Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (33. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


87062. Anyagi2017-11-26 19:47
Sziasztok!
Ma összegereblyéztem a kertből a maradék leveleket. Így is lett három hatalmas halom...
Mondjuk a kocsibeálló és az utca még hátravan. :(
Majd a jövőhéten.

87061. Guruljka2017-11-26 19:25
Nem egészen, mert van pár édes dolog, amit a fiam is kedvel, ezeket szoktam készíteni.
(válasz tumbo 87060. hozzászólására)


87060. tumbo2017-11-26 17:46
akkor egy hajóban evezünk.világéletemben utáltam az édességet,mondom,még,azt is aki süt.és sajnos becsúszik egy-két konyakos meggy,rétes,mogyorós csoki.
(válasz Guruljka 87058. hozzászólására)

87059. tumbo2017-11-26 17:43
gyerekkoromban volt annyi hal nálunk.nem tudom az apám barátja,talán robbantott a tóban? de akkor boldog-boldogtalannak adtunk.aztán mikor három-négy kilós halakat árultak,én nem bírtam vele.szegény öcsém átjött,mondta tartsam a halat,majd ő rávág.mondtam,én aztán nem,a kezem még kell.
(válasz hópihe14 87055. hozzászólására)

87058. Guruljka2017-11-26 17:41
Nem kellene, de már hajlok arra, hogy ezt-azt magamnak is süssek. Még nem került rá sor, és gyalázat, hogy ennyire belebuggyantam az édesség kívánásába... eddig még ellenálltam a kísértésnek.
(válasz tumbo 87057. hozzászólására)

87057. tumbo2017-11-26 17:38
húsvétra is sütött,de azt hiszem soha többet.végül is én is megsütök mindent pontos recept alapján,de nem vagyok én cukrász.aztán vagy jól sikerül,vagy kevésbé jól.de magamért egy darabot se sütnék.
(válasz Guruljka 87054. hozzászólására)

87056. Guruljka2017-11-26 17:38
Én szeretem a halat, de ilyen mennyiségben én sem lennék oda érte, azt hiszem.

Halat pucolnom talán egyszer kellett, azóta nem törekszem rá. :D
(válasz hópihe14 87055. hozzászólására)

87055. hópihe142017-11-26 17:35
Férjeméknél volt hal karácsonykor, mindig volt belőle elég akár az úsztató medencében, akár a hűtőben... pucoltam annyi halat a közel 15 év alatt. Azt hiszem abba kezdtem beleőszülni. :))
(válasz tumbo 87053. hozzászólására)

87054. Guruljka2017-11-26 17:27
Én bejglit sosem sütöttem. Még kiskamasz koromban volt egy karácsony, amikor Anyu végigrángatott minket egy csomó ismerős családon (egyébként nem jártunk össze), és két nap alatt annyi helyen kellett bejglit enni, hogy azóta sem kértem, ha elém tették sem.

Pedig nem rossz sütemény, lehetne máskor is enni akár.
(válasz tumbo 87053. hozzászólására)

87053. tumbo2017-11-26 17:23
nálunk,rendelt halászlé rántott sok minden krumplisalátával.másnap,harmadnap rakott sajtos csirkemell,meg ki mit kíván.linzer,mézes,talán megpróbálkozom a bejglivel,mert az anyám eddig megcsinálta.
(válasz hópihe14 87047. hozzászólására)

87052. Guruljka2017-11-26 17:20
Ahogy mondtam, egy másik valaki írta ezt, almástul - egy mások portálon, jó tíz évvel ezelőtt. A tiedről jutott eszembe.

Hogy vidékenként vagy akár családonként is mások a szokások, az köztudott.
(válasz hópihe14 87050. hozzászólására)

87051. tumbo2017-11-26 17:18
biztos valahol szokás volt,én például Döbrentei Ildikó írásában olvastam./ Levente Péter felesége/
(válasz hópihe14 87050. hozzászólására)

87050. hópihe142017-11-26 17:13
Most nem értelek. Az általad hivatkozott bejegyzésemben az én gyerekkorom karácsonyi menü-sorát írtam le... de ez az alma felvágás, stb. stb. ez nálunk nem volt. Honnét vetted?
(válasz Guruljka 87049. hozzászólására)

87049. Guruljka2017-11-26 17:06
Nem mentettem el, régen olvastam, mi az ő családjában a szokásos karácsonyi menü.
Azért is volt szép, mert érződött az áhítat is benne, ahogy az adott étel indokolását is leírta.

Az is nagyon szép volt, ahogy elmesélte, hogy a vacsora végén egy almát felvágnak annyi cikkelyre, ahányan körbeülik az asztalt, és mindenki megeszi a rá jutó cikkelyt.
Az az indok, hogy a jelenlevők között bárki bárhol legyen is, a következő karácsonyra hazataláljon.
(válasz hópihe14 87047. hozzászólására)


87048. hópihe142017-11-26 16:55
* szenteste: húsleves... ez kimaradt :))
(válasz hópihe14 87047. hozzászólására)

87047. hópihe142017-11-26 16:54
Egyébként én a gyerekkori hagyományos menüt szoktam:
- szenteste: hurka-kolbász-pecsenye-krumpli püré, párolt káposzta
- első nap: leves maradék + pörkölt nokedlivel
- második nap: töltött káposzta, rántott szelet valami könnyű körettel + előző napokról maradék

A töltött káposztát most kihagyom, de meglehet, hogy a kocsonyát valóban megcsinálom... sok mindent felesleges, mert minek.

87046. hópihe142017-11-26 16:43
Megvallom nektek, ma délben küldtem egy privit Dodinak, kértem, jöjjön vissza ide közénk. Láttam, hogy más fórumokon itt-ott tett egy-két bejegyzést. Még csak nem is válaszolt.
Olvastam a másik helyen, ahol beszéltetek vele... valahol értem, megértem. De nagyon sajnálom.

87045. hópihe142017-11-26 16:41
Köszi, majd lehet, hogy az ünnepekre megpróbálok valamit össze ütni. Az a szerencsém, hogy nem igazán vagyok sütis, hónapokig kibírom, hogy eszembe sem jut. :))
(válasz forrest2010 87044. hozzászólására)

87044. forrest20102017-11-26 16:31
féladagot is szoktam bekavarni fél kilónyi lisztből , akkor 3 nap alatt elfogy
(válasz hópihe14 87033. hozzászólására)

87043. Guruljka2017-11-26 16:02
Feltétlenül kipróbálom! :D

Tényleg jobban esznek a pasik, ha az ember nem közli, mit rak elé.
(válasz smudlaagi54 87041. hozzászólására)

87042. smudlaagi542017-11-26 16:01
Ez egyik sem mikrós!
(válasz hópihe14 87040. hozzászólására)

87041. smudlaagi542017-11-26 16:00
A fiadról beugrott a szomszédasszonyom veje aki nem szereti a diósat.Vittem nekik süteményt,és a Béla ette belőle a legtöbbet,akkor nem zavarta,hogy diós.Amikor mondták neki,hogy ő nem is szereti a diósat,közölte hogy nem baj,de finom.
(válasz Guruljka 87037. hozzászólására)

87040. hópihe142017-11-26 15:58
Az a bánatom ezekkel a mikrós sütikkel, hogy már örülök, ha a mikróm azt a tányérnyi kajámat megmelegíti, amit éppen akarok. Nagyon öreg már! Pedig igen-igen finom recepteket olvasok itt tőletek is, máshol is. Venni kellene már másikat, csak mindig más valami előrébb valónak tűnik.
(válasz smudlaagi54 87038. hozzászólására)

87039. smudlaagi542017-11-26 15:56
Nálunk sincs nagy készülődés karácsonyra csak akkor ha mi megyünk valahova,akkor szoktam 2-3 féle sütit vinni ajándékba.
(válasz Guruljka 87037. hozzászólására)

87038. smudlaagi542017-11-26 15:53
Nálunk is nagyon bejött,de érdemes a diós tekercset is megcsinálni az is nagyon finom,és hamar készen van.
(válasz geranna7 87036. hozzászólására)

87037. Guruljka2017-11-26 15:47
Elmentettem a diós recepteket!

majd valami törpe adagra átszámolva sütöm meg, mert a fiam a diósat sem eszi. Pedig én nagyon szeretem a diót.

A karácsonyi készülődéshez nem tudok hozzászólni, mi nem eszünk se többet, se mást, mint máskor.
Halat lehet, hogy tudok venni, talán most jobban kapható lesz. Bármikor szívesen eszem halat, de a pangasiust nem annyira, és nem mindig csak azt.
(válasz smudlaagi54 87035. hozzászólására)


87036. geranna72017-11-26 15:17
A diós keksz nagyon fincsi!! Csak jól bele kell nyomni a diót!! :)))
(válasz smudlaagi54 87035. hozzászólására)

87035. smudlaagi542017-11-26 15:15
Diós bögrés tekercs
(2,5 dl bögre)

Hozzávalók:
2 bögre liszt
4 evőkanál tejföl
100 g vaj
fél bögre cukor
1 tojás
csipet só
negyed teáskanál szódabikarbóna
1 tojás (a tészta megkenéséhez)
A töltelékhez:
1 bögre darált dió
fél bögre cukor
2 evőkanál méz
negyed teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba és gyúrjuk össze. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, az egyik oldalát hagyjuk kissé vastagabbra, mint a másikat. A tészta vékonyabb részét kenjük meg a mézzel. A cukrot keverjük össze a fahéjjal és szórjuk rá, majd hintsük meg a dióval. A tészta vastagabbik részét kenjük meg a felvert tojással, tekerjük fel a tésztát, a vékonyabbik oldalától kezdve. Egy tepsit kenjünk ki vajjal, szórjuk meg liszttel és tegyük bele a tekercset, a felvert tojással kenjük meg. 180 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt süssük meg, még melegen forgassuk bele darált dióba, mikor kihűl, szeleteljük.

Nagyon finom,ma megcsináltam.Amit változtattam rajta,hogy a cukrot diót,fahéjat összekevertem,és úgy szórtam rá a tésztára,és amikor már feltekerve megkentem a tojással,akkor szórtam meg darabolt dióval.
Vigyázzatok nagyon hamar megsül.

xxxxxx

Bögrés diós keksz

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
1 kocka Rama (25 dkg)
1 bögre porcukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
3 bögre liszt
másfél bögre darált dió
1 tojás
+ porcukor a hempergetéshez
Elkészítése:
1. A margarint egy picit megolvasztjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
2. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütésen. Ez nagyjából megegyezik azzal a hőfokkal, amim a piskótát szokás sütni.
3. A tésztából kisebb darabokat szaggatunk (kb. egy púpos teáskanálnyi), és golyókat formálunk belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk szellősen. Nem kell túl szabályosnak lenni a golyóknak!
4. Ezután tíz-tizenöt perc alatt készre sütjük őket. Akkor jó, ha még világos, nem szabad megbarnulnia! Még picit nyersnek is tűnhet, esetenként puhának, de nem baj, mert kivéve a sütőből, a hűlés során fog megszilárdulni, Tehát vigyázzunk kell, nehogy kiszáradjanak.
5. Ahogy kivesszük őket a sütőből, porcukorba hempergetjük őket, és megkóstoljuk, feltétlenül, mert ilyenkor a legfinomabbak.

Én annyit változtattam rajta,hogy amikor elkészítem a golyókat,akkor darabos dióba mártom az egyik felét,azzal felfelé fordítva rakom a tepsibe,és úgy sütöm meg.

xxxxxx

Mézes korongok krémmel töltve

A krémből érdemes dupla mennyiséget csinálni,én vanília aromát adtam hozzá a vaníliás cukor helyett!

Hozzávalók:

230 g méz
200 g cukor
80 g RAMA margarin
80 g darált dió
3 egész tojás
*
450 g liszt
1 púpos ek. szóda

KRÉM:

2 dl tej
2 púpos ek. liszt
100 g vaj vagy margarin
1 cs. van.cukor
1 kk. rum eszencia

GLAZÚR:

1 tojás fehérje
50 g porcukor

KORONGOK:

Az alaptésztához lábasban megmelegítjük a hozzávalókat és a tűzről levéve hozzá keverjük a lisztet a szódabikarbónával. Simává keverjük. Nem lesz sűrű a massza, de ahogyan hűl, úgy sűrűsödik az állaga. Mikor már majdnem kihűlt, átrakjuk nejlon zacskóba és a hűtőbe tesszük 1-3 napra. Aznap, amikor el szeretnénk készíteni, a hűtőből kivéve a tésztát 3 részre osztva egyesével elnyújtjuk és kiszúrjuk pogácsaszaggatóval kerek formára. 175˚С- ra előmelegítjük a sütőt és sütőpapíron 10-15 perc alatt készre sütjük a korongokat. Fontos figyelembe venni, hogy sülés közben nagyra nő, ezért távolságra rakjuk szét őket és nem szabad túlsütni sem. Ha vékonyra nyújtjuk, akkor keményebb, ha picit vastagabbra, akkor magasabb és puha lesz rögtön. A krém betöltése után a mézes kekszkorongok megpuhulnak, szinte elolvadnak a szánkban.

KRÉM:

a lisztet a fele tejjel nagyon simára keverjük, a tejet fokozatosan adagolva.
A másik felét felfőzzük és állandóan keverve belefőzzük a keveréket, pár percig, kevergetve, sűrűsödésig rotyogtatjuk.
Miután teljesen kihűlt, összeelegyítjük a habosra vert vajjal és van. cukorral, rummal.
Miután kihűlt, minden másodikat megkenünk a krémmel majd összeragasztjuk az üresekkel párosítva.

GLAZÚR:

A tojás fehérjét habbá verjük + a cukor, ezzel díszítjük ízlésünk szerint a betöltött korongokat.

Mindegyik nagyon finom,érdemes megcsinálni.
(válasz Granada 87028. hozzászólására)

87034. Guruljka2017-11-26 15:05
Én régebben sütöttem néha hűtős lángost. Kefires lángos receptem is van, de az kicsit más.

Azért jó, mert a tésztája egy nejlonzacskóban napokig is eláll a hűtőben, és annyit lehet sütni belőle, amennyi éppen elég.
A tésztája sokkal kevésbé lesz olajos, mint a normál lángosé, viszont tömörebb kicsit.

87033. hópihe142017-11-26 13:55
Amikor a krumplis tésztát meggyúrom hogy gölödin levest főzzek (rántott leves zöldséggel, krumplis gombóccal), akkor a többletként gyúrt tésztát szoktam olajban kisütni lángosként.
Néztem már én is a tisztességes magyar lángos receptjét, de még sohasem fogtam hozzá, egy-egy adagból túl sok lenne.
(válasz forrest2010 87022. hozzászólására)