Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (36. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


78724. smudlaagi542017-04-06 10:37
Én is megfőzném,miután összeállítottam a masszát.
(válasz loch ness 78722. hozzászólására)

78723. tumbo2017-04-06 10:13
én ilyen receptet még nem láttam,de ha a beáztatott zsemlével nem csinálsz semmit,az is nyers forma marad.én hozzákeverném a tojást,picit főzni,míg nem jön föl a víz tetejére.ehhez illene a sonka,meg a káposzta is.a gombócot általában vízben,gőzben főzzük,nem csak összekeverjük a hozzávalókat.sok sikert.
(válasz loch ness 78722. hozzászólására)


78722. loch ness2017-04-06 08:13
Kedves Főzés Mesterei! :)

Tudnátok nekem segíteni? Találtam egy receptet, ami nagyon izgatja a fantáziámat, de mivel én még nem tudok olyan profin főzni, nem tudok valamit megfejteni. Ugyanis a receptíró elfelejtette beleírni, mikor és hogyan kell felhasználni a tojást. Mert ha a kenyérhez keverem, nyers marad, máshova meg nemigen tudom elképzelni. Vagy sütőben kell megsütni, és az lemaradt? Esetleg megfőzni?
Szerintetek?

MEDVEHAGYMA GOMBÓC
Hozzávalók: 50 dkg kockázott száraz zsemle, vagy fehér kenyér, 4,5 dl tej, 1 fej finomra vágott vöröshagyma, 10 dkg vaj, 4 tojás, 10 dkg finomra vágott medvehagyma, 1 tk só, 1 gerezd zúzott fokhagyma, frissen őrölt bors

A tejet egy kiskocka vajjal, sóval, borssal és a fokhagymával felforrósítjuk, a hagymát a többi vajon üvegesre pároljuk, és a tejjel és a kockázott zsemlével összekeverjük, körülbelül 10 percig állni hagyjuk.
Tipp: a bajorok ezt főtt füstölt sonkával és párolt savanyú káposztával szeretik.

78721. ... én2017-04-05 20:09
Tudja valaki, hogy mennyibe kerül egy adag egy általános iskolai és egy középiskolai menzán? És esetleg mennyi az az összeg, amiből ki kell gazdálkodnia az ételsor összeállítójának az ebédet?
És milyen ételeket adnak az általánosban, és milyet a középiskolákban?

78720. smudlaagi542017-04-05 17:47
Amikor kifőződ,lobogó forró vízben főzd meg,ne tegyél bele sokat egyszerre,hogy ne hűtse le a vizet,és a morzsát frissen pirítsd meg hozzá.
(válasz fehérke111 78705. hozzászólására)

78719. smudlaagi542017-04-05 17:45
Most "jártam" a mélyhűtőben,van még vagy 6 csomag szilva,meggy,és sárgabarack,na meg párolt alma!
(válasz LadyBird 2015 78689. hozzászólására)

78718. tumbo2017-04-05 17:00
régen a nagyanyám főzte úgy a csirkepörköltet,hogy friss borsót tett bele,isteni volt,persze kapirgálós csirkéből.
(válasz Datolya 78716. hozzászólására)

78717. csikil4ny2017-04-05 16:59
Elméletileg csak sós vízben megfőzve, vagy héjában megsütve nem kellene felvigye a cukrát. Persze így beszükülnek a lehetőségek, de legalább így eheti, ha beválik neki.
(válasz forrest2010 78709. hozzászólására)

78716. Datolya2017-04-05 16:20
Én még úgy is hogy pörkölthöz teszem, vagy borsót.Olyankor amikor nem krumplit főzők vele hanem galuskát csinálok hozzá.Biztosan azért dúsítom így mert nem vagyok nagy húsevő.
(válasz lúdanyó 78713. hozzászólására)

78715. Datolya2017-04-05 16:18
Szerintem pont azért csináljuk krumplisból hogy lágyabb legyen.
(válasz fehérke111 78707. hozzászólására)

78714. csikil4ny2017-04-05 16:09
Nekem is rakott zöldbabom van. Kitart egy darabig. :)
(válasz lúdanyó 78713. hozzászólására)

78713. lúdanyó2017-04-05 15:45
Ma zöld bab volt ebédre olyasmit szoktam csinálni mint ha pörkölt lenne..hát igy nagyon szeretjük..:)

78712. hoponopoo2017-04-05 13:14
:))))
(válasz forrest2010 78711. hozzászólására)

78711. forrest20102017-04-05 13:13
:) akkor a tojásból született :D
(válasz tumbo 78710. hozzászólására)


78710. tumbo2017-04-05 12:31
nálunk a tojásból kel ki.
(válasz forrest2010 78708. hozzászólására)

78709. forrest20102017-04-05 12:08
ilyen se volt még ! csak 1 zsák krumplit vettünk , kb 20 kilót , a fele még megvan , mióta a férjem cukros , azóta rettentő kevés krumplit főzök :( ő nem igazán eheti mert az is felnyomja a cukrát :( de nem főzök 2 felé , azt eszünk , amit ő is ehet :)
(válasz fehérke111 78707. hozzászólására)

78708. forrest20102017-04-05 12:05
tegnap született 7 kiscsirkénk ! / azt mondta Bundy h levezette a szülést , de nem kell azért dr bácsinak szólítani ! / egyet sajnos a kotyi agyonnyomott , de a többi fürge , mint a csík :))))) olyan szép kis tarkabarka társaság , van amelyiknek a feje vörös , a hasa fehér , a segge + fekete :D

78707. fehérke1112017-04-05 10:25
Az öreg krumpliból mindig próbálok tartalékolni a nyári kovászos uborkához. Kovászoltam már vele káposztát is, nagyon jó lett.

Egyébként a fészen keringett egy recept, talán "A nagyi receptje" címen, és ha jól emlékszem, krumpli nélkül készült a gombóctészta. Ilyet még nem hallottam, nem lehet az túl kemény tészta?
(válasz ... én 78685. hozzászólására)

78706. tumbo2017-04-05 10:20
az öcsém anyósa az óvodában dolgozott.mindig meg volt a vacsora.igaz a kisfiú egy falatott nem evett.
(válasz fehérke111 78703. hozzászólására)

78705. fehérke1112017-04-05 10:19
A prézli ropogós marad? Készen még nem fagyasztottam le, viszont az a gondom vele, hogy olyan "talpa" lesz a gombócnak - valószínűleg túl lágy a tésztám, de hát így szerettük.
Persze, ha résen vagyok, és párszor meggörgetem mielőtt teljesen átfagy, akkor szép gömbölyűek lesznek, csak akkor tényleg figyelnem kell.
(válasz LadyBird 2015 78689. hozzászólására)

78704. fehérke1112017-04-05 10:15
A szilvás gombóc mindenütt nagy kedvenc! Mindig eszembe jut róla az egyik nénikém: a gyerekei Ausztráliában magyar éttermet nyitottak. Évente több hónapot kellett ott töltenie (még a repülőgéppel is megbarátkozott :-)), hogy az ottani unokák se felejtsenek el magyarul, és ő találta ki, hogy gombóc is szerepeljen az étlapon! Gombóc ügyben ő volt a fővezér, és rövid idő alatt a heti gombóc napon nem csak a helyben fogyasztó vendégek kérték, hanem ételhordóval álltak érte sorban, az utcán kígyózott a sor :-)))
Ott is előre kellett gyártani a hatalmas mennyiséget, mert nem unt rá a nép! :-)))
(válasz ... én 78685. hozzászólására)

78703. fehérke1112017-04-05 10:05
Végülis jogos, praktikusan gondolkodik a kislányod :-) (A konyhás nénik úgyis hazaviszik - nyugi, ez nem rosszindulat és nem sértés - nyilván ne dobjanak ki olyan ételt, ami fogyasztható és jó minőségű.)
Itt a faluban a háziorvosunk már hosszú évekkel ez előtt szóvá tette, hogy a gyerekek túl sok banánt és narancsot esznek (különösen a nyári banánevészetet kifogásolta) és minden lehető fórumon a friss gyümölcsöket javasolta, főleg az almát! Kifogásolta, hogy nem esznek a gyerekek almát - szerinte napi rendszerességgel kellene fogyasztaniuk, aztán ha marad hely a banánnak, hát isten neki... :-)))
(válasz LadyBird 2015 78680. hozzászólására)

78702. tumbo2017-04-05 09:54
tényleg nem nálunk nem volt sváb.hacsak nem az öregapám öregapját nem számítom annak,de ő nem azért jött ide,hogy kenyeret süssön.
(válasz forrest2010 78700. hozzászólására)

78701. fehérke1112017-04-05 09:47
"Férjem jó konyhamalac, sosem reklamál :)" :-)))
Hogy én micsoda szerencsés csajok társaságában lehetek! :-))) Nagyon tudom értékelni :-) Ennél csak az lenne jobb, ha én is ilyen szerencsés lehetnék :-)))
(válasz globus 78679. hozzászólására)

78700. forrest20102017-04-05 09:34
akkor még nem ettél igazi , fíííínom sváb kenyeret :))))) tesznek bele főtt krumplit , h sokáig friss maradjon :) itt a mi falunkban több pék is volt , de szinte minden háznál volt valaha kemence is , igaz ! az már olyan régen volt , olyat már én se láttam :(
(válasz tumbo 78695. hozzászólására)

78699. forrest20102017-04-05 09:32
pedig van olyan kaja , ami melegítve sokkal fincsibb :)
(válasz tumbo 78691. hozzászólására)


78698. forrest20102017-04-05 09:29
de jó ! ezt még nem hallottam :) a nyuszivérét hajdanán a Mamikám átszűrte , nehogy szőrös legyen , mint ahogy Anyósom is szűrőbe fogta fel a disznóvérét , h ne kerüljön bele semmi és folyamatosan keverte közbe azt , ami a tálba folyt , h ne alvadjon meg ! azt hiszem kis sót is tett bele :) valami isteni reggeli volt belőle :)
(válasz ... én 78684. hozzászólására)

78697. forrest20102017-04-05 09:25
....:) már megpirítottam hozzá a morzsát :) ízítettem is 1 kis fahéjjal :)
(válasz globus 78682. hozzászólására)

78696. forrest20102017-04-05 09:23
v hagynák ott a kosárba , ha úgyse kéri ! hátha más szívesen megenné :)
nálunk van 1-2 szomszédunk , akik a maradék kenyeret összegyűjtik a csirkéink számára , én venni nem veszek annyit , amennyit ők kidobálnak ! nem haragszom én egyikre se ! mert legalább nem kuka ! de azért kicsit jobban meggondolhatnák ! a szívem vérzik , amikor kalácsot + egyéb finom sütiket dobnak ki , jó ! a csirkéinknek ez hatalmas öröm lehet :) de akkor is , sokaknak nem futja ilyesmire ! azért viszont haragszom , ha csupa penész az , amit belekevernek a kenyér közé ! mert nem adok az állatnak se penészeset !

nálunk én vagyok a maradékra a macska ! én az 5 napos főzeléket is cefetül jó étvággyal megeszem , bár addig azért nem tart , kisebb adagot főzök , mint régen :)
(válasz LadyBird 2015 78680. hozzászólására)

78695. tumbo2017-04-05 09:16
nem szerettem a házikenyeret.már a nagyanyám is a boltban vette,kemence,pék nem volt a faluban.a nagyapám testvérénél ettem gyerekkoromban,nekem túl édeskés volt.
(válasz forrest2010 78693. hozzászólására)