Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (20. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


76869. Anyagi2017-02-05 18:10
Örülök, hogy gyarapodott a repertoárod! :)))
(válasz csikil4ny 76858. hozzászólására)

76868. Guruljka2017-02-05 18:09
Szeretem ezt írót, aki a Római konyhát írta. Lénárd Sándor a neve.
(válasz Anyagi 76864. hozzászólására)


76867. Anyagi2017-02-05 18:09
Hát igen, a hűvös szobában alvás hátránya a hideg szobában való ébredés... :((
(válasz Guruljka 76854. hozzászólására)

76866. tumbo2017-02-05 18:08
ha sűrű lesz,egy kis vízzel,esetleg még cukorral felforralom.
(válasz Anyagi 76862. hozzászólására)

76865. Guruljka2017-02-05 18:08
Aha! Finom lehet!

Akkor az a pastasciutta mártás-része. :D
(válasz Anyagi 76864. hozzászólására)

76864. Anyagi2017-02-05 18:07
Nálunk egy darálthúsos szósz főtt tésztára.
(válasz Guruljka 76849. hozzászólására)

76863. Guruljka2017-02-05 18:05
A baj lényege az volt, hogy a hűtőben hátracsúszott a túró, és elfelejtkeztem róla. Mert én bárhogyan is megettem volna, ha nem is egy nap alatt. Sajnáltam nagyon.
A fiam csak a krémtúrót eszi. :D Más formában nem.
(válasz Anyagi 76857. hozzászólására)

76862. Anyagi2017-02-05 18:05
Nálunk is csak házi lekvár van a polcon! :)
Viszont a fém zárókupaknak hála, nem száradnak össze egyáltalán.
Lehet, kellene néhány üveggel celofántosan is eltenni...
(válasz tumbo 76846. hozzászólására)

76861. tumbo2017-02-05 18:04
évente egyszer csinálunk, 8 tojásból van a krém.igaz a lap készen vett.de nagyon finom a tetején kávés krémmel,aminek elkevertem a receptjét.majd valahol megkeresem.
(válasz smudlaagi54 76859. hozzászólására)

76860. smudlaagi542017-02-05 18:03
Olyan helyen próbáld meg ahol kimért (házi)
tejtermékeket is árulnak.Nálunk anno a tejesnél volt.
(válasz Anyagi 76857. hozzászólására)

76859. smudlaagi542017-02-05 18:01
Franciakrémes volt kiírva is.Azóta sem ettem,pedig szeretem.
(válasz Anyagi 76842. hozzászólására)

76858. csikil4ny2017-02-05 18:01
Sziasztok!

Életemben először készítettem kelkáposzta főzeléket. Finom lett!

(Itt olvastam róla.)

76857. Anyagi2017-02-05 18:00
A túróból pl. körözött???
(válasz Guruljka 76828. hozzászólására)

76856. Anyagi2017-02-05 17:59
Hitlerszalonna piacon? Melyiken??????
(válasz Cserebogár8 76824. hozzászólására)


76855. Anyagi2017-02-05 17:57
Cica-madár barátság:
[link]

76854. Guruljka2017-02-05 17:57
Én most már hozzászoktam a hidegben való alváshoz. De nappal sincs 20 fok sem a házban.
Hidegben alvás alatt azt értem, hogy amikor felébredek, 15 fokot mutat az ágyam melletti hőmérő. Akkor tudom, hogy ügyes voltam és még van parázs a kályhában.
(válasz Anyagi 76841. hozzászólására)

76853. Anyagi2017-02-05 17:57
Szép nagy röpde! :)
(válasz Dodi44 76814. hozzászólására)

76852. tumbo2017-02-05 17:55
az biztos,a járási hivatalban volt egy főnök,aki azt mondta,addig nem nyugszik,míg a két falu téeszét nem egyesíti.szerencsére nem sikerült az az agyament ötlet.
(válasz Guruljka 76851. hozzászólására)

76851. Guruljka2017-02-05 17:52
Sok téesz volt, és én nyilván nem saját emlékből írtam.
Volt sok téesz "ejtőernyős" elnökkel. De minisztériumi illetékesek, akik az elosztásért feleltek, sem hozzáértő gazdászokból kerültek oda.
Nálatok nyilván győzött az a bizonyos józan paraszti ész.
(válasz tumbo 76845. hozzászólására)

76850. Anyagi2017-02-05 17:49
Az aszkorbinsavval óvatosan!!! Tényleg savas és nagyon káros a fogakra!
Nagyon hígítsad fel és utána alapos szájöblögetés kell.
(válasz katus3 76808. hozzászólására)

76849. Guruljka2017-02-05 17:49
Nem értem, mit értesz "paszta-sutha" alatt.
A Pastasciutta a száraztésztából készült étel. Ezt ejtik Pasztasuttának.

Ha tetszik ez az irodalmi leírása, szívesen elküldöm a linket. Római konyha a címe.

LA PASTASCIUTTA

Száraztészta

A konyha szigorú dogmatikusai vitatják a pastasciutta római eredetét. "A tésztafélék", mondják, "csak a XIX. század találmányai. Ők is a Porta Pián ütött résen jutottak be a városba." Ezzel szemben az már szent igaz, hogy a hét domb városának mai lakója aligha tudná elképzelni az életét pastasciutta, a szerelmetes spagetti nélkül. Ha mármost szénhidrátszempontúlag osztjuk fel a félszigetet, Velence tartománya, a Veneto, polenta (kukoricaliszt)-vidék, a Pótól északra a rizs uralkodik, délre a folyótól pedig a pastasciutta hódított meg gyakorlatilag minden tányért - még ha nem is mindenütt készítik egyformán jól. Bolognában például illatozó, különösen tápláló mártásokat és ragukat készítenek a spagettihez; Firenzének viszont e téren egyszerűen nincs fantáziája. Leonardo és Michelangelo városa konyhaművészetileg csak a bifsztekkel remekel; a nevezetes bistecca fiorentina persze fölülmúlhatatlanul finom falat. Ha bármiben, hát a pastasciuttának színt s jelleget adó sughi - a mártások - változatosságában okvetlenül megnyilvánul Róma főváros mivolta. Bosszantja is ez a nápolyiakat, akiknek egykor saját királya volt. Joggal mutatnak rá, hogy az első száraztésztaféléket 1800 körül ott készítették, hiszen a vulkáni tufa barlangjai s üregei mindenkor egyenletes hőmérsékletükkel rendkívül alkalmasak voltak a szárítás műveletéhez. Azt is állítja Nápoly, hogy a sugók melanzaná-val (padlizsánnal), kagylókkal és halakkal a legízletesebbek. Mivel a régi rómaiak már megállapították, hogy de gustibus - az ízlésekről - nincs helye vitának, hagyjuk mi is annyiban a dolgot.

Annyi bizonyos, hogy pastasciutta mindössze másfél kurta évszázada létezik... s hogy a napjainkban élő olaszok csodálkoznak ezen a leginkább: "Hát nem ugyanolyan ősrégi, mint a kenyér?" És bizony fölteszik a kérdést: "Mit ettek akkor, amikor még nem volt?" Hát kenyeret, persze... az ősrégi kenyeret, amelynek sütését talán már Ádám gyakorolta a Paradicsomban. Hogyan is lett volna az a kert másképp olyan paradicsomi?! A klasszikus ókor szakácsai elsődlegesen arra törekedtek, hogy a kenyérhez minél pompásabb mártásokat és leveket találjanak s tálaljanak fel; igen, azokat, amelyek közül Apicius százharmincnyolcat - nyilván csak egy elenyésző részt - jegyzett fel.

Száraz kenyér. Jó, ha van, de jobb, ha van mit rákenni, harapni vagy kanalazni hozzá. A vajat Róma nem ismerte (a butürosz, a német Butter őse görög szó), ezért aztán nem volt olyan dilemma, hogy "Vajat vagy kőhajítógépet?" {Célzás a Göring-féle jelszóra: Kanonen statt Butter! - Vaj helyett ágyút! (A szerk.)} Húst a legtöbb városlakó csak ritkán látott. Fűtő- és tüzelőanyag is kevés akadt, a faszenes tűzhely az úri házak luxusa maradt, nem jutott belőle azokba a bérkaszárnyákba, amelyekben a misera plebs contribuens, a szegény adófizető nép lakott. Ha más nem akadt, egyszerűen ecetbe, ha jobban álltak a dolgok, akkor ecetbe és olajba mártogatták a kenyeret, és ha még ínyencebb falatokra vágytak, szétnyomkodtak a középen az étkezők között álló tálban néhány babérlevelet, rutát, egy kis borsikafüvet, mindenféle egyéb fűszert, talán még egy borsszemet is, amely a világ végéről érkezvén, lepottyant egy patrícius asztaláról. Az egyszerű emberek megtanulták - az évszázadok jó tanítómesterek -, hogyan kell egészen kevéske húsból némi borral, olajjal, ecettel, néhány fűszer segítségével mártást (suttus) készíteni... A sugók terén pedig időszámításunk kezdete óta csupán a perui paradicsom megjelenése hozott némi változást.
(válasz Anyagi 76838. hozzászólására)

76848. tumbo2017-02-05 17:49
én is úgy teszem el,a felére teszek tetőt,az elég folyós marad,de a celofános besűrűsödik.
(válasz Anyagi 76847. hozzászólására)

76847. Anyagi2017-02-05 17:46
Régen hólyagot, majd celofánt raktak a befőttes üvegekre. Nem kellett agyonsűríteni a lekvárt, mert az 1-2 éves, ami nem fogyott el abban az évben, az sokszor úgy beszáradt, hogy alig lehetett kirobbantani az üvegből. :)
(válasz Guruljka 76803. hozzászólására)

76846. tumbo2017-02-05 17:46
nem is szabad bolti lekvárt venni.nekem van hároméves szilvalekvárom,igaz úgy kell kiimádkozni az üvegből.
(válasz Anyagi 76844. hozzászólására)

76845. tumbo2017-02-05 17:44
bocsi,de hozzánk a tsz.elnököt nem a minisztérium rendelte ki.nem véletlenül lettünk háromszor kiváló tsz,meg termelési nagydíjas.a bajok akkor kezdődtek,mikor ellehetetlenítették az állattenyésztést,így trágya sem volt.maradt a műtrágya,ami nem feltétlenül tett jót a földnek.régen is sok kút volt nitrátos,csak nem tudták.
(válasz Guruljka 76835. hozzászólására)

76844. Anyagi2017-02-05 17:44
Én vettem egyszer sütésálló lekvárnak hívott borzalmat, de azóta sem.
Lehet, hogy van jó is belőle?
(válasz globus 76802. hozzászólására)


76843. Anyagi2017-02-05 17:42
Tényleg, ott is vannak faházacskák!
Köszönöm!!!
(válasz hoponopoo 76799. hozzászólására)

76842. Anyagi2017-02-05 17:40
Van valamilyen krémesre emlékeztető kinézetű süti, amiben túrós krém van és tojáshab a tetején...
Mondjuk én nem rajongok a tojáshabért...
(válasz smudlaagi54 76796. hozzászólására)

76841. Anyagi2017-02-05 17:37
Én is rosszul lennék, ha melegben kellene aludnom még télen is!!!
(válasz lúdanyó 76791. hozzászólására)

76840. Anyagi2017-02-05 17:35
A "hitler-szalonna" nagy kedvencem volt!!!!
Szívesen vennék olyat manapság is!
(válasz lúdanyó 76788. hozzászólására)