Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Hópihe! Itt egy film egy uborka-szendvicsbárról!
A hölgy ilyeneket vitt ebédnek a munkahelyére, de a kollégái is meg akarták kóstolni. Végül menő szendvicsbárt nyitott, a filmben látható italok különféle sós levek:
Nem, ez nem lekvárfőző fazék, csak a dunsztolást végzi profi módon, tartja a beállított hőfokot és ilyenek. Nem kell tartósító a lekvárokba.
Globus biztosan jól mondja, belehelyezett edényben ha főzöd a lekvárt, annak is tudod szabályozni a hőmérsékletét, és akkor nem ég le.
Bár ahogy látom a recepteket, alig főzik meg a lekvárnak valót, mert a gép az üvegekben is főzi még.
Én még csak üveges dolgokhoz használtam. Savanyúság, befőtt, pörkölt, bolognai szósz.
Lekvárfőzés a már bevált módon. Barack és szilvalekvár úgy készül, hogy egy nagy fazékba belekészítem a gyümölcsöt, amint megtelt, beteszem a sütőbe és alágyújtok. 3-5 óra múlva kiveszem, teszek hozzá cukrot ha kell, és üvegekbe rakom, majd szárazdunsztba. Eper, meggy és egyebek pektinesen készülnek, szintén automata nélkül.
Ilyesmi plusz edény, amit a vízzel megtöltött automatára illesztenek, ebben nem tud leégni.
FB csoportban azt mondják, hogy a Wenin.er automata alkatrészei jók a Lidl géphez, de én nem vennék mérget rá. Használati utasításban nem tesznek említést lekvárról.
Valóságban így rakodunk be: [link]
ha megtelt, vízzel felöntjük és beállítjuk a megfelelő hőfokot, időt. Zöldségek, gyümölcsök tartósítására szolgál, állítólag készételre is, ezt nem próbáltam.
Lekvár főzéséhez szükséges egy külön betét, behelyezhető másik edény, ami nem tud leégni. Akárcsak ivóléhez lepárló kosár, ami a vízzel töltött edény tetejére kerül.
aranyos vagy, h szeretnél segíteni..:)
van egy kis faházunk a szelidi tó partjához közel ott szoktunk nyaralni. Most is ott voltam a kisebbik unokámmal ő 17 éves így nem sok a gond vele csak ugye ő a liszt érzékeny és a kajával kel többet macerálni..:) nagyon jó időnk volt sokat fürödtünk + ettünk + pihentünk..:) most a fiamék vannak ott majd megyek vissza megint de itthon is össze jött a munka..:O
Üdv. ismét a csapatban! Sajnálom, hogy így jártál a csodamasináddal. Én nem tudok neked ebben segíteni, nincs ilyen szerkentyűm, és mostanában nem is akarok venni.
Addig, amíg a többiek is előkerülnek, mesélj, merre jártatok, hogyan sikerült a nyaralás, milyen időt fogtatok ki.
"Formája alapján kerekrépának, vetési módja miatt – aratás után, másodvetésben a tarlóba ültették – tarlórépának nevezik azt a kerek gyökérzöldséget, ami régen a szegények eledele volt, manapság pedig egy újrafelfedezett, izgalmas alapanyag. Piacokon egyre gyakrabban találkozhatunk vele – őstermelőknél keressük, és válasszunk kisebb, 5-7 cm körüli darabokat.
Eredeti származási területe valószínűleg Afganisztán és Pakisztán volt, innen hamar elterjedt a mediterrán térségben. Az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták. Írásos feljegyzések alapján tudjuk, hogy a középkori Európa egyik legfontosabb alapélelmiszere volt, egészen a burgonya megjelenéséig. Angol neve turnip, németül Mairübe vagy Speiserübe, franciául navet. E nemzetek konyhájában (és még a spanyol-galíciai, skandináv, orosz konyhában is) sokkal gyakrabban használt alapanyag, mint nálunk, sőt jellemzően tartalmas húsételek, sültek, libamáj kísérője.
Magyarországon a vasi, zalai és őrségi ételek szerencsére még őrzik annak az időnek az emlékét, amikor a kerekrépa mindennapos élelmiszernek számított.
Alakja alapján nagyra nőtt reteknek gondolnánk, van fehér és lilás színű változata is. A kerekrépa íze nyersen a karalábé és a retek keverékére emlékeztet. Enyhén csípős a benne található mustárolajtól. A zsenge darabokat lereszelve zsíroskenyérhez fogyasztják. Savanyítani, kovászolni is lehet, de sütve, rántva, levesbetétnek is kiváló. A káposztás cvekedli mintájára tésztaételhez, a babos káposztába a savanyított káposzta helyett,vagy akár rétesbe is tölthetjük lereszelt, édesített változatát.
Kímélő étel, kiváló vitaminforrás tavasszal és télen, hiszen C-, A-, B1- és B2-vitaminban is gazdag. Ásványi anyagok közül kalciumot és foszfort tartalmaz jelentős mennyiségben. Magas rosttartalmú zöldség, vértisztító és emésztést serkentő hatása is említésre méltó."
( [link]
szép napot!
megjöttem a nyaralásból. Gyorsan el kellett tennem a sárgabarackot lekvárnak. Na mondom itt az ideje felavatni az új befőző automatát sikeresen leégett az alja.. egész délelőtt próbáltam felszedni végre sikerült.. de többet nem akarom használni..:( az lenne a kérésem akinek van ilyen készüléke monda el ő hogyan használja..:O)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)