Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (16. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


76042. Guruljka2017-01-11 20:27
Igen, nem szabad semmit túlzásba vinni. Akkor sikerült a fűszerezés, ha nem lehet az íz alapján kitalálni, mi van benne. Csak az ízharmónia finom nagyon. :D

Egy időben karácsonyi étel volt a kókuszos csirke mazsolás rizzsel, de inkább a lányok szerették.
(válasz globus 76040. hozzászólására)

76041. globus2017-01-11 20:26
Kémiailag nem tudom, de például az ecet+ folyékony mosogató nagyon jó kombináció. Mosogató miatt kicsit alaposabban kell öblíteni.
(válasz Anyagi 76032. hozzászólására)


76040. globus2017-01-11 20:24
Szegfűszeg a párolt rizzsel is jól harmonizál. 1-2 db elég bele.
(válasz Guruljka 76039. hozzászólására)

76039. Guruljka2017-01-11 20:21
Tudom, hogy nem ugyanolyan, a szegfűbors enyhén csípős. Borsot csak ritkán használok, ahelyett teszek szegfűborsot tulajdonképp. Az aromája illeszkedik a húsételek egy részéhez.
A szegfűszeggel nem szúrom át a hagymát, de a felső két réteget ha összefogja, az elég. Nem én találtam ki egyébként, valahol olvastam, kipróbáltam, és ízlett. A férjem is megszerette ezt az ízt a levesben, miután megkóstolta. Ő egyébként is nyitott volt az étel-újításokra, eddig ismeretlen fűszereket is szívesen kóstolt.

Szegfűszeggel tűzdelt hagymát profi szakácsok id használnak, ezt most hirtelen találtam, a Szalajka-völgy egyik éttermének receptje:

Lencsesaláta

HOZZÁVALÓK: (8 személyre) 50 dkg lencse, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej hagyma, 4-5 szegfűszeg, 1 babérlevél, só, 2 közepes fej lilahagyma, 2 evőkanál fehér borecet, 1 kis csokor petrezselyem, 4 evőkanál salátaolaj, bors.

Szilveszteri receptekA lencsét előző este megválogatjuk, hideg vízbe beáztatjuk. Másnap leöblítjük, és annyi hideg vízzel, hogy jócskán ellepje, feltesszük főni. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a hagymába beletűzdeljük a szegfűszegeket, a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk. Kissé megsózzuk, fedő alatt puhára főzzük (kb. 20 perc), ügyeljünk arra, hogy a lencseszemek ne főjenek szét! Közben a lilahagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, besózzuk, meglocsoljuk a borecettel.
A petrezselymet megmossuk, néhány szál kivételével finomra vágjuk. Néhány szelet hagymát a díszítéshez félreteszünk. A főző léből két merőkanálnyit a hagymához adunk. A szegfűszeggel tűzdelt hagymát, a foghagymát és a babérlevelet kidobjuk. A lencsét leszűrjük, még melegen a hagymához adjuk, ráöntjük az olajat, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és kevés frissen őrölt borssal, lazán összekeverjük, lefedjük, és hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor még egyszer összekeverjük, ha szükséges, utána sózzuk, a félretett hagymakarikákkal és petrezselyemlevelekkel díszítjük.
(válasz Anyagi 76037. hozzászólására)

76038. LadyBird 20152017-01-11 20:17
A gyümölcslevesem igenis finom szegfűszeggel, és mindenki megeszi!:)) Tudom, Te nem erre gondoltál:))
(válasz Anyagi 76037. hozzászólására)

76037. Anyagi2017-01-11 19:55
A szegfűszeg és a szegfűbors nem ugyanolyan!
A leves biztos érdekes ízű lenne a szegfűszegtől, de nem hiszem, hogy a család megenné.
És rövid is, hogy átszúrjam vele a fél hagymát.
Főző műsorokban szoktam látni, hogy megfőzik a sonkát, leveszik a bőrét, beírdalják és megtűzködik szegfűszeggel és úgy süti még.

A szerecsendió ősi húslevesfűszer. Bár csak óvatosan adagolandó... Néha én is használom.

Van egy zacskó borskeverékem. Azt is szoktam tenni bele. A rózsaborsnak felismerhetően kellemes íze van a levesben.
(válasz Guruljka 76035. hozzászólására)

76036. Anyagi2017-01-11 19:48
A zselés szaloncukor is bírja a fagyasztást.
(válasz Miss.Lemon 76020. hozzászólására)

76035. Guruljka2017-01-11 19:48
Fogpiszkáló helyett szegfűszeggel is meg lehet szögezni a hagymát, jó ízt ad a levesnek.

Én húsételbe gyakran főzök bele 1-2 szem egész szegfűborsot, tálalás előtt kiszedem.

Nagymama a húslevesbe belekapirgált kevés szerecsendiót. (Nem reszelte, kiskéssel kapirgált belőle apró forgácsokat.)
(válasz Anyagi 76033. hozzászólására)

76034. Anyagi2017-01-11 19:45
Holnapra túrós csusza lesz.
(válasz lúdanyó 76003. hozzászólására)

76033. Anyagi2017-01-11 19:43
Ha nagy a hagyma a levesbe, félbe szoktam vágni és átszúrok rajta néhány fogpiszkálót, ami összetartja a leveleket.
Gondolom, ha van a közepén rossz rész, akkor kiszeded, megtűzöd és mehet a húslevesbe!
(válasz fehérke111 75998. hozzászólására)

76032. Anyagi2017-01-11 19:41
Valaki mondja már meg miért jó a szódabikarbónához ecetet önteni (a súroláshoz)??????
Szépen pezseg, az igaz, de pont azért, mert semlegesítik egymást...
(válasz smudlaagi54 75997. hozzászólására)

76031. Anyagi2017-01-11 19:35
Most nincs erőm végigolvasni az összes bejegyzést, de majd pótolom....

Viszont, hazafelé vettem fagyasztott spenótot, 120 Ft/ fél kg., és gyorsan megcsináltam. Nem szoktam tejbe áztatott zsemlét tenni bele, de most mégis kedvem kerekedett ehhez az elkészítési módhoz és mindenkinek ízlett.
Tükörtojással már el is fogyott!! :))

76030. katus32017-01-11 18:03
Hàt lányok a mi városunknak nem jól indul az èv. Karácsonykor megöltek egy nènit, ma leègett az egyik ovink tetőszerkezete ès az állomáson is tűz volt. Mi lehet mèg? :-(

76029. forrest20102017-01-11 15:35
nahát ! az ilyeneket a férjem sk megcsinálja :) mégiscsak 1 kincs :) :) :))))))
(válasz lúdanyó 76027. hozzászólására)


76028. tumbo2017-01-11 15:25
de ha nincs kivel neki.öten mégsem bújhatnak össze,mint a malacok.
(válasz lúdanyó 76025. hozzászólására)

76027. lúdanyó2017-01-11 15:08
Sziasztok!
Kicserélték a bojlerünket. Most van szép új...:) Remélem jó pár évig nem lesz vele gondunk..:)
Jó nagy kosz maradt utána. Na + kifizettem egy kalap pénz. Na de nem panasznak mondom. Jó beosztással mindenre futnia kel..:)
A sógorom segített felrakni a bojlert. Hálából megvendégeltük őket, csirke pörköltet készítettem tésztával..nagyon ízlet neki tettem hozzá egy nagyobb adag fagyasztott paprikát..:)elég is ennyi egy napra..:)

76026. lúdanyó2017-01-11 15:05
hú hülyeséget írtam a pacal ötletek nagyon tetszenek.. kifogom próbálni köszi
(válasz hópihe14 76016. hozzászólására)

76025. lúdanyó2017-01-11 15:04
a bújás nem korfüggő..:O)
(válasz tumbo 76015. hozzászólására)

76024. lúdanyó2017-01-11 15:03
igy is elfogy..:)
(válasz Datolya 76014. hozzászólására)

76023. lúdanyó2017-01-11 15:02
na össze beszéltünk..:)
(válasz fehérke111 76010. hozzászólására)

76022. ... én2017-01-11 06:38
Nem, semmi baja nem lesz egyik fajtának sem.És tényleg nagy a sikere nyáron.Én ilyenkor szoktam venni a leárazottakból még pluszban is.És kicsomagolva teszem a fagyóba.
(válasz Miss.Lemon 76020. hozzászólására)

76021. Miss.Lemon2017-01-10 18:58
Melegszendvics krém?
Mondjuk májas?
Májkrémmel vagy maradék resztelt (sült) májjal összedarálva?
(válasz lúdanyó 76008. hozzászólására)

76020. Miss.Lemon2017-01-10 18:56
A zselés is?
(A jég nem teszi tönkre? Felolvadás után nem lesz "ikrás"?)
(válasz ... én 76004. hozzászólására)

76019. Miss.Lemon2017-01-10 18:53
:-)
(válasz Anyagi 75991. hozzászólására)

76018. forrest20102017-01-10 16:21
a fiam szokott venni amikor szinte ingyen lökik utánuk a szaloncukrot :)
(válasz Datolya 76005. hozzászólására)

76017. LadyBird 20152017-01-10 15:25
Kisebb adagonként fagyasztani, és pacal- vagy körömpörköltbe bele lehet tenni sűrítésnek. Más nem nagyon viseli el, a karakteres íze miatt.
(válasz lúdanyó 76008. hozzászólására)


76016. hópihe142017-01-10 15:17
Húsos palacsinta????
Ha ledarálnád és azzal megtölteni a palikát, utána akármivel leönteni és sütőben összesütni??
Talán még te is megszeretnéd a pacalt.
Ha végképp nem, akkor küldd el nekem! :))
(válasz lúdanyó 76008. hozzászólására)

76015. tumbo2017-01-10 15:13
az nagyon lehet,de fűteni muszáj.még a fiatalok hagyján,összebújnak,de az öreggel mi lesz.ja,vagy 10 évvel fiatalabb nálam.
(válasz Datolya 76013. hozzászólására)

76014. Datolya2017-01-10 15:02
Pépesítsd egy kicsit, meg ízesítsd másképp és használd el spagettire.A reszelt sajt és egy kis pizza ízesítés egész más ételt csinál belőle.
(válasz lúdanyó 76008. hozzászólására)

76013. Datolya2017-01-10 14:57
Nem ott van a kazánjuk ahol a tűz volt? Lehet hogy valami baja lett.
(válasz tumbo 76011. hozzászólására)