Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Nálunk sem nagyon szeretik. Sőt, ahol disznóölésben segédkezünk, ők is lepasszolják hozzám. Megsütöm, de pénzt nem adnék érte.
Van egy olyan recept, amihez a szűzérméket mindkét oldalán elősütjük, tepsibe tesszük. Tetejére kerül egy gomba-borsó-sonka-petrezselyemzöldes, tejjel felöntött ragu, majd reszelt sajt és be a sütőbe. Ezt megeszik, rizzsel. Fogalmam nincs, mi a neve, én Margit húsának hívom, mert tőle kaptam.
Valami olyasmit olvastam tegnap a net-en, hogy a kormány azon "gondolkodik", hogy az idén is kapnak a nyugdíjasok húsvét előtt valami kis ajándékot. Még nincs eldöntve, hogy mennyit és milyen formában.
A cikkben ezen felül írják, hogy egyes városok is döntöttek arról, saját keretükből osztanak valamennyit. Sorolta ott a városokat is, és a pesti kerületeket is.
Ma d.e. hallottam a városban, hogy állítólag Hódmezőv.hely, és Makó már el is indította a 70-en felülieknek, és a minimál nyugdíj alattiak részére a kis ajándékcsomagot kp-ben.
Kíváncsi leszek, végül a kormány meddig rágódik rajta, és marad-e valami a lerágott csonton kívül, vagy csak a szemünk alá kapunk valamit
Igen, az mindig ott van! Csak felénk a karajnak az a része nem szokott az eladó pultban lenni, ahol a szűzpecsenye van.
Gondolom, ebben az üzletben az eladók vagy elfelejtették megmenteni maguknak, vagy itt nem is szokás ilyesmit csinálni.
Persze betyárul megörültem, mikor ráismertem, azért is szeretnék belőle valami extrát készíteni.
A bőrös karajon mindig rajta van a szűzpecsenye.
Válaszd le ,felszeled kis karikákra kirántod.
Nagyon finom puha.
Tegnap legyalogoltam a régi "nagy körömet", út közben maszek hentesnél ki volt írva, hogy birka. Húsvétra akarok egy marékkal palócleveshez, gondoltam bemegyek. Épp az orrom előtt vitték el az utolsó falatot is. Ez az én formám, gondoltam.
Viszont nagyon szép bőrös malachusi volt 800/kg-ért, gondoltam, veszek abból. Választottam egy szeletet a sonka-részből, egyet az oldalas+karaj rész, egyet + csak a karajcsont hússal.
Képzeljétek, az a hús volt benne a szűzpecsenye!! Hát ez az én formám!
:))
Ezer éve nem ettem, persze nem is sütöttem. Valakinek valami jól bevált receptje, amihez nem kell sütő???
Hahaha! :D
Én "csak" 85%-ost kaptam egyszer, és a kávémba tettem mindig egy kockányit belőle. Nagyon szeretem a 60-70%-ost, de a több már számomra is ehetetlen!
Sziasztok!
Köszönöm a nagyszerű tanácsokat..:) holnap kiültetem ha nem lesz ekkora szél mint ma..:O
A kukta nagyszerű találmány de mindig elfelejtkezek róra.. időm van hagyom szép lassan fődögélni az ételt..:)
képzeljétek a férjem kapott a szülinapjára egy 90 % kakaós csokit mondván, h szereti az ét csokit.. nahát kérem azt nem lehet megenni olyan keserű..majd bevonok vele valami sütit de előbb teszek hozzá cukrot, h ehető legyen..:)
Még azon túl is.
Néha veszünk egy doboz tejet, az sokáig van a hűtőben felbontás után, mert csak pici kell a tejeskávémba. Ha meg éppen senki nem kér tejbepapit, akkor nem is fogy belőle több. A szavatosságra a fiam rápillant a boltban, én itthon nemigen nézem meg.
Felforralom a tejet.
2 ek. joghurtot/kefirt teszek a kb. 35-40°C-os tejbe. Hőn tartom- vagy a radiátoron, vagy vízben.
Lezárt dunsztos üveget használok. Ellenőrzöm 5-6 óra múlva. Nekem a kefir hamarabb készül el. Hőfoktól függ, mikorra lesz jó. Joghurt van, hogy csak másnapra lesz kész.
Az nagyon nagy baj ha a pasztörizált tej megalszik.
Házitejet vegyél az alszik neked 1-2 napon belül meleg helyen.
A tej pasztörizálása
"Pasztőrözés: 100 °C alatti hőkezelés abból a célból, hogy a tejben, a tejszínben a mikroorganizmusok számát olyan szintre csökkentsék, amely már nem jelent egészségügyi kockázatot, és egyúttal a termék eltarthatóságát meghosszabbítja.
A tejet pasztörizálás során 71,7 °C hőmérsékleten 15 másodpercig (vagy ezzel egyenértékű más hőmérséklet–idő kombináció szerint) hőkezelik, majd a legrövidebb időn belül legfeljebb 6 °C-ra hűtik"
Tehát a dobozos tejből sosem lesz aludt tej, mert pasztőrözve van. Vegyél a piacon házi tejet, azt lehet savanyítani.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)