Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (30. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


79504. globus2017-04-25 20:32
Gerslit hogyan kell belefőzni, mennyi idő alatt puhul meg? Még nagyon régen próbálkoztam vele, eredménytelenül.
(válasz LadyBird 2015 79500. hozzászólására)

79503. LadyBird 20152017-04-25 20:28
Jaaj, ezt a hurkát ne is említsd! Egyszer elém tettek egy hurkának nevezett valamit, ami kockázott szalonna és gersli keveréke volt hurkaként elkészítve. Na, ez nem lett a kedvencem...
(válasz Guruljka 79501. hozzászólására)


79502. mazsumazsu2017-04-25 20:27
Finom köret a köles és már lehet kapni azt is olyan kiszerelésben mint a gyorsrizs és így könnyen meg lehet főzni. Jó hogy sokféle köret van mert bár nagyon szeretjük a krumplit minden formában de azért nem lehet mindig azt. Mi pld. nagyon szeretjük a vegyes zöldségköretet 350.- Ft körül van egy zacsi és vajon szoktam megpárolni.

79501. Guruljka2017-04-25 20:25
Egyébként régen a hurkába is kölest tettek.

Ha jól megfő, kinézetre is olyan, mint a rizs.

A Tunki linkje egy sváb ételgyűjtemény, az egyik recept birkából is elkészíthető.
(válasz LadyBird 2015 79499. hozzászólására)

79500. LadyBird 20152017-04-25 20:23
Bablevesbe általában gerslit főzök. Mondták, hogy kicsit furcsa tarhonyát találtam, de nagyon finom...:))

79499. LadyBird 20152017-04-25 20:21
GYerekkoromban anyukám a birkapörkölt mellé csakis kölest főzött. Annyira finom volt. Húú, vennem kellene valami birkát, rég főztem.:))
(válasz Guruljka 79498. hozzászólására)

79498. Guruljka2017-04-25 20:18
:D Hát mert finom! Ugyanakkor a köles nagyon hasznos.
(válasz LadyBird 2015 79497. hozzászólására)

79497. LadyBird 20152017-04-25 20:17
Olyan szépen beszélsz az édes kölesről, hogy kap egy esélyt így is.:) Én mindig sósan főzöm, köretnek mondjuk lecsós máj mellé, vagy zöldségesen kásának sült hús mellé. Így még a legválogatósabb kosztosom is megeszi...:)
(válasz Guruljka 79486. hozzászólására)

79496. tumbo2017-04-25 19:26
legalább tisztára töröljük a tányért.
(válasz smudlaagi54 79494. hozzászólására)

79495. Guruljka2017-04-25 19:24
Hozom a Tunki receptjét. Egy kiváló háziasszony barátnőm adta meg.

TUNKI
Jellemzően szilveszter éjszakájára készítették, de máskor is lehetett enni.
Akkoriban még nem volt virsli!
Kolbász, szalonna viszont igen!
ITT EGY LINK
[link]

Én ugyan paradicsom nélkül készítem és a végén tejfölös "habarás" is kerül bele!
Sok-sok hagymát vágunk fel,(4-5 nagy fej) csak nagyobb kockára.
Vízzel feltesszük főni, bele a kolbász(de ez el is maradhat.
Mikor puha (só bors nem kell bele, csak ha kolbász nélkül készül),pici ecetet öntönk hozzá és behabarjuk.
Friss kenyérrel mártogatjuk.
A kolbászból rengeteg zsiradék fő ki,ezért nem kell dinsztelve feltenni,csak főzni a hagymát .
(válasz smudlaagi54 79494. hozzászólására)

79494. smudlaagi542017-04-25 19:16
Ne is mond imádok tunkolni.Lecsó,pörkölt,paprikás krumpli,jó kis friss kenyérrel tunkolni.....
(válasz tumbo 79482. hozzászólására)

79493. Guruljka2017-04-25 19:16
Akik nem kedvelték meg, azok simán feltették főni...

79492. csikil4ny2017-04-25 18:25
Nyálkás?! Hmmm... kap egy esélyt.
(válasz Guruljka 79491. hozzászólására)

79491. Guruljka2017-04-25 18:19
Én a natur hajdinát veszem, nem a pirítottat. Azaz nem a pirosas színűt, hanem a szürkéset.

Annak idején alaposan utánanéztem, végül azt a tanácsot fogadtam meg az elkészítésére, amit hagyományosan hajdinás vidéken élők írtak.
Le kell forrázni és állni hagyni, majd addig mosni meleg folyó víz alatt, kézzel kevergetve, míg már nem érezzük nyálkásnak.
Én ezt szűrővel oldom meg, amit a forrázás és ázás idejére mély tálra rakok a hajdinával. Csak kiemelem a végén és kezdem mosni, de a mosás rövid idő már.
Ezután már hamar megfő. Sose tudom, mennyi vízben fő meg, az ázás miatt is vizes marad, de a felesleget leöntöm.
(válasz csikil4ny 79490. hozzászólására)


79490. csikil4ny2017-04-25 18:10
Azt is a köleshez hasonlóan kell megfőzni köretnek?

Én a quinoával porul jártam. Lehet, hogy egészséges, de egyrészt éhes maradtam utána, másrészt úgy felfújodtam tőle, mint a lufi.
(válasz Guruljka 79488. hozzászólására)

79489. globus2017-04-25 18:08
Télen direkt ezért csináltam ilyent, de nem ízlett. Pontosabban nem éreztem olyannak, mint régen :)
(válasz tumbo 79482. hozzászólására)

79488. Guruljka2017-04-25 18:08
Igen, de ritkábban. Arra nincs sok ötletem, de gombához isteni köret, mert pici gombára hajazó mellékíze van.
(válasz csikil4ny 79487. hozzászólására)

79487. csikil4ny2017-04-25 18:01
Hajdinát is szoktál?
(válasz Guruljka 79486. hozzászólására)

79486. Guruljka2017-04-25 16:27
Kétszeres vízben kezdem főzni, utána még tejet öntök hozzá. A folyadék összesen három- három és félszerese legyen a száraz kölesnek. Gyümölcsdarabokkal tálalva finom nyári desszert.

79485. Guruljka2017-04-25 16:25
Ha a puliszkára gondolsz, akkor:

Ha túrósan vagy köretként akarod enni, akkor vízbe.
Ha desszertként, mint a tejbegrízt, akkor tejbe. Lehet gyümölcsökkel is kombinálni.
Én szeretem a kölest is tejbe, habár előbb kétszeres ví
(válasz lúdanyó 79476. hozzászólására)

79484. Datolya2017-04-25 16:14
Voltak azok a vetőmag osztogatási akciók a rászorultaknak.
Nálunk nem akarták elfogadni, mert később megnézték volna hogy fejlődik, vagyis csinálni kellett volna.
Volt aki megkérdezte, felássák-e neki a kertet hogy elvethesse?
(válasz lúdanyó 79480. hozzászólására)

79483. Datolya2017-04-25 16:10
Nem volt véletlen, azt én is szeretem.
(válasz tumbo 79482. hozzászólására)

79482. tumbo2017-04-25 15:48
gyerekkorunkban az anyámnak dupla adag hagymát kellett a pörköltbe pirítani,mert felét kenyérre kenve megettük.
(válasz Guruljka 79470. hozzászólására)

79481. lúdanyó2017-04-25 15:25
balkon ládába vetettem levél petrezselymet nagyon szép volt..:)
(válasz smudlaagi54 79473. hozzászólására)

79480. lúdanyó2017-04-25 15:05
jaj drágám hova gondolsz egyszerűbb sírni, h milyen rossz körülmények között kel élniük és jó hangosan a kormányt és mindenki mást szidni..:(
(válasz globus 79431. hozzászólására)

79479. lúdanyó2017-04-25 15:03
na köszi most olvasom..:) a liszt érzékeny unokámnak akarok főzni.. kíváncsi leszek, h ízlik e neki? és ha mondjuk egy kis darált húsos szósszal kis sajttal a tetején picit be a sütőbe gondoltam én. Mit szólsz?
(válasz csikil4ny 79426. hozzászólására)


79478. globus2017-04-25 15:00
Ha arra gondolsz, amire én, közel 2 m magasra megnő, mire magot hoz :) Semmi gond, ha nem kell, visszavágod és kész. Évelő, jövő tavasszal újra kihajt. Elég intenzív íze van, visszafogottan használom levesekbe.
(válasz Anyagi 79450. hozzászólására)

79477. smudlaagi542017-04-25 14:58
Nekem volt már ládában is,és nagyon szép volt,egészen addig amíg egyszer olyan eső esett,hogy tiszta fehér lett a levele,és le sem jött róla,hiába mostam le.
(válasz tumbo 79475. hozzászólására)

79476. lúdanyó2017-04-25 14:58
na de vízbe v. tejbe kel főzni?
(válasz Datolya 79414. hozzászólására)

79475. tumbo2017-04-25 14:41
én is akkorába vetettem mint egy vödör,talán még nagyobba.minden nap locsolom,hát kíváncsi leszek rá.
(válasz smudlaagi54 79473. hozzászólására)