Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


110111. Guruljka (válaszként erre: 110110. - LadyBird 2015)
2019. júl. 3. 22:04
Hát azt bizony nem tudom, mert csak a "sarki" Coop volt, gyümölcsöt a polcon, kosárban kínálják, én nem néztem, honnan való. (Feltüntetik pedig, de nem biztos, hogy én látom is.)
110110. LadyBird 2015 (válaszként erre: 110107. - Guruljka)
2019. júl. 3. 22:02
Vagy belefutottál egy külföldi ládában puhult gyümölcsbe. Tele van vele pl. az Aldi... A magyar gyümölcs nem olyan nagy szemű, de zamatos. Piacon már csak az van szerencsére.
110109. freddy36 (válaszként erre: 110090. - Fokhagyma)
2019. júl. 3. 20:47

Én 0.5 literes flakonokban fagyasztottam le anno...februárban milyen jól esett az őszi "nedű".

Olyan is volt,hogy elfeledkeztem róla,a spájzban volt,márciusban a kezembe akadt,nem tudtam mi az,aztán rájöttem...addigra olyan lett,mint a pezsgő!☺

110108. szabot.88 (válaszként erre: 110104. - Katus3)
2019. júl. 3. 20:47

Van fb-on egy csoport ahol sokat segíhetnek

Pancreatitis- hasnyálmirigy gyulladás

Zárt csoport de elég gyorsan beengednek ha leírod mi a gondod.

110107. Guruljka
2019. júl. 3. 20:44

Láttam ma sárgabarackot, vettem pár szemet, mert drága.

Vártam a zamatot... hát az nem volt neki. Íze is alig.

Ez valami "kínjában érett" gyümölcs lehetett.

110106. Guruljka (válaszként erre: 110104. - Katus3)
2019. júl. 3. 20:42
Ó Istenem! Szegényke, micsoda fájdalmai lehettek.
110105. Guruljka (válaszként erre: 110099. - Forrest2010)
2019. júl. 3. 20:41
Lehet, hogy csak a jogsi előre aláírása miatt variált a doktor, aztán idővel ő is "felfedezte" volna a diabetest.
110104. katus3
2019. júl. 3. 20:40
Sziasztok. Betti tegnap megint rosszul lett, mentünk az ügyeletre, ott az orvos nem adott beutalót, mert szerinte nem indokolt. Vittük az uh papírt is, mely szerint tele van kővel. Elkezdtük hívogatni a gyerekkórházat, akik egy szuper sebészetre küldtek minket, ahol fogadtak beutaló nélkül. Az eredmény: epekő, máj-és hasnyálmirigy gyulladás. Éjjel infúzión volt, kaptunk gyógyszereket. Ma délután kiengedték és jövő szerdán meg is műtik.
110103. freddy36 (válaszként erre: 110098. - Forrest2010)
2019. júl. 3. 20:39

Így van! Amit mi készítünk,sokkal finomabb,és rudjuk mi van benne!

Én sokat turmixolok gyümölcsöket,jól lehűtve isteni finom és frissírő &ebben a hőségben!

110102. forrest2010 (válaszként erre: 110098. - Forrest2010)
2019. júl. 3. 18:09
... már jó sok éve , még Pesten laktunk hozott be a nagybátyám 1 zsák almát , rengeteg volt abba az évbe , lereszeltem kicsavartam lett belőle 5-6 flakonnal , nem tartott sokáig / ahogy nálunk semmilyen innivaló , 1x a szomszég kapott 2 ü szilvalét 5 l-es üvegekbe , nálunk másnapra nem volt , odaadták a sajátjukat is , amit éppen csak megkóstoltak :) /
110101. forrest2010 (válaszként erre: 110094. - Guruljka)
2019. júl. 3. 18:04
...tudom én ! Ági már számtalanszor kiakadt h ecettel ... de akkor is megkönnyebbült a belünk hajdanán , mikor ezt a löttyöt ittuk , mikor Anyósomnál puckadásig ettük magunkat , nála nem lehetett normális adagot enni , mikor a gyerekek kicsik voltak Zsuzsinak a levest a karimáig szedte , persze h nem tudta megenni , az 1 felnőtt adag !!!
110100. forrest2010
2019. júl. 3. 18:00
...ma olyan barackból lett a gyümölcsleves , amit reggel tettem a fagyosba , azzal hűtöttem le a lét + a cseresznyét , nálunk mindenki szereti a gyümilevest , a legfinomabb / régen :) / az eperrel és tejszínnel készült volt :) de fincsi a barackos is így h kicsit meg volt bolondítva 1 kis cseresznyével + feketeribizli lével :)
110099. forrest2010 (válaszként erre: 110092. - Guruljka)
2019. júl. 3. 17:56
...most is ugyanaz , csak akkor szabin voltak , azért kellett a helyettesdokihoz mennie , azóta is szidja ! pedig talán neki köszönheti h még él :)
110098. forrest2010 (válaszként erre: 110089. - Freddy36)
2019. júl. 3. 17:54
... finom is lehetett , az az igazság h még ha az ember valami kicsit is ízletesebb almából csinál lét , még az is egészségesebb 1000x , mint az amibe minden cart belepakolásznak :) és aranyáron árulják :(
110097. ab61752c45 (válaszként erre: 110096. - Guruljka)
2019. júl. 3. 16:23
én is lágyan szeretem,a lányomnak még a "lelkét" is ki kell sütni.
110096. Guruljka (válaszként erre: 110093. - Fokhagyma)
2019. júl. 3. 16:16

Persze, hát nem ismerem. A tojást mindenesetre túlsütöttem rajta, mert én lágyan szeretem a rántottát is. (De tudom, ez is ízlés kérdése, sokaknak "morzsásra" kell sütni.)

Az alá dinsztelt hagymától így is jó lett!

110095. ab61752c45 (válaszként erre: 110083. - 12d083b51b)
2019. júl. 3. 16:15
az,amit kipréselnek ,aztán rögtön ittuk.persze módjával.mert aztán szaladhattunk a budira.
110094. Guruljka (válaszként erre: 110058. - Anyagi)
2019. júl. 3. 16:13

Igen, ez így van,


"A szódabikarbóna

Ezt is fillérekért kapjuk az élelmiszer boltokban (patikákban kicsit drágább a "magi-díj" miatt), kis zacskóban. Tudományosan NaHCO3 , nátrium-hidrogénkarbonát, nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny. Sok vegyipari folyamat mellékterméke, a környezetre ártalmatlan.

Enyhén lúgos, vízben jól oldódó (só), így a savakat semlegesíti. Tehát, ha túl savanyú (ecetes, citromos) volt az ebéd vagy vacsora, vagy csak egyszerűen túl sok a gyomorsavunk, vagyis "ég" a gyomrunk, akkor csipetnyi szódabikarbonátot feloldunk egy kis vízben és máris jobban vagyunk. (Nem kell sem orvosunkat, sem gyógyszerészünket megkérdeznünk.) A böfögés jó jel, mert a savak semlegesítésekor szén-dioxid szabadul fel.

A szódabikarbónát már az étel készítésekor is (óvatosan!) használhatjuk, ha túl savanyút készítettünk, például, ha túl sok ecetet tettünk bele. Nem kell kidobnunk, elég csak egy csipet szódabikarbóna."


Az ecet csak közömbösíti, még mielőtt a gyomorba jutna.

Innen másoltam, egy egyetmei tanár csak tudja...

[link]

110093. fokhagyma (válaszként erre: 110091. - Guruljka)
2019. júl. 3. 16:08
Nem is kell összeesni, de gondolom, ha nem pépesebb, akkor neked az nem olyan jó, mivel nem a kedvenc ételed. Majd a gyakorlatban kialakul, de gondolom, túl gyakran nem csinálsz. Én sem, pedig én szeretem.
110092. Guruljka (válaszként erre: 110062. - Forrest2010)
2019. júl. 3. 16:06

Micsoda orvos... (a régi)

Bundy akár meghalhatott volna azóta, ha azon a dokin múlik.

110091. Guruljka (válaszként erre: 110085. - Guruljka)
2019. júl. 3. 16:04
Nem kicsit már, hanem kicsit még. Nem esett eléggé össze.
110090. fokhagyma (válaszként erre: 110089. - Freddy36)
2019. júl. 3. 16:02
Éppen én is arra gondoltam, hogy biztosan lehet fagyasztani is. Na, ha jön a szőlő szezon, kipróbálom.
110089. freddy36 (válaszként erre: 110086. - Fokhagyma)
2019. júl. 3. 16:00

Sziasztok!

Mikor m3g volt szőlőnk,rengeteg mustot lefagyasztottam műanyag flakonban. Semmit nem tettem bele,kivettem,kiengedett,és semmi baja nem volt,lehetett inni...imádtam! ☺

Egyszer a nagypapám nem hagyta leszedni az aszút a szőlőről,úgy daralták le,préselték ki...28°-os lett,meg tavasz végére se lett belőle bor,apám csinált vele valamit,de mar nem volt az igazi! Na,ebből a 28°-os szőlőből mézédes must lett,nem volt idő ta,hogy lefagyasszuk...elfogyott ☺ Amúgy 19-21°-os szokott lenni aszúszemek nélkül.

110088. fokhagyma (válaszként erre: 110085. - Guruljka)
2019. júl. 3. 15:53

Biztosan találsz recepteket a neten, de vagy annyira kreatív, hogy magad is alkotsz majd valamit, ha kapsz legközelebb cukkinit. Nem olyan fontos a feta sem, más is jó.

Ma voltam a piacon, hát nem elfelejtettem venni, de még megnézni is az árát!? Éppen az elöbb nézegettem, hogy még régen csináltam egy Ételfotós naplót, de aztán abbahagytam. Ott látom a 30. számú fotón a cukkinis ebédemet. Még paleós korszakomból van. Akkoriban sokat vacakoltam a külön kajámmal.

A piacon egyébként örömmel láttam, hogy mennek lefele a barack árak. Már jóízű sárgát vettem, 500 kilója, de volt olcsóbb is. Van, ahol válogatni is lehet, nem az eladó adja. A nektarin és az őszi is hasonló árban van.

110087. Guruljka (válaszként erre: 110034. - Anyagi)
2019. júl. 3. 15:52

Én egyiket se próbáltam, csak a neve Weichkäse, tehát lágy sajt. Szótárilag.

A Frischkäse meg szótárilag friss sajt. Épp nézegette, videókat, a külföldiek a mi tejfölünket valami krémes joghurtnak hiszik, a túrót meg már látásra sajtnak mondják, kóstolás után meg biztosan sajtként azonosítják.


Speisequark zählt zu den Frischkäsesorten und wird in allen Fettstufen angeboten, wobei im Handel üblicherweise Magerquark (Magerstufe, unter 10 % Fett i. Tr.) sowie Quark mit 20 und 40 % Fett i. Tr. (Halbfett- und Fettstufe) erhältlich sind.


Ez a német túróról szól, azt mondja, az étkezési túró a friss sajtfélékhez számít, és mindegyik zsírossági fokozatban kínálják, habár általában sovány (10% alatti zsírtartalom) kerül a boltokba, ezen kívül még félzsíros és zsíros (20%, ill. 40% zsír a szárazanyag.tartalomban) változatban kapható.


Én is úgy tudom, a házi sajtkészítésből, az aludttej lecsepegtetése túrót eredményez, ezt összepréselve és esetleg ízesítve lesz a sajt.

110086. fokhagyma (válaszként erre: 110084. - Forrest2010)
2019. júl. 3. 15:43
Szerintem is a friss lé, nem a köztes állapotban levő. Mikor már kezd erjedni, az a murci. A must még hűtőben sem áll el sokáig, hamar erjed. Szoktak eltenni szalicillel, mikor még az kapható volt, de hát az már tartósítás. Ha árulnák mustként, valóban tele kellene rakni tartósítószerrel. Van is különben, piacokon szoktak árulni ősszel. Friss igazi musthoz csak szüreteléskor, a szőlő préselésekor lehet hozzájutni. Vagy házilag csinálni gyümölcscentrifugával levet a szőlőből. Az tuti igazi, főleg ha jól megmossuk a szőlőt, semmi idegen anyag nem lesz benne.
110085. Guruljka (válaszként erre: 110036. - Anyagi)
2019. júl. 3. 15:42

Feta még sosem volt itthon, sőt most kivételesen másfajta sajt sem. Különben reszeltem volna rá. Éppen hogy nagyon hó vége volt. :D

Egyedül az volt vele a bajom, hogy kicsit már párolnom kellett volna a cukkinit és a tojást lágyabban szeretem rajta, de nem úgy sikerült. Kicsit "kockás" lett az egész.

500 Ft a cukkini a boltban, nem éri meg vennem, de legközelebb, ha kapok ajándékba, már kicsit ismerni fogom.

110084. forrest2010 (válaszként erre: 110083. - 12d083b51b)
2019. júl. 3. 15:33
... nem az éppen kipréselt szőlő friss leve ? ami még nem kezdett el forrni " dolgozni " ? erjedni ? se :)
110083. 12d083b51b (válaszként erre: 110076. - Ab61752c45)
2019. júl. 3. 15:24
Én úgy tudom, hogy a must a borkészítés során egy u.n. köztes állapotban levő anyag, amelyik még "dolgozik", erjed tovább, míg teljesen letisztul. Közben pedig gázok-gőzök keletkeznek, nem hiszem, hogy tudnák úgy palackozni és árulni, hogy az tartósan megmaradjon tiszta mustként. Vagy a sok tartósítószer miatt valami egészen mást árulnának must néven.
110082. forrest2010 (válaszként erre: 110074. - *gumibogyó*)
2019. júl. 3. 15:14

... valamikor gyerekkoromba 1x én is olyan borzalmat kaptam be , amit előtte megmászhatott 1 büdöspoloska :( :( utáltam is mindig a málnát :( 1x a szomszédnak volt hatalmas szemű a kerítés mellett , mondta h szedjem le nyugodtan , van a túloldalon nekik éppen elég :) belepasszírozta 1-2 üvegbe , finom volt az emlékeimtől függetlenül :(


...viszont ahogy szedem a fekete ribizlit hát sokszor pöckölöm le róla a poloskát , 5x is átmosom :) igaz , h nyersen senki nem szereti nálunk :(

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook