Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (30. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


81905. globus2017-07-21 14:23
Én nem utálok húslevest főzni, de valamiért mégsem olyan ízű, illatú, mint anyué volt. Övének telt, harmonikus íze volt, az enyém "üresebb", hiába teszek bele rengeteg húst, csontot, zöldséget. Mintha valami hiányozna belőle.
(válasz forrest2010 81903. hozzászólására)

81904. fehérke1112017-07-21 14:18
Ez lehetett az a barack! Nem mi műveltük, bérelte a földet a szövetkezet, ők telepítették - aztán mikor már tönkrement (hát azért ennek is megvan az élettartama), akkor akkor mindenki visszakapta a területet. De házilagos, magánfogyasztásra két-három évig még elég volt a rokonoknak, barátoknak, sőt, volt aki kérte cefrének a lehullott gyümölcsöt is :-)))
(válasz forrest2010 81901. hozzászólására)


81903. forrest20102017-07-21 14:12
bakker ! akkor az én húslevesem is érzi , h úúúúúútálok húslevest főzni !!!! mert ritka pocsék lett a tegnapi :(((((( Anyóskámét meg se közelíti , hát nem szeretek azt főzni :(
(válasz lúdanyó 81900. hozzászólására)

81902. fehérke1112017-07-21 14:06
Ja, és ha túltermelem magam - hajlamos vagyok - akkor ebből is elajándékozom a felesleget - túlzás nélkül mondhatom, nagggggyon szeretnek érte :-)))
(válasz fehérke111 81899. hozzászólására)

81901. forrest20102017-07-21 14:05
valamikor régen idősebbik nagynénikém kitalálta h ő barackot enne , őszibarackot , hát venniük " kellett " ezért 1 barackost !!!!! csakhogy ő nem szerette soha életébe a kerti munkát / se / nemhogy egy barackossal járó macerát :( le is feküdt a barázdába , ha arra járni kényszerült , el is adták rövid időn belül :( 6 mondjuk én vettem volna a helyébe 1 rekesz v 1 kosár barackot , mire a végére ér az ember annyi majdnem elég is belőle egy időre :) volt egy olyan fájuk , aminek a gyümölcse nyersen borzalino volt , keserű , pocsék , ehetetlen :( még életembe nem ettem olyat , 5 l-es üvegbe raktam el amit kaptunk , mert nem ették nyersen , sajnáltam ha kidobtuk volna :( de még életembe olyan finom őszibarack befőttet nem ettem , amilyen abból a keserűségből lett :) direkt rövid lével raktam bele , h ne kelljen annyi üveg ! nem is félbevágva raktam el , hanem cikkekre vágva h minél tööb elférjen az 5 l-es üvegbe :) persze , gyümilevesnek is nagyon fincsi volt :) mikor a férjem katona volt , vitték őket dolgozni és ahol dolgoztak ott egy étterembe jártak kajálni , ő rájárt a gyümölcslevesre , mert Anyóskám olyat soha nem főzött viszont a férjem megkóstolta és naggggyon ízlett neki :) a legfinomabb eperből + illatos meggyből , őszibarackból :))))))
(válasz fehérke111 81895. hozzászólására)

81900. lúdanyó2017-07-21 14:02
igazatok van a föld érzi, h ki szereti ki nem ezt tapasztaltam.. próbáltam ezt -azt termelni olyan satnya semmik lettek mert nem szívesen csináltam a fákat szeretem azok gyönyörűek is... tényleg.. :)
(válasz mmacus 81823. hozzászólására)

81899. fehérke1112017-07-21 13:58
Főtt tésztákra: van, hogy csak úgy, ilyen paradicsomos szószként (de persze valami pici kis darált hússal, vagy füstölt sonka maradékkal meg kell bolondítani az uram miatt), nagyon szereti az erdei gombás kajákat, azokba is nagyon jó valami nokedlivel, ilyesmi.
Kenyeret még nem sütöttem vele, állítólag abban is finom.
Van viszont egy kitalált salátaféle (hát ami éppen van háznál, abból): abba fehér sajt/oka/t, esetleg valami sovány husit felkockázni, és belevagdosni az aszalt paradicsomot is.
Nagyon bejött az itteni helyi "specialitás" felturbózásához (bár szerintem az így is tömény): ez a paradicsomos kolbász! Hagymás alapot kell készíteni, pirospaprika nélkül, felönteni a sűrű házi paradicsommal, és belefőzni a füstölt házikolbász darabokat. Ebbe is tettem - nagy sikere volt!
Persze, ami olajos, aznnak azért elég maszatolós a feldolgozása, de elég ritkán kerül rá sor :-)
Viszont ami "csörgősre" szárad, nem kell olajba tenni, azt jóízűen el lehet rágcsálni - persze mértékkel, mert azért elég sós.
(válasz Anyagi 81859. hozzászólására)

81898. mmacus2017-07-21 13:53
Nem, az én "mumusom" a kert. Az egyáltalán nem érdekel.
(válasz Anyagi 81880. hozzászólására)

81897. fehérke1112017-07-21 13:43
Micsoda ötlet, tényleg! :-)
Mi joghurttal esszük, mert hiányzik az az íz, és talán nem olyan zsíros, mint a tejföl.
(válasz forrest2010 81841. hozzászólására)

81896. fehérke1112017-07-21 13:40
Gyümölcslevesbe valónak szoktam úgy eltenni, hogy a kimagozott, felezett sárgabarackot, (és a többi ilyen gyümölcsöt is) beszuszakolom üvegbe, felengedem vízzel, kis darabka fahéj, pár szem szegfűszeg társaságában, esetleg egy kis borkősavat vagy citromsavat is kaphat (tényleg csak egy picit, hogy a színe megmaradjon), lezárom és kidunsztolom, másnap újra kap egy dunsztot. Amikor nincs friss gyümölcs, akkor csak kiborítom a kis fazékba, és készülhet a gyümölcsleves.
Persze, az én fagyasztó kapacitásom véges, a spejzban pedig többnyire tudok helyet szorítani.
(válasz szabot.88 81807. hozzászólására)

81895. fehérke1112017-07-21 13:33
Azért is koppanhattam, mert nekünk volt az u.n. "gumibarack" őszibarack, amit inkább a konzervgyárak használnak. Tönkrement a barackos, de azért ami termés még volt, kár lett volna érte, így ismerősöknek szóltunk, nagyon boldogan fogadták el, és két-három kiló számra vitték, mert frissen ugyan nem volt valami jajde, viszont gyümölcslevesbe, süteményre valónak lefagyasztva, vagy akár csak natúr befőzni és nagyon jó volt. Nem esett össze, nem színeződött el, guszta maradt kiengedés után is.
(válasz Guruljka 81831. hozzászólására)

81894. csikil4ny2017-07-21 12:37
Vacsorára pont ilyet készítek. :) Igaz sütni kell, de akkor is!
(válasz Anyagi 81857. hozzászólására)

81893. lovelyly2017-07-21 12:26
A párom évek óta emlegeti a nagymama krumplistésztáját, hogy "az olyan sült volt és milyen jóóó volt", hát nagyon köszönöm Neked!
(válasz Anyagi 81884. hozzászólására)

81892. Bubi 542017-07-21 12:21
Most dühöngök én is,elhatároztam,hogy jövőre már nem lesz kertecském,csak a virágok.Uborka pár darab,pedig rengeteg szokott lenni,vödrös savanyúságnak,kovászos uborkának.Paradicsom rengeteg zöld, de még ebben a melegben sem érik,most van először 2 db.Paprika az van bőven, pedig az nem szokott lenni.Mindent időben ültettem,a megszokott fajtákat,a fene se érti ezt.pedig nagyon szerettem foglalkozni vele,meg bőven volt a családnak frissen.
(válasz forrest2010 81887. hozzászólására)


81891. csikil4ny2017-07-21 11:57
Áu, valaki "cukiborifőzit" főz. Felnőtt nő, hogy gyalázhatja így meg az ékes anyanyelvünket?!

81890. csikil4ny2017-07-21 11:52
Júj, erről eszembe jutott, hogy gyermekkoromban szombatonként elég gyakran volt "szombati pityóka". A hasábolt krumplit olajon sóval-borssal megpároltuk, szalonnát sütöttünk rá. Már évek óta nem ettem.

Fogalmam sincs mit lehet holnap főzni, amiből csak másfél tányérnyi lesz. Vasárnap megyünk nyaralni, maradékot nem szeretnék hagyni. A kicsi miatt azért jó lenne főtt étel, főleg leves. És már semmi nincs a hütőben.
(válasz Anyagi 81884. hozzászólására)

81889. forrest20102017-07-21 09:57
Ági ! mióta írtad :) azóta én is így szoktam :)))))
(válasz Anyagi 81879. hozzászólására)

81888. forrest20102017-07-21 09:54
na az enyém ettől kapna röhögőgörcsöt , mert nálunk / igaz h hajdanán / de ő volt a szép :( jó ! attól még mondhatom :))))))
(válasz Anyagi 81872. hozzászólására)

81887. forrest20102017-07-21 09:50
egyik szomszédasszony nemrég hozott valami kórót ! mondja h ültetett retket , hónapos retket , kukacos lett + nem nőtt meg csak a lombja , de az aztán v 70 centi magas lett :( a csirkék annak is örültek :)))))) én éveken át nem ültettem semmit , mert az utolsó sárgarépámat + a céklámat úgy kizabálta valami a földből , csak a zöldje maradt ! a paradicsomomat megette a csiga , a zöldbabomat is :( évekig nem is ültettem semmit :(
(válasz Anyagi 81868. hozzászólására)

81886. forrest20102017-07-21 09:42
+ ráadásul sok sok emberkének más a hobbi , a kellemes , kedves időtöltés ......nem baj ez ! csak legyen valami ! rettenetes azt látni , h emberek nem tudnak magukkal mit kezdeni !!!
(válasz globus 81867. hozzászólására)

81885. forrest20102017-07-21 09:34
:)))))) én meg vasalni ! mosónő voltam :)))))) sok évig :(
(válasz Anyagi 81864. hozzászólására)

81884. Anyagi2017-07-21 09:22
Apróra vágott hagymát dinsztelt a mama és rádobta a vékonyka szeletekre vágott krumplit. Sütötte egy ideig, majd tetőt tett rá. Ha már szétesőben volt a krumpli, egy fakanállal kevergette, megsózta és pirospaprikát tett rá. Még 1-2 perc kevergetés, átsütés után kész a mű! :)
(válasz lovelyly 81881. hozzászólására)

81883. Anyagi2017-07-21 09:19
De Te osztottad meg a tudást velünk/velem!!!!!
(válasz forrest2010 81882. hozzászólására)

81882. forrest20102017-07-21 09:16
....és sajnos nem is én találtam ki :( 1x valami kávékrémporos üvegen / completás ? / volt 1 tájékoztató füzet abba olvastam , h mi mindenre használható még :)))))
(válasz Anyagi 81871. hozzászólására)

81881. lovelyly2017-07-21 09:07
Hát így már nagyon megértem, miért nem durrantod be a sütőt, Patakit én is meghagyom a kánikula utánra 😋

Próbálom elképzelni azt a krumplis tésztát
Mit csinált a sütés után a krumplival?
(válasz Anyagi 81879. hozzászólására)

81880. Anyagi2017-07-21 09:04
Sorstárs???? :))
(válasz mmacus 81878. hozzászólására)


81879. Anyagi2017-07-21 09:01
Én fedeles, pataki (cserép) edényben sütöm a rakott krumplit, mert én lusta vagyok és simán nyers krumpliból rakom össze. Nagyon finom, még senki nem panaszkodott rá! :))
És virslit is karikázok közé, mert nekem a sok kolbász "túl sok" lenne és a gyerekek meg sem ették egy időben. A virslit viszont igen, tehát így öröködött meg a recept.

Viszont a szaftosság - szerintem - csak zsíradékkal fokozható, mert a vizes jellegű anyagok felszívódnak a krumpliban és eltűnnek. Ha első evésre esetleg még nem is, az másodikra biztosan...

Az anyósom csinálta a világ legfinomabb krumplis tésztáját! Csak később tudtam meg, hogy ő süti a vékony karikákra vágott krumplit és max a vége felé fedőt rak rá, de vizet egy kanálnyit sem! Ez a fajta tészta még másnap-harmadnap is finom, nem "nyögvenyelős"!!!
(válasz lovelyly 81877. hozzászólására)

81878. mmacus2017-07-21 08:48
:)
(válasz Anyagi 81864. hozzászólására)

81877. lovelyly2017-07-21 08:46
Akkor az alufolia a titok nyitja, köszönöm :) Sose tettem eddig rá, kolbaszzsir fűszeres tojásos tejföl megvolt :)
(válasz Anyagi 81875. hozzászólására)

81876. Anyagi2017-07-21 08:45
Nagyon várom!!!! :)
Puszi!
(válasz lovelyly 81874. hozzászólására)