Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetős fórum)
Tegnap piskótát sütöttem tortaformában. Én így csinálom:
5 db tojás
5*2,5 dkg teljes kiőrlésű liszt (én pl most először rizslisztet használtam)
5*2,5 dkg szőlőcukor (ezt mindenki azzal helyettesítse, amit eddig is használt)
És ennyi a hozzávaló. A tojásokat a szokott módon kettéválasztom, a turmixba teszem a tojásfehérjét a fele édesítővel, kemény habbá verem, közben a tojás sárgáját a másik fele édesítővel elkeverem. Amikor már kemény a hab óvatosan hozzácsurgatom a sárgáját (közben a turmix forog lassú fokozaton), majd ezután kanalanként a lisztet. Majd a kiolajozott lisztezett (természetesen oliva olaj+teljes kiőrlésű liszt) tepsibe (lehet sütőpapír is) beleöntöm, én meggyszemet szedret dobálok a tetejére. Hideg sütőben 150 fokon sütöm, ha kész a sütőben hagyom kihűlni, és nem esik össze. Persze a diéta elején ez tuti nem jó. De az egész családnak ízlik. Sőt tegnap szülinapon voltunk, így vittem tortát is magammal, hogy a fiam is tudjon enni. Hát elfogyott mind egy szálig, a többiek is megkóstóloták és dicsérték.
Szia! Ki fogom próbálni, hogy a fehérjét is beletegyem. De nem eset szét így sem, igaz hogy vagy 5-6 órát pihentettem hűtőben, hogy a gríz megdagadjon.
Kuszkusz ügyben én úgy tudom ehetünk, nekem az unokatesóm ajánlotta, ő felnőtt és ma már ex-candidás. Nyílván nem napi szinten, de én pl paradicsomlevesbe betétnek is ezt használom, most a lecsóba raktam, a fiam nem igazán eszi meg a barnarizst, ezt inkább, de még önmgába köretnek nem próbáltam. De meg fogom próbálni.
Sziasztok!
Egyszerre válaszolok mindenkinek, ha nem baj :)
Nagyon ügyesek vagytok, klasszul gyarapszik a lehetőségek tárháza! :)
Ha zsiradékot kell választanototk, margarin helyett lehetőleg vajat, kiv. ha valaki tejcukor érzékeny, akkor jó a Liga margarin.
A zöldborsó sajnos a kúra elején nem ajánlott, előbb meg kell tanulni mindenkinek RÁGNI rendesen, mert a héja puffaszt, meg az, amit egészben lenyeltél. Ráadásul magas a cukortartalma is, de ez a kisebb baj lenne, hisz nem egyszerű cukorról van szó (úgy mint a sárgarépánál).
A banán mindenkor tilos a kúra alatt, s a narancs is!! Amit szabad: meggy, ribizli, citrom, savanyú alma, egres, grapefruit. Törekedjünk a hazai gyümölcsök fogyasztására, amennyire lehet, hisz a Földanya nemcsak "lakásról", hanem élelemről is gondoskodik éghajlat szerint mindenkinek. Természetesen mindent meg tudunk enni, ami a Föld másik részén terem, de nem mindent tolerálunk ugyanúgy, s egyes esetekben inkább terheljük a szervezetet velük. Ha elmennél Amerikába és a fáról szednéd a narancsot meg a banánt, mint itthon az almát, akkor nem lenne akkora gond. Ezeket azonban útközben érlelik egy gáz segítségével a konténerben. Kell ez a szervezetünknek?
Sajnos megint elszomorítalak benneteket: teljesen mindegy, hogy fruktóz vagy glukonon gomba szempontjából. Az egyik valódi, a másik műanyag egyszerű cukor. Mivel nem találtunk mást, ezért választottuk a Glukonont, de nem szabad olyan mennyiségben használni, mint a cukrot (nemcsak a hashajtó hatása miatt). A fruktóznak recept nélkül égig érő ára van, s ismétlem: ez sem jobb.
Gyerekeknél kisebb megszorítások vannak. Amit egy gyereknek szabad, felnőttnek már nem biztos. Az azonban biztos, hogy ha a család is azt eszi, amit a candidás gyerek, csak jót tesz vele. :)
Az az igazság, hogy annyira kevés édesítőt használok sütibe, hogy az nem igen árthat meg, már egészen elszoktam az édes dolgoktól, kivéve a gyümölcsök stb. Kb 5-6 dkg-ot raktam bele és nekem nem is hiányzott több, mert almát és körtét is raktam bele és azzal elég édes lett. de ha cukrozatlan aszalványokkal csinálod is biztos fini és édesebb is.
Az, hogy hashajtó, talán rá is van írva a dobozra, de tudtam, igen, nekem nem volt vele semmi problémám, hál isten.
Mindenesetre semmiképp ne használjatok, ha a gyerkőcnek nem jó, ha bevált a fruktóz, akkor heti egyszer biztosan nem árthat!!!
Kuszkuszt ehetünk? mert imádom, vettem is múltkor, de nem merem megcsinálni, hiszen az is búza. Olyan, mintha búzadarát ennénk, nem?
Egyébként nagyon tetszik az ötlet!!!
Tipp: A helyedben nem pazarolnám az olívát sütésre, hisz elveszti a kis értéket is, ami benne van a melegítéssel! Én tepsire szoktam rakni sütőpapírt és arra teszem a gombócokat, aztán be a sütőbe. Vagy vagdaltnak és akkor nem kell hozzá olaj.:)
Örülök, hogy jól sikerült!:)
Én nem tudom mi történt velem, d azt hiszem még soha nem csináltam ilyen finomat!:)
50 dkg házi túróból csináltam, 2 tojás sárgájával és 5 ek grízzel (tehát ugyanúgy, mint te) viszont a tojás fehérjét felvertem és azt is hozzákevertem. Olyan lett, mintha kis felhőket harapdálnék, de nem esett szét kicsit sem! Szóval nagyon hálás vagyok az ötletért!!!
Ja a prézli nekem is ilyen kenyér volt, de én nem édesítettem magamnak semmivel, viszont tettem bele sok fahéjat, kis szegfűszeget és szezámmagot, amitől nagyon jól nézett ki!
Valaki kérdezte a felvágottakat, én úgy tudom, hogy nem lehet enni semmi ilyesmit, mert tartósítószert tartalmaz (na meg ki tudja még mit). Két ötlet, hogyan lehet ezt helyetesíteni. Ha sonkaszerű dologra vágyot a gyerkőc úgy oldottam meg, hogy pulykamellet tengeri só és biovegetával megszórtam, majd megsütöttem. és hidegen szendvicsre tettem, én úgy tudom mozorella sajtot lehet használni, így ezzel is lehet plusz ízt adni a szendvicsnek.
A másik én bioboltban vettem növényi kolbászt (teljes kiőrlésű gabona, tengeri só, fokhagyma meg hidegen sajtolt olaj) van benne. Ez kb 400-500 Ft egy kisebb pár. Ne lepődjön meg seniki morzsolódik ha vágjuk, így én már simán rámorzsolom a vajjal megkent kenyérre (én nem hidrogénezett vajat vettem), erre teszek még paprikát vagy hagymát, vagy pardicsomot, vagy uborkát, esetleg főtt tojást, egy kis mozorellát. És hidegen vagy melegen fogyasztom.
Salátáról jut eszembe: ez egy vitaminbomba lehet ismeritek. Nyers alapanyagokat használok hozzá. Céklát, káposztát, uborkát, almát lereszeljük, édesítővel és citrommal ízesítjük. Szerintem nagyon fini és ráadásul tele van vitaminnal.
A másik amit nagyon szeretek, a paradicsom, paprika, ubi, hagyma összedarabolva, fetasajt darabok, erre egy kevés oliva olaj.
Másik recept: csirkemellet daráltam, ehhez tettem kuszkuszt, bazsalikomot, biovegetát, sót egy egész tojást. Ezt lehet egy paradicsomos káposzta főzelékbe húsgombócnak kifőzni. Nekem maradt ki így a többit bemártogattam teljes kiőrlésű lisztbe, tojásba, meg prézlibe és kisütöttem olivaolajba, párolt zöldséggel. Bár nekem a gyerkőc candidás, de én is ezt ettem. Tényleg fini, nyilván más ízű mint az eddig megszokott fasírt, de azért fini volt.
Ja és zöldbab leves volt előtte, itt a habarás joghurtal teljeskiőrlésű lisztel, cukor helyet édesítő (stevia csepp), savanyításhoz citrom. A többit ugyanúgy mintha normál esetben főznénk a levest. Remélem adtam néhány ötletet.
Nyers hajdina-kása(Gitta nyomán):
A hajdinát csíráztatjuk(be kell átatni este 3x-os vízbe, majd másnap leönteni róla és napi 2x átöblíteni.Amikor látszanak az ici-pici csírácskák, akkor jó.Nekem másnapra már okés volt.
A hajdinát bele turmixgépbe és amilyen gyümit akarsz, azt raksz még bele és összeturmixolod.
Én ma fél banánt,almát, kókuszt és karobport tettem bele.Nyami-nyami. Kiváló édesség!!! Olyan, mint a tejbepapi, de ha teszel bele gyümölcsdarabokat, akkor lesz mit rágni benne és jobban is néz ki. Másrészt nagyon tápláló is!
Lehet bele még tenni narancsot, körtét, mákot, tököt, ami van otthon! Isteni!
Paprikát lehet, viszont lehet, hogy a zöldborsó puffaszt és az nem túl jó nekünk, de ebben (is) Zsu a szakértő.:)
Milyen lett a nokedlid? Már nagyon kívánom én is, de még nem szántam rá magam, hogy kipróbáljam tönkölyből.
Lizumizu sütijéről eszembe jutott egy másik is. Na mi van benne, na mi??? Hát sütőtök! Hmmm...
Sütőtökös keksz:
Hozzávalók (kb. 15 db kekszhez):
1 csésze = kb. 250 ml
1/2 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 csésze zabpehelyliszt
1/4 csésze zabpehely
1/2 tk. szódabikarbóna
1 tk. őrölt fahéj
1/2 tk. őrölt gyömbér
1/4 tk. őrölt szerecsendió
1/8 tk. őrölt szegfűszeg
1 csipet só
1/3 csésze lágy növényi margarin
bármilyen édesítő
3/4 csésze főtt vagy sült sütőtök
1 tk. vaníliakivonat
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Keverjük össze egy tálban a lisztet és a sót, egy másikban a margarint az édesítővel, amihez hozzáadjuk a sütőtököt és a van. kivonatot, amit aztán jól elvegyítünk. A lisztes keveréket apránként a krémes részhez adjuk és jól összekeverjük. Egy evőkanál segítségével kb. 5 cm átmérőjű kekszeket formázunk egy sütőpapírral kibélelt tepsin. 10-14 percig sütjük. A sütés után kb. 5 percig a tepsiben hűlni hagyjuk, mielőtt kivesszük.
Hát ezt a receptet egy az egyben kimásoltam Siccikétől, remélem nem haragszik meg. Siccike, hálás köszönet érte és az előzőért is!
Ez volt az első és egyetlen candidás süti, amit a kedves is imádott. Megkérdezte van-e még és másnap dupla adagot kellett sütnöm. Szerintem karácsonykor is ilyen lesz itthon a fűszerezés miatt.
Egyébként, ha nemcsak magatokra sütitek, akkor tényleg érdemes dupla adaggal kezdeni. Valaki már sárgarépával is próbálta. Jó próbálgatást és kóstolgatást!:)
Ja, ezt is csak második szakaszban!!!
Nagyon jól néz ki! Ki fogom próbálni!
Kedvet kaptam tőled én is a sütéshez/sütihez, lám:
Gyors almás süti:(csak haladó candidásoknak!!!)
200 gr tk tönköly liszt
2 tk sütőpor
180 gr margarin vagy vaj
3 tojás
400 gr alma vagy körte(szerintem 2-3 db elég)
Ízlés szerint édesítő(40 gr glükonont tettem bele)
Összekeverjük egy tálban a lisztet és a sütőpot, egy másikban habosra keverjük a vajat az édesítővel majd a tojással és a kis kockákra vágott gyümölcsökkel. Legvégén a lisztes keverék.
Kivajazott tortaformába öntjük és 180 fokon kb 30-40 percig sütjük.
Nem túl bizalomgerjesztő a nyers tészta, de isteni finom, könnyű, levegős lesz. Megpróbálok felrakni én is képet.
Elkészült a lenti sütim (ez a recept is a másik fórumról van,ezer hála érte!!!) Szezonhoz illően kivis zabsüti, nagyon ízletes lett :) :):)Remélem nektek is bejön majd, már persze annak aki még nem próbálta :)
Tehát én így készítettem: összekevertem egy tálban 20 dkg tk. zabpelyhet, 12 dkg tk. tönkölylisztet, 1 teáskanál szódabikarbónát, 1 teáskanál fahéjjat, 1,5 teáskanál Stevia port -így nem túlzottan édes, ha valaki nagyon édes hatást szeretne, az dobjon bele nyugodtan még egy kanállal :) -, 10 dkg felolvasztott vajat,4 db felkockázott kivit és fél dl szójatejet (ez lehet zabtej is, ill. ha friss helyett mirelit gyümit használunk, akkor nem kell hozzá "tejpótlék", elég a gyümi a felolvasztott levével)Ezt az érdekes masszát a receptajánlat szerint (én is így készítettem) érdemes kb. 20*25 cm-s tepsibe kisütni, a lényeg, hogy ujjnyi vastagságúra hagyjuk, így biztosan átsül. Én előmelegített légkeveréses sütőben 150 fokon 40 percig sütöttem, és elégedett vagyok vele :) képet is teszek fel róla mindjárt az adatlapomra.
Ezt a sütit csak a második szakasztól ajánlatos fogyasztani - ha előbb is lehet,ugye kijavítasz Zsu? :)
Ki fogom én is próbálni, már kicsit unom a müzli mixet. Mindig azt reggelizem joghurttal.
Tipp: Ha valaki tk müzlit akar reggelizni, előző este engedjen rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Reggelre megdagad és sokkal könnyebben emészthető.
Tipp2: Mazsola helyett lehet bele rakni szárított csipkebogyót(patika, drogéria), ami édeskés is és sok c-vitamint tartalmaz. Ha este ezzel áztatod, reggelre az is puha lesz!:)
Sziasztok!
Én most végeztem a sütés-főzéssel, kipróbáltam 2 új és egy állandó receptet.
1. Sütőtökleves: Egy sütőtököt meghámozunk, kimagozunk, kockákra vágunk(ekkorra már nagyon izmosak vagyunk:)és vízben felteszünk főni, hogy épp ellepje. Bele: só, bors, (bio vegeta-opcionális), néhány gerezd fokhagyma és gyömbér. Ha megfőtt, leturmixoljuk kb 1,5-2 dl joghurttal és kész is. Imádom, hetente csinálok.
2. Céklafasírt: 20 dkg céklát, 20 dkg nyers sütőtököt(eredetileg édesburgonyát, de az elég drága és nem is volt itthon)lereszelek(eredetileg kis lyukún, én nagy lyukún csináltam), 2 gerezd fokhagymát, (1 tojást-opcionális, első néhány hétben inkább nélküle), sót, borsot, darabka beáztatott házi tk kenyeret hozzáadok(épp volt itthon kenyérvég, nem muszály bele) és összekeverem. Eztán tk rozsliszttel kellett volna sűríteni, de én beáztatott zabpelyhet adtam hozzá. Ki lehet sütni olajban vagy szétterítve tepsiben. Nekem bejött!:)
3. Kölesdara brokkolival: Kölest kávédarálóval ledaráltam és 3x-os vízben felforraltam, ízesítettem, brokkolit kicsit megpároltam, tepsibe tettem és ráöntöttem a kölespürét, sütöttem, míg barnás lett a teteje. Szerintem a köles önmagában is jó lett volna, puliszkához hasonlít. Fini lett(saját recept):)
Ha valami érthetetlen, szóljatok.
Szia!
Megtaláltalak, ezért írok, hogy ne kelljen keresgetni. Fogok jönni, ígérem!
Egy kérésem lenne: csak az írjon ide receptet, aki tudja az adott ételről, hogy valóban használhatják a candidások, hisz nekik lesz ez nagy segítség. Ha valamiben kételyeid vannak, előtte kérdezz, kérlek!
:))
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?