Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


110321. Guruljka
2019. júl. 7. 19:03

Hópihe! Itt egy film egy uborka-szendvicsbárról!

A hölgy ilyeneket vitt ebédnek a munkahelyére, de a kollégái is meg akarták kóstolni. Végül menő szendvicsbárt nyitott, a filmben látható italok különféle sós levek:


[link]

110320. Anyagi (válaszként erre: 110285. - 12d083b51b)
2019. júl. 7. 19:03
Anno, iskolásként én is szedtem a cukorrépát! :)
110319. 12d083b51b (válaszként erre: 110315. - LadyBird 2015)
2019. júl. 7. 18:47

Itt egy radar-képsorozat óráról, órára, elvileg aki ezen útba esik, ott majd esik:


[link]

110318. ab61752c45 (válaszként erre: 110317. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 18:36
egy ágat le kellett fűrészelni,mert ha lehúztuk volna az ágat,leverte volna a cserepet.bár a szomszéd visszatette volna,ha nem utálnék szívességet kérni bárkitől. én szívesen segítek,már ami tőlem telik
110317. lúdanyó
2019. júl. 7. 18:27
két nagy barack fánk van az egyikből most főztem lekvárt és mivel van egy hatalmas nyári alma fánk ami roskadásig van almával nos össze főztem a barackot + az almát 10kg barackhoz raktam 4kg almát és össze főztem hát nagyon finom lett jó sűrű és finom..:) a másik barack fán a gyümölcs csak félig ért be és -ó jaj- már egy hatalmas ág letörött annyi barack termett idén, h nem bírta a súlyát..:(remélem túl éli a fa..:(
110316. ab61752c45 (válaszként erre: 110314. - LadyBird 2015)
2019. júl. 7. 18:26
ajjaj,az tényleg nem érné meg.
110315. LadyBird 2015 (válaszként erre: 110313. - Ab61752c45)
2019. júl. 7. 18:25
A szél eljött hozzánk, eső egy csepp se!:(
110314. LadyBird 2015 (válaszként erre: 110312. - Ab61752c45)
2019. júl. 7. 18:24
Elég drága barackom lenne, ha én szedném le neked. Fejér megye legközelebbi pontja is vagy 100 km.:((
110313. ab61752c45 (válaszként erre: 110309. - Ab61752c45)
2019. júl. 7. 18:24
végül is a jó úttörő,ahol tud,segít.esik az eső,de a szél elállt.
110312. ab61752c45 (válaszként erre: 110310. - LadyBird 2015)
2019. júl. 7. 18:22
fejér megye.de látszik rajta,hogy nem kapott elég vizet,de majd kiderül,milyen lekvár lesz.a boltinál biztos jobb.
110311. fokhagyma (válaszként erre: 110310. - LadyBird 2015)
2019. júl. 7. 18:19
Én is, én is!!!!
110310. LadyBird 2015 (válaszként erre: 110309. - Ab61752c45)
2019. júl. 7. 18:17
Hol laksz? Robogok!:))
110309. ab61752c45 (válaszként erre: 110304. - LadyBird 2015)
2019. júl. 7. 18:08
lehet,hogy az egyik szomszédasszony ráfaragott.mondom ma lesz a barackszedés,hát ő nem ér rá.ha holnapra leveri a szél,hát így járt.a másik fölment a létrára onnét szedte,a jó érettet.hát pénz én ezért sose fogadnék el.
110308. ab61752c45
2019. júl. 7. 18:05
én a hagyományos módon főzöm.utána megy a dunsztba.
110307. Guruljka (válaszként erre: 110306. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 18:03

Annál kicsit több.

[link]


Itt egy ábrán azt is láthatod, hogy egy,ás tetején is lehetnek benne az üvegek, és hogy a lekvárfőző betétet külön lehet megvenni hozzá.


[link]

110306. lúdanyó (válaszként erre: 110305. - Guruljka)
2019. júl. 7. 17:49
na megint okosabb lettem..:( de én azt hittem majd jól beletudok tenni egy nagy adag lekvárt de ez csak dunsztoló..:(
110305. Guruljka (válaszként erre: 110300. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 17:11

Nem, ez nem lekvárfőző fazék, csak a dunsztolást végzi profi módon, tartja a beállított hőfokot és ilyenek. Nem kell tartósító a lekvárokba.

Globus biztosan jól mondja, belehelyezett edényben ha főzöd a lekvárt, annak is tudod szabályozni a hőmérsékletét, és akkor nem ég le.

Bár ahogy látom a recepteket, alig főzik meg a lekvárnak valót, mert a gép az üvegekben is főzi még.

110304. LadyBird 2015 (válaszként erre: 110303. - LadyBird 2015)
2019. júl. 7. 17:03
Jut eszembe: ma a piacon 400 Ft körül volt a szép befőzni való kajszi. Venni kellene, de még hezitálok...
110303. LadyBird 2015 (válaszként erre: 110293. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 16:57

Én még csak üveges dolgokhoz használtam. Savanyúság, befőtt, pörkölt, bolognai szósz.


Lekvárfőzés a már bevált módon. Barack és szilvalekvár úgy készül, hogy egy nagy fazékba belekészítem a gyümölcsöt, amint megtelt, beteszem a sütőbe és alágyújtok. 3-5 óra múlva kiveszem, teszek hozzá cukrot ha kell, és üvegekbe rakom, majd szárazdunsztba. Eper, meggy és egyebek pektinesen készülnek, szintén automata nélkül.

110302. globus (válaszként erre: 110300. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 16:50

[link]


Ilyesmi plusz edény, amit a vízzel megtöltött automatára illesztenek, ebben nem tud leégni.

FB csoportban azt mondják, hogy a Wenin.er automata alkatrészei jók a Lidl géphez, de én nem vennék mérget rá. Használati utasításban nem tesznek említést lekvárról.

110301. globus (válaszként erre: 110293. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 16:47

Valóságban így rakodunk be: [link]

ha megtelt, vízzel felöntjük és beállítjuk a megfelelő hőfokot, időt. Zöldségek, gyümölcsök tartósítására szolgál, állítólag készételre is, ezt nem próbáltam.

Lekvár főzéséhez szükséges egy külön betét, behelyezhető másik edény, ami nem tud leégni. Akárcsak ivóléhez lepárló kosár, ami a vízzel töltött edény tetejére kerül.

110300. lúdanyó (válaszként erre: 110299. - Guruljka)
2019. júl. 7. 16:38
köszönöm ezt elolvastam..de én olyat akartam, h ez egy nagy fazék beletettem a lekvárnak valót és szépen megfőzi de valamit el csesztem mert leégett az alja és én azt hittem ebbe majd nem fog..:(
110299. Guruljka (válaszként erre: 110293. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 16:24

[link]


Nyisd meg és olvasd el! Nem hosszú!

110298. lúdanyó (válaszként erre: 110296. - 12d083b51b)
2019. júl. 7. 16:02

aranyos vagy, h szeretnél segíteni..:)

van egy kis faházunk a szelidi tó partjához közel ott szoktunk nyaralni. Most is ott voltam a kisebbik unokámmal ő 17 éves így nem sok a gond vele csak ugye ő a liszt érzékeny és a kajával kel többet macerálni..:) nagyon jó időnk volt sokat fürödtünk + ettünk + pihentünk..:) most a fiamék vannak ott majd megyek vissza megint de itthon is össze jött a munka..:O

110297. Guruljka (válaszként erre: 110293. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 15:21
Nekem sincs ilyen, de amennyire én tudom, abba az üvegeket állítjuk.
110296. 12d083b51b (válaszként erre: 110293. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 14:50

Üdv. ismét a csapatban! Sajnálom, hogy így jártál a csodamasináddal. Én nem tudok neked ebben segíteni, nincs ilyen szerkentyűm, és mostanában nem is akarok venni.


Addig, amíg a többiek is előkerülnek, mesélj, merre jártatok, hogyan sikerült a nyaralás, milyen időt fogtatok ki.

110295. Guruljka
2019. júl. 7. 14:47

Nagykanizsa környékén fesztivált is rendeznek kerekrépa-szezonban:


[link]

110294. Guruljka (válaszként erre: 110292. - Icuska538)
2019. júl. 7. 14:45

"Formája alapján kerekrépának, vetési módja miatt – aratás után, másodvetésben a tarlóba ültették – tarlórépának nevezik azt a kerek gyökérzöldséget, ami régen a szegények eledele volt, manapság pedig egy újrafelfedezett, izgalmas alapanyag. Piacokon egyre gyakrabban találkozhatunk vele – őstermelőknél keressük, és válasszunk kisebb, 5-7 cm körüli darabokat.


Eredeti származási területe valószínűleg Afganisztán és Pakisztán volt, innen hamar elterjedt a mediterrán térségben. Az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták. Írásos feljegyzések alapján tudjuk, hogy a középkori Európa egyik legfontosabb alapélelmiszere volt, egészen a burgonya megjelenéséig. Angol neve turnip, németül Mairübe vagy Speiserübe, franciául navet. E nemzetek konyhájában (és még a spanyol-galíciai, skandináv, orosz konyhában is) sokkal gyakrabban használt alapanyag, mint nálunk, sőt jellemzően tartalmas húsételek, sültek, libamáj kísérője.


Magyarországon a vasi, zalai és őrségi ételek szerencsére még őrzik annak az időnek az emlékét, amikor a kerekrépa mindennapos élelmiszernek számított.


Alakja alapján nagyra nőtt reteknek gondolnánk, van fehér és lilás színű változata is. A kerekrépa íze nyersen a karalábé és a retek keverékére emlékeztet. Enyhén csípős a benne található mustárolajtól. A zsenge darabokat lereszelve zsíroskenyérhez fogyasztják. Savanyítani, kovászolni is lehet, de sütve, rántva, levesbetétnek is kiváló. A káposztás cvekedli mintájára tésztaételhez, a babos káposztába a savanyított káposzta helyett,vagy akár rétesbe is tölthetjük lereszelt, édesített változatát.


Kímélő étel, kiváló vitaminforrás tavasszal és télen, hiszen C-, A-, B1- és B2-vitaminban is gazdag. Ásványi anyagok közül kalciumot és foszfort tartalmaz jelentős mennyiségben. Magas rosttartalmú zöldség, vértisztító és emésztést serkentő hatása is említésre méltó."

( [link]

110293. lúdanyó
2019. júl. 7. 14:15

szép napot!

megjöttem a nyaralásból. Gyorsan el kellett tennem a sárgabarackot lekvárnak. Na mondom itt az ideje felavatni az új befőző automatát sikeresen leégett az alja.. egész délelőtt próbáltam felszedni végre sikerült.. de többet nem akarom használni..:( az lenne a kérésem akinek van ilyen készüléke monda el ő hogyan használja..:O)

110292. Icuska538 (válaszként erre: 110281. - Forrest2010)
2019. júl. 7. 12:56
Szerintem cukorrépa volt az nem?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook