Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (28. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


84262. globus2017-10-06 17:49
Ment a cefrés hordóba, pálinka javítónak :)
(válasz tumbo 84255. hozzászólására)

84261. smudlaagi542017-10-06 17:43
Azt nem láttam!
(válasz tumbo 84258. hozzászólására)


84260. smudlaagi542017-10-06 17:43
Hát ez a "cukorka" nálam nem sokáig tartana.Nagyon szeretem a birsalmát,de sajnos nekünk nincs!
(válasz Enissa 84259. hozzászólására)

84259. Enissa2017-10-06 16:14
A birsalmát, vagy birskörtét (nálunk ez utóbbi is terem), jól megmossuk, majd héjastól négybe vágjuk, magházát is benne hagyjuk, ha ép, (ha romlott, kukacos, akkor kivágjuk). Ugyanígy kivágjuk az esetlegesen megbarnult részeket is. Mély lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg megpuhul, de nem esik szét (kb. negyed óra). Onnan látjuk, hogy már jó, ha a birsalmák héja repedezik. A megfőtt birsalmát nagyon jól leszűrjük, a levét felhasználhatjuk birsalma lé, vagy birsalmaleves készítésére. A kihűlt gyümölcsök csumáját kivágjuk, és kidobjuk. (Arra figyeljünk, hogy a csuma teljes kemény része kivágásra kerüljön, mert azt a turmixgép nem tudja rendesen pürésíteni.) A héját, ami nemigen jön le gyümölcshús nélkül, lehúzzuk, és egy külön tálkában összegyűjtjük. (De rajta is hagyhatjuk, mert később úgyis turmixszoljuk.)
A gyümölcshúst és a héjat lemérjük, 1 kg-onként 70 dkg kristálycukrot mérünk hozzá. Bot mixerrel a birsalmát héjjal együtt teljesen simára, pépesre mixeljük úgy, hogy darabok, héjdarabok ne maradjanak benne. Ezután hozzáadjuk a kimért kristálycukrot, és tovább mixeljük, amíg a kristálycukor teljesen el nem vegyül. (Ez kb. 2-3 perc.)
Lángelosztón, – nehogy a lábas alján leégjen – a tűzhelyre tesszük, kb. ½ - ¾ -es lángra. Amikor átmelegedett, de még nem forró, (kóstolással ellenőrizhetjük) a főző lábasban még egyszer bot mixerrel az egészet alaposan átmixeljük, hogy teljesen sima, homogén legyen. Ezután folytonos keverés mellett felforraljuk, majd forrás után még kb. fél órát főzzük. Figyeljünk oda a folytonos keverésre – ahogy sűrűsödik, egyre nehezebb lesz keverni – nehogy odakapjon és, hogy a gőzök könnyen eltávozzanak. (Olyan keverő kanalat, fakanalat válasszunk, hogy a lábas alját a keverőkanállal végig tudjuk simítani, mert így biztosan nem ragad, nem ég le. Ha nem kellő tempóban keverünk, nagyokat pöfög, s könnyen megégethetjük magunkat a felcsapódó birsalmával.) Akkor van kész, ha a tányérra csepegtetett sűrítmény bebőrösödik, megtartja azt a formát, ahogy kicsöppent.
birsalma-dióval
A formázásra használható lapos, kerek üvegedényeket – erre a salátás, vagy desszertes tálkák, muffinsütő formák kitűnőek – hideg vízzel kiöblítjük, majd merőkanállal az edények aljára 1 cm magasságban birsalmát öntünk és rázogatással elsimítjuk. Erre darabos dióbelet teszünk – 4-5 darabot – majd további 1-1,5 cm birsalma kerül rá. Ezt is rázogatással simítjuk, szükség esetén egy laposabb kanál hátulját is igénybe vehetjük a simításra.
Akár kis tálkába, akár tepsibe öntöttük a masszát, sütőpapírral, vagy konyharuhával takarjuk le, hogy ne porosodjon, és meleg, jól szellőző helyen hagyjuk. Hetente nézzük meg, s ha kell, igazítsunk a borítón, nehogy megpenészedjen a teteje a levegő hiányában. Kb. 1-2 hét alatt jól megszilárdul, ekkor a tálkákból kivesszük, és eddigi tetejével lefelé sütőpapírra tesszük és ugyanúgy, mint korábban, szellősen lefedve további 2-3 hétig hagyjuk a másik felét is megszilárdulni.
birsalmasajt-tálban1
Ezután dobozban, sütőpapírral elválasztott rétegekben tárolhatjuk. Hosszú ideig eláll, már ha közben meg nem esszük. Mi tálaláskor kis cikkekre vágjuk és fogpiszkálót szúrunk bele, mert kézzel megfogva hajlamos összeragacsozni a kezünket.
poharas
A turmixszolásos módszerrel egyrészt több gyümölcsöt tudunk hasznosítani, másrészt a pépesített anyag gyorsabban besűrűsödik, időt és fáradtságot takarítunk meg.
Szicíliai módra
cukorka (1)
Az olaszul cotognata (kotonyátá) nevű birsalmasajt készítésénél a massza elkészítését a fent leírt módon csináljuk, de egy kicsit ízesítjük a keverékünket. Egy citrom és egy narancs héját lereszeljük, a citromot és a narancsot kinyomjuk, és a lereszelt héjakat valamint a gyümölcsök levét a birsalmába tesszük. (Az eredeti recept még szegfűszeget és fahéjat is javasol beletenni, de mi ezeket kihagytuk). Ezzel még kb. 10 percig főzzük, – egy különleges, kellemes ízű keveréket kapunk -, majd ezt követheti a tepsibe öntés, azaz a massza formázása. Egy tepsi alját folpack-kal kibéleljük, arra figyelve, hogy a tepsi alján a folpack teljesen sima legyen. Ebbe öntjük a besűrűsödött, forró birsalma masszát úgy, hogy kb. másfél-két centi vastag legyen. Rázogatással és széles pengéjű simítólapáttal a tetejét kisimítjuk.
Az elrakástól számított 1-2 hét után a tepsiből kiemeljük a folpack segítségével a birsalmalapot, és egy vágódeszkára tesszük, majd óvatosan kihúzzuk alóla a folpackot. Ráborítunk egy tálcát, majd a vágódeszkát is fogva megfordítjuk.
PicMonkey Collage
A vágódeszkát eltávolítjuk, és a birsalmalapot a tálcán még 1-2 hétig száradni hagyjuk. Ezután 2×1 centis darabokra vágjuk, kristálycukorban meghempergetjük. Ha megszilárdult, üvegekbe rakva tárolhatjuk, a gyerekek imádni fogják, mint a cukorkát!

84258. tumbo2017-10-06 16:06
azt hiszem a gasztroangyalban almából csinálták.
(válasz smudlaagi54 84257. hozzászólására)

84257. smudlaagi542017-10-06 16:01
Arról még nem hallottam,és nem is olvastam róla.Viszont gyümölcs sajtot nemcsak birsalmából lehet csinálni.Azt hiszem a Grocceni.hu-n olvastam.
(válasz Enissa 84253. hozzászólására)

84256. smudlaagi542017-10-06 15:59
Valahol olvastam egy mikrós birsalma receptet.
(válasz globus 84252. hozzászólására)

84255. tumbo2017-10-06 15:58
én is.kevergettem,dermedni nem akart,aztán bevágtam a sütőbe,csinálj magaddal,amit akarsz.kicsit sötét lett,amúgy nem rossz.de mi a francnak csináltam,mikor senki nem ette.belevagdostam kuglófba,gyümölcskenyérbe.mert macera az volt vele,forgatni kellett,hogy rendesen száradjon.nem ért meg annyit.
(válasz globus 84252. hozzászólására)

84254. Enissa2017-10-06 15:50
Évekig imádtam,a birsalmát, nyersen. Aztán valamiért leszoktam róla. Lehet már a birs sem a régi :D
(válasz globus 84252. hozzászólására)

84253. Enissa2017-10-06 15:48
Én azt hallottam, még nem gyártottam, csak a receptet tettem el, hogy birsalmából, finom gumicukrot lehet készíteni. :)
(válasz smudlaagi54 84247. hozzászólására)

84252. globus2017-10-06 15:25
Kétszer csináltam birsalmasajtot, először és utoljára. Nem száradt meg az egeknek sem, hetek múlva ragacsos volt a külseje. Számomra iszonyat egészségtelen a cukortartalma miatt, pedig ízlett régebben.
(válasz forrest2010 84242. hozzászólására)

84251. globus2017-10-06 15:23
Jó buli ...
(válasz Enissa 84250. hozzászólására)

84250. Enissa2017-10-06 15:20
[link]
(válasz lúdanyó 84249. hozzászólására)

84249. lúdanyó2017-10-06 15:17
Sziasztok!
ma kacsát vágtunk és kitaláltam, h a finom puha ,pihe tollát össze gyűjtöm.. mert van még vagy 20 kacsánk.. szóval már nem emlékszem mit kel vele csinálni mielőtt párna lesz belőle?? ti tudjátok?


84248. smudlaagi542017-10-06 09:38
Időnként kb 2 évente egyszer szoktam áfonya lekvárt venni.Ez az egyedüli amit veszek készen.
(válasz forrest2010 84246. hozzászólására)

84247. smudlaagi542017-10-06 09:36
Én nemrég birsalma lekvárt főztem.Mivel nekünk nincs,nem szoktam csinálni,de most kaptam vagy 3-4 kg-ot.Nem akartam sajtot csinálni belőle,de megnéztem mennyi cukrot szoktak adni 1 kg gyümölcshöz.Na ott dobtam egy hátast 40-60 dkg volt írva.Nos én az egészhez adtam kb 40-50 dkg-ot és bőven elég volt hozzá.
(válasz forrest2010 84246. hozzászólására)

84246. forrest20102017-10-06 08:17
Ági ! nem dobunk ki semmit :) / a kis kannibál : most a nagymama következik :( / én a fagyosba gyűjtögetek mindenféle biszbasz és aztán eccercsak nekiállok és lesz belőle fíííínom vegyes gyümölcslekvár / nekem a boltival az a bajom , h túl sok benne a cukor ! / nálunk sok lekvár fogyott mindig , de a mostani lekvárok valahogy nagyon nincsenek egyensúlyba az árukkal , van benne 10 % gyümölcs !!!! az enyémbe + 80-90 % !!!
(válasz smudlaagi54 84244. hozzászólására)

84245. forrest20102017-10-06 08:13
...és járt utat járatlanért el ne hagyj ! :(
(válasz Dodi44 84235. hozzászólására)

84244. smudlaagi542017-10-06 08:13
Üvegben is volt hasonló,az vegyes gyümölcsíz néven futott,az is elég kemény volt.Én szoktam egyébként vegyes gyümölcslekvárt csinálni,alma,szilva,körte,
meg mindenből ami van.Főleg a hulott gyümölcsből,
nehogy már ki keljen dobni.Az idén nagyon kevés gyümölcsünk lett,ráadásul egy csomó fa ki is fagyott.
(válasz forrest2010 84239. hozzászólására)

84243. forrest20102017-10-06 08:11
:D Dodi ! ott a kis katonák kukackából vannak :) mert azok aztán nem igazán menekültek meg :)
(válasz Dodi44 84233. hozzászólására)

84242. forrest20102017-10-06 08:09
jó sűrűre is volt az főzve és tényleg mindenféle gyümölcs volt benne aztán száradt , mint a sajt :)))
(válasz Dodi44 84231. hozzászólására)

84241. forrest20102017-10-06 08:07
a vegyes gyümölcsízbe mindenféle gyümölcs benne van , ami csak fellehető :) még birsalma is :)
(válasz Guruljka 84230. hozzászólására)

84240. smudlaagi542017-10-06 08:05
A kettő egészen más!A "Hitler szalonna" az vegyes gyümölcsből készült,a birsalma sajt csak birsalmából.
(válasz Százas Evelin 84229. hozzászólására)

84239. forrest20102017-10-06 08:03
:D nagyon jól emlékszel :) meg se érdemli az a..... ezt ! én + direkt szerettem azt a fajta vegyes gyümölcsízt :) Anyum pékségbe dolgozott hajdanán :) / mint később én is :) / és a férje csinált nekem gyerekkoromba olyan bababútort , ami ennek a ládának a fájából készült :)
később , mikor a fiam a kereskedelemben kezdett dolgozni , vett nekem néhányszor ilyet buktához :)
(válasz Dodi44 84218. hozzászólására)

84238. mmacus2017-10-06 08:02
A szívem szakad meg a sok gyönyörű almáért, ami senki sem szed le. Munkába menet-jövet minden nap útba esik egy hatalmas almáskert. Valamikor állami gazdaság volt, most ki tudja? Egy sor golden, egy sor jonatán, amíg a szem ellát. Rengeteg gyümölcs a fákon! Évek óta nem szedik le, amikor lepotyog, nagy faládába szedve elviszik, gondolom ipari célra.
(válasz Guruljka 84232. hozzászólására)

84237. forrest20102017-10-06 07:56
nálunk utólag készült a pince , mert egyébként rettenetesen magas volt itt mindig a talajvíz , de nincsen lebetonozva az alja / szigetelve + pláne nincs :) / gondoltam lesz 1 jó kis földes pincénk :) időnként jó is , de amikor nagyon sok eső esett , v hó és olvadásnál is elöntött minket v a szomszédba csőrepedés volt és nálunk folyt össze az összes víz , na akkor futás felhozni a cuccot a pincéből , direkt erre vettem a műanyag rekeszeket , h akkor percek alatt menthessük , ami menthető de akkor + a kazánházba nem lehet megmoccanni se :( érdekes , h néhány szomszéd drénezett és azóta elkerül ? minket a túl magas vízszint / volt h 3-4 lépcsőig víz alatt volt , strandolhattunk volna a pincébe , ha nem féltünk volna , h lefagy a tökünk a hideg vízbe :)))))) / egyik másik szomszédnak azóta kiszáradt a kútja :( kár , h itt nálunk nem lehet 1 klassz vermet csinálni , itt még a hegyoldalba is állt a pincékbe a víz , és mivel nálunk nem homokos , hanem jócskán agyagos a talaj hát marad a hűtő + a fagyasztó , végülis fejlődik a világ :)))
(válasz Dodi44 84212. hozzászólására)


84236. forrest20102017-10-06 07:42
valamikor..... nekem a kölykök ahogy főztem a / leforrázott bőrétől megfosztott / barackot szedegettem le a fincsi levét , kiporcióztam nekik / nehommá valamelyiknek 1 korttyal is több jusson :) / és nem kellett sokáig főzni , h szép világos maradjon és főleg darabos :) néhány szem magot benne hagytam :) valahol olvastam , h az is kell bele :)))))) / h minek ? azt már elfelejtettem :) de naggggyon fincsi volt :)
(válasz Dodi44 84235. hozzászólására)

84235. Dodi442017-10-06 00:42
Meg hozzafuzom az idei mellefogasomat, a megdaralt barackot a kifozesere, masok eros javaslatara hallgatva egy "Slow cooker"-be, egy lassan fozo nagy cserep edenyebe toltottem, es azt 16H-ra allitva letakarva a cserep fedojevel foztem.
Nem lett jo mert a leve nem tudott elparologni, es hig maradt!
Jo pap is holtaig tanul!
-hat meg a magamfajta egyszeru halando...

84234. Dodi442017-10-06 00:36
Sargabarackbol szoktam lekvart csinalni.
Annak ismerem es gyakorlom a folyamatat...
Meg egy uvegben sem romlott meg a keszitvenyem, pedig semmifele tartositot nem hasznalok.
Eddig meg sikerrel... :DDD
(válasz Guruljka 84232. hozzászólására)

84233. Dodi442017-10-06 00:32
"Miért, szerinted miből készül a lekvár?"

Mi sem egyszerubb ennel!
Hat olyan varbol, amelybe nem kell katona!!!

:DDD
(válasz Guruljka 84232. hozzászólására)