Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (5. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


76264. Guruljka2017-01-16 12:26
Az étel nevéből kiindulva, a gulyások főzték maguknak. Nyilván bográcsban, tehát egytálételként. Sorban beletéve a hozzávalókat, minden "cicó" nélkül.
És marhát régebb óta őriztek Magyarországon, mint ahogyan a paprika beérkezett és a pörkölt divatba jött volna. Tehát a régi, eredeti sűrű marharagu, amit ma a készítőiről gulyásnak hívunk, az biztosan nem pörkölt alapról kezdődött.
Ettől még nyilván lehet úgy is készíteni. Az ételeknek is vannak változatai, sőt ételben is van divat.
Én el sem tudom képzelni krumpli nélkül, pedig eredetileg nyilván az sem volt benne. Viszont ha egy-egy marhát kényszerből levágtak, akkor volt hús elegendő, eltartani esetleg egy részét tudták, szárítva. Lehetett az egész étel szinte csak húsból.
(válasz globus 76251. hozzászólására)

76263. Granada2017-01-16 12:18
Rendben van! :)
(válasz LadyBird 2015 76257. hozzászólására)


76262. Granada2017-01-16 12:18
Nem tudom, ki az a P és ki az az I. Egy helyen fórumozok összesen, ott is évek óta ugyanazzal a a névvel. Semmi értelme nevet váltani, a fórumok anonim helyek, mindegy, hogy valakit Körtefának vagy Globusnak vagy Granadának hívnak.

Bizonyítékom valóban nincs rá, így ha hiszed, hiszed, ha nem, nem.
(válasz globus 76256. hozzászólására)

76261. LadyBird 20152017-01-16 11:21
Ha nem vigyázok, ez lesz belőle, ha más is nyomogatja a gépet.:))
(válasz tumbo 76260. hozzászólására)

76260. tumbo2017-01-16 11:03
én is egyszer hosszabban megnyomtam egy gombot,azóta sem tudom kitörölni azt a sok n betűt.
(válasz LadyBird 2015 76258. hozzászólására)

76259. LadyBird 20152017-01-16 11:00
Bocs, véletlen volt!:)
(válasz LadyBird 2015 76258. hozzászólására)

76258. LadyBird 20152017-01-16 10:58
.l-lk.,lktgik8zh68ui7uizi7ituuuuuuiiuuuuuuiiiiiiu7uuuuuuioii
iiii

76257. LadyBird 20152017-01-16 10:46
Akkor, ha ide jössz, lazíts!:))
(válasz Granada 76255. hozzászólására)

76256. globus2017-01-16 10:44
Interaktivitásod nyomán felmerül néhány gondolat, különösen azzal kapcsolatban, hogy nem először vagy itt.
Isten hozott a fedélzeten, de engedd meg, hogy fenntartással kezeljük a személyiséged. Kedves P... azelőtt I.... :)
(válasz Granada 76254. hozzászólására)

76255. Granada2017-01-16 10:42
Nem veszek mindent komolyan. :) Csak kevés jelet használok. A szakmámból adódóan hátrányos helyzetű csoportokkal foglalkozom, emiatt egyes témák érzékenyen érintenek.
(válasz LadyBird 2015 76248. hozzászólására)

76254. Granada2017-01-16 10:39
Ezt elmagyaráznád?
(válasz globus 76250. hozzászólására)

76253. tumbo2017-01-16 10:20
az anyám szokta úgy főzni a babgulyást,hogy külön főzi a pörköltet,aztán egybeönti.nekem az nehéz étel.
(válasz globus 76251. hozzászólására)

76252. tumbo2017-01-16 10:19
én meg rozmaringosat,saját rozmaringgal.hát olyan illata van?!
(válasz Anyagi 76242. hozzászólására)

76251. globus2017-01-16 10:11
Van egy olyan gulyástípus, amelyikben szinte főtt hús van, ez meg sem közelíti a pörköltes elkészítési módot - de ez csak az én ízlésem, ettől lehet mindkét módon főzni.
(válasz Anyagi 76240. hozzászólására)


76250. globus2017-01-16 10:06
Kíváncsi vagyok, ezen a néven meddig bírod :) A személyiség mindenhová megy veled!
(válasz Granada 76246. hozzászólására)

76249. Datolya2017-01-16 09:59
Szerintem ezt ne így nézd, mert a nők munkájának van családon belül elismert értéke.Sosem jutott eszembe hogy cseléd lennék.A férfit a hasa éppúgy érdekli mint a nő.Akkor boldog, ha mindkettővel elégedett.A nők nagy többsége örömmel főz, ha látja a család elégedett ábrázatát az asztalnál.Ettől még a személyiségem is megmaradt.Ott van ahol lennie kell...bennem.
(válasz Granada 76246. hozzászólására)

76248. LadyBird 20152017-01-16 09:50
Ne vegyél mindent ennyire komolyan, árt az emésztésnek!:))
(válasz Granada 76246. hozzászólására)

76247. Granada2017-01-16 09:33
Milyen arányban? Az is számít a fűszerezésnél.

Én pl. soha nem teszek karalábét a marhahúslevesbe vagy a kakaslevesbe, mert kiszól belőle az íze, nem áll össze. Azért kakas, mert azt főzök tyúkleves helyett, hiszen rendes tyúkot nem lehet kapni, az Újházy is kakasleves, nem tyúk, ahogy tévesen elterjedt a szocializmus alatt.

Ha gyömbért teszel a szárnyaslevesbe, akkor hagyd ki karalábét, de tégy bele egyetlen gerezd fokhagymát a karika gyömbér mellé. Érdemes az arányokat úgy tartani, hogy 2.5 kg állat, 2 kg zöldség, 5 liter víz. Ez adja a gyógyító, erős levest.
(válasz LadyBird 2015 76238. hozzászólására)

76246. Granada2017-01-16 09:26
Ez végtelenül lealacsonyító, és nem vicces "szokás". A nő értékét a cselédsége mértéke szabja, nem a személyiség ... fújj.
(válasz Anyagi 76240. hozzászólására)

76245. smudlaagi542017-01-16 08:22
Én egy teatojásba szoktam egész borsot,és egész köményt rakni,úgy főzöm bele a levesbe.
(válasz LadyBird 2015 76238. hozzászólására)

76244. Anyagi2017-01-15 22:31
És csináltam két kisebb egyben fasírtot is.
Az egyik feltét lesz egy főzelékbe, a másikat összerakom majd zsemlében mustár-ketchup-majonéz, salátalevél és/vagy uborkával, hasonlóképpen, mint a hamburgert.
Jó vacsorára vagy elvinni a gyereknek is.

76243. Anyagi2017-01-15 22:25
Ma gulyásleves volt , mint írtam, és utána tejbegríz. Úgy megkívántam... :)))

76242. Anyagi2017-01-15 22:24
Én gyömbéres csirkét szoktam sütni...

76241. Anyagi2017-01-15 22:23
Óvatosan a gyömbérrel, ha még nem használtad! Nagyon erőteljes ízű növény.
(válasz Klingy 15 76231. hozzászólására)

76240. Anyagi2017-01-15 22:20
Azért készült nálunk (is) gulyás a pörkölt maradékából, mert a férjem kedvence! :)
Több napig is szívesen megeszi!

Régesrég úgy választott a lányok közül, hogy aki nem tud gulyáslevest főzni annak udvarolni sem érdemes! :))
(válasz Klingy 15 76220. hozzászólására)

76239. Guruljka2017-01-15 20:47
Nyilván, ki hogy szereti. Mindenbe én sem teszek. Mert az ugyanaz lenne, mint a mindenbe vegeta. :D

Hússütéshez is finom, nem ég meg.
(válasz LadyBird 2015 76238. hozzászólására)


76238. LadyBird 20152017-01-15 20:00
Gulyásba még kipróbálom, de a tyúkhúsleves marad nálam a jól bevált összeállítás: gyökér, répa, karaláb, zeller, petrezselyemzöld, vöröshagyma, szemesbors. És a tyúk.:))
(válasz Guruljka 76236. hozzászólására)

76237. Klingy 152017-01-15 19:48
Azt hiszem,hogy hamarosan kipróbálom,mert úgy gondolom,hogy jó lesz.
(válasz Guruljka 76236. hozzászólására)

76236. Guruljka2017-01-15 19:41
Nem is merem mondani. Amiben többféle zöldség van, abba "jár" a gyömbér. Én húslevest nem főzök, de gulyást igen.
Elsőre ne tegyél sokat! Friss gyömbérből egy szeletkét, szárított gyömbérből egy 5 Ft-os méretű darabot, őröltből egy késhegynyit egy fazék levesbe.

Mi gulyást főztünk 10 főre számítva. A fazékba tettünk 5 db szárított gyömbért, amit azért kell megszámolni, hogy mindet kivegyük tálalás előtt, mert ráharapni igen kínos. A vendégek nem ismerték a gyömbért, de nem reklamáltak, sőt!
(válasz Klingy 15 76231. hozzászólására)

76235. alidamolnar2017-01-15 19:24
Én mindig szoktam tyúklevesbe szegfűszeget tenni (abba a teatojásba, amibe a szemes borsot is teszem). Nagymamám is így csinálta a tyúklevesnél (csak annál).