Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetős fórum)
Mai ebéd:
Majorannás csirketokány spagetti tésztával
Sziasztok!
Szerintetek lejárt szavatosságú termékeket fel lehet még használni?
Hántolt hajdina lejárt: júni 6.
Hántolt köles lejárt: április 20.
Lenmag lejárt: júni 27
Csicseriborsó lejárt: júli 30.
Várom a válaszokat! Köszi előre is!
ezt találtam rola szoval szerintem nagyon ne használd se diéta alatt se utána:
egy nagyon jo kis cikket találtam és abbol idéznék:
Így a fogyasztók körében az szokott a nagy meglepetés tárgya lenni, hogy mellékíze van. Igen...mint minden nem fehérített, nem lebutított, nem agyonszínezett, aromatizált élelmiszernek VAN mellékíze. Tessék megkóstolni egy házi, teljes kiőrlésű kenyeret egy fehér, bolti kenyér után...annak is van mellékíze. Nos ez ugyanaz a téma: hozzá kell szoktatni az ízlelőbimbóinkat a természetközelihez, a valósághoz (mármint ha egészségesen akarunk élni és táplálkozni).
ez a steviahoz volt irva, de sztem ennél a forumnál sok mindenre igaz...és igy gondolkozzunk :D
Sziasztok,
abban tudtok segíteni, hogy agavé szirupot lehet használni a diéta alatt?Azt tudom, hogy juharszirupot nem....Köszönöm!
jajj lemaradt hogy hogyan készítsük el:
A nyírfacukrot egy lábaskában elkeverjük a vízzel és sziruppá főzzük.
A magvakat ropotgéppel alaposan ledaráljuk (a legjobb kávédarálóval, bár úgy időigényesebb). Minél apróbbra sikerül darálnunk, annál homogénebb lesz a marcipánmassza.
Hozzáöntjük a cukorszirupot és alaposan összegyúrjuk. Henger alakúra sodorjuk és fóliába csavarva hűtőben tároljuk.
hűű mit találtam én nagyon szeretem a marcipánt, de a mandula drága azért itt egy recept nekünk:)
HÁZI MARCIPÁN
200 g héj nélküli mandula porrá őrölve (robotgéppel, vagy kávédarálóval)
10 g keserűmandula vagy keserű barackmag
60 g nyírfacukor/xilit
3 ek víz
Csokimáz
Hozzávalók:
12 dkg nyírfacukor,
4 evőkanál karobpor,
és 4 evőkanál víz (esetleg növényi tej)
Elkészítés:
12 dkg nyírfacukrot, 4 evőkanál karobport, és 4 evőkanál vizet kikeverünk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a nyírfacukor el nem olvad. (Onnan lehet tudni, hogy hólyagok nőnek a tetején). Biztonság kedvéért egy kicsit cseppentsünk egy pohár hideg vízbe, és ha nem folyik szét, hanem egyben leszáll a pohár aljára, akkor már biztosan jó! Rögtön keverjünk bele egy pici teavajat (1-2 dkg-nál ne többet, mert nem fog megkötni), és azonnal lehet a süteményre/szaloncukorra önteni. Ha van türelmünk, már csak azt kell megvárni, hogy megkössön, ha nincs, tegyük hűtőbe, ott pár perc alatt megszilárdul.
Köszönöm a szaloncukor receptet. Majd kipróbálom, és leírom a véleményt.
Esetleg rizsfelfujtra nincs ötleted? Mert elkészítettem a hagyományos recept szerint, csak barna rizsből, meg rizstejből. Sajnos a rizs nem puhult meg. Valószínű, előre kellett volna főzni?
Úgyhogy az egész a kukában landolt. :(
mindenképp kipróbálom a a szaloncukrot. itt egy karácsonyi recept nem csak haladóknak:
KARÁCSONYI DIÓS LINZER
25dkg margarin
25dkg darált dió
25 dkg nyírfa cukor (szerintem simán lehet 20dkg is)
2 kk fahéj
pici só
citrom reszel héja
1 kk őrölt szegfűszeg
az eredeti recept szerint két tojás sárgája, de én anélkül is meg tudtam csinálni a tojás érzékeny ovisaimnak ezért gondoltam, hogy jó lesz első időszakra is.
Így tojás nélkül kissé nehézkes az összeállítás, de azért menni fog.
minden össze gyúrunk, kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk, az otthon talál maradékokkal díszítjük pl mandula, dió karobpor, kókusz, aszalt meggy...stb stb. 180C-os sütőben sütőpapíron 15 percig sütjük.
a sütőtökös keksz itt a fórum elején mátkám receptje alapján egynek jó. A fűszerezés miatt szerintem illik karácsonyra.
Ezt nem próbáltam de találtam kifejezetten candidásoknak írják.
Élesztő helyett meleg vízben feloldott borkőport és szódabikarbónát használnak. Mindkettőből kevés kell, mert keserűvé, illetve savanyúvá teszi a tésztát. A borkőpor nem tévesztendő össze a borkősavval. Kapható a gyógyszertárakban (Kálium-hidrogén-tartaricum).
DIÓS ÉS MÁKOS TEKERCS - BEIGLI
Hozzávalók:
25 dkg sárgarépa,50 dkg liszt (tönköly),50 dkg alma reszelve,20-20 dkg darált dió, darált mák,3 és 1/2 dl víz,2-2 mk kardamom, bazsalikom, gyömbér,1-1 mk szódabikarbóna, borkőpor,1 db citrom leve,1 tasak zabkorpa szükség szerinti használatra,1 dl olaj,alufólia.
Elkészítése: A sárgarépát tormareszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a meleg vízben elkevert szódabikarbónát és a borkőport. Beletesszük a lisztet és a fűszereket, a vízből megmaradt langyos vizet és olajat. Lágy tésztát gyúrunk belőle és pihentetjük egy órahosszáig. Két részre osztjuk. Zabkorpával vastagon meghintett alu-fólián kinyújtjuk. Az almát, darált diót, a fél citrom levét összekeverjük, ráterítjük a tésztára és azonnal feltekerjük az alufólia segítségével, majd fóliástól a tepsibe tesszük. A tészta másik felét a fentiek szerint készítjük, csak mákkal. Az alufólia azért szükséges, mivel a tészta nélküle elterülne a tepsiben és nem lenne beigli formája.
Diós szaloncukor (haladó candidásoknak)
Hozzávalók:
50 dkg dió megpirítva, és finomra őrölve
2 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
1 citrom leve
5 ek nyírfacukor és tartósítószer és cukormentes mentes lehetőleg házi baracklekvár
Bevonáshoz karobporból növényi tejből nyírfacukorból és vízből gőz felett csokit készítünk.
Elkészítése:
A diót megpirítom, finomra őrölöm. Összegyúrom a hozzávalókat.
Kis golyókat formázok, kicsit meglapítom őket, hogy legyen talpuk és papírral bélelt nagy tepsibe teszem megközelítőleg 5 mm távolságra egymástól.
Elkészítem a karobpórból a "csoki"bevonatot. A bevonatot teáskanállal a diógolyókra öntöm – így a teteje szép lesz és fényes-hidegre teszem, és ha megkötött a bevonat rajtuk, akkor a talpukat egyenként a maradék bevonatba mártom. Megvárom, míg megköt, ha van hibás, akkor meleg késsel javítok a bevonaton.
Házi szaloncukor (haladó candidásoknak)
Hozzávalók:
0,5 kg nyírfacukor
1dl víz
1dl narancslé (kicsavart narancsnak a leve)
1 kanál karobpor, kis teavaj, növényi tej
darált dió
vagy kókuszreszelék
Elkészítés:
A nyírfacukrot a vízhez adjuk, majd felforraljuk, és addig főzzük, amíg az így kapott massza el nem kezd hólyagosodni és átlátszó nem lesz. Ezután a lábast hideg vízbe kell rakni, és a szaloncukor alapot addig kell hűteni, amíg nyújthatóvá válik. Ezt követően jól el kell keverni benne a narancs kicsavart levét, majd a hideg asztallapon ki kell nyújtani a masszát. Miután vághatóra dermedt, fel kell szeletelni szaloncukor nagyságúakra. Végül az elkészült tölteléket a a karobporból a teavajból egy kis nyírfacukorból és a növényi tejből készített csokiba majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
Tipp: Narancslé helyett használhatunk őrölt diót vagy mogyorót, esetleg kókuszreszeléket, vagy vaníliáscukrot.
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?