Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Bundázni biztosan lehetne a húst is nyárson, szerintem.
Én paníroztam már úgy, hogy a nyers hússzeletet felhúztam sütővillára, mert untam már, hogy panírozáskor mindent bemaszatolok. Ha mást nem, a villát.
A sütővilláról eresztettem aztán a serpenyőbe.
A recept remek, csak nem muszáj nyárson sütni, ha nincs igazi tűz.
Serpenyőben, az alapanyagokat felkockázva, ugyanúgy megsül.
A tányéron úgyis egy villamozdulattal lehúzza az ember a "nyársról" a dolgokat...
Erről jutott eszembe, hogy valamikor nyárson sültet készítettünk, mint ezen a linken grillezősnek írják:
[link]
Akár ezt is lehetne az általad írt módon be-bundázni és megsütni, ha a húsfalatkák kellő méretre vannak szelve??
Persze bunda nélkül, ha se nyárs, se grill, akkor lábasban, serpenyőben is meg lehet sütni, csak hiányzik hozzá a füstös íz.
Hú, mit láttam egy német videón:
Sajtból vágott hasábokat hosszában felszúrnak hurkapálcikára. Hagynak rajta fogásra alkalmas véget.
Annál fogva mártogatva panírozzák és sütik ki, rántott sajtnak, és úgy is tálalják.
(A liszt, a tojás, a morzsa magasabb poharakban volt a videón, tényleg csak belemártották.)
Egy kis vajat felolvasztok, bele a lisztet símára kavarni, kevés vízzel felönteni. Akkorra a tejfölben a zúzott fokhagymát elkavartam, azt bele a felengedett mártásba, só-bors, mit akarsz. A mennyiség a liszttől és attól függ, mennyi vízzel hígítod. A vizet inkább csak apránként adogatom hozzá, nehogy leves legyen belőle. :))
leírnád a tejfölös fokhagyma mártást hogyan készíted?
Csíkokva lisztbe forgatva "hirtelen" átsütöm, és: akár lecsó-alapot készítek, vagy egy gomba-ragut, fokhagymás-tejfölös mártást, bármit amibe vissza-rakom a húst és összerotyog. Köretként főtt rizs, főtt tészta, vagy éppen sült krumpli, ha tejfölös-fokhagymás mártást készítettem.
...én csíkokra vagdosva bepácolom , kirántom :) de sok sok sajttal sülve is finom :)
pedig,ha egy hétig éheznél biztos megennéd.tűzhely ugyebár nem lenne.én is azt mondom állatot sose ölnék.hát már valószínű nem is fogok.
valami gyorsat és finomat kéne csinálnom csirke mellből..:O ötlet?..:)
... majdnem 40 évesek a feketeribizli töveink érdekes , az semminek nem volt útba :) eddig :) már gyökereztettem belőle az új helyre :) + éppen tavaly vágtam a szomszéd jostájából is 1 ágat / mázlim volt , mert már kivágták azóta ősszel :( / abból is lett 2 tövem :)
...én hajdanán a zakuszkát kóstoltam 1 áttelepült kolléganőmtől , azóta szoktam én is minden évbe :) készíteni :) nagyon finom , megpróbálom majd még 1x a padlizsánt is :)
...tudom és már csinálom is :) a következő 20-30 évre :) :D
Soha nincs ahhoz késő, hogy bármibe is belekezdj.
Valakinek az adatlapján olvastam, de nem pont ezekkel a szavakkal, de nagy igazság van benne. Hiszen bármelyik gyümölcsfa 2, max. 3 év múlva már terem, kivéve a diót, ha jól tudom, annak 5 év kell. Bőven fogsz még tudni szüretelni róluk.
Nyáron eldöntöd, miket szeretnél leginkább, és melyiket hova teszed, utána jársz, melyiket mikor célszerű földbe tenni, és hol kapsz jó minőséget, jó áron.
Itt is csendesen esik, de most elég bőven.
Nincs félórája, hogy eleredt.
Ezt a sütést még nem hallottam, érdemes lenni kipróbálni.
Áttelepültektől én azt hallottam, hogy tepertővel darálták össze, fűszerezték, és üvegbe rakva, hetekre eláll, kenyérre kenve hideg reggelinek-vacsorának tökéletes.
A padlizsánnal én is így voltam sokáig, aztán egy alkalommal pörköltet készítettem belő, és egészen elégedett voltam vele. Azóta jöhet.
Ha valakitől marhát, birkát kapsz, nyugodtan elküldheted nekem. Szólj és nyitom az ablakot.
Én i8s így készítem. Vagy hasonlóan
A padlizsánt be kell sózni mielőtt felhasznalod.
Kiengedi a keserű levét és utána nagyon finom barmibe teheted.
Én a multkor pörköltöt főztem ,mikor megfőtt majdnem hozzátettem a paflizsán kockát.Ne mindig a megszokott köret legyen.
Nem bántam meg.
A padlizsán krém meg isteni finom
Volt egy romaniabol áttelepult kolléga nőnk az eredeti padlizsan krem receptet ideadta.
Saját majonézzel kavarva nagyon finom.
A lényege a padlizsan sütése és a hagyma olajon való megfonnyasztása.Én a gázon egy platnin sütöm majd feketére😅a haját akkor finom belül.Szoktam beletenni egy kiskanál dijoni mustárt is.
Probald ki.😊
Én ugy gondolom azért nem sikerült mert korai gyenge öntözött uborka.
Majd a piacon most eső után lesz igazi "harc eddzett "szabadföldi uborka.
Azt probáld meg eltenni.
Először 3-4 db aztan ha ok nagyüzembe is teheted el😅
Ó hát sok mindennel vagyok így én is , nem szeretem a tengeri herkentyűket , bár a lányunk azt mondja h van ami finom , aztán van amit ő se eszik meg :( padlizsánt is csak 1x 2x ettem , nem ízlett , pedig vannak , sokan , akik szeretik , a spárgától se vagyok elájulva , 1x megkóstoltam .... de több , amit szeretek és az éppen elég nekem , azokat variálom :D viszont a gyümölcsöt megenném minden nap , szidom is magam , h nem figyeltem oda jobban , h legyen , hiszen lehetne , 40 éve van kertünk .... én 1 olyan kertbe nőttem fel , ahol finomabbnál finomabb gyümölcsök voltak , sajnálom is h nem jutott előbb eszembe , h szaporíthattunk volna róluk :(
...akkor még szerencsés pasi a férjed !!!! ha én ilyet mondok Bundynak h ne szóljunk 1 szót se !!! rengeteg ember ki se lát a nyomorúságból ! rengeteg embernek többől töredéke sincsen , mint neki ! rengeteg ember strapálta magát lényegesen jobban , mint mi ! és mivel kifolyt a kezéből minden ! carabbul áll , mint mi ! na akkor elkezd üvölteni !!!! mert úúúúútálja a hurrá optimizmusomat !!! mert miért kell neki állandóan azt hallgatni ? h másnak carabb ! ez neki nem vigasz ! én + az ő állandó elégedetlenkedését rühellem ! nekem ne nyafogjon !!! mert orrba nyomom :) orrba nyesem :D orrba töcskölöm :D :D
Kölyköm semmit, de szó szerint semmit nem evett meg gyerekkorában, amit klasszikus zöldségnek nevezünk. Ha véletlenül belecsempésztem, köpködött. Ma már kezdi megszeretni, csak pár dolog van, amit nem akar enni, de hát ezzel mindnyájan így vagyunk :)
Nekem fizethetnének, akkor sem ennék pl. padlizsánt, marhahúst, birkát, tengeri élőlényeket...
... a lányom már felnőttként 1x morgott , h én miért nem kényszerítettem rá h megegye a nyers zöldséget ?! mintha 1 gyerek nem lenne eléggé találékony ? ha valamit akar v nem akar ?! / tudom magamról :( :( / a fiam mindenfélét megevett gyerekként nyersen , a krumplitól a répáig , a lányom eldobta , miközbe rohant játszani , nem szerette a nyers zöldséget :( mára + állandóan salátázik :) nem is lett dagi soha , nem úgy , mint a bátyja ! nincsenek is olyan jó fogai , mint a bátyjának ! pedig csokit se eszik annyit mint a tesója :( hát valahol talán itt is jó lett volna 1 arany középút ? a fene tudja !
Természetben több élőlény megeszi a társát és nála kisebb állatokat, állatvédők bajban lennének a szavannában. Erre mondják, hogy minden relatív.
... a fene a gusztusukat :( szegény majmok ! bár valamelyik népség + hízott kukacokat eszik !!! + szegény kutyák :( / remélem ! h sose fogunk ráfanyalodni egyikre se !!! inkább iszom a csalánt és eszem a vadsóskát :)
... :) nagyon jól teszitek :) megboldogult gyerekkorom egyik kedvenc gyümölcse , néhány házzal odébb volt 1 hatalmas fával , igaz , h felmászni nem tudtunk rá , viszont kihalásztuk a patakból :) és már lilult tőle a szánk :) nekünk csak fehér van a csirkeudvar mellett , kár h nem sikerült a fekete , 1x olvastam róla h a tojás színének is jót tesz , ha eszik a csirkék :)
talán szeretne busman lenni?állítólag boldogabbak,mint mi.igaz,hogy kiették az összes majmot a környékből,de nem kell nekik sem iskola,sem kórház.most kit kell védeni.a busmanokat,vagy a majmokat?
talán Tunéziáról olvastam,ott a birkákat vágják le,amiket fölterelnek a városokba.aztán a vérükkel kenik be a falakat.a birkaszem, az csemege,visszautasítani sértés.hát inkább sértődjenek meg.
talán nagy volt az uborka,az is csak a piciből jó.
További ajánlott fórumok: