Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (8. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


82382. Anyagi2017-08-06 18:38
Sziasztok!
Hitvesem azt mondta, hogy mindenképpen meséljem el neki, hogy mit mondtatok a következő tettünkre! :))

Szombaton hazamenekültünk a Balatonról a nagy meleg miatt!!! Borzasztó meleg volt, a víz is 31 fokos (!!!!!!), így még abban sem volt igazán jó - viszont ott semmi árnyék, így pecsenyére sültönk. Tehát napra, vízbe menni már senki sem kívánt, és a szobában is borzasztó volt a hőség, ete pedig sok a szúnyog. Szóval közös elhatározással hazajöttünk.
Férjuram szétnevetgélte magát, hogy más azért megy a Balcsira, mert meleg van, mi meg azért jövünk haza....
De meg kell mondanom, hogy gyerekkoromtól nem emlékszem ilyen borzasztó és kellemetlen hőségre.... :(((

Ti hogy bírjátok????

82381. Dodi442017-08-06 06:26
Ugy van, igazad van, de nekem eszembe sem jutott, mert Edesanyamek kilencen voltak testverek, es fele lany fele fiuk, mert a tizedik fiu meg picikoraban angyalka lett...
A csaladban a komcsik miatt magyarositottak a nevuket, a lanyok azok nem, mert ferjhez menven nem internaltak a nevuk miatt.
45-ben Ivan az jo fiu volt es maradthatott, de Hans nem. A csalad nem akart szetszakadni.
(válasz Guruljka 82347. hozzászólására)


82380. forrest20102017-08-05 16:58
valamikor régen rengeteget sütöttem , ha nem volt kockaélesztőm , akkor mindig fecskéset spájzoltam , azt csak a liszt közé kellett keverni , nem volt olyan macerás :( / meg nem romlott meg , ha a nyakamon maradt :) a lányom használ ma másfajtákat , de egyik se olyan klassz , mint az volt :(
(válasz Guruljka 82379. hozzászólására)

82379. Guruljka2017-08-05 16:49
Azért komolyan, egy élesztőgomba mégsem egy magas rendű szervezet, mégis hogyan lehet ekkora eltérés a szárított változatában? Ha van itt biológus vagy élelmiszertudós, kérném a véleményét erről. Anm gondolná az ember, de a tapasztalatok egységesek, mindenki a fecskés élesztőért van oda!

82378. forrest20102017-08-05 15:50
köszi :)
(válasz unom 82376. hozzászólására)

82377. globus2017-08-05 13:21
Biztos, hogy nem kapható már, mert kb. két éve múlt időben beszéltek róla a fb kenyérsütős csoportjában.
(válasz forrest2010 82375. hozzászólására)

82376. unom2017-08-05 13:05
Ők gyártják: [link]
Írj egy e-mailt, kérdezz rá, hol kapható.
(válasz forrest2010 82375. hozzászólására)

82375. forrest20102017-08-05 13:00
naggggyon klassz volt Safinstant volt ráírva a fecskésre , az utolsó 3 zacsival odaadtam valakinek , h próbálja ki :( aztán eltűnt a boltokból , mindenhonnan :( ha ki is próbálta szegény , utána próbálkozhatott másikkal :(
(válasz Guruljka 82371. hozzászólására)

82374. Guruljka2017-08-05 12:57
Általában én is, mert ez rendszerint kapható a "sarki" boltban.
(válasz unom 82373. hozzászólására)

82373. unom2017-08-05 12:56
Én a DrOetkert használom, kenyérhez is bevált.
(válasz forrest2010 82370. hozzászólására)

82372. Guruljka2017-08-05 12:56
Az átszámítás alapmennyiségre az én művem, ez sem kevés! Ennek a dupláját sütöm kettőnknek.
(válasz Guruljka 82367. hozzászólására)

82371. Guruljka2017-08-05 12:55
Mindig csak hallok erről, én sosem találkoztam vele.
(válasz forrest2010 82370. hozzászólására)

82370. forrest20102017-08-05 12:50
nemtudom , de én nem is mertem azóta se instant élesztőt használni , mióta nincs az a fecskés , francia élesztő / 1 fecske volt a zacsin / az valami isteni volt !!! olyan kalácsokat sütöttem vele hajdanán :)))) azóta is keresem és morgok , h mi a rossebért nem hoznak már olyat ?!
(válasz alidamolnar 82353. hozzászólására)

82369. alidamolnar2017-08-05 12:48
Köszönöm!
(válasz Guruljka 82367. hozzászólására)


82368. ukovaszos162017-08-05 12:30
Hát én milyen h(ülye)ős vagyok, paradicsomot főztem be. De muszáj,mert elrohad.

82367. Guruljka2017-08-05 12:28
Nagyi1 (Hoxa) sajtos pogácsája

Ezt a pogit azért szeretem, mert nem kell pihentetni, nem kell élesztőt futtatni, csak összegyúrni, és éjszakára betenni a hűtőbe. Ott aztán keledezhet reggelig. Íme a recept:
50 dkg liszt, 1 margarin, 1+1 tojás, 1 tejföl, 25 dkg sajt, 1 élesztő, 5 kávéskanál só.
A hozzávalókat simán összegyúrom. Az élesztőt is csak belemorzsolom, a sajtból pedig teszek félre a tetejére. Összegyúrás után 2-3-ször hajtogatom, nyújtom. Aztán mehet a hűtőbe.
Másnap kinyujtom, megkenem a másik tojglival, megszórom a sajttal, és pogikat szaggatok. Nekem egy kimondottan pogiméretű szaggatóm van, nevezetesen a kindertojás műanyagja. Tökéletes. A sütésnél pedig forró sütőben, a legnagyobb lángon sütöm, és így biztosan nem szárad ki. A só mennyisége pedig ki lett kisérletezve, és nagyobb adagban is működik az arány. Nálunk a minimum 1 kg liszt, amiből úgy 200 db pogi lesz, és ott a 10 kávéskanál só stimmel.
Ja, fontos! Hidegen dolgozunk a tésztával, és 1 cm-nél ne legyen vastagabb, mert nagyon magasra megnő, és könnyen elborul.
Ha kioróbálod, jó étvágyat!


Átszámítva:
10 deka liszt
5 deka margarin
1 tojás
1 evőkanál tejföl
10 deka sajt (szándékosan nem 5)
Élesztő (1 deka)
1 kávéskanál só

No ez, mint látható is, innen való, de erre mondta a fiam, hogy ez tök olyan, mint a Fornetti.

nem feltétlenül kell hajtogatni, több jól sütő ismerős is kitapasztalta, hogy elég egyszer kinyújtani vékonyabbra (akár több darabban), feltekerni, kicsit pihentetni, kézzel annyira lelapogatni, hogy a szaggató átvigye és lehet szaggatni.

82366. alidamolnar2017-08-05 12:16
Köszönöm szépen:)
Igen, kérném a pogit is.
(válasz Guruljka 82365. hozzászólására)

82365. Guruljka2017-08-05 12:08
Szívesen!
Nem csak általam kipróbált, hanem remek háziasszony netes barátnőm receptje, ő nem ír hülyeségeket. (Azért is mertem én is kipróbálni.)

HŰTŐS LÁNGOS

1 kg liszt
1 kisdoboz tejföl
1 tojás
1 élesztő
fél l tej
ízlés szerint só
étolaj a sütéshez

Feltétként: tejföl és fokhagyma ízlés szerint

Elkészítés

Ezekből a hozzávalókból kézzel vagy géppel sima tésztát dagasztunk, szép simára kidolgozzuk. Majd zacskóba rakjuk és hűtőben tároljuk. (rendes hűtőben nem mélyhűtőben) A tészta a hűtőben 2 hétig is eláll, úgy, hogy mindig csak annyit szedünk ki belőle, amennyit fel akarunk használni. Olajos kézzel formázzuk kör alakúvá a tésztát, úgy, hogy a közepe vékonyabb legyen. Bő és meleg zsiradékban kell sütni, arra azért ügyeljünk, hogy ne legyen túl forró és ne süssük túl nagy hőfokon, mert akárcsak a fánknál, akkor hamar megég a külseje, belül pedig nyers marad. Ha pedig túl kicsi a láng vagy nem elég meleg a zsiradék akkor magába szívja a lángos és nehéz, sulykos lesz, meg persze rossz ízű is.

Kérsz hűtős sajtos pogit is?
(válasz alidamolnar 82361. hozzászólására)

82364. alidamolnar2017-08-05 11:28
Az jó hely.
(válasz globus 82363. hozzászólására)

82363. globus2017-08-05 10:42
Igen, Bp-en, 13. kerületben.
(válasz alidamolnar 82362. hozzászólására)

82362. alidamolnar2017-08-05 10:14
Hát elhiszem.
Győzködöm őket, hogy Bp agglomerációjában, de önfejűek.
Pesten vettetek?
(válasz globus 82359. hozzászólására)

82361. alidamolnar2017-08-05 10:04
Egyszer ettem hűtőst, finom volt nagyon.
Ha megkérlek, légyszi leírnád receptedet? (Tudom, sok forog a neten, de egy bevált az mindig jobb).
Köszönöm előre is.
(válasz Guruljka 82358. hozzászólására)

82360. globus2017-08-05 10:02
Még soha nem sütöttem lángost, pedig nem vagyok mai csirke. Fánkot talán háromszor összesen.
(válasz alidamolnar 82356. hozzászólására)

82359. globus2017-08-05 10:01
Mi pár hónapja vettünk. De: minden megtakarításunk belement + fiam eddigije is + hitel. Felújítás ezek után csak apránként mehet, pedig szinte mindent ki kell cserélni. Ha jól mennek a dolgok, tíz év múlva talán körbeérünk... akkor kezdhetjük elölről. Lassítja a dolgot, hogy 500 km-t utazunk. Jóval magasabban vannak az ingatlanárak, mint pár évvel ezelőtt, mégis azt mondom, inkább most, amíg tudunk valamennyit segíteni, mert segítség nélkül reménytelen. Ha már nem tudunk, az a rész valószínűleg nem fog érdekelni... (sárga föld) :D
(válasz alidamolnar 82352. hozzászólására)

82358. Guruljka2017-08-05 09:55
Lehet, hogy én már csináltam porélesztővel, de amióta kipróbáltam a hűtős lángost, én csak olyat sütök.
A régi strandos lángost fénykorában sem szerettem túlzottan, nem sütnék itthon olyat.

(A "hűtős" tömörebb, nem vesz fel annyi olajat sem, és annyit sütök ki,amennyi biztos elfogy, a tészta meg maradhat a hűtőben.)
(válasz alidamolnar 82356. hozzászólására)

82357. alidamolnar2017-08-05 09:52
Köszi:))))
Szerintem is h(ülye)ős vagyok.
De ANNYIRA kívánom:))
(válasz unom 82355. hozzászólására)


82356. alidamolnar2017-08-05 09:51
Na ez az.
Csak nekem a lángos eleve mumus kategótia.
Közben annyira megkívántam.
Felmelegszik a konyha, ebben a k...va hősègben, és mèg nem is lesz olyan, mint kellene, eret vágok.
Azért lettem volna kíváncsi, hátha valaki csinálta már por élesztővel...
(válasz Datolya 82354. hozzászólására)

82355. unom2017-08-05 09:50
Én mindenhez azt használok, a lángoshoz is, bevált.
De komolyan: 40 fokban lángost sütni? Te egy hős vagy :)
(válasz alidamolnar 82353. hozzászólására)

82354. Datolya2017-08-05 09:41
Amíg ki nem próbálod nem tudhatod.
Sokan azt mondják ugyanolyan jó mint a friss.
(válasz alidamolnar 82353. hozzászólására)

82353. alidamolnar2017-08-05 09:39
Kaja kérdés: Valaki sütött már lángost úgy, hogy instant élesztővel?
Csak az van itthon, a kisboltban sincs kocka élesztő, de nem mennék be a központba ezért.
Használtam sok dologhoz instantot, de lángoshoz még nem, hátha valakinek van tapasztalata.