?

230. trapiti2014-10-28 11:14
Bergenben nem kell licitálni (szerintem máshol sem) fix áron hirdetik. A licitálás a vásárlásnál van.
Nem könnyű találni, de azért nem lehetetlen, nekünk is sikerült mindenféle extra segítség nélkül.
A finn.no-n hirdetnek a legtöbben, érdemes nézegetni.
Angol vagy norvég nyelvű bemutatkozólevelet érdemes írni, kik vagytok, mit csináltok, hányan költöznétek stb. és az összes szóba jöhető lakásra elküldeni. Kb. 50-ből 5-10 jelzett nekünk vissza, ebből 2-3 volt még kiadó ill. megtekinthető de általában azt csinálják hogy csak azzal veszik fel a kapcsolatot akit már kvázi kiválasztottak a bemutatkozása alapján. Munkahelyi referencei (jövedelemről, biztos állásról) ill. pl. norvég főnök akin keresztül le tudnak informálni, nagy előny :)
(válasz istrozs 229. hozzászólására)

229. istrozs2014-10-28 10:58
Szia Trapiti!Tényleg igaz,hogy nehéz albérletet találni a nagyobb városokban?A blogokban azt írják,hogy licitálni kell.Ez igaz?
(válasz trapiti 228. hozzászólására)

1 2 3 4 5 6 7 8 9