Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetős fórum)
Vasárnapi fokhagymás csirkemell melé volt ilyen köret: szép zöld,vagy akár piros paprikákat kettévágsz. Nálunk a fóliasátor alatt van sárga,fehér,sőt "fekete" is.
Olivaolajon- leheletnyi-mindkét oldalát megpirítod,tepsibe rakod. A fennmaradt olajocskán jó sok fokhagymát szálakra vágva megpirjtasz, ezt is a paprikákba szórod. Alufóliával letakarva sütőben 10-15 percig sütöd. Isteni. Ja, és kicsit sózd is meg!
Mi a véleményetek a csirkemell pörköltről?
csináltam ilyet, nem volt semmi puffadás. Semmi nincs benne, ami tiltott. Olivaolajon (1 kanál) dinsztelem a hagymát, sok fokhagyma,paprika, paradicsom, fűszerek.
Szoktam csinálni körözöttet. Nem tudom próbáltátok e már. Igazából nem méregetem ki semmit, szóval leírom mit teszek bele nagyából körülbelül.
Sovány túró kb 01-15 dkg, 1 fej hagyma és 1-2 fokhagyma apróra vágva, tengeri só egy csipet(vagy helyette feta sajt), nem hidrogénezett bio van (ebből kevés, kb egy teáskanálnyi), kb 2 evőkanál natur joghurt, meg piros porpaprika. Turmixgéppel összeturmixolom, és már ehető is. A gyerekeknek nagyon bejön.
mai vacsi:
1 jó nagy fej hagyma, reszelve
3 szem krumpli, reszelve
1 tojás
egy kicsi cukkíni- találtam még a kertben
tengeri só
hajdinaliszt
jó sok fokhagyma,áttörve,
zabpehely,kb 3 ek.
Botmixerrel jól össszetörtem.
Palacsintáénál sűrűbb tésztát kell kapni,ha túl kemény lehet bele vizet tenni.
Mixelés után bele: lenmag, szezámmag, tökmag,napraforgómag, ami otthon van.
Összekeverni, szendvics sütőben , mindkét oldalát ropogósra sütjük. Nagyon fincsi!
Császármorzsa:
(1 bögre=2 dl)
1 bögre tönkölybúzadara
1 bögre tk. tönkölyliszt
1 bögre víz
1 citrom reszelt héja
4 ek. őrölt lenmag + 8 ek. víz (tojás helyett)
fél tk. szódabikarbóna
fél tk. foszfátmentes sütőpor
ízlés szerinti édesítés(nálam most 3 db feloldott pötyi)
zsiradék a sütéshez
Összekeverjük a hozzávalókat és a szokott módon megsütjük. Hagytam dagadni fél órát, de szerintem nem kellett volna.
Finom lett bár vicces a barna smargli:)
Én rengeteg fahéjat szórtam joghurtba és azzal öntöztem meg(a fahéjat sem kedvelik a gombácskák).
Szerintem ez megvan 2 adag, de én úgy benyomtam az egészet, mint annak a rendje.:)
Rakott padlizsán
Én 2 db padliszánból csináltam. Vastagabb szeleteket vágtam, megsóztam tengeri sóval, hagytam állni kb fél órát, majd leöblítettem. A szeleteket teljeskiőrlésű lisztben megforgattam, majd olajban hirtelen megforgattam. Elkészítettem az előző recept alapján a paradicsomszószt, én nem tettem bele plussz paradicsomlevet és rendes paradicsomot használtam (kb fél kg-ot). A tepsibe raktam egy sor padliszánt, rákentem a szószt, majd még egy sor padliszánt újra szósz, itt meg lehet szórni egy kis mozorella sajttal, és így végig a tepsit teleraktam, majd megsütöttem. Én tettem még bele főtt barna riszt (mert éppen volt egy kevés, és gondoltam felhasználom). Szerintem nagyon fini.
Ezt a receptet az Ex-candidás uncsitesómtól kaptam, a szósz részét már próbáltam, és az finom volt. Gondolom a husi és a tészta nem ronthatja el, ezért merem nektek is ajánlani.
Bolognai paradicsomos szósz spagetitésztával:
Hozzávalók:
3 evőkanál cukrot helyettesítő édesítőszer (azért így írom, mert mindenki mást használ)
2 dl csontlé vagy húsleves ( nem ajánlom a leveskocka használatát, mert szinte mindben van keményítő, ami összetartja)
1 közepes vöröshagyma
1 vékony szál sárgarépa
10 dkg zeller
só, őrölt bors, bazsalikom (ízlés szerint)
3-4 evőkanál sűrített paradicsom (figyelj rá, hogy ne legyen benne tartósítószer)
3 dl paradicsomszósz (nem mindig kell, majd érzed, hogy mennyire akarod hígra)
1 csokor petrezselyem
ha szeretnél bele húst: 25 dkg darált pulyka, vagy búzahús
Elkészítés:
a csontlével, vagy húslevessel kezd, ha kész keverd bele az édesítőt, tedd félre. Egy lábos alján az olajon fonnyaszd meg a felaprított vöröshagymát, majd, ha szeretnél bele húst, tegyél bele húst, akkor pirítsd meg (kb 20 perc) a darált pulykát, vagy süssd át a búzahúst. Ha megvan, szórd bele a lereszelt répát és zellert. Ezután sózd, borsozd, öntsd rá a csontlevet, vagy a húslevest. Rögtön teheted is bele a sűrített paradicsomot és fűszerezd a bazsalikommal, a petrezselyemmel és egy kis oregánóval ízlés szerint. Ha kell, tegyél bele (max 3 dl!) paradicsomlevet, hogy mártás legyen belőle. Ha úgy érzed, hogy kell, keverj bele még egy kis édesítőt!
Ha kész, főzz ki hozzá 2 adag durumlisztből készült spagettitésztát!
Jó étvágyat!
Zöldség-tál:
Tepsibe kockázva, szeletelve, darabolva rakj bele minedenféle zöldségmaradékot(mert akkor szoktam ilyet, amikor mindenből marad egy pici) pl: sárgarépa, cékla, brokkoli, cukkini, káposzta(ha vörös, vicces színe lesz), zeller, karfiol, hagyma, sütőtök, paprika stb., fóliázd le és kb 40-50-percig párold a sütőben. Minden sütő más, amikor már puhul,de azért még kicsit ropogós, akkor jó. Kevés vajon vagy olívaolajon piríts meg egy kis tk lisztet, engedd fel növényi tejjel vagy joghurttal stb és öntsd le a zöldeket, mozarella sajtot is reszelhetsz rá és pirítsd meg a tetejét. hozzá esetleg zabpehely vagy más gabonafasírt nagyon jól passzol.
Hát a zabtejet dícsérték már itt a lányok, a rizstejet is ki lehet próbálni(én azt akarom legközelebb), ill lehet még rozsból is tejcit készíteni. Egyiket sem próbáltam még, mert se rozst, se zabot nem találtam még sehol, a barna rizst meg kicsit sajnálom erre, bár a maradékból is lehet valamit készíteni. A neten vannak receptek mindegyikhez, próbáld ki, ha teheted.
Egyébként az emberemnek kivételesen ízlett a szójatej, szóval lehet a gyerkőceidnek is fog. Én fele víz, fele szójatejből csináltam grízt, raktam hozzá müzlit, kókuszt, vaniliakivonatot, és úgy finom volt.:)
Szójatej:
Negyed kiló szójababot beáztattam 3x-os vízbe egy éjszakára. Leöntöttem a vizet róla és forró vízzel még kétszer átmostam. Eztán turmixba tettem, majd először kevés aztán több vízzel jól összeturmixoltam, hogy pürés legyen. Ezt felraktam főni, forrástól számítva 40 percig főztem, majd leszűrtem kis lyukú szűrőn. Kb 1,5-2 liter tejszín sűrűségű tejet kaptam(tehát jobban higítható).
Nekem egyáltalán nem ízlett, nagyon erős aromája miatt, de aki szereti, annak ajánlom, mert olcsó!
A maradék babpüréből is lehet készíteni az hiszem pudingot, tán túrót, ezt-azt utána kell nézni, én kidobtam, mert a szaga sem tetszett:)
Ja rájöttem, hogy nem is kell leírnom e receptet, mert itt van a hoxán: Fahéjas süti (anti-candida) néven.
Tegnap kipróbáltam és javaslom nektek is!:)
Annyit megjegyeznék hozzá, hogy a tésztájához nekem sokkal több joghurt kellet ill. lehet megpróbálom majd 2/3 tönköly, 1/3 zabpehelyliszttel.
Csak fél adagot csináltam, (mert ki tudja milyen lesz:) és annak is az egyik felét mozzarellával. Na az még talán finomabb is lett. Legközelebb szerintem sósan csinálom a tésztáját és sajtot reszelek rá.
Ez személyenként más, függ attól, hogy milyen nagy a probléma nálad, mennyire összetett. A tisztító-gombaölő szakaszban (kb 2 hét) még nem ajánlott semmi engedmény az étkezésben. Valaki azt vallja, hogy az első 2 hónapban még nagyon szigorúan kell tartani. Szerintem ezt valamennyire lehet érezni, hogy hol tartasz, mennyit javultál, mennyire vannak tüneteid.
De azt gondolom, hogy ha valamit nagyon kívánsz(persze nem a pékkrémest vagy a pacalt:))), akkor inkább egyél belőle egy keveset, minthogy azon rágódj, hogy ezt sem eheted meg.
Az itt leírt sütikből napi 1-2 szelet nem hiszem, hogy megártana! Viszont, ha utána rosszabbul vagy, inkább kerüld az adott ételtípust.
Ezt még leírom ide, nálam, ha valami feszültség vagy ilyesmi van, akkor egyből érzi a gyomrom annak ellenére, hogy elég erős és elég sok mindent be tud venni. Nagyon gyakran éhes is vagyok és ennem kell inkább napjában többször valamit. Szóval én is úgy csináltam, hogy ha sütizhetnékem volt, hát megsütöttem, ettem belőle, aztán hogy ne a szemem előtt pózoljon, vittem a szintén diétázó barátnőmnek, kóstoltattam ezzel-azzal és hamar elfogyott. Így nem tudtam neki esni soha.:)
A másik, nasi helyett sokszor csomagolok magamnak mostanában nyers zöldségeket, pl sárgarépa, cékla, cukkini, karalábé, stb. és ezt ropogtatom, amikor rámjön a nagy ehetnék. Most a nátha szezonban amúgy is jól jön a vitamin.
Megkérdezhetem, hogy ki számít haladó candidásnak?
3 hét után már azok lehetünk?
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?