Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Mi a Vaj, és a Márkázott Vaj között a különbség?

Kategória: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

8. csevab2009-09-05 21:05
A márkázott vaj nem savanyodik meg,ha sokáig szobahőmérsékleten van,a vaj igen!
Tapasztaltam!

7. Gummy2009-09-05 19:07
Hát ahogy olvastam az eddigieket, szinte ugyan az mind a kettő.Nem igazán tér el.


6. Milla022009-09-05 19:03
Én csak egyszerűen azt látom, hogy a márkázott általában sós egy picit, a teavaj nem.

5. Skar2009-09-05 18:07
Hm, azt mondja:

"1. A termékek meghatározása
A Márkázott vaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú, sózott vagy sózatlan vaj, amely megfelel a Nemzeti Minőségi Osztály követelményeinek.
A Teavaj tejszínből, tej eredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.
A Szendvicsvaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, kis zsírtartalmú, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.

2. Felhasználható anyagok
Mindhárom típus esetén: tehéntej, tejszín, tejzsír, tejzsírfrakció, tejsavbaktérium-színtenyészetek, víz, tej eredetű tejsavkoncentrátum, étkezési só

3. Kémiai követelményei:
Márkázott vaj: zsírtartalma legalább sózott esetén 82%, sózatlan változat esetén 80%; zsírmentes szárazanyag-tartalma legfeljebb 2%; víztartalma legfeljebb 16%; sótartalma a sózatlannak nincs, a sózottnak maximum 2%. pH értéke nem meghatározott.
Teavaj esetén: zsírtartalom legalább 80%; ZSMSZAT 2%; víztartalom legfeljebb 19%; sótartalma nincs, pH értéke 5,80-7,00 közötti.
Szendvicsvaj esetén: zsírtartalom legalább 68%, de legfeljebb 72%; ZSMSZAT 2,5%; víztartalom legfeljebb 30,5%; sótartalma nincs, pH értéke 5,60-7,00 közötti.

4. Érzékszervi tapasztalás:
egyöntetű, jellegzetesen tompa fényű, sárgásfehér vagy világossárga színű külső;
egynemű, szilárd és 20 °C-on jól kenhető állományú;
jellegzetes, kellemesen főtt, enyhén dióbélre emlékeztető, tiszta illatú és ízű;"

forrás:
[link]


4. Christineee2009-09-05 18:02
Ezt találtam róla

1. A termékek meghatározása
A Márkázott vaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú, sózott vagy sózatlan vaj, amely megfelel a Nemzeti Minőségi Osztály követelményeinek.
A Teavaj tejszínből, tej eredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.
A Szendvicsvaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, kis zsírtartalmú, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.

2. Felhasználható anyagok
Mindhárom típus esetén: tehéntej, tejszín, tejzsír, tejzsírfrakció, tejsavbaktérium-színtenyészetek, víz, tej eredetű tejsavkoncentrátum, étkezési só

3. Kémiai követelményei:
Márkázott vaj: zsírtartalma legalább sózott esetén 82%, sózatlan változat esetén 80%; zsírmentes szárazanyag-tartalma legfeljebb 2%; víztartalma legfeljebb 16%; sótartalma a sózatlannak nincs, a sózottnak maximum 2%. pH értéke nem meghatározott.
Teavaj esetén: zsírtartalom legalább 80%; ZSMSZAT 2%; víztartalom legfeljebb 19%; sótartalma nincs, pH értéke 5,80-7,00 közötti.
Szendvicsvaj esetén: zsírtartalom legalább 68%, de legfeljebb 72%; ZSMSZAT 2,5%; víztartalom legfeljebb 30,5%; sótartalma nincs, pH értéke 5,60-7,00 közötti.

4. Érzékszervi tapasztalás:
egyöntetű, jellegzetesen tompa fényű, sárgásfehér vagy világossárga színű külső;
egynemű, szilárd és 20 °C-on jól kenhető állományú;
jellegzetes, kellemesen főtt, enyhén dióbélre emlékeztető, tiszta illatú és ízű;

3. Skar2009-09-05 18:00
Bennem s felmerülta kérdés párszor de mire hazaértem, mindig elfelejtette utánanézni.
Azt írja a Wikipédia:

"Teavajnak nevezzük a legalább 80% zsírtartalmú vajat (ennek különleges minőségű változata a márkázott vaj). A szendvicsvaj legalább 70% (a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legalább 68%) zsírtartalmú[1]. A különböző vajkrémek általában 40% körüli arányban tartalmaznak tejzsírt, és sok más ízesítő- illetve adalékanyag is megtalálható bennük."

A kérdés viszont kérdés marad, mert mitől számít különleges minőségűnek?

2. Gummy2009-09-05 17:48
ez nem a kenhető margarin féle, hanem a rendes vaj)

Ugyanabból a fajtából lehetett kapni Vajat, és Márkázott vajat. Na de mi lehet a különbség.

1. Gummy2009-09-05 17:47
Mi a Vaj, és a Márkázott Vaj között a különbség?