Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (10. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


79515. fincsi52017-04-26 09:29
Ismerős a töltött káposztába teszi, rizs helyett.
Jó. Elég jó. Elmegy. D
(válasz globus 79512. hozzászólására)

79514. forrest20102017-04-26 09:24
nem vagy egyedül :) kedvencem a bármilyen tunkolnivaló / megboldogult gyerekkoromban még ráadásul kinyaltam a tányért is és mondtam a Mamikámnak , h az én tányéromat már el se kell mosogatni :) / régen , mikor első időbe paprikáskrumplit főztem olyan híg lötty lett a leve , mára már inkább kicsit tovább főzöm , hadd főjön szét néhány kisebbre vagdosott krumpli , olyan klasszul besűríti :)
(válasz smudlaagi54 79497. hozzászólására)


79513. forrest20102017-04-26 09:19
sóletbe szoktak gerslit főzni + savanya káposztába is hallottam , h van aki szereti , bablevesbe még nem próbáltam , nem is hallottam :( én v reszelt tésztát főzök bele v nokedlit :( dehát ahány ház ......

viszont , amit imádok :) az elmúlt 2 éjjel is tésztákat pirítottam szárazon :) nagyon szeretjük a pirított tarhonyát-aprókagylót-lúdgégét-copfocskát...... 1-1 adagot szoktam előre , szárazon készíteni , nem kell vele akkor tökölnöm , amikor főzném :) / holnaptól megint akciós a sp.rnál a 4 tojásos tarhonya 139/ fél kiló , nálunk 1 kilónyi elég 3 főzésre és mindenki szereti :)
(válasz LadyBird 2015 79503. hozzászólására)

79512. globus2017-04-26 06:58
Gondoltam, hogy van valamilyen trükkje. Receptek precízen elhallgatják, sőt legtöbben úgy szerepel, hogy "betétként" főzzük bele, hát akkor már főzhetjük :D
(válasz LadyBird 2015 79509. hozzászólására)

79511. smudlaagi542017-04-26 06:54
Én a sóletbe szoktam rakni,és nagyon szeretjük.
(válasz LadyBird 2015 79509. hozzászólására)

79510. Guruljka2017-04-26 03:01
A gersli nem a köles!!! És a kockázott szalonna sem a hurkatöltelék.
(válasz LadyBird 2015 79506. hozzászólására)

79509. LadyBird 20152017-04-25 20:40
Ha szárazbablevesbe teszem, a babbal együtt teszem oda.
(válasz globus 79507. hozzászólására)

79508. LadyBird 20152017-04-25 20:40
Ezt is be lehet áztatni, akkor gyorsabb. Tovább fő mint a zöldség, én kb egy órát szoktam neki adni.
(válasz globus 79507. hozzászólására)

79507. globus2017-04-25 20:32
Gerslit hogyan kell belefőzni, mennyi idő alatt puhul meg? Még nagyon régen próbálkoztam vele, eredménytelenül.
(válasz LadyBird 2015 79503. hozzászólására)

79506. LadyBird 20152017-04-25 20:28
Jaaj, ezt a hurkát ne is említsd! Egyszer elém tettek egy hurkának nevezett valamit, ami kockázott szalonna és gersli keveréke volt hurkaként elkészítve. Na, ez nem lett a kedvencem...
(válasz Guruljka 79504. hozzászólására)

79505. mazsumazsu2017-04-25 20:27
Finom köret a köles és már lehet kapni azt is olyan kiszerelésben mint a gyorsrizs és így könnyen meg lehet főzni. Jó hogy sokféle köret van mert bár nagyon szeretjük a krumplit minden formában de azért nem lehet mindig azt. Mi pld. nagyon szeretjük a vegyes zöldségköretet 350.- Ft körül van egy zacsi és vajon szoktam megpárolni.

79504. Guruljka2017-04-25 20:25
Egyébként régen a hurkába is kölest tettek.

Ha jól megfő, kinézetre is olyan, mint a rizs.

A Tunki linkje egy sváb ételgyűjtemény, az egyik recept birkából is elkészíthető.
(válasz LadyBird 2015 79502. hozzászólására)

79503. LadyBird 20152017-04-25 20:23
Bablevesbe általában gerslit főzök. Mondták, hogy kicsit furcsa tarhonyát találtam, de nagyon finom...:))

79502. LadyBird 20152017-04-25 20:21
GYerekkoromban anyukám a birkapörkölt mellé csakis kölest főzött. Annyira finom volt. Húú, vennem kellene valami birkát, rég főztem.:))
(válasz Guruljka 79501. hozzászólására)


79501. Guruljka2017-04-25 20:18
:D Hát mert finom! Ugyanakkor a köles nagyon hasznos.
(válasz LadyBird 2015 79500. hozzászólására)

79500. LadyBird 20152017-04-25 20:17
Olyan szépen beszélsz az édes kölesről, hogy kap egy esélyt így is.:) Én mindig sósan főzöm, köretnek mondjuk lecsós máj mellé, vagy zöldségesen kásának sült hús mellé. Így még a legválogatósabb kosztosom is megeszi...:)
(válasz Guruljka 79489. hozzászólására)

79499. tumbo2017-04-25 19:26
legalább tisztára töröljük a tányért.
(válasz smudlaagi54 79497. hozzászólására)

79498. Guruljka2017-04-25 19:24
Hozom a Tunki receptjét. Egy kiváló háziasszony barátnőm adta meg.

TUNKI
Jellemzően szilveszter éjszakájára készítették, de máskor is lehetett enni.
Akkoriban még nem volt virsli!
Kolbász, szalonna viszont igen!
ITT EGY LINK
[link]

Én ugyan paradicsom nélkül készítem és a végén tejfölös "habarás" is kerül bele!
Sok-sok hagymát vágunk fel,(4-5 nagy fej) csak nagyobb kockára.
Vízzel feltesszük főni, bele a kolbász(de ez el is maradhat.
Mikor puha (só bors nem kell bele, csak ha kolbász nélkül készül),pici ecetet öntönk hozzá és behabarjuk.
Friss kenyérrel mártogatjuk.
A kolbászból rengeteg zsiradék fő ki,ezért nem kell dinsztelve feltenni,csak főzni a hagymát .
(válasz smudlaagi54 79497. hozzászólására)

79497. smudlaagi542017-04-25 19:16
Ne is mond imádok tunkolni.Lecsó,pörkölt,paprikás krumpli,jó kis friss kenyérrel tunkolni.....
(válasz tumbo 79485. hozzászólására)

79496. Guruljka2017-04-25 19:16
Akik nem kedvelték meg, azok simán feltették főni...

79495. csikil4ny2017-04-25 18:25
Nyálkás?! Hmmm... kap egy esélyt.
(válasz Guruljka 79494. hozzászólására)

79494. Guruljka2017-04-25 18:19
Én a natur hajdinát veszem, nem a pirítottat. Azaz nem a pirosas színűt, hanem a szürkéset.

Annak idején alaposan utánanéztem, végül azt a tanácsot fogadtam meg az elkészítésére, amit hagyományosan hajdinás vidéken élők írtak.
Le kell forrázni és állni hagyni, majd addig mosni meleg folyó víz alatt, kézzel kevergetve, míg már nem érezzük nyálkásnak.
Én ezt szűrővel oldom meg, amit a forrázás és ázás idejére mély tálra rakok a hajdinával. Csak kiemelem a végén és kezdem mosni, de a mosás rövid idő már.
Ezután már hamar megfő. Sose tudom, mennyi vízben fő meg, az ázás miatt is vizes marad, de a felesleget leöntöm.
(válasz csikil4ny 79493. hozzászólására)

79493. csikil4ny2017-04-25 18:10
Azt is a köleshez hasonlóan kell megfőzni köretnek?

Én a quinoával porul jártam. Lehet, hogy egészséges, de egyrészt éhes maradtam utána, másrészt úgy felfújodtam tőle, mint a lufi.
(válasz Guruljka 79491. hozzászólására)

79492. globus2017-04-25 18:08
Télen direkt ezért csináltam ilyent, de nem ízlett. Pontosabban nem éreztem olyannak, mint régen :)
(válasz tumbo 79485. hozzászólására)

79491. Guruljka2017-04-25 18:08
Igen, de ritkábban. Arra nincs sok ötletem, de gombához isteni köret, mert pici gombára hajazó mellékíze van.
(válasz csikil4ny 79490. hozzászólására)

79490. csikil4ny2017-04-25 18:01
Hajdinát is szoktál?
(válasz Guruljka 79489. hozzászólására)


79489. Guruljka2017-04-25 16:27
Kétszeres vízben kezdem főzni, utána még tejet öntök hozzá. A folyadék összesen három- három és félszerese legyen a száraz kölesnek. Gyümölcsdarabokkal tálalva finom nyári desszert.

79488. Guruljka2017-04-25 16:25
Ha a puliszkára gondolsz, akkor:

Ha túrósan vagy köretként akarod enni, akkor vízbe.
Ha desszertként, mint a tejbegrízt, akkor tejbe. Lehet gyümölcsökkel is kombinálni.
Én szeretem a kölest is tejbe, habár előbb kétszeres ví
(válasz lúdanyó 79479. hozzászólására)

79487. Datolya2017-04-25 16:14
Voltak azok a vetőmag osztogatási akciók a rászorultaknak.
Nálunk nem akarták elfogadni, mert később megnézték volna hogy fejlődik, vagyis csinálni kellett volna.
Volt aki megkérdezte, felássák-e neki a kertet hogy elvethesse?
(válasz lúdanyó 79483. hozzászólására)

79486. Datolya2017-04-25 16:10
Nem volt véletlen, azt én is szeretem.
(válasz tumbo 79485. hozzászólására)