FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Hogyan kell elkészíteni a grízgaluskát?

Kategória: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1 2
33. bitoneb2010-12-05 21:40
Én is az egy tojás, csipet só, 3 csapott evőkanál búzadarára szavazok.
Nem kell azt a tojást felverni!
Egy titka van: 1 órát állni hagyni és UTÁNA MÁR NEM MEGKEVERNI!!!!!
Vajpuha!

32. hajnianyu2008-12-18 13:23
szódabikarbóna helyett próbáld ki a sütőport egyszer!az is ugyan olyan jó,és én jobban is szeretem
(válasz Yo-yo 17. hozzászólására)


31. dundy2008-08-28 17:15
Ha én összekeverés után azonnal teszem a levesbe akkor tuti szét fő.Én 2 féle képpen csinálom.1.gyoer sürgős. Egésztojás+griz+kevés só+petrus( ha van időg aprítani)Kissé lágy legyen vagy kevésbé folyékony vagy hgy mondjam.Ez összekever 10 perc áll.Levest leveszem a túzről (ne forrjon)Kiskanállal beleszaggatom,közben visszateszem a tűzre, takarékra.Lassan gyöngyözbi kezd+5 perc lezárom.Nagyon jó!
A másik változatban, amikor ráérek, a fehérjét külön felverem habbá. valamivel könnyebb a galuska ( fog nélkülieknek kiváló). bocs a hülye viccért, anyu találta kia protézise miatt.

30. Donyta2008-06-29 11:05
Receptek között megtalálod! Amint összekevered már szaggathatod is a levesbe. Nem marad kemény és így hamarabb kész.

29. supin2008-06-29 10:19
Írigyellek! Nem továbbítanád az apjukomat??
(válasz edri 26. hozzászólására)

28. Bányai Gyöngyi2008-06-29 07:10
Grízgaluska, ahogy én készítem:
Egy egészt tojást villával felverek. Sóval (ételízesítővel), borssal esetleg nagyon finomra vágott petezselyemzöldjével ízesítem. Három kanál grízt keverek villával a tojásba. Amint teljesen elkeveredett, állni hagyom egy kicsit (10 perc elég, de utána már nem szabad megkeverni!!!), majd a forrásban lévő leszűrt levesbe, vagy ha külön akarom főzni, akkor sós (ételízesítős) vízben kifőzöm.

27. mamoca12342008-03-13 12:56
LEGLÁBB 2 ÓRÁVAL HAMARÁBB KELL MEGCSINÁLNI, HOGY DAGADJON.

26. edri2008-01-04 21:13
Nálunk apjuk a hadtápos, ő szeret főzni, én már nem annyira. Inkább a kertben gazolok.

Szóval, ő úgy csinálja, hogy felveri a tojás fehérjét habnak, utána teszi bele a sárgáját, azzal is veri egy kicsit. Utána teszi hozzá apránként a grízt. Ha már nem esik le a villáról akkor nem tesz bele többet. Sokáig kell állni hagyni, mert dagad még.

A húslevesből szoktunk egy kislábosba kimerni, és abba szaggatja. Ha megfőtt, akkor marad a lábosban és abból merjük a tányérba.

Mindig finom, puha lett még idáig.

25. M_Marcsa2008-01-03 19:43
Én is szeretem keményen...A galuskát.
(válasz Beeboop 22. hozzászólására)

24. taranee2008-01-03 18:26
Én is így, de teszek hozzá egy kis szódabikarbónát, attól lesz puha.
(válasz ildiko0914 2. hozzászólására)

23. eferzsike2007-10-22 13:28
Ezt tudom díjazni. Igaz, hogy én 4 evőkanál / nem pupos/búzadarát rakok hozzá. A tojásfehérjét felverem habnak és azután rakom hozzá a sárgáját és a búzadarát. Nagyon finomra sikerül.Én még nem csalódtam benne
(válasz h.editke 5. hozzászólására)

22. Beeboop2007-10-18 12:50
Talán most nevetni fogtok de nálunk azt szeretik ha kemény a galuska :) Úgy kell csákánnyal szétverni :D

21. monami2007-09-13 09:55
én ugyanígy készítem.....a lényeg hogy ne kavard keményre és hagyd pihenni főzés előtt.
(válasz Sarolta1954 15. hozzászólására)

20. Rozália2007-07-31 13:46
Én is úgy csinálom, hogy 1 tojáshoz annyi dara, hogy nokedli sűrűségű legyen, bele só, petrezselyemzöld, néha kapart máj is. De ezt én mindjárt reggel elkészítem, 2-3 órát áll. Utána - én sosem a levesbe főzöm bele - sós vízben főzöm, az utolsó beleszaggatott galuska után kb. 10 percet, kiszedem a vízből, letakarom és tálalásig visszateszem a vizesfazékra. Melegen marad és meg dagad, puha lesz.


19. Sarolta19542007-06-12 20:58
Az én grízgaluskám szódabokarbóna nélkül nő nagyra és marad puha. Nem kell bele szödabikarbóna!!!!!!

18. toro322007-06-11 23:36
én sose rakok bele szódabikarbónát és mindig lágy
(válasz Yo-yo 17. hozzászólására)

17. Yo-yo2007-06-10 20:58
grizgaluska lelke a szódabikarbóna attól lesz lágy és könnyű

16. pitzburg2007-06-10 20:16
nnnna....végülis sörétespuskába jó lett :)))
megettük,de nem lett puha...:(((
(válasz pitzburg 14. hozzászólására)

15. Sarolta19542007-06-10 20:11
Én úgy készítem, hogy 1 tojáshoz kevés sót teszek, és villával felverem. Annyi grízt teszek bele, hogy a villáról lecsurogjon. Ezt a levesbe szaggatás előtt fél órával készítem el, és állni hagyom. Nekem mindig beválik.

14. pitzburg2007-06-09 21:12
holnap húsleves lesz és grízgaluska! :)megpróbálom :)
(válasz toro32 13. hozzászólására)

13. toro322007-06-08 22:23
ne tegyél bele vizet!!!!
csak tojás egy kis só(az előbb kimaradt:))és dara
egy tojáshoz kb 4 evőkanál dara kell(ez azért ne legyen szentírás,mert lehet nekem nagyobb a kanalam,de hozzávetőlegesen irányt ad)
(válasz pitzburg 12. hozzászólására)

12. pitzburg2007-06-08 14:23
nekem ezzel az a bajom,hogy a hígabb nokedli állag nem rémlik.
egyszer megpróbáltam és mindig öntögettem után,hol a vizet hol a grízt....
szerintetek mennyi grízgaluska lett?majdnem megitta az összes levesemet.... :DDDD
(válasz toro32 11. hozzászólására)

11. toro322007-06-08 13:24
sziasztok
egy tojáshoz annyi darát tegyél,hogy hígabb legyen a normál nokedlitől és hagyd állni 10 percig.Utánna kanalazd a forró levesbe vagy a forró sós vízbe főzd két három percig utánna zárd el alatta a gázt és hagyd állni.Fincsi puha lesz,nem kell bele se olaj,se zsír.

10. pitzburg2007-06-03 13:28
én ha nem rakok bele zsiradékot akkor olyan kemény mint a beton. de ha teszek bele,akkor finom puha. :)

9. Zitamita2007-06-03 13:00
Így készítem én is, annyi a különbség, hogy az 5 dkg vaj helyett 2 evőkanál olajat rakok bele (az kábé ugyanúgy 5 dkg zsíradék). Tuti recept!
(válasz tinendo 3. hozzászólására)

8. Munyorka2007-05-30 16:33
Csatlakozom az előttem szólokhoz, egy tojáshoz annyi dara kell, hogy nokedli sűrűségű keveréket kapjál és hagyd állni.


7. sello52007-05-01 11:25
hát én azért megnézném hogy 1 tojás meg 5 kanál grizhogy azmennyire lesz ehető!!!!!

6. birogaby2007-04-11 22:07
Ehhez nincs már mit hozzáfuzni,ez tényleg egy tuti recept,én is igy készítem,és mindig sikerült.A darát sosem mértem,de én is kb.ennyit szoktam beletenni,mindig találomra csinálom.
(válasz h.editke 5. hozzászólására)

5. h.editke2007-04-11 17:30
Tuti grízgaluska recept

Végy egy nagy friss tojást, verd fel egy bögrében.
Tegyél hozzá kis sót és 5 evőkanál búzadarát. Nyáron lehet apróra vágott petrezselyemzöldjét.
Hagyd állni 20-30 percet és kiskanállal szaggasd a levesbe. Szaggatás előtt már nem szabad összekeverni, mert kemény marad. Kb.5-7 perc alatt megfő (lassú tűzön fedő alatt), és utána ne tálald azonnal, fedő alatt a levesben hadd puhuljon egy kicsit.
Fontos hogy friss legyen a tojás, és a búzadarák között is van különbség ugyanúgy mint a lisztnél.
Én úgy szoktam a levesfőzést kezdeni, hogy rögtön bekeverem a grízgaluskát és utána kezdek a leves többi részéhez: zöldségpucolás, párolás stb.

4. myly2007-04-11 17:19
Én is hasonlóan csinálom.Egy tojáshoz,kb 2 kanálnyi búzadarát teszek(nem pupos),és villával összekutyulom,addig teszegetem hozzá apránként a búzadarát amíg,ha rajtahagyom a villát a tetején akkor belesüpped.10-20 perc mulva újra keverek rajta,ha besűrűsödött ,és már nem süpped bele újra akkor jó a tészta,ha lág teszekmég hozzá darát.
(válasz ildiko0914 2. hozzászólására)

1 2