Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Hogyan lehet tejbegrízt/-rizst főzni anélkül hogy leégne?

Kategória: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1 2

38. kittike85212010-11-06 22:40
Én mindig ugy csinálom h egy picike vajat vagy margarint felmelegitek és arra öntöm a tejet,aztán ahogy már sokan irták:folyamatos kevergetés és a cukor a végén.Igy csinálva még sosem égett le.

37. mkjudit2009-11-16 13:08
Es akkor nem lesz olajos a tejberizs ?!
(válasz helenneS 36. hozzászólására)


36. helenneS2009-11-12 16:31
Én először megmosom a rizst, egy kevés olajon lepirítom, utána felöntöm vízzel, kis sót adok hozzá(nem szórakozok vele, kis adagonként hideg vizet öntök, mindig megvárom, míg átmelegszik, és az után öntöm a másik adagot). Megfőzöm majdnem készre, utána öntöm rá a tejet. Azt viszont majdnem folyamatosan kell kevergetni. Mikor szinte kész, akkor adom hozzá a cukrot ízlés szerint, mert attól égne le. Nekem még az életben nem kapott le a tejberizsem a nagyim módszerével, bármilyen lábasban is főztem. Puszi!

35. simple2009-11-12 14:12
Forróvízzel kiöblítem az edényt, és az alján hagyok is egy kevés vizet. Sosem ég oda mióta így csinálom.

34. mkjudit2009-11-12 14:04
Tejberízs előszőt vízzel kell odatenni,ha elfőtt a víz akkor kellbele a meleg tej,mert ha hidegen adod hozzá megkeményszik.Fedő alatt takarékon elosztón kell főzni.Cukrot csak akkot tegyél hozzá,ha már megfőtt.

33. liszi982009-11-10 14:12
Én teflon bevonatos fazékban főzöm.
A cukrot a hideg tejhez adom, úgy forralom fel.
A tejberízshez vizet is öntök.
Kis lángon, folyamatos keveréssel nem ég oda.

32. MelisUK2009-11-10 13:44
Sokan azt írjátok alább, hogy nem szoktátok cukrozni, csak a legvégén, de úgy bizony nem lesz olyan fini a tejberizs, mert a rizsszemek nem lesznek édesek belülről.
Nyugodtan lehet cukrot hozzátenni a főzéskor, én is szoktam, persze nem kell túlzásba esni, túl sokat beletenni. A lényeg a kavargatásban rejlik, akkor nem ég oda.

31. MelisUK2009-11-10 13:42
Nincs gond a villanytűzhellyel, nekem is az van. A lényeg, hogy megtanuljuk használni, utána minden sokkal jobb és könnyebb vele, mint a gáztűzhellyel. A sütőm is villanysütő, le nem cserélném gázosra, minden tökéletesre sül benne, semmi nem ég oda, a piskótám alja még világosabb is egy kicsit a tetejénél, nemhogy leégjen.
A lényeg, hogy amikor bekapcsolod a villanytűzhelyet, akkor egy rövid ideig menjen max-on (nekem 6-os fokozaton), majd mikor már érzem, hogy melegszik az edény alja is, akkor visszaveszem 2-esre vagy 3-asra, attól függ, hogym ilyen nagy az edény, amiben főzök.
És ha mégis jobban felmelegedett, akkor ugye leveszed takarékra, vagy 2-es, 3-as fokozatra, de az edényed is leveszed róla, átteszed addig egy hideg tűzhelylapra, majd 1-2 perc után visszateheted a melegre, addigra kihűl annyira, hogy ne égjen oda semmi az edényedben, és a másik hideg lapon az edény alja is hűl addig.
Ennyi a titka, vagy pedig az, hogy már az elején se veszed fel 6-osra, maxra, hanem csak kisebbre, csak így ugye sokkal több idő, míg fölmelegszik.
(válasz _kleo_ 18. hozzászólására)

30. MelisUK2009-11-10 13:34
Sajnos ha egyszer az edényedben odaégett valami, akkor utána sokkal könnyebben újra oda fog égni.
Vegyél egy új edényt/lábast, valami jó minőségűt, pl Tefal-t, rozsdamenteset, vagy pedig teflont és folyamatosan kavargasd jó féle fakanállal, olyannal, aminek egyenes az alja, nem kerekded, mint ezen a képen amiből kettő van: [link]
Az ilyen fakanállal mindenhol eléred az edény alját.
A lényeg, hogy mindig az edény alját érd a fakanállal, na és persze hogy minden egyes helyen kavargasd felváltva. Érezni fogod egyből, hogy ha valahol kezdene letapadni, ott erősebben kapard meg a fakanállal, fel fog jönni és még nem égett le.
Tehát a lényeg, hogy viszonylag erősen folyamatosan kavargasd úgy, hogy érd az edény alját mindenfelé.
Ennyi a titka.
(válasz diveron 4. hozzászólására)

29. MelisUK2009-11-10 13:29
Kis lángon folyamatos kavargatás mellet.

28. filcike2009-11-10 10:54
Nekem még sosem égett oda!(kop-kop-kop)
Nagy mamám mindig kicsi vizet rakott az aljára,és csak a legvégén cukrozta!

27. vinszisz2009-11-10 10:30
Én mikróban szoktam készíteni mindkettőt,kézi habverővel sűrűn megkeverve,így nem csomósodik össze és nem is ég le.

26. diveron2009-08-16 21:56
Sztem (de csak szerintem) a magyarázat ott keresendő, ami már szabad szemmel nem látható, ami az edénnyből normál mosogatás során 'kimoshatatlan'.
(válasz powerpuffemo 25. hozzászólására)

25. powerpuffemo2009-08-16 21:36
Én se de anyukám azt mondta hogy a tejforralóban semmi mást nem szabad főzni mert akkor a tej le fog égni utána. Ezt nehezemre esik megérteni ugyanis a tejforraló szeritnem nem fogja föl hogy mit főztek benne és nem emlékszik vissza hogy legutóbb zacskós levest főztek benne, mégis leragd utána a tej.
(válasz rinike 24. hozzászólására)


24. rinike2009-08-16 21:29
Nekem is leégett mindig és mindenben. A tűzhelyem változtatása nélkül azóta nem égett le egyszer sem, amióta egy új edényt vettem, és abban csak tejet forralok, illetve tejbegrízt vagy tejberizst főzök. Szóval szerintem számít az edény. Hogy miért van így, fel nem foghatom...

23. vikasz2009-08-16 21:23
Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, dupla aljú edényben. Én egy kis vizet is szoktam hozzáadni.
Cukrot csak akkor, ha már félrehúztam a tűzről, mert a cukortól tuti odaégne.

22. diveron2009-08-16 21:14
uhh .. nagyon köszönöm a rengeteg hasznos tippet .. mindenképp kipróbálom őket :)

21. tücsi8.3.2009-08-16 21:11
tefal :-)

20. anita19742009-08-16 21:09
Én rozsdamentes edényben főzöm,és a cukrot csak a végén adom hozzá.

19. _kleo_2009-08-16 21:02
Ja igen, és ne habverővel kavargasd, hanem egy fa lapáttal, ami az edény aljáról is felkeveri a grízt, ill. cukrot csak a végén, vagy ki is lehet hagyni, ha úgyis nyuszis kakaóval szórod meg a végén. Én nem szoktam cukrozni.

18. _kleo_2009-08-16 21:00
Nekem is villanytűzhelyem van, szerintem a probléma lényege ebben rejlik, nem a fazékban vagy a víz mennyiségében. Ugyanis a villanytűzhely lassabban hűl. Hiába veszed le takarékra, mire lehűl addigra már oda is kapott a tejbegríz.

Nekem az a titkom, hogy mikor forrni kezd a tej, akkor kikapcsolom alatta a villanytűzhelyet, úgy öntöm bele a grízt. Így is szépen felforr és besűrűsödik, de nincs ideje leégni. Próbáld ki. Ha esetleg nem sűrűsödne be eléggé, visszakapcsolhatod picit a hőt.

17. correct2009-08-16 20:58
Állandóan kevergetni kell, és a lábast öblítsd ki vízzel mielőtt beleöntöd a tejet.

16. powerpuffemo2009-08-16 20:58
A tejbegríz része kicsit ellentmondásos. A lényeg hogy a cukrot csak a végén teszem hozzá.
(válasz powerpuffemo 14. hozzászólására)

15. mandulaszem2009-08-16 20:55
Először egy pici vizet felforralok, arra öntöm rá a hideg tejet. Ha forr, akkor beleteszem a grízt és miután elzárom, hozzáadom a cukrot.

14. powerpuffemo2009-08-16 20:54
Én nem tejforralóban szoktam hanem rozsdamentes acél edényben. Abban sokkal nehezebben ég le.A rizst úgy szoktam hogy felforralom a tejet bele a rizst,elzárom és lefedem hogy megpuhuljon a rizs. Van hogy 20 perc múlva alágyújtok és újraforralom meg teszek hozzá még tejet ha úgy látom hogy kell. Így nagyon puha lesz, figyelnli se kell rá és nem is éghet le.

A grízt tejforralóban szoktam. Felforralom a tejet, attól még nem ég le, teszek bele kis sót, cukrot ízlés szerint és egy evőkanállal kevesebb búzdarát mint ahány deci tejről csinálom. Ezt egy két percig kell csak főzni amíg nemüvegesedik. Elég híg még ilyenkor de hamar besűrűsödik ahogy hűl. Cukrot ízlés szerint de csak ha már elzártam, ezzel is csökkenteni a leégés veszélyét.

13. Nesseun Dorma2009-08-16 20:49
Nekem van egy olyan lábosom, ami kefejezetten tejes. Puding és társai és mindig bevizezem, átöblítem mielőtt beleöntöm a tejet. És egy finom tipp: Pár tojásfehérjét fel szoktam verni kemény habbá és mikor a gríz kész, leveszem a tűzről és óvatosan beleforgatom a habot. Isteni finom, krémes. Nyami-nyami


12. Katóka2009-08-16 20:42
A tejberizsnél először annyi vizzel kell feltenni amennyi ellepi(csipet só+vaj).Ha a víz már majdnem elfőtt mehet bele a tej.És a cukor.A tej 2-szeres mennyiségű legyen a rizshez képest.Ha jól felforrt fedőt rátenni és lezárni.Kb 1 óra múlva magába szívja a tejet,és puha.Én ilyenkor még egy kicsi tejet teszek még bele.

11. gabriella2009-08-16 20:40
Én éppen most csináltam tejbegrízt nekem még sosem égett oda.Én úgy csinálom,hogy felforralom a tejet beleöntöm a grízt és csak mikor már kezd sűrűsödni akkor adom hozzá a cukrot.

10. JuditMiskolc2009-08-16 20:40
folyamatosan kell kevergetni takarékon

9. diveron2009-08-16 20:39
Köszi a tippeket, kipróbálom őket .. akinek van még valami ötlete, az ne tartsa magában .. szívesen olvasom :)

1 2