Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (3. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


87962. forrest20102017-12-12 09:07
sose kóstoltam az ő palacsintáját mert / az ő bevallása szerint SOHA nem sütött ilyeneket :( mást se ! / nem mindenki szeret ezzel vacakolni :( másik sógornőm kérdezte a lányomat : mi volt az ebéd nálatok ? : palacsinta :) erre az ő lánya megkérdezte tőle : mikor sütsz anyu ? : nem büdösítem be a lakást :(((((( volt a válasz :( pedig ha káposztát főzök , savanyú-káposztát sokkal sokkal szagosabb :) tőle a ház , de még a hűtő is szaglik tőle :(((( de azért szeretjük :)

más : 1x éppen nem voltam otthon , mikor a lányom kihívta a nevelőotthonbeli barátnőjét és az apja nekiállt palacsintát keverni :) / nem tud se sütni :) se főzni :) de az akaratot kell ilyen esetbe értékelni :)))))) szegény Bundy ! a fazék a földön !! és a keverőlapáttal szenvedett , mert csomós volt a massza , hát előkapta a kézi mixert és adott a csomóknak :))) végül jó lett , de mivel ilyesmiből sose tudtak eleget enni a gyerekek a nevelőotthonba , hát ez volt a leggyorsabb :)

azért az nem lehetetlen , h a gyerekeknek van 1-2 kedvenc és hamá' megkérdezik őket :) akkor ez 1 soronkívüli alkalom :) / néztem a képeidet :) a lányod és az egyik unokád ? van a képen ?
(válasz Dodi44 87952. hozzászólására)

87961. tumbo2017-12-12 08:55
egyszer én is próbálkoztam vele,meg a padlizsánkrémmel is.meg sem közelítette a boltit.nem mintha én vennék,a lányom vett.a szárított paradicsomom talán három éves,lehet meg is romlott,pedig mit vesződtem vele.
(válasz forrest2010 87948. hozzászólására)


87960. LadyBird 20152017-12-12 07:39
Hogy örülhettek nektek!:))
(válasz fehérke111 87956. hozzászólására)

87959. LadyBird 20152017-12-12 07:38
Kísérletezzen vele, aki akar!:) Én teszem a fagyosba, meg kiveszem a bolti fagyasztóból, mikor akciós!:)
(válasz globus 87945. hozzászólására)

87958. hópihe142017-12-12 07:37
:)))
(válasz fehérke111 87956. hozzászólására)

87957. fehérke1112017-12-12 07:31
Még sosem romlott illetve savanyodott meg, pedig volt hogy túlkészleteztem magam és maradt a következő télre is (azokat bontottam először, a frissek előtt, biztos ami ziher :-)))
(válasz Guruljka 87937. hozzászólására)

87956. fehérke1112017-12-12 07:28
Óóóóóó, ez milyen jó ötlet! (Bár nekem még nem sikerült túl sok palacsintatésztát keverni :)))

Az első nokedlitésztánk mennyiségének viszont csak a lisztkészlet szabott határt :)))) (A nővéremmel követtük el :)))
(válasz hópihe14 87953. hozzászólására)

87955. fehérke1112017-12-12 07:21
No peeersze, hiszen unalmas is az egyhangú ebéd :-)))
(válasz katus3 87942. hozzászólására)

87954. fehérke1112017-12-12 07:08
Ilyen apróra vágom én is a paprikát - pedig rengeteg lecsót eszünk, úgyhogy tényleg a +
"hibbanat teteje" :-)))
Kész lecsót teszek el üvegben, nem olajjal, hanem zsírral. Soha nem romlik meg, nagyon szeretjük.
(válasz forrest2010 87934. hozzászólására)

87953. hópihe142017-12-12 07:00
Dodi!
Ha legközelebb sok a palacsinta tésztád:
tepsit zsírozod, lisztezed, uborka gyalun vékonyra szelt krumplit rakj bele, (soronként só-bors rá). A krumpli annyi legyen, hogy amikor a bekevert palacsinta tésztát ráöntöd, akkor az lepje el teljesen. Sütőben szépen megsül, majd mint a túrós lepényt tudod kockára vágva tányérra tenni.
(válasz Dodi44 87952. hozzászólására)

87952. Dodi442017-12-12 04:16
"az ő gyerekei nem szeretik a palacsintát :( "
(Te kostoltad mar az o palacsintajat??
Mert ahagy szakacs, annyi iz!)

Jaj ahogy tegnap este bekevertem a palacsintat, hat egy kicsit csalok, mert van egy kis huszdolcsis kezi gep mixerem, es azzal keverem meg jocskan, hogy ne legyen csomo benne, hat no ez jo lesz, mert meg a keverekbe egy kis novenyi Canola olajat is keverek bele, es en csak tejjel keverem, nem teszek bele vizet, vagy szoda vizet(mert az nincs), csak ugy belelottyentem az olajat, is meg a tejet is ( a tejes flakon az 1 galon-os, az az 3.78 literes) es ahogy lottyen hat ugy puffan...
No eleg az hozza, hogy miutan jol meg veretettem a geppel, nem volt csomos, es kisutottem az elsot, de egy kicsit vastagnak talaltam. Mondok lottyentek bele meg egy kis tejet, majd csak vekonyabb lesz. Mert ugy szoktam sutni, ha a keverek eppen jo, akkor egy kicsit meg olajozom a serpenyojet es masfel percig sutom az elso oldalat, es egy parcig meg a masogik oldalat, Ha jo atsul, akkor jo a keverekem, de ezzel a keverekemmel ketpercig kellett az elso oldalat es masfel percig a masodik oldalat sutni, ezert gondoltam, hogy tul vastagra sikerult a kevereke, ezert ontottem bele a kis tejet. De a merce, csak ugy egy a szemhez volt alitva. most meg tul vekony lett! A lisztes dobozomba mar csak egy keves lisz maradt, mondok, a francokat, hozzaontom azt a kicsit! Megint bele a keverot, es abbol mar szepen visszatert a masfelperc/ egy perc sutesi ido! De persze igy azert este 23H kor meg mindig sutottem... :DDD
De bevallom, a keverekekbol mindig felaldozom magam, es muszaly megennem az elsoket... -valakinek meg kell tennie...

Ma az aprokaimat megkerdeztem mit szeretnenek vacsira,: Paradicsomlevest es torsnit ! -volt az egyertelmu valaszuk!
De elgondolkodtam:
1, ezek tenyleg azt szeretik, es azert kerik, mert az izlik, mert jol csinalom.
2, vagy ha mast csinalok azt vagy rosszul csinalom, vagy tenyleg az elsot szeretik nagyon!!??
Nehogy aztan ugy egy deked mulva, amikor mar jocskan felnottek, deruljon ki, hogy azert valasztottuk a paradicsom levest a torsnival, mert mintha azt kerdeztetek volna, most ot pofont akarsz vagy tizet???
:DDD
(válasz forrest2010 87923. hozzászólására)

87951. forrest20102017-12-12 02:34
igaz , h a fagyosba tettem jó ideje , de tavasszal mielőtt elkezd kinőni a hagyma a maradékot feldolgozom hagymazsírnak és irány a fagyos / ha van fincsi szalonna v kolbászzsírom azzal is azt szoktam , sav.káp. alá v paprikás kr. alá direkt jó ízt ad a kajának :)
(válasz Guruljka 87941. hozzászólására)

87950. forrest20102017-12-12 02:29
ez jó :)))))) a 2. a desszert :)
(válasz katus3 87942. hozzászólására)

87949. forrest20102017-12-12 02:29
érdekes , gyerekkoromban volt mellettünk a román határ közeléből idetelepített család , de akkoriban erről nem hallottam , pedig ugyancsak foglalkoztatta őket az ottani nyomorúság :(((és tulajdonképpen a zakuszka az ősszel olcsóbban beszerezhető hozzávalókból v éppen maradékokból készül :)
(válasz forrest2010 87948. hozzászólására)


87948. forrest20102017-12-12 02:25
gyerekkoromban én se hallottam a zakuszkáról , felnőttként a munkahelyemen volt 1 áttelepült család , az asszony készített minden ősszel , megkínált minket is , nagyon finom volt :) én is tőle hallottam először és kaptam kedvet hozzá , h elkészítsem , 1x vettem boltit is / csak a kontraszt :)))) kedvéért / kár volt azért a pénzt kiadnom :(
(válasz globus 87946. hozzászólására)

87947. globus2017-12-11 22:40
Tegnap pár percig ihletet éreztem, hogy süssek, sikeresen legyűrtem. Nehéz nekiállni, aztán már ha megy, akkor nagyon :)
(válasz LadyBird 2015 87919. hozzászólására)

87946. globus2017-12-11 22:39
Fogalmam nincs a zakuszkáról, pedig beszéltünk már róla itt korábban :) Még csak a szót sem hallottam gyerekkoromban, felénk nem készítették.
(válasz forrest2010 87926. hozzászólására)

87945. globus2017-12-11 22:37
Tagja voltam a befőzőautomatás csoportnak, fb-on. Írták, hogy sokaknál megromlott a zöldbab és zöldborsó üvegben. Aztán kitapasztalták, hogy nem szabad telerakni az üveget.
Azért kihagyom a kísérletezést, inkább menjen fagyasztóba. Üvegbe csak gyümölcsöket, lekvárt és céklát teszek, ezt sikerélmény koronázza.
(válasz LadyBird 2015 87930. hozzászólására)

87944. globus2017-12-11 22:35
Olyan ritkán használok rántást, garantáltan penészes lenne következő alkalomig.
(válasz ... én 87943. hozzászólására)

87943. ... én2017-12-11 22:32
Ez jó ötlet. Én a rántással vagyok így. Szoktam egy dunsztos üveggel csinálni, mert szinte soha nem sikerül úgy, hogy elég sűrű legyen az étel, többször csinálni a rántást meg utálatos dolog.
(válasz LadyBird 2015 87940. hozzászólására)

87942. katus32017-12-11 20:08
Tovább ötletelek... holnap megint kapok túrót, így túrós tészta lesz jó sok szalonnával. Az első adagot sóval, a másodikat cukorral eszem. 😂
(válasz Anyagi 87913. hozzászólására)

87941. Guruljka2017-12-11 19:12
Ez tök jó ötlet akkor is, amikor még jók a hagymák, és nem kell a boltban a puha, belül már szagosak közül válogatni.
(válasz LadyBird 2015 87940. hozzászólására)

87940. LadyBird 20152017-12-11 18:56
Szoktam hagymát előkészíteni-sütni, nem lecsóba, hanem pörköltek-egyebek alá. Utálok hagymát darabolni, ezért egyszerre leküldök a robottal 4-5 kilót, zsírban készre párolom és forrón üvegbe rakom, dunsztolom. Soha nem romlik meg.
(válasz Guruljka 87937. hozzászólására)

87939. smudlaagi542017-12-11 17:12
Én kétféleképpen szoktam elrakni.Nyáron ha nagyobb adag lecsót csinálok,akkor abból rakok el pár kisüveggel,az ilyenkor jó 1-2 tojást ráütve vacsira,vagy éppen reggelire.A másik fajta a paradicsomot meghámozom,felfőzőm,belerakom a paprikát,és addig hagyom amig egyet rottyan,tartósító és mehet az üvegbe.

87938. szabot.882017-12-11 17:08
Én hagymával teszem el, még nem volt baja.

87937. Guruljka2017-12-11 16:38
Én ahogy hallottam, hagymával eltenni rizikósabb, mert megsavanyodhat.


87936. tumbo2017-12-11 16:27
én hagyma nélkül teszem el a lecsót.mikor csináljuk,akkor teszünk alá egy kis hagymát.
(válasz forrest2010 87934. hozzászólására)

87935. forrest20102017-12-11 16:05
én a zöldborsóval jártam így + a karfiollal , karfiolt csak 1x ültettem a kertbe , az se sikerült , de elrakni se ! viszont zöldborsónk volt néhányszor rengeteg , 1x üvegbe is raktam , jól jártak vele a csirkék :( azután már csak a fagyosba raktam el :) blansírozva :)
(válasz LadyBird 2015 87930. hozzászólására)

87934. forrest20102017-12-11 16:01
sokan a hagymát is alárakják és úgy teszik el a lecsót :) sok éve ha teszek is néhány csomaggal , a fagyosba rakom :) a feldarabolt paprikát / hajdanán a lányom kipiszkálta a lecsóból a hagymát :( nem szerette a nagyra vágott paprikát se :( a mai napig kb olyan 2 centi hoszú fél centi széles csíkokra vagdosom a paprikát :( a hibbanat teteje :( de megszoktam így az elmúlt 45 év alatt , én sem szeretem nagyra vágva :( de sokáig a lecsó alá pirított hagymát át is passzíroztam , h ne is látsszon benne a hagyma :((((((
(válasz tumbo 87927. hozzászólására)

87933. Guruljka2017-12-11 15:18
"A zöldbab legszebbjét, épjét leszedvén, szárától megtisztítjuk, megmossuk. Egy fezék vízbe egy marék megmosott zöldpetrezselymet, összekötve beleteszünk. Mikor forr a víz, beletesszük apránként a zöldbabot. Mindig egy párszor felforraljuk a vízben, aztán nagyobb szűrőkanállal kiszedjük és nyújtódeszkára tesszük. Napon forgatva megszárítjuk. Zacskóban szellős helyen tartjuk. Használatkor vízben áztatjuk s azután főzzük meg, mint rendesen."

(Erdélyi konyha, Szász Mártonné Bene Ilonka receptjeiből, 1928.)
Nekem egy 1991-es utánnyomása van meg, nagyon kedvelem.
(válasz LadyBird 2015 87932. hozzászólására)