Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (36. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


83975. Guruljka2017-09-26 14:28
De érdekes, én a paprikás krumpliba szoktam ugyan tésztát főzni (hol nokedliféle, hol száraz tészta), de tejfölt nem.
(válasz valeriaria66 83973. hozzászólására)

83974. forrest20102017-09-26 14:25
én se szeretem a hosszú cérnametéltet :) a fele még a tányérba a másik fele meg már leszaladt a gigámon ? brrrrrr ! kb csak 7-8 centire vágom :) / ha vágom :))))))
(válasz Guruljka 83969. hozzászólására)


83973. valeriaria662017-09-26 14:04
Ma paprikas krumpli lesz,nem hagyomanyosan.Pörkölt alapot keszitek.Ma lengyel szalamit dobtam ra.Itt ahol elek ,nincs kolbasz.Majd jött a krumpli,felöntöttem vizzel,füszereztem.Nokedlit szagattok bele es tejföllel behabarom.Fincsi es olcso.
(válasz Guruljka 83972. hozzászólására)

83972. Guruljka2017-09-26 13:55
Nocsak! Felkaptam erre a fejem, mert a fasírtfélékben a darált húsban való matatástól idegenkedem, bármi másban pedig az ázott kenyérféle egyenesen taszít. (Azaz nem ettem még mákos gubát sem, de készíteni pláne nem!!!)
(válasz lúdanyó 83971. hozzászólására)

83971. lúdanyó2017-09-26 13:45
Ma olyan szép az idő, h így maradhatna márciusig..:) ma olyan Stefánia vagdaltat készítettem, h a zsemle helyett főtt krumplit tettem bele nagyon finom lett..:)

83970. csgybzs2017-09-26 13:43
Szüleimnél is a mai napig így van. A kész húslevest leszűrik, egy szép kerámia tálba megy a leve, egy külön tálba a csont/hús, egy külön tálba a zöldségek és egy külön tálba a külön főzött tészta.
(válasz Guruljka 83967. hozzászólására)

83969. Guruljka2017-09-26 12:58
Nem tudom, Nagymama tésztája roppant, ahogy vágta.
Feltekerte a kinyújtott tésztalapot a sodrófára, és ezt a több réteget elvágta. Ahogy szétnyílt, vagy még elvágta középen, és ezt a két csíkot még egymásra tette, vagy ebben a szélességben vágta, aszerint, milyen tésztát akart. (Neki nem a két nyeles, hanem s sima rúd sodrófája volt.)

A cérnametélt a keskenyebb csík felmetélésével volt, hogy ne legyen hosszú a tésztaszál.
Volt, aki vízben főzte ki. Talán Nagymama is, nem tudom már.

Itt a leírás:

[link]
(válasz forrest2010 83968. hozzászólására)

83968. forrest20102017-09-26 12:43
a másik nagyanyám belefőzte a cérnametéltet a husilevesbe , a leszűrt levesbe , de mindig csak annyit amennyit ebédre meg is ettek :) érdekes , h sose lett neki zavaros tőle a levese :) lehet annyira keményre gyúrta ? azt a tésztát , h nyújtásnál már nem sok lisztet szórt alá ? az ő fözéspraktikáit nem igazán tudtam ellesni , mert talán 1 hónapot voltam összesen náluk , azt is kis részletekbe :)
(válasz Guruljka 83967. hozzászólására)

83967. Guruljka2017-09-26 12:38
Nagymama külön főzte ki a levesbetéteket. Készen tette csak a tálba. A leveseket mindig a levesestálban tálalta. A húslevesben főtt zöldségeket és a húst is kiszedte.
Ugyanis a húslevest a főzés végén (amikor már mindent kiszedett belőle, ami benne főtt), finom szűrőn leszűrte. A grízgaluskát beletette, de a többit nem, azt ki-ki szedett magának a tányérba, amit akart. Nem a levesestálban kotorászott a kedvenc falatért. Úgy tudom, régen így illett tálalni a húslevest.
(Főzés közben leszedegették a habját is, ami éppen a hús fővése miatt képződik.)
(válasz forrest2010 83966. hozzászólására)

83966. forrest20102017-09-26 12:31
valamikor még gyerekkoromba Mamikám grízgaluskát főzött a levesbe :) isteni finom volt , de akkora bazi nagyok lettek mint 1 nagyobb evőkanál :) csak az volt vele a gond , h szinte az egész levest felszívta :( na maradtunk is a cérnametéltnél :)))
(válasz fehérke111 83964. hozzászólására)

83965. Guruljka2017-09-26 10:33
Én nem tartom bajnak, ha egy gombóc rücskös. :D

A németeknél van egy krumpligombóc, az tüskés valahogy. :D Mintha reszelt sajtba lenne hempergetve, de nincs benne sajt.
(válasz fehérke111 83964. hozzászólására)

83964. fehérke1112017-09-26 10:28
Dehoooogy, itt most csak a levesbetétről volt szó :-)
Lehet, hogy az én zsemlegombócom azért olyan nagyon "rücskös", randa, mert csak meztelenül főzöm ki, nem burkolom semmiféle textilbe? :-)))
(válasz Guruljka 83963. hozzászólására)

83963. Guruljka2017-09-26 09:37
Rendszeresen használok sütőzacsit. Ha abban sütünk, egyrészt nincs szorosan beletekerve a hús (vagy akár körettel, zöldségekkel), másrészt még ki is kell lyuggatni sütés előtt, nehogy kipukkanjon a gőzök miatt. Tehát semmiképp nem tapad rá az élelmiszerre. Jóval inkább celofánra emlékeztet az anyaga.

Sokféle gombócot főznek hagyományosan textilben. Tudomásom szerint az igazi zsemlegombócot is. Azt azért nehéz lehet káposztában főzve elképzelni, de nem lehetetlen.:D
(válasz fehérke111 83957. hozzászólására)

83962. fehérke1112017-09-26 07:59
El ne felejtsem :-))) piros és sárga paradicsomból is van paprika formájú - húsos paprika formájú, húsos paradicsom.
Még egy picit lehet fokozni: a piros étkezési, befőző paradicsomból is van ami egészen sötétpiros, és van olyan, ami sötét ugyan, de kicsit rózsaszínes árnyalatú, nem olyan "vad" piros. És finom édes mindegyik.
Én csak kocakertész vagyok ám, de hát már volt időm látni... :))))
(válasz fehérke111 83960. hozzászólására)


83961. fehérke1112017-09-26 07:51
Leragadtam a 43-asnál (egyenként felelgetek :-), de látom, hogy itt már elmondtátok a különböző színeket, és Dodi is lecsapott Micsurinnal :-)))
(válasz globus 83944. hozzászólására)

83960. fehérke1112017-09-26 07:46
Van olyan fajta, zöld paradicsom, de én még nem láttam.
Fekete paradicsom palántát már vettem kétszer is, de nekem nem lett fekete, hanem olyan sötét-csokoládé barna. Többet nem próbálkozom, mert egyáltalán nem guszta, a belseje olyan plötty, nem húsos, hanem inkább folyós, amit tovább rajta hagytam, hogy hátha feketedik, az egyszerűen túlérett és lepottyant.
A sárga paradicsom pedig kétféle: citromsárga fajta és narancssárga fajta is van, mindenféle formában - kerek, ovális és körteformájú - és méretben. (De tényleg! Dodi biztos mondja, ha olvassa, hogy Micsurin :-))) Ha találok ilyen palántát, akkor a kis koktél méretűeket nagy cserepekbe teszem, és itt vannak kézközelben. Amire igazán pályáznék, az a nagyméretű, kerek, húsos sárga paradicsom. Régen egyik kollégám anyukája szokott küldeni, és abból mentettem ki magot, így pár éven keresztül sikerült, de ma már nincs belőle - sajnos a néni sem.
(válasz Anyagi 83943. hozzászólására)

83959. fehérke1112017-09-26 07:31
Kipróbáltam egyszer, hogy olyan ágakat, amiken van pár szem paradicsom (persze, ne érjenek össze) felkötöttem a terasz zugában védett, levegős helyen fejjel lefelé. Pár nap alatt beértek - ugyan nem harsogó pirosra, de mégiscsak a "sajátjukat" élték fel.
Persze, ez már hideg, sőt nagyon hideg időben nem működik, de ha van helyed, és sok a ződ, akkor lehet érdemes lenne kipróbálni egy-két ágat.
(válasz smudlaagi54 83936. hozzászólására)

83958. forrest20102017-09-26 07:31
+ az unclebens rizst is zacsiba főzik meg , bár én nem szoktam olyat venni , csak a csípős szechuá.it veszem meg , mert imádom pirítóson v melegszendvicsen / a fene az ízlésemet ! drága ! csak néha veszek / mikor még óccsó volt , akkor megvettem 1 kartonnal :))))))
(válasz fehérke111 83957. hozzászólására)

83957. fehérke1112017-09-26 07:23
A sütőzacskó talán azért jobb választás, mert ugye a pecsenyehusit is szokták abban sütni - gondolom, akkor nem annyira veszélyes.
A textilfélék nekem szintén nem jönnek be - tudom, létezik a szalvétás gombóc, de akkor sem!
Úgyhogy nálam marad a káposztalevél, így a finom kabátot is meg lehet enni :-)))
(válasz Guruljka 83935. hozzászólására)

83956. forrest20102017-09-26 07:17
nem is tudom ? hol láttam feketét ? hát nem igazán szottyant kedvem hozzá :))))))
(válasz Dodi44 83949. hozzászólására)

83955. forrest20102017-09-26 07:15
köszi ! megpróbálom így is :) már jó pár féleképpen próbáltam :) 1x 2x sikerült is , de többnyire nem akar :(((((
(válasz ... én 83953. hozzászólására)

83954. forrest20102017-09-26 07:13
olyan jól esik gondolni rájuk :) az én Anyumnak 1 hete volt 29 éve , h elment örökre , nincs igazság :( még élhetett volna v 30 évet ! h csak 84 évesen ment volna el , mint Anyóskám :) az azért már sokkal szebb kor , mint az 54 :(
(válasz Dodi44 83951. hozzászólására)

83953. ... én2017-09-26 07:11
Grízgombóc készítési ötlet (én is innen a netről kaptam a tippet):
Üveg pohárba üsd a tojást, egy másik ugyanolyanba ugyanannyi (térfogatra) grízt. Keverd össze,
(nem kell bele só, majd a leves elég sós lesz hozzá), hagyd állni min. 10 percet, de lehet akár egy éjjel is.Aztán szaggasd fövő vízbe vagy levesbe, lassú tűzön főzd 5 percet, majd fedd le, és hagyd állni 10 percet. Aztán szűrd le róla a felesleges lét, de óvatosan,mert finom, puha, lágy. Nekem amióta így csinálom , mindig tökéletes lesz. Szégyen , de elmúltam 50, mire eddig jutottam, régen a mennyiségek miatt rendszerint kemény lett, de így kimérve pont jó.
(válasz forrest2010 83948. hozzászólására)

83952. forrest20102017-09-26 07:06
nálunk a tyúkhúslevesbe cérnametélt volt a kedvenc :) Anyóskám húslevese az én cérnametéltemmel :)
az én húslevesem katasztrofális :( pedig beleteszek mindent , amit hajdanán ő is , de mégse olyan , ahhoz az ő ízlelőbimbói kellettek :)))) én + ahogy esik úgy puffan , nem érzek ízeket , hát találomra :) aztán majd meglátjuk mi lesz belőle :))))))
(válasz Dodi44 83951. hozzászólására)

83951. Dodi442017-09-26 07:01
Az en tanyeromban a csigateszta uti a grizgaluskat...
Szulinapora Edesanyam mindig megkerdezte, hogy a vasarnapi csirke huslevesbe milyen tesztat szeretnek? Megkerdezte, de ugy is tudta elore a valaszomat: CSIGATESZTA!!!
(emlekszem a nagymamamtol orokolt hazi csiga teszta csinaloja volt, es aeperlevelre vagott tesztat amit maga nyujtott, azokat tekergette a nadszalbol hasitott es rafiaval osszefogott vegu csiga teszta tekeron. neha en is segitettem azt csinalni, es megszaritottuk, inkabb o szaritotta meg es akkor vasarnaponkent neha neha, amig a teszta tartott azzal kaptam a huslevest de az csak vasarnap volt csak hus az asztalunkon.)
Istenunk a tenyeren hordja szegenykemet...
(válasz forrest2010 83948. hozzászólására)

83950. ... én2017-09-26 07:00
Ja, hogy ez süti!Így már ismerem.Azt hittem, hogy kifőtt tészta, azért kérdeztem rá.
(válasz Anyagi 83939. hozzászólására)


83949. Dodi442017-09-26 06:55
Akor feletek nem jaratos Micsurin elvtars!
-a fiam hozott ket kis doboz palantat a tavasszal, amelyek cseresznye paradicsomok, mert az unotkak nagyon szeretik azt a fajtat, es valahogy belecsuszott egyik kisdoboz (3 palanta), amelyek csak sargak maradnak mindig, sosem lesznek pirosak.
De az aprokaim azt mondtak edesek!
-maradi vagyok, vagy szepen mondva tradiciontarto. en csak a pirosakat eszem meg.
(válasz Anyagi 83943. hozzászólására)

83948. forrest20102017-09-26 06:55
jó annak :)))))) akinek mindig sikerül a grízgombóc :) nekem néha szokott :(
(válasz smudlaagi54 83938. hozzászólására)

83947. forrest20102017-09-26 06:53
az én régi receptembe pár pillanatra bele kellett dobni az ecetes-sós-cukros lébe a felszeletelt paradicsomot , aztán kiszedtem és , mikor elfogyott az előkészített cucc , akkor ugyanígy a felszeletelt hagymát , aztán sorba lerakni az üvegbe és a végén ráönteni a lét :) azt hiszem ? főtt paradicsomsalátaként szerepelt a szakácskönyvben :)
(válasz smudlaagi54 83937. hozzászólására)

83946. forrest20102017-09-26 06:48
van narancssárga is + citromsárga is éretten , régen egyik kollégám hozott , már fekete is van :) hozott citromsárga körte-alakút + pirosat is :) akkoriba :)
(válasz Anyagi 83943. hozzászólására)