FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Norvégiában élők ide! Milyen az élet Norvégiában?

Kategória: Összes fórumtéma » Egyéb témák » Minden más

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1 2 3 4 5 6 7 8
231. drka92014-11-05 16:25
Sziasztok! Van valaki Lillehammerből esetleg? Jó műkörmösnek van esély munkát találni kint szerintetek?

230. trapiti2014-10-28 11:14
Bergenben nem kell licitálni (szerintem máshol sem) fix áron hirdetik. A licitálás a vásárlásnál van.
Nem könnyű találni, de azért nem lehetetlen, nekünk is sikerült mindenféle extra segítség nélkül.
A finn.no-n hirdetnek a legtöbben, érdemes nézegetni.
Angol vagy norvég nyelvű bemutatkozólevelet érdemes írni, kik vagytok, mit csináltok, hányan költöznétek stb. és az összes szóba jöhető lakásra elküldeni. Kb. 50-ből 5-10 jelzett nekünk vissza, ebből 2-3 volt még kiadó ill. megtekinthető de általában azt csinálják hogy csak azzal veszik fel a kapcsolatot akit már kvázi kiválasztottak a bemutatkozása alapján. Munkahelyi referencei (jövedelemről, biztos állásról) ill. pl. norvég főnök akin keresztül le tudnak informálni, nagy előny :)
(válasz istrozs 229. hozzászólására)


229. istrozs2014-10-28 10:58
Szia Trapiti!Tényleg igaz,hogy nehéz albérletet találni a nagyobb városokban?A blogokban azt írják,hogy licitálni kell.Ez igaz?
(válasz trapiti 228. hozzászólására)

228. trapiti2014-09-17 21:56
Ebben sajnos nem tudok segíteni, mert mi úgy jártunk hogy az ismerős ismerőse lepasszolta a munkát, és végül kijutottak a cuccaink de nagyon sok problémával (a sofőrt etetni-itatni kellett, pumpolta a férjemet, a teherautóról kiderült hogy nem lehet annyi az össz súlya mint amennyit mondtak, így No-ban majdnem 4000 euróra büntették őket, csak a német vámos jóindulatán múlt hogy nem, hazaindulás előtt 5 napig dekkolt a sofőr a lakásunkban stb.) Szóval nem ajánlom őket.
(válasz istrozs 227. hozzászólására)

227. istrozs2014-09-17 21:46
Szia Trapiti!Szeretném megkérdezni,hogy a fuvaros ismerősöd segítene nekünk is kiköltözni Norvégiába a teherautójával?Természetesen díj ellenében.Dunakeszin lakunk,nem lenne sok cuccunk.A 16m3-es tgk bőven elég lenne nekünk is,Köszönöm.

226. trapiti2014-09-15 23:29
Az iskolába folyamatos a felvétel, a regisztrációt követően 1-3 héten belül iskolában van a gyerek :)
(válasz Bonomo 225. hozzászólására)

225. Bonomo2014-09-15 23:05
Köszönöm trapiti ismét az információt, akkor egyértelműen el kell adni az autót. :( Megnéztem, hogy 1.800.000 Ft-ra jönne ki az iktatása. Majd veszünk autót egy év múlva! :)
Köszönöm az iskolával kapcsolatos információt is. Ott csak áprilisban van beiratkozás? Év közben van lehetőség csatlakozni?
Szétnéztem a finn.no oldalon, és láttam sok könyvelői állást, persze nem Bergenre szűrve, hanem úgy Norvégiában. Persze az ottani adózási rendszer először meg kell tanulni, tehát az elején valami mást kell csinálni.

224. trapiti2014-09-11 13:56
A könyvelői munkáról fogalmam sincs, a finn.no-t érdemes nézni abból látod hogy kb. milyen munkákat ajánlanak ill. mi kell hozzá.

Az autóval kapcsolatban az egy év már rég nincsen, ha ID-t kapsz (márpedig kapnod kell mert addig semmit nem tudsz intézni) akkor azonnal regisztrálnod kell az autót. Ha pl. egyikőtöknek nincs ID-ja, akkor ő de csakis ő vezetheti a külföldi rendszámú autót ha jól tudom 3 hónapig, utána ki kell vinni az országból. Komoly büntetéseket szabnak ki.

Iskola: ugyanazt a tananyagot tanulják mint a norvég iskolákban + a norvég nyelvet. Angoltanítás értelemszerűen ebben az időszakban nincsen. A gyerekekkel norvégul beszélnek az első pillanattól kezdve, ill. lehet kapni anyanyelvi segítséget heti 5 órában (mi végülis nem kértük, kiválóan boldogul a gyerek a norvéggal is, amit nem ért, azt elmutogatják, lerajzolják, eltáncolják... nagyon cukik egyébként) :)

223. Bonomo2014-09-11 13:27
Mérlegképes könyvelőként esélyes ott munkát találni középszintű norvéggal? Nem szeretnék öreget gondozni, átgondoltam...
Az autót csak egy évre visszük ki,addig nem kell iktatni, aztán itthon eladjuk, és akkor a 2-4 Milliós iktatást elkerüljük.
Annak nagyon örülök, hogy nem kell rögtön a norvégokkal együtt iskolába járni a kis fiamnak, hanem van egy átmeneti 1 év, amiben ugyan úgy tanul gondolom írni és olvasni. Ott angolul gondozzák őket?
Köszönöm megint a segítséget! ;)

222. trapiti2014-09-10 23:03
A belvárosba nem érdemes költözni, a külvárosi részek gyönyörűek, jó a közlekedésük és olcsóbbak a lakások. A mi lakásunk 15 percre van busszal a belvárostól, 11.400kr/hó, 3 szobás lakás. A rezsi még úgy 1200kr. Hármunknak az étkezés 6-7.000kr úgy hogy főzök, és figyelek rá hogy miket veszünk, de kényelmesen megvan mindenünk. Buszbérlet 690kr a felnőtt és 350kr a gyerek, de a suliba taxival viszik ha igényled.
Iskola attól az évtől kötelező hogy betölti a 6. évet, tehát a nagyobbik kisfiad itt azonnal iskolába kerül ahogy kiijöttök. Van egy külön iskola ahová a külföldi gyerekek egy évig járnak mielőtt átkerülnek a lakóhely szerinti norvég iskolákba. Az én kislányom tavaly áprilisban kezdett itt, imádja, rengeteg segítséget kapunk az iskolától.
Auótban szerintem ne gondolkozzatok amíg egy fizetésből éltek, de egyébként kényelmesen ki lehet jönni ennyiből, még félre is lehet tenni.
A lakásoknál még arra kell számítani, hogy 2-3 havi lakbér összegének megfelelő kauciót le kell tenni. Ahol felszereltebb a lakás ott általában többet. Érdemes gépesített lakást keresni (nálunk mosó-szárítógép, tűzhely, hűtő, fagyasztó, mosogatógép, TV a lakás tartozéka, így 30.000kr volt a kaució). A szárítógép itt nem luxus, hanem szükséges a magas páratartalom miatt.
Arra számíts még, hogy 2 gyerekkel minimum 2 hálószobás, 70-80nm-es lakást fogtok tudni bérelni, a kisebb lakások tulajdonosaitól azt a választ fogjátok kapni, hogy 4 embernek kicsi.
A www.skyss.no-n minden címre rá tudsz keresni, kiadja a buszjáratokat, érdemes megnézni a hirdetett lakások címét. Lakáskeresésre legjobb a finn.no :)
(válasz Bonomo 220. hozzászólására)

221. Guruljka2014-09-10 21:22
A fenébe. Mire megtanulok norvégul-gül (még most se döntöttem el), vén leszek boncmesternek.

Pedig elmegyek Norvégiába, el én! Szeretnék legalább pár hetet ott tölteni.

220. Bonomo2014-09-10 20:36
Szia trapiti :)
Köszönöm a kielégítő és gyors választ! A férjem szakácsként dolgozik 30-40 e NOK között, ez változó a borravaló összegétől. Ebből a mi étkezésünk kijönne : jómagam, 2 éves és 6 éves fiúcskák? Bár néztem, hogy Bergen belvárosától 3-4 km-re 10-12 e NOK között lehet 2-3 szobás lakásokat bérelni, tehát azért marad még bőven. Az elején, fél év, biztos nem kéne dolgoznom, de amint rendeződnek az ovis beiratozások, már tuti. Ugye ott is 2 és 6 éves kor között ovi van még, és betöltött 7 évesen elég a suli?
Az autót nagyon sajnálnám itthon hagyni, de az az 100.000 NOK is felháborító összeg az iktatásért. Mennyibe kerül ott egy használt autó, főleg túrázáshoz kéne csak?
A szakmákat tekintve néztem még: boncmester! :D Najó, neeeem! Azt is képtelen vagyok végignézni, mikor az oroszlán megeszi a zebrát.
Nagyon szépen köszönöm, hogy jelezted a dentálhigénia kizárását! ;)
Rendben, akkor a norvégot kell még itthon elkezdenem szuper intenzíven tanulni!
Idősgondozó munkakör amúgy szimpatikus, az ápoló már diplomaköteles, annyi időm nincs kiutazásig!

Tényleg, köszönöm a hozzászólást, hasznos volt nagyon! :)

219. trapiti2014-09-10 15:48
Szia!
Mi is Bergenben vagyunk :)
Mekkorák a gyerekek?
A kocsit nem szabad kihozni, a regisztrációja sokkal többe kerül mint egy használt autó ára. Mi sem hoztuk és nem bántuk meg. Itt igazán nem is kell, nagyon jó a tömegközlekedés. A városban mindenhol útdíj van, ami szintén nagyon magas és a parkolás is drága. A helyiek is alig használják az autót hét közben, max. hétvégén kirándulni vagy a külvárosokból a város széléig, és onnét buszoznak tovább, de ezért meg nem éri meg tartani, legalábbis az élet amúgy sem olcsó, aránytalanul nagy teher egy autó fenntartása. Az utcánkban van 10 autó, ebből 9 egész héten a ház előtt áll.

Nyelv: a német igazából senkit nem érdekel, nem fogod tudni használni. Angolul mindenki beszél inkább közép mint alap fokon, úgyhogy az önmagában kevés az elhelyezkedéshez, vagy csak takarításhoz vagy ilyesmihez jó, de azok meg elég kelendő munkák a sok menekült is sorbaáll érte. Szóval az angolt érdemes erősíteni, de a norvég a legfontosabb. Anélkül szinte semmilyen munkát nem lehet kapni, különösen nem olyat ahol emberekkel kell dolgozni, pl. az eü-ben nagyon jól kell beszélni. Az interjún nem sokra mész a norvég alapfokkal sajnos, erős középszintű nyelvtudást várnak el. (Ismerős volt most interjún, buszsofőr, meg sem kezdték az interjút, az első egy nyelvi teszt volt, kb. B1-B2 szinten kellene tudnia. Én április-május óta tanulok, elég gyorsan haladok és így sikerült az A2 elejéig jutni, a B2-t nagyon intenzív nyelvtanulás mellett itteni környezetben kb. egy tanév alatt lehet elérni szerintem kezdő szintről.)
A fogászati asszisztens szerinem itt nem nagyon keresett, nagyon kedvelt szakirány a fiatalok között a dentálhigiénia. Viszont idősgondozókat, ápolónőket mindig keresnek, de ahhoz is a norvég kell. Férjed mit csinál? Sokan azt csinálják mint mi is, hogy 1-2 évet egy fizetésből élnek és a másik addig megtanulja a nyelvet. Nálunk a férjem mérnök, neki nem kellett a norvég, viszont angolul felsőfokon beszél, így tudott kijönni 2.5 éve.

218. Bonomo2014-09-10 12:58
Sziasztok! Két kérdéssel fordulok hozzátok, aki válaszolna, nagy örömmel venném. :)
A férjem Bergenben dolgozik,szeretnénk mi is a 2 gyerkőccel kiköltözni. Van egy Opel Astra Cavaran autónk, 5 éves. Ki tudjuk vinni, hogy ott már ne kelljen venni? Nem szívesen adnánk el itthon, mert kint sokkal drágábban tudnánk venni kombi autót.
Illetve a másik kérdésem: nekem informatikus közgazdász diplomám van számvitel szakirányon, de nem dolgoztam ténylegesen a szakmámban, csak mint értékesítési osztályon egy bankban alkalmazottként. Ezért most szakmát keresek,amit 1 éven belül érdemes megtanulni, és kint keresett. Fogászati asszisztensként el lehet ott helyezkedni? Van erre kereset?
Na jó, még egy bónusz kérdés! :) Német és angol nyelvet tanulok jelenleg, német középfok, angol alapfok. Norvég nyelven alapfokkal már szóba állnak velem egy interjún?


217. Guruljka2014-08-30 13:17
Szia! Sajnos konkrétan nem tudok segíteni, de azt a tanácsot adnám addig, hogy a picurkákat szoktasd az utazó dobozhoz, inkább rendszeresen szundikáljanak is benne a kár, így az út kevésbé fogja megterhelni őket. Ismert és meghitt helyen fog telni az útjuk.
(válasz Macskafuvar 216. hozzászólására)

216. Macskafuvar2014-08-26 11:49
SziasztokSzeretnék egy kis segítséget kérni, természetesen nem ingyen! Van 2 cica, akit ki szeretnék kiküldeni Norvégiába, a cicák papírjai rendben vannak, útra készek. Lehetőleg minél hamarabb szeretném őket kiküldeni, de legkésőbb október elejéig.

Aki tud segíteni az utazásban, az legyen szíves írjon!!!!

Előre is köszönöm!!!

215. Fkatika2014-08-20 16:29
Szisztok szeretnék kint dolgozni fodrászként esetleg nem tudna nekem valaki segíteni ebben?

214. Kopi2014-06-05 16:25
...és ha már megkérdezed férjedet, kérlek kérdezd meg Tőle azt is, hogy milyen szintű norvég nyelvtudás szükséges? Elég, ha alap szinten el tudom mondani az önéletrajzomat és pár alapdolgot, vagy komoly társalgási tudásra van szükség?
Nagyon szépen köszönöm előre is! :)
(válasz trapiti 213. hozzászólására)

213. trapiti2014-06-02 08:17
A férjem mondta, majd megkérdezem.

212. Kopi2014-06-02 08:09
Kedves trapiti!

Újra elolvastam a fórumon a hozzászólásokat és néhány hozzászólással korábban azt írtad, hogy "...az egyetlen kivétel a mérnök, akiket angol nyelvtudással is fogadnak..."
Az informatika mérnöki munka, ezért nem nagyon értem, amit ítrál, hogy az IT-s állásoknál nem elég az angol.
Természetesen nem kibúvót keresek, csak érteni szeretném a dolgot...
(válasz trapiti 207. hozzászólására)

211. Joshx2014-05-10 01:08
nav.no
(válasz Kopi 210. hozzászólására)

210. Kopi2014-05-05 08:07
Köszönöm a portált, át fogom alaposan nézni! Mindenesetre azért lenne két kérdésem a férjedhez, hogyha esetleg nem haragszik meg :
Amikor angol nyelvű az álláshirdetés és nem térnek ki a norvég tudásra, csak az angolra, akkor is szükség van a norvég tudásra?
Milyen szinten kell tudni norvégul, hogy elfogadható legyen számukra?
(válasz trapiti 207. hozzászólására)

209. Kopi2014-05-05 08:03
Szia!

WEB-es fejlesztésekkel foglalkozom most, de van tapasztalatom három különféle ERP rendszer fejlesztésében, bevezetésében, gyártás irányítási rendszerek bevezetésében és testreszabásában is.
Metatrader fejlesztésben is igen sok tapasztalatom van, 3 éve megrendelésre készítettem rendszereket benne, de ma is programozom.
Tulajdonképpen bármilyen fejlesztés szóba jöhet, hiszen a programozási nyelvek között a szintaktika a legfőbb különbség, a többi 30 éve folyamatosan megy.

Ami a norvég tudást illeti, éppen azt hallottam egy ismerőstől, hogy sokszor elég az angol. Egyébként elkezdtem a norvég nyelvet és így angol után nem tűnik nagyon veszélyesnek, de jó lenne valaki, akivel később gyakorolhatom, aki norvég anyanyelvű.

Üdv,
Kopi
(válasz trapiti 208. hozzászólására)

208. trapiti2014-04-30 18:25
Pontosabban milyen fejlesztéssel foglalkozol?
(válasz Kopi 206. hozzászólására)

207. trapiti2014-04-30 18:24
finn.no :)

A férjem azt mondja, az IT-s állásoknál nem elég az angol :(

206. Kopi2014-04-30 17:01
Szép Napot Mindenkinek!
Norvégiában szeretnék dolgozni, tárgyalóképes folyékony angol nyelvtudásom van, elkezdtem norvégul is tanulni.
Informatikával foglalkozom, fejlesztőként és fejlesztési projektvezetőként! Több, mint 15 éves tapasztalatom van!
Keresgéltem IT állásokat a neten, de sajnos elég keveset találtam, talán nem jó helyen kerestem!
Aki esetleg tudna olyan céget, ahol ilyen kvalitású IT-st keres, vagy esetleg egy jó IT-s munka kereső oldalt, kérem írjon nekem!
Előre is köszönöm!


205. dtore1232014-04-11 20:53
erdekes. nekem egy nagyon jo ismerosom norveg es azt mondta hogy siman talalnak munkat. jolvan mar. igy soha nem jutok ki. majd megtanulokk ott es kessz. :D
(válasz abrakadabra777 203. hozzászólására)

204. trapiti2014-04-11 17:03
Ez így van, az egyetlen kivétel a mérnök, akiket angol nyelvtudással is fogadnak.
(válasz abrakadabra777 203. hozzászólására)

203. abrakadabra7772014-04-11 16:59
Szia!
NOrvégiában sajnos csak norvég nyelvtudással lehet munkát vállalni, a takarítónőnek is kell beszélnie - legalább alapszinten - norvégul. Én a Selyemúthoz járok norvég tanfolyamra, mert mi is ki szeretnénk menni, szerintem ti is kezdjétek el :D
(válasz dtore123 202. hozzászólására)

202. dtore1232014-04-08 23:33
Sziasztok, A nevem david es 21 eves vagyok. Arrol lenne szo hogy keszulnek ki apammal Norvegiaba. Angolul beszelunk de ahogy hallom eleg nehez munkat talalni. Apam csoszerelo es en hat akarmilyen gyari munkara elmennek. Nem lenne rossz valami gyari munkat talalni del Norvegiaban. Stavanger,kristiansand vagy Oslo kornyeken. Ha valaki megtudna engem egy kis tanaccsal dobni nagyon megkoszonnem :) koszi

1 2 3 4 5 6 7 8