Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetős fórum)
Ír szódás kenyér candidásoknak
Hozzávalók:
25 dkg tönköly teljes kiőrlésű liszt
15 dkg zabliszt (vagy bármilyen más liszt ami nekünk ehető pl. rizsliszt, hajdinaliszt, rozsliszt stb)
1 kiskanál nyírfacukor (első időszakban ez ki kéne hagyni)
1 kiskanál só
1, 5 kiskanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kis pohár joghurt
5 dkg liga margarin vagy teavaj
szódavíz (én szénsavas ásványvizet raktam)
Elkészítés: Minden hozzávalót összegyúrunk annyi szódavizet adva hozzá, hogy puha de nem folyós tésztát kapjunk. A tésztát lapított gömbbé formáljuk, lisztben kicsit meghempergetjük, a tetejét kereszt alakban bevágjuk és 200 C fokon kb 40 percig sütjük. (nekem légkeverékes villanytűzhelyem van, gondolom más tűzhelyben más időt vesz igénybe).
Én nem pihentettem a tésztát, egyből raktam a sütőbe.
Tanácsok: Szóda helyett szénsavas ásványvizet is lehet használni. A vajat én meg szoktam olvasztani, sokkal könnyebb belegyúrni a tésztába.
A szóda kb 1-1,5 dl.
Elkészítési idő: 50 perc
Segít az is, ha a sütőbe egy tűzálló kis lábasban kb 2 dl vizet beteszel a kenyérrel együtt, ez a víz folyamatosan párolog, és segít, hogy a kenyérkéd puha legyen).
még két utolsó (ezeket még nem próbáltam) MÁSODIK IDŐSZAKOSAK ezek is amúgy
NARANCSOS KELKÁPOSZTA
2-3 levél kelkáposzta
1 nagy narancs
1 darabka citrom héjastul
1 pohár tiszta víz
egyneművé turmixoljuk
TÖKLÉ
1 kisebb cukkini
1 alma
a cukkinit és az almát kimagozzuk
és gyümölcscentrifugán ledaráljuk és kész is
aki puffad annak itt egy pár ötlet reggeli italnak:
(nem túl finomak de szerintem megéri)
EZEK MÁSODIK IDŐSZAKOSAK AZ ALMA MIATT
KALCIUMBOMBA:
2-3 kelkáposzta levél (vagy leveles kel)
kis csokor petrezselyem
4-5 sárgarépa
1 magozott alma (én meg is hámozom, de nem kéne)
A kelkáposzta legzöldebb levelei a legértékesebbek magas klorofillt tartalmuk miatt, ami immunerősítő!
rakj bele mindent egy turmixgépbe és turmixold őket egyneművé:) sokáig kell turmixolni
Én a következőt szoktam inni:
GYÖMBÉRES ZÖLD TURMIX
1 marék zellezöld (a szára is kell, de hibátlan legyen ne legyen sárga)
1 alma
1 gerezd citrom héjastól (a bio jobb)
1 cm friss gyömbér (ez azért kell, mert erjedés gátló hatású)
2 pohár tisztított, vagy ásványvíz (én csak 1,5-et szoktam, mert szerintem 2-vel nagyon híg lesz (sokáig kell inni:)
Tésztát fogok főzni. Eddig mindig valami paprikásos szószt csináltam hozzá. Most szeretnék valami joghurtosat.
Van valakinek ötlete????
rakott? attol fugg,h mi van benne.
az ex-candidások forumon a 4, v 5 oldalon (ezen a tájon) megosztottam ismét warj leírását az eheto alapanyagokat lebontva mind az elso mind a második idoszakra.
A lényeg, hogy mehet pl. ebédre paradicsomos, rakott cukkini?
Bocsi a sok kérdésért, de egyszerűen még nem látom át, mit ehetek és mit nem:(
Kókuszos-almás csirkemell
(2. időszakos)
Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé
1 zöld alma
csipetnyi sáfrány
1 ek citromlé
1,5 dl joghurt,
1 kávéskanál őrölt gyömbér
4 evőkanál apróra vágott koriander levél
2 evőkanál kókuszreszelék
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
vaj (vagy kókuszzsír)
őrölt bors
Elkészítése: Az almát meghámozzuk és lereszeljük. A sáfrányt a citromlébe áztatjuk. A joghurtot, a gyömbért, az almát a 3 ek. koriendert a kókuszreszelék felét sózva-borsozva tálalásig hűtőbe tesszük, összekeverve. 4 alufóla négyzetet megkenünk vajjal, vagy kókuszzsírral. A húst sózzok, felkockázzuk, a hagymát felkarikázzuk. Salátástálban összekverjük a hagymakarikákat, a citromlébe áztatott sáfrányt, a zúzott fokhagymát, a maradék koriandert és a kókuszreszeléket. Sóval-borssal ízesítjük és a húsra öntjük. A keveréket elosztjuk a fóliákon és szorosan zárjuk a kis batyukat. 25 percig erős lángon sütjük. A csomagokból kiemelve a hűtött almákkal megbolondítva tálaljuk.
Most találtam, hétvégén tuti megcsinálom:)
HUMUSZ
1 bögre csicseriborsó
1 tk só
1/2 tk feketekömény
2-3 ek tahini
2 gerezd fokhagyma
1 tk örölt római kömény
2 db citrom leve
2 dl olívaolaj
víz
A csicseriborsót legalább egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, de még jobb, ha 2-3 napon kersztül hagyjuk a csírázást megindulni.
(Ha ezt a módot választjuk, akkor minden nap leöntjük az áztatólevet és mielőtt friss vizet tennénk rá, átmossuk a csicsriborsót.)
A beáztatott borsót annyi vízzel tesszük fel főni, hogy épp ellepje.
Sóval és a fekete köménnyel együtt kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
A tűzről levéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd az összes többi hozzávalóval együtt pépesre turmixoljuk.
Ha túl sűrű lenne az állaga, akkor némi vízzel krémes állagúra hígítjuk.
Tálaláskor egy tányérra halmozzuk. Olívaolajat csorgatunk rá és megszórjuk némi pirospaprikával.
TAHINI HÁZILAG
A tahini szezámmagból készült krém (innét a magyar megnevezés: szezámpaszta). A keleti konyhák - elsősorban az arab konyha használja ezt az ízesítőt.
A 100 g szezámmagot "száraz" serpenyőben, folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Hagyjuk kihűlni és kávédarálóban megőröljük, majd a "lisztet" turmixgépbe öntjük és 1 gerezd áttört fokhagymával, kevés sóval, 2 ek olivaolajjal ízesítjük. Ezután apránként adagolva annyi vizet adunk (kb. 0,5 dl) hozzá folyamatos turmixolás mellett, hogy krémes pasztát kapjunk.
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?