Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (5. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


84727. hópihe142017-10-17 06:36
Valamikor én is mértem a palacsintához valókat. Most már tudom, ha normál tojás, akkor elég belőle 1 db, ha kisebb jérce tojás, akkor felütök kettőt. Símára keverem a felütött tojást, egy csipet sóval, és kb. 2 dl tejet öntök hozzá. Ehhez kavarok annyi lisztet, hogy kb. nokedli-sűrűségű tészta legyen, és szép síma, csomómentes. Utána kb. további fél liter tejet hozzá apránként. És egy kicsit hagyom pihenni, amíg minden más egyebet előkészítek hozzá.
Ebből a mennyiségből 8-10 db palacsinta lesz, nekem is 2 napra szépen elosztva elég.
Amit írsz, mi azt nevezzük rakott palacsintának.

Napok óta készülök palacsintát sütni, de tegnap eljutottam odáig, hogy megfőztem hozzá a tök-répa-alma lekvárt!!! Tök jó lett!! :))
(válasz Dodi44 84726. hozzászólására)

84726. Dodi442017-10-17 06:21
Haat... A palacsinta csinalasat mindig ugy fejbol kezdem el, es utanna ahogy sikerul , akkora fog lenni az adag. van egy lisztes budogem, abban nyugszik egy muanyag merce, ami mittudom en mekkora, talan akkora lehet, mint egy kozepes pogacsa szaggato, es azzal merek ugy negy hat adag lisztet, bele tojast utok, egy ugy kaveskanalnyi sot bele, es tejjel higitom. teszek bele egy kis olajat is, ugy ket-hatom evokanalnyit. Eloszorre fakanallal kevergetem, mikor megunom, elo a kezi electromos keverot es azzal jol megkevertetem amig eleg simanak latom a kevereket. Van egy jo meretu erre szant meroti kanalam azzal meregetem a sutobe, ala egy kis olajjal.
Masfel percig sutom az egyik oldalat, egy percig a masik oldalat. Amikor megemgedem magamnak, amikor az elso oldala sul, akkor van masfel percem, akkor gyorsan megkenem lekvarral feltekerem es mar pusztul is!
De utoljara raeheztem egy kis Edesanyam fajta palacsintara, amit en torta palacsintanak neveztem el kiskoromban.
Az az egy sor baracklekvaros, masik sor daralt dios cukorral keverve, egy masik sor cukros-kakaos keverekkel leszorva, es ujra kezdem az egeszet. Igy aztan ugy ot-hat centis magasnyira nol a kupac. Mivel a formaja kerek, igy cikkelyeket vagok ki belole, es meg meleg nekem akkor izlik a legjobban, vissza visz a megboldogult gyerekkoromba.
Ennek ha a felet eltuntetem, (masik felet mar nem engedelyezem magamnak, "mert tobb nap mint kolbasz"!) utanna mar nem is haragszom!!! :DDD
Persze, most mar nem olyan jo dolgom van, hogy Edesanyam csinalja nekem... (Isten nyugosztalja) Magam sutom, es mosogatok utanna...
De ehen sosem maradok, es a sullyom inkabb no, mint kevesebb lenne... :D
(válasz forrest2010 84710. hozzászólására)


84725. Dodi442017-10-17 05:53
Olvaslak benneteket, es egy erdekesseget megosztok veletek...
Otthon vagytok, nektek mindennapos a jo hagyomanyos finom, jo izekkel buszkelkedi kajak, es a masholrol valo, szarmazo dolgok az erdekessebbek otthon. Pl. a joghurt, nekem az aluddtej, nektek a frankfurti leves, nekem a tarhonya leves...
Azt hiszem, a valtozatossag a fo kulcsa a szemleletunknek, egy kis uj egy kis mas valami, fenyessebbe teheti a napunkat...
:D

84724. fehérke1112017-10-16 19:18
Jujj...
(válasz lúdanyó 84719. hozzászólására)

84723. Guruljka2017-10-16 19:09
én kipróbálnám ebbe is a lecsöpögtetett joghurtot. Gusztus szerint ízesíthető, és jóval kevésbé zsíros, mint a tömlős sajt.

(A savóját is fel lehet használni, még akár kenyérsütéshez is.)

84722. tumbo2017-10-16 18:16
na,ezt kipróbálom.
(válasz ... én 84721. hozzászólására)

84721. ... én2017-10-16 17:52
Na, akkor krumplipüré:
hatalmas sikert arattam a krémsajtos, kapros krumplipürémmel.IIIstenííííí!
Sima krumplipüré vajjal, tejjel, nem túl lágyra, majd bele egy tömlős natúr krémsajt (de lehet ízesített is) majd nyersen az apróra vágott friss kapor.
(válasz lúdanyó 84716. hozzászólására)

84720. hópihe142017-10-16 15:45
Elhiszem, hogy hirtelen felment a vérnyomásod! Persze, ha mi, asszonyok csinálnánk ilyet! És mi lett a vége? Volt másik is, vagy holnap ismétlés?
(válasz lúdanyó 84719. hozzászólására)

84719. lúdanyó2017-10-16 15:41
ma mérgelődös napom volt ..:( azuramra rájött, h festeni kell a gatázst egy része fával van borítva és az idő le ette róla a festéket. Vettem is aranyáron "lazúrt" 3880ft volt egy 8dl dobozzal .. na azuram felmászott a létrára a festékes vödörrel a kezébe és úgy a felénél tartott mikor megbillent a vödörke és kiborult a festék..:( azt hittem meg üt a guta..:( na ennyit a spórolásról..:(

84718. lúdanyó2017-10-16 15:34
a maradék krumplipüréből nálunk mindig krokett lesz azt nagyon szeretjük..:)
(válasz fehérke111 84704. hozzászólására)

84717. lúdanyó2017-10-16 15:27
akkor nálatok az a jó a csatornának ha hasmenés van a környéken..:DDDD
(válasz Anyagi 84654. hozzászólására)

84716. lúdanyó2017-10-16 15:23
de engem igen!!!!!! minden krumplipürével kapcsolatost szívesen olvasok!!!!!!
(válasz Smaragdzöld 84636. hozzászólására)

84715. hópihe142017-10-16 15:00
Köszi!
(válasz smudlaagi54 84714. hozzászólására)

84714. smudlaagi542017-10-16 14:47
Csak ha nagyon lágy akkor szoktam lisztet belerakni 1-2 kanállal,rakhatsz bele tojást is,meg a füszereket a végén.
(válasz hópihe14 84711. hozzászólására)


84713. forrest20102017-10-16 13:59
Dodi olyat megboldogult gyerekkoromba ettem / a szürke héjú sütőtököt / Baja ? v Bátya ? környékéről hozta akkoriba Anyum sógora és fejsze kellett hozzá , h feldarabolják :) de valami isteni finom édes volt :))))))
(válasz Dodi44 84670. hozzászólására)

84712. forrest20102017-10-16 13:54
ma voltunk pénzt költeni :) bevásároltam 2 heti alapanyagomat :) vettem 2 fej kelkáposztát is :)))lesz holnapra Bundynak kedvence : frankfurti-leves :)
(válasz Anyagi 84660. hozzászólására)

84711. hópihe142017-10-16 13:50
Ez jól hangzik, de semmi lisztféleség, tojás, hasonló nem kerül bele? Csak a krumpli + párizsi és mehet sülni???
(válasz smudlaagi54 84707. hozzászólására)

84710. forrest20102017-10-16 13:47
Dodi ! nálad ilyen soká tart a palacsinta ? nálunk ahogy felkelt a díszes társaság perceken belül elfogyott a :) jó nem is volt az olyan sok :(
(válasz Dodi44 84644. hozzászólására)

84709. forrest20102017-10-16 13:45
Dodi ! juszt se egymást pusztítjuk :) csak a lelketlen politikusbandát ! éljenek a polgárok :)
(válasz Dodi44 84641. hozzászólására)

84708. forrest20102017-10-16 13:07
nahát !!!! én is így vagyok most vele , pedig rá kéne vennem magam h Bundynak 1 kis cérnametéltet vagdossak a husileveséhez :) mert a hétvégén levágott 1 tyukot , de most + 1 kakast akar vágni , h legyen fíííííínom levese , dehát mielőtt megunja a grígalust :) kéne gyártani 1 kis cérnametéltet / mert aszongya : le leszek cserélve :)))))) na ja :( !
(válasz Anyagi 84640. hozzászólására)

84707. smudlaagi542017-10-16 12:56
Én szoktam belőle olyat is csinálni,hogy párizsit lereszelek elkeverem a krumplipürével,még utána füszerezem,és ha nagyon lágy akkor evőkanállal forró olajba szaggatom és kisütöm.
(válasz fehérke111 84704. hozzászólására)

84706. smudlaagi542017-10-16 12:54
Igen könnyebb meghámozni ha megfőzted.A miénk elég sima nem nagyon rücskös.Nem mindig az a finom ami szép!Nekünk is van olyan almánk ami nagyon szép nagyra megnő,de jóformán csak sütibe használom,mert egyébbként alig van íze!
(válasz fehérke111 84699. hozzászólására)

84705. Guruljka2017-10-16 12:45
Ritkán van nálunk krumplipüré, de akkor nem is marad belőle.

Nem tudom, hogy oldjátok meg - szerintem irtó hamar kihűl, még a tányéron!

Igaz, megint elfelejtettem, biztos mikrózzátok, én meg ezért nem fogok mikrót venni- bár a fiam már próbál rábeszélni. Mit tegyek, annyira idegenkedem tőle... :D

84704. fehérke1112017-10-16 11:54
Hidd el, hogy megragad ám az információ :-) Majd meglátod te is!
(Maradék krumplipürét én már felhasználtam krumplispogácsához is - persze, ez a maradék mennyiségétől is függ.)
(válasz Smaragdzöld 84646. hozzászólására)

84703. hópihe142017-10-16 11:38
Nem igazán tudom eldönteni, hogy sorolni akartad-e az általad ismert lehetőségeket, vagy kérdezni!
Amiket én szoktam maradék krumplipüréből, akkor itt most felsorolom: krumpli-fasírt, krumplis lángos, núdli, szilvásgombóc

Te mit szoktál belőle készíteni?
(válasz Smaragdzöld 84646. hozzászólására)

84702. hópihe142017-10-16 11:32
Ezt a tököt nevezem nyeles-töknek. = Olyan mint a merőkanál. A fejét szoktam megtölteni hagyományos darálthúsos töltelékkel, és alul-felül tejföl + reszelt sajt, be a sütőbe!
A nyelét lehet rántani, vagy kockára vágva pörköltnek, ragunak, esetleg csíkozva és makaróni helyett (=csak forró száraz teflonban átforgatom, hogy egy kicsit átpuhuljon) és mehet rá feltét: diós tészta, vagy akármi.
Sütőtökből az édes tésztát, cukkiniből a sósat, pl. sajtos-tejfölös, vagy túrós tészta, stb.
(válasz Anyagi 84680. hozzászólására)


84701. hópihe142017-10-16 11:17
Guruljka! Akkor ez pont úgy készült, mint a "kőleves". Mindig azok a legfinomabb kaják! :))
(válasz Guruljka 84635. hozzászólására)

84700. hópihe142017-10-16 11:14
Szevasztok! Most olvaslak titeket! Szerencsére van mit! :))

Igen, nyers tökből indítom, ugyanúgy, mint bármelyik másik tökből, vagy karfiolból, bármiből. :))
(válasz Anyagi 84627. hozzászólására)

84699. fehérke1112017-10-16 10:44
A héjában főtt csicsót könnyebb meghámozni? Vagy főzés előtt levagdosod a rücsköket?
Nálunk is van a kertben, még nem vitt rá a lélek, pedig állítólag tényleg jó :-)
A piacon vettünk egyszer majdnem teljesen simát, azt mondta a termelő, hogy az másfajta csicsóka, azért sima.
Birsalmával is úgy jártam, hogy az itthon termett szörnyen rücskös, de nagyon illatos, finom. Szintén a piacon vettem gyönyörű, szép színű, hatalmas, sima birsalmát - hát, ahogy mondani szokás, se íze, se bűze :-(
(válasz smudlaagi54 84694. hozzászólására)

84698. tumbo2017-10-16 09:33
a kelkáposzta?nem olvastad Márait?ő is utálta a kelkáposztát,de amikor hallotta,olvasta,hogy egy kínai császár kedvence volt,bizonyos nosztalgiával ette.
(válasz Dodi44 84668. hozzászólására)