Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Én 0.5 literes flakonokban fagyasztottam le anno...februárban milyen jól esett az őszi "nedű".
Olyan is volt,hogy elfeledkeztem róla,a spájzban volt,márciusban a kezembe akadt,nem tudtam mi az,aztán rájöttem...addigra olyan lett,mint a pezsgő!☺
Van fb-on egy csoport ahol sokat segíhetnek
Pancreatitis- hasnyálmirigy gyulladás
Zárt csoport de elég gyorsan beengednek ha leírod mi a gondod.
Láttam ma sárgabarackot, vettem pár szemet, mert drága.
Vártam a zamatot... hát az nem volt neki. Íze is alig.
Ez valami "kínjában érett" gyümölcs lehetett.
Így van! Amit mi készítünk,sokkal finomabb,és rudjuk mi van benne!
Én sokat turmixolok gyümölcsöket,jól lehűtve isteni finom és frissírő &ebben a hőségben!
Persze, hát nem ismerem. A tojást mindenesetre túlsütöttem rajta, mert én lágyan szeretem a rántottát is. (De tudom, ez is ízlés kérdése, sokaknak "morzsásra" kell sütni.)
Az alá dinsztelt hagymától így is jó lett!
Igen, ez így van,
"A szódabikarbóna
Ezt is fillérekért kapjuk az élelmiszer boltokban (patikákban kicsit drágább a "magi-díj" miatt), kis zacskóban. Tudományosan NaHCO3 , nátrium-hidrogénkarbonát, nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny. Sok vegyipari folyamat mellékterméke, a környezetre ártalmatlan.
Enyhén lúgos, vízben jól oldódó (só), így a savakat semlegesíti. Tehát, ha túl savanyú (ecetes, citromos) volt az ebéd vagy vacsora, vagy csak egyszerűen túl sok a gyomorsavunk, vagyis "ég" a gyomrunk, akkor csipetnyi szódabikarbonátot feloldunk egy kis vízben és máris jobban vagyunk. (Nem kell sem orvosunkat, sem gyógyszerészünket megkérdeznünk.) A böfögés jó jel, mert a savak semlegesítésekor szén-dioxid szabadul fel.
A szódabikarbónát már az étel készítésekor is (óvatosan!) használhatjuk, ha túl savanyút készítettünk, például, ha túl sok ecetet tettünk bele. Nem kell kidobnunk, elég csak egy csipet szódabikarbóna."
Az ecet csak közömbösíti, még mielőtt a gyomorba jutna.
Innen másoltam, egy egyetmei tanár csak tudja...
Micsoda orvos... (a régi)
Bundy akár meghalhatott volna azóta, ha azon a dokin múlik.
Sziasztok!
Mikor m3g volt szőlőnk,rengeteg mustot lefagyasztottam műanyag flakonban. Semmit nem tettem bele,kivettem,kiengedett,és semmi baja nem volt,lehetett inni...imádtam! ☺
Egyszer a nagypapám nem hagyta leszedni az aszút a szőlőről,úgy daralták le,préselték ki...28°-os lett,meg tavasz végére se lett belőle bor,apám csinált vele valamit,de mar nem volt az igazi! Na,ebből a 28°-os szőlőből mézédes must lett,nem volt idő ta,hogy lefagyasszuk...elfogyott ☺ Amúgy 19-21°-os szokott lenni aszúszemek nélkül.
Biztosan találsz recepteket a neten, de vagy annyira kreatív, hogy magad is alkotsz majd valamit, ha kapsz legközelebb cukkinit. Nem olyan fontos a feta sem, más is jó.
Ma voltam a piacon, hát nem elfelejtettem venni, de még megnézni is az árát!? Éppen az elöbb nézegettem, hogy még régen csináltam egy Ételfotós naplót, de aztán abbahagytam. Ott látom a 30. számú fotón a cukkinis ebédemet. Még paleós korszakomból van. Akkoriban sokat vacakoltam a külön kajámmal.
A piacon egyébként örömmel láttam, hogy mennek lefele a barack árak. Már jóízű sárgát vettem, 500 kilója, de volt olcsóbb is. Van, ahol válogatni is lehet, nem az eladó adja. A nektarin és az őszi is hasonló árban van.
Én egyiket se próbáltam, csak a neve Weichkäse, tehát lágy sajt. Szótárilag.
A Frischkäse meg szótárilag friss sajt. Épp nézegette, videókat, a külföldiek a mi tejfölünket valami krémes joghurtnak hiszik, a túrót meg már látásra sajtnak mondják, kóstolás után meg biztosan sajtként azonosítják.
Speisequark zählt zu den Frischkäsesorten und wird in allen Fettstufen angeboten, wobei im Handel üblicherweise Magerquark (Magerstufe, unter 10 % Fett i. Tr.) sowie Quark mit 20 und 40 % Fett i. Tr. (Halbfett- und Fettstufe) erhältlich sind.
Ez a német túróról szól, azt mondja, az étkezési túró a friss sajtfélékhez számít, és mindegyik zsírossági fokozatban kínálják, habár általában sovány (10% alatti zsírtartalom) kerül a boltokba, ezen kívül még félzsíros és zsíros (20%, ill. 40% zsír a szárazanyag.tartalomban) változatban kapható.
Én is úgy tudom, a házi sajtkészítésből, az aludttej lecsepegtetése túrót eredményez, ezt összepréselve és esetleg ízesítve lesz a sajt.
Feta még sosem volt itthon, sőt most kivételesen másfajta sajt sem. Különben reszeltem volna rá. Éppen hogy nagyon hó vége volt. :D
Egyedül az volt vele a bajom, hogy kicsit már párolnom kellett volna a cukkinit és a tojást lágyabban szeretem rajta, de nem úgy sikerült. Kicsit "kockás" lett az egész.
500 Ft a cukkini a boltban, nem éri meg vennem, de legközelebb, ha kapok ajándékba, már kicsit ismerni fogom.
... valamikor gyerekkoromba 1x én is olyan borzalmat kaptam be , amit előtte megmászhatott 1 büdöspoloska :( :( utáltam is mindig a málnát :( 1x a szomszédnak volt hatalmas szemű a kerítés mellett , mondta h szedjem le nyugodtan , van a túloldalon nekik éppen elég :) belepasszírozta 1-2 üvegbe , finom volt az emlékeimtől függetlenül :(
...viszont ahogy szedem a fekete ribizlit hát sokszor pöckölöm le róla a poloskát , 5x is átmosom :) igaz , h nyersen senki nem szereti nálunk :(
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)