Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetős fórum)
Sziasztok!
Kérlek segítsetek, hogy a candidás kifli receptjében a zabpehelyliszt ugyanaz, mint a zabliszt? Ti hol szoktatok venni zabpehelylisztet?
Köszönöm előre is! Szép napot Mindenkinek!
Hát tessék:
Kölesdara brokkolival
Kölest kávédarálóval ledaráltam és 3x-os vízben felforraltam, ízesítettem, brokkolit kicsit megpároltam, tepsibe tettem és ráöntöttem a kölespürét, sütöttem, míg barnás lett a teteje. Szerintem a köles önmagában is jó lett volna, puliszkához hasonlít
-1. időszak
Köles egytál étel (első időszaktól)
2 bögre köles
2 sárgarépa
2 paradicsom
1 kisebb cukkini
3 zöldpaprika
1 pritaminpaprika
1 fej hagyma
3 evőkanál olaj
1 kis gerezd fokhagyma
só
csipetnyi őrölt kömény
A kölest kiválogatom, jól átmosom. A sárgarépát, cukkinit és a hagymát apró kockára vágom, megpirítom, majd felöntöm kb. 1 dl vízzel. Hozzákeverem a hagymás répához a felkockázott paradicsomot, cukkinit, paprikát. Ízesítem. Amikor puhulni kezdenek, hozzáadom a kölest, megkeverem az egészet, és felöntöm annyi vízzel (a fele víz helyett használhatunk paradicsomlevet is), hogy ellepje. Fedő alatt puhára főzöm (kb. 10 perc). 10 percig állni hagyom, hogy a köles beszívja szaftot. A fokhagymát nagyon apróra vágva akkor keverem hozzá, amikor kész az étel. Így pikánsabb.
-1. időszak
Zöldséges köles (hús nélkül első időszakban is jó)
20 dekagramm köles
víz
15 dekagramm friss zöldség
(cukkini, padlizsán, pritaminpaprika, sárgarépa, zöldborsó vagy más, amit szeretünk)
A húsos változathoz
20 dekagramm darált pulykamell vagy csirkemell,
fűszerek,
mangalica zsír,
egy fej vöröshagyma
A vöröshagymát felaprítjuk, a mangalica zsíron üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a hideg víz alatt többször átmosott, hántolt kölest. Megforgatjuk a forró zsírban, majd felöntjük vízzel.
A víz háromszorosa legyen a köles mennyiségének. Körülbelül 20 perc alatt készre főzzük. A friss zöldséget felaprítjuk, kevés zsíron mediterrán vagy magyaros fűszerekkel meghintve megpároljuk.
Ha húsos változatot készítünk, akkor a darált pulyka vagy csirke mellett őrölt fekete borssal, sóval kevés zsiradékon addig pároljuk, amíg a leve elfő. Ha a hozzávalók elkészültek, óvatosan összekeverjük őket. Tűzálló tálba tesszük, a tetejére mozzorella sajtot, esetleg vajat morzsolunk. Közepes lángon 15 20 percig sütjük.
-1. időszak a hús mentes változat, a 2. a húsos
Zelleres kölesfasírt
Készíthetünk hús helyett kölesfeltétet is, így például köleses zellerfasírtot. 7, 5 deciliter főtt kölest, 2, 5 deciliter reszelt zellergumót összekeverünk egy kis fej apróra vágott vöröshagymával, 2, 5 deci őrölt napraforgómaggal és 23 cikk fokhagymával. Ízesítjük egy teáskanál zellersóval és egy teáskanál zsályával. Fasírtokat készítünk belőle, majd közepesen meleg sütőben 30 percig sütjük.
-1. időszak
Sziasztok!
A kölest Ti hogy főzitek? Korábban vettem már gyors bio kölest (mint a gyors rizs), csak gondoltam kipróbálom a simát is. :)
sziasztok!
szokott valaki hajdinát főzni? Sikerült vennem az ukránoktól csak így nem értem mi van ráírva hogyan kell főzni. :)
Ha valakinek van már vele tapasztalata szívesen fogadom! :D
tudok segíteni?
Nem találom mit kell összeszedni ,de ha tudok segíteni szólj...
Kedves Warj! Minden növény tartalmaz penészgombát, vagy azok spóráit! - ha csak hidegen sajtolják az olajbogyót - nem finomítják - akkor hova lesz belőle a gomba és spórái?
(én egy sokkal szigorúbb candida diétát tartok és itt nem fogyasztható a hidegen sajtolt olíva!)
én vettem bioboltban hidegen sajtolt napraforgó olajat, de itt sajni nem erről van szó.
Mit főztél ma? Receptek candidásoknak rengeteg receptet találsz, sütiket is.
egyik sem ehető, elsősorban az olaj miatt ami nem hidegen sajtolt.
A másodikban a keményítő is benne van ez cukorrá bomlik a szervezetben az pedig táplálék a gombának.
Durum tészta első időszaktól ehető.
Lencsefasírt
40 dkg lencse,
2 tojás,
só,
őrölt bors,
1 teáskanál pirospaprika,
1 mokkáskanál frissen tört köménymag,
1 mokkáskanál frissen tört koriandermag,
1 mokkáskanál ételízesítő,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 nagyobb gerezd fokhagyma,
2 babérlevél,
1 csapott evőkanál tönkölybúzadara,
zsemlemorzsa candida kenyérből,
1 teáskanál olaj.
A lencsét jó alaposan átmostam, majd föltettem főni a babérlevelekkel és sóval. Mikor megpuhult (elég neki 30 perc), leszűrtem és egy nagyobb tálba tettem. Villával csak úgy rusztikusra törtem. Mikor langyosra hűlt, a hagymákat apró kockákra vágva adtam hozzá és fűszereztem. Beleütöttem a két tojást is, hozzátettem a darát, olajat és jól összedolgoztam. Ha folyós lenne, kevés áztatott zsömlével, vagy zsemlemorzsával lehet javítani az állagán. Én zsemlemorzsát kevertem még hozzá egy keveset. Formáztam, zsemlemorzsába forgattam és bő, forró olajban kisütöttem. Nem kell kislángon sütni, hiszen a lencse már főtt benne és csak beszívná az olajat, ha túl hosszadalmasan sütnénk.
-2. időszak
Szilveszterre, hátha valakinek:
Lencsefőzelék
25 dkg lencse
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál só
1 babérlevél
pici mangalica zsír
2 púpos evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1 csapott evőkanál paprika
1 púpos evőkanál natúr joghurt
1-2 csepp citromnak a leve
csipet só , bors
A lencsét 6-8 órával a főzés előtt áztassuk be. Öntsük le a levét és tegyük egy edénybe. A hagymát kockázzuk fel, és keverjük a lencséhez. Öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Adjuk hozzá az 1 evőkanál sót és a babérlevelet, és főzzük puhára közepes lángon. Főzés közben barnás hab képződik, azt egy kanállal szedjük le. Készítsük el a rántást (zsír+tk liszt+paprika) majd adjuk hozzá. Közepes lángon kevergessük, amíg elkezd rotyogni és kellően besűrűsödik. Ha hígabban szeretjük, adhatunk hozzá még vizet. . .
-1. időszak
Sajnos nem fér bele. ez az a diéta ahol nincs kicsit.
Régen én is sokat gondolkoztam ezen, de nem éri meg a kicsit...és utána elszaporodik megint a gomba.
Köszönöm!
Azt hittem, higy az a kicsi napraforgóolaj belefér.
De akkor várok vele jövő karácsonyig :-)
Szia!
Sajna egyet kell értenem Babócával!
Házilag készítsd el.
Nagyon nehéz olyan élelmiszert venni ami nekünk megengedett, mert mindig van benne valami olyan ami nem jó nekünk.
lehet enni teljes őrlésű tésztát is, és durum tésztát is mind a kettő boltban kapható tészta.
Az alábbiakból egyiket sem eheted, mert a zakuszkában napraforgó olaj van, a pástétomban meg keményítő, karamell, karragén, színezék. sajnálom Inkább csinlj házi készítésűt
Sziasztok, arra lennék kíváncsi, hogy a második időszakban szabad-e vmilyen tésztát enni (boltban kapható tésztára gondoltam, pl. durumtészta), illetve hogy mikor lehet szalonnát enni.
A következő két dologról mi a véleményetek?
- Bio Zakuszka: padlizsán, kápia paprika, édeshagyma, napraforgó olaj, paradicsomlé, só, fokhagyma, babérlevél, feketebors.
- Növényi pástétom: víz, növényi olaj (30%), szójafehérje, karragén, keményítő, só, fűszerek, természetes színezék, zöldség- és gyümölcskivonat, karamell.
Utóbbit egy természetgyógyász ajánlotta, bár az összetevőket megnézve én kicsit furcsállom a dolgot.
ESZTERHÁZY TORTA (2.időszakos)
25 dkg nyírfa cukor
20 dkg héjas mandula (én dióval csinálom, mert szerintem az az eredeti)
házilag készített csoki karobból a tetejére
TÖLTELÉK
20dkg liga vaj
20 dkg nyírfa porcukor (kávédaráló)
12 dkg mandula
vanilia
1 ek citromlé
elkészítés
a tojásfehérjéket verjük kemény habbá a nyírfacukorral, majd forgassuk bele a darált mandulát (diót) A masszát osszuk el 6 felé és kb 20 centis sütőpapírral bélelt tortaformában süssük ki egyenként. közben a nyírfacukrot tegyük lábosba, öntsünk rá annyi vizet, h ép csak ellepje, majd főzzünk belőle sűrű szirupot. a tűzről levéve citromlével ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni. a vajat a reszelt mandulával keverjk habosra, adjuk hozzá a szirupot, ízesítsük vaniliával, majd az egészet keverjük habosra. A krémet tegyük hűtőbe.
A lapokat kenjük meg a mandulakrémmel, és helyezzük egymásra őket. A maradék krémmel kenjük körül a tortát. A tetjére készítsünk nyírfa porcukorból, és vízből cukormázat, amit száradás után kereszt alakban becsíkozunk.
Jó étvágyat!
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?