Segítsetek egy kezdő "háziasszonynak"! (beszélgetős fórum)
A mindmegette.hu nagyon jó oldal.Sok jó receptet találsz:)
Én is panellba lakom,és a beépített szekrény a "spájz" jobb híján:)
Beugrott hogy az első piskótámból kifelejtettem valamit..a lisztet:DDD
Örülök, gyere csak, nyugodtan. Talán találsz bennük kedvedre valót... :-)
A panelban (legalábbis anyuméknál van) elvileg van beépített szekrény. Nevezd ki abból az egyiket "spejznak", vagy csak egy külön kis polcot használj neki. Mindegy, a lényeg, hogy tudd, hogy ott mi van, ha hirtelen csinálnál valamit, "mihez tudsz nyúlni"... :-)
:)))
ügyes leszel, már most az vagy, hogy érdeklődsz!
jó helyen jársz ráadásul:)
Belenéztem és a receptesbe is, még visszanézek!:-)
Sajna se spajz, se pince!Pici panel lakás!
Na szóval ... Amit én tudok neked mondani: a nagy bevásárlás, amit a többiek is mondtak. Ha van spejz azt rendes mennyiséggel fel lehet tölteni, borsó, zöldbab, lecsó ilyesmi. Liszt, tészták, rizs, fűszerek, zöldség ha van pince...
Ha nem is vagy nagy főzős akkor is össze tudsz belőlük dobni egy gyors kaját.
Ami szerintem nagyon fontos, hogy éhesen és cetli nélkül ne menj vásárolni, és a napi "alapélelmiszereket" inkább a közeli kisboltban vedd meg, mint hogy bemenj egy multiba mondjuk 1 kg kenyérért, mert biztos, hogy más is kerül a kosaradba.
Van egy olyan naplóm, hogy "Így főzök én..." ha gondolod, onnan tudsz ötleteket venni. :-)
Még nem fedeztem fel az élvezetet benne:-)
hát vannak hiányosságai a konyhámnak is
én is vendéglátózom de én már csak készen látom az ételeket!:-(
Csak főzés terén vannak hiányosságaid?? :DD
Amit nem olvastam még itt és elég lényeges, hogy jó szerszámokkal dolgozz. Szép nagy éles szakácskés, (nem kell félni tőle, nagyon könnyű vele dolgozni) remek nagy vágódeszka, jó féle zöldséghámozó, fokhagyma nyomó, éles kések stb stb. Érdemes beruházni a jó eszközökre, mert úgy lesz könnyű, haladós, élvezhető a meló a konyhában.
Puszika és sok sikert: egy vendéglátós csaj (éttermet és egy pizzériát vezetek) :DD
egy jó szakácskönyv sem árt !
Nekem Hargitai György a Príma szakács nagykönyve van meg, olyan receptekkel, ami alap: pl. halászlé, vadas, túrógombóc...tehát hagyományos ételekkel.
Bár nem tudom milyen ételeket szerettek...
Szia zsu1984!
Üdvözöllek a "háziasszonyok" klubjában. Mivel az előttem szólók minden jó tanáccsal elláttak én csak a segítségemet tudom ajánlani.
Ha kérdésed van csak kérdezz! A Hoxán mindig van aki segítsen, ha bizonytalan vagy. Amit nem kell szégyelni, én sok évnyi gyakorlattal mögöttem márig szívesen hallgatom mások tapasztalatait.
Sok sikert kívánok!
Szerintem a fagyasztó elengedhetetlen, legalább egy kis három rekeszes.
Többiek sokmindent elmondtak, én ezt kirészletezem :)
Ami nálunk mindíg van benne:
1. előre kloffolt szeletelt panírozott rántotthús. Úgy érdemes lefagyasztani, hogy leraksz egy réteget egy tálcára, rá a folpack, még egy réteg hús, még folpack.
Be a fagyasztóba. Mikor sütnél belőle, akkor késsel alányúlsz egy rétegnek, lepattintasz 3 szelet rántotthúst, kiteszed a levegőre, hogy kicsit olvadjon, és kész, lehet sütni.
Így mikor hirtelen ennétek, elég egy kis krumplipürét, vagy rizst főznöd, kisütsz pár szelet rántotthúst, és kész. Ez a sajttal sonkával töltött előrepanírozott csodának az egészséges változata:)
2. szeletelt tarja, 2 db egy zacsiban, ezt is csak előveszed, kuktában 45 perc alatt kész. Egyben érdemes megvenni a hentesnél, és otthon szépen feldolgozni-szeletelni, lecsomagolva eltenni.
3. darált hús: érdemes a hentessel az egyben színhúst ledaráltatni, hozzá egy kis zsírosabb részt is, otthon jól összekeverni, és 70 dkg-onként zacsiban eltenni. (mindent először tálcára, hogy ha rendezkedni kell a hűtőben, könnyű legyen pakolni.) Kicsomagolt darálthúst tilos, az nagyon zsíros, látszik is, mivel fehér.
3. csirkecombok-időnként vannak akciók, akkor érdemesebb nagyobb tételben (15 db) venni, és kettessével lefagyasztani
4. "kockára vágott hús": sertés combot egyben megveszel, és kb 3*3-as kockákra vágod, jól összekevered, és 70 dkg-os csomagokban lefagyasztod. Ebből lehet pörköltet, vagy brassóit készíteni.
5. csirkemell- ha akciósan tudsz egyben csirkét megvenni, abból ki tudod filézni a csirkemellet, és meg is van, vagy ha nincsenek elszállva épp az árral, lehet külön is venni.
6. levescsont-bár húslevest csirkecombból is lehet készíteni, és utána a combokat ki is ránthatod sűrű palacsinta-tésztában
7. pulyka-pulykamell, pulykacomb
8. Fagyasztott zöldségek (zöldborsó, stb)
9. Én nyár végén szoktam paprikát nagyobb tételben összevágni, kis kockákra, amikor olcsóbb a paprika, és ezt zacskókban lefagyasztani, ebből lehet télen a pörkölt, vagy egyéb ételek alá tenni.
Összegezve a háztartás vezetése előregondolkodásból-előredolgozásból áll, nagyrészt.
A többiek már sok fontos dolgot írtak:)
Én a mosóport,tisztító szert stb. nagyobb kiszerelésben szoktam venni,így mindig van otthon meg olcsóbb is.
Szia!
Bár én jelenleg otthon lakom és nem kell ilyesmiken törnöm a fejem, de mikor ez nem így volt, minden nagy bevásárlás előtt, össze írtam, hogy mi nincs otthon, mit kell vennem!
Mint, ahogy írták már többen is, arra ügyelj, hogy az alap dolgok mindig meglegyenek: só, cukor, liszt, zsemlemorzsa, pirospaprika, fűszerek, kávé (ha isszátok), tojás, tej, vaj, hagyma, fokhagyma, krumpli, zöldségek, rizs, tészta! Fagyasztott dolgok a hűtőben, ha esetleg vmiből kifogynál, hogy kéznél legyen! Akkor ugye a tisztálkodószerek, tisztítószerek! Tervezed el esetleg egy hétre előre, hogy mit szeretnél főzni és írd össze, miket kell még hozzá beszerezned, így nem kell minden nap, akár többször is elrohannod egy kisboltba, ami sokkal drágább, mint egy super,-hipermarket!
De ne izgulj, bele fogsz jönni! Minden terméknek van ezer gyártója, ezerféle áron, idővel rájössz miből melyiket éri megvenni!
Szia:)
Liszt,só,cukor,porcukor,tészták közül amit ajánlok az a gyufatészta(diós,mákos,túróshoz),fodros kocka(káposztás,burgonyáshoz),spagettitészta,étolaj,szalámik,ásványvíz,friss gyömölcs,zöldség(sárgarépa,fehérrépa,zöldborsó,bab,burgonya,brokkoli ha szeretitek..stb.),húsok(baromfi vagy sertés{comb,oldalas,tarja}),cukormentes üdítők,esetleg ásványvíz,mosószer,mosogatószer,öblítő,vízkeményedés ellen calgon vagy pedig csillagvízlágyító...vaj,kenőmájas,löncshús,zacskóslevesek esetleg,spgettihez spagettiszósz meg ilyenek.:)
További ajánlott fórumok:
- Mennyit ér a háziasszony (a nő otthoni) munkája?
- Régi idők praktikái a mai idők háziasszonyainak
- Oszd meg kedvenc receptedet:) Kezdő és haladó háziasszonyoknak
- Kezdő háziasszony problémák!! Hogyan osszam be okosan a pénzt?
- Cukrászok, háziasszonyok segítsetek!Focilabda alakú tortát szeretnék sütni!
- Krumplis tészta receptjavaslatokat várnék, kezdő háziasszony vagyok