Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü? (beszélgetős fórum)
Fűszeres túróval és sonkával töltött csirkemell
Hozzávalók:
* 4 szelet csirkemell
* 4 szelet gépsonka
* 15 dkg áttört túró
* 1 tojásfehérje
* 5 dkg vöröshagyma
* 1 csokor petrezselyemzöld
* 1 gerezd fokhagyma
* csipetnyi só
* frissen őrölt bors
* pár csepp citromlé
* liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
* olaj a sütéshez
Elkészítés
A petrezselymet és a vöröshagymát apróra vágjuk. A fokhagymát fokhagymaprésen átnyomjuk. A túrót a tojásfehérjével a petrezselyemmel, a hagymával, sóval, a fokhagymával és pár csepp citromlével simára keverjük.
A csirkemellet rostirányban bevágjuk, a húst kihajtjuk, hogy 1-1 nagy szeletet kapjunk. Minden szeletre 1-1 sonkaszeletet teszünk, majd elosztjuk rajta a túrós tölteléket. A húst összetekerjük, hústűvel összetűzzük. Sóval, borssal bedörzsöljük, ezután bepanírozzuk. Forró olajban kisütjük, majd kiszedjük a hústűket. Kínálhatjuk burgonyapürével vagy sült burgonyával.
A töltelékbe tehetünk még kovászos uborkát. A tehéntúró helyett juhtúróval is készíthetjük.
Húsleves lesz még.Lazac(ha valakinek van hozzá jó receptje akkor elküldhetné:)),töltött káposzta,sajttekercs.
GESZTENYÉS PULYKAMELL:
Hozzávalók:
* 80 dkg pulykamellfilé
* só és frissen őrölt bors
* 3 evőkanál olaj
* 5 dkg vaj
A töltelékhez:
* 5 dkg mazsola
* 1 vöröshagyma
* 25 dkg mélyhűtött, felolvasztott gesztenyemassza (natúr!)
* ½ dl olaj
* 1 evőkanál morzsolt majoránna
* só és frissen őrölt bors
A mártáshoz:
* 1 csokor újhagyma
* 1 narancs
* 2 citrom
* ½ dl portói bor
* 10 dkg málnalekvár
* 5 dkg vaj
♦ a tepsi kikenéséhez kevés vaj
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 30×40 cm-es tepsit. A pulykatekercsek rögzítéséhez vízbe áztatunk kb. 10 darab fogpiszkálót.
2. A töltelékhez a mazsolát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi, aztán leszűrjük, apróra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, szintén apróra vágjuk. Ezután az összes hozzávalót összekeverjük és sózzuk-borsozzuk.
3. A húst kb. 1 cm vékonyan felszeleteljük, a szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk-borsozzuk, és megtöltjük fél-fél evőkanál töltelékkel. Szorosan felcsavarjuk őket, és összetűzzük a fogpiszkálókkal.
4. Az olajat nagy lángon megforrósítjuk egy 30 cm átmérőjű serpenyőben, és a hústekercseket kb. 3 perc alatt jól körbepirítjuk rajta. Azonnal átpakoljuk mindet a tepsibe, a serpenyőt félretesszük, majd a húsra morzsoljuk a vajat, köré öntünk 1 dl vizet, és alufóliával lefedve 25 perc alatt megsütjük.
5. Amíg sül a hús, a mártással foglalkozunk. A vajat felkockázzuk, az újhagyma fehér szárát felaprítjuk, a narancs és a citrom héját megreszeljük. A húshoz használt serpenyőt nagy lángra tesszük, hátrébb lépünk tőle, és óvatosan beleöntjük a portói bort. Fakanállal kb. fél percig kavargatunk, hogy feloldjuk a lesült húspörköket, aztán a serpenyőben mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk az újhagymát. Hozzáadjuk a málnalekvárt, fél dl vizet, 1-1 evőkanál narancs- és citromhéjat, sózzuk-borsozzuk, és 3 perc alatt, néha megkeverve az egészet összefőzzük. Levesszük a tűzről, apránként elvegyítjük benne a vajkockákat, és tálaláskor a megsült pulykatekercsek köré kanalazzuk.
Négy adag lesz belőle.
nürnbergi lebkuchen és a marcipános rúd receptje már fönt van a receptek közt, a napokban feltettem.
Vacsira szokott lenni még
Sajttekercs
½ trappista sajtot forró vízben 2-3 percig főzni, majd 20 percig lefedve, állni hagyni. Majd kinyújtjuk és rákenjük a tölteléket, és feltekerjük, mint a bejglit.
Töltelék:
20 dkg natúr krémsajt
2 kemény tojássárgája reszelve, a fehérjét belevágni
snidling
só
30 dkg gépsonka szeletet ráfektetni.
(1 nappal előtte elkészíthető)
Tatárbeafsteak
1 kg felsál
Ezt lehártyázom, csíkokra vágom és egy tálban olajjal ellepem, a tálba reszelek még hagymát és két gerezd fokhagymát. Alufólia alatt ezt két napig a hűtőben tartom.
Ezután leszűröm az olajat a húsról és a húst ledarálom a hagymát és a fokhagymát is darálom a hússal.
Hozzáadom a következőket:
só
bors
erős paprika
édes paprika
ketchup
mustár
10 tojás
Összekeverem és hűtőben táralom. Pirítós kenyérrel tálalom.
Bécsi krumplisaláta (a rántott halhoz)
Héjában megfőzünk, meghámozunk, kockára vágunk 70 dkg burgonyát. 2 kávéskanál hagymát reszelünk bele, majd ecetes sós, cukros, borsos páclében hagyjuk kihűlni. Levétől leszűrjük és összekeverjük a mártással, amelyhez 2 kemény tojás sárgáját villával összetörünk, simára keverünk. 1 evőkanál mustárral 1 evőkanál ketchuppal, csipet sóval, cukorral, borssal apróra vágott petrezselyem zölddel, egy fél deci olajjal 2 dl kefirrel vagy tejföllel 3-4 apróra vágott ecetes uborkával egy megtisztított apróra vágott almával, belevágjuk a két tojás fehérjét. A mártást a burgonyához öntve néhány órára lehűtjük
Szia!
hú rájöttem a csirketortát itt olvastam-le is írom magunknak.de most a többiektől is annyi finom ötlet jön,ennyit nem is tudnánk egy karácsony alatt megenni :D
Akkor jelentkezünk a listára:DDDDD)))
Ilyen kolmoly menüsorral,utoljára egy 120 fős esküvőn találkoztam.
Ha ezt mind végigeszi az ember-utána már csak feküdni lehet.:dd
El kell ismerni,szép teljesítmény -
Bocsi,nem olvastam az egészet vissza,-ezeket a fenséges ételeket mind magad készíted?
Köszi:)
Amikor jövőre megnyerem a legmagasabb lottó főnyereményt, akkor majd beszámolok róla, hogy a Te lencséd hozta a szerencsém:)
Idén szakitunk az évekre visszamenő karácsonyi kajákkal és ez lesz nálunk:
Tejszines hagymaleves cipóban,Baconbe tekert csirkemellfilé kukoricásrizzsel és görögsalival.
Kókusztekercs,kókuszgolyó,mandula
Egyenlőre ennyi :)
:-) Köszi.
Igen... Egy ismerősöm szimplán jénaiban csinálta meg, úgy is nagyon dekoratív és finom lett. :-))
Tényleg a szalonna a lényeg...:-)
Mi van messze? Van még üres szék a foglalásokból.
(Hú,ez nagyképű szöveg volt.Nem jellemző)
Nálunk eddig majd minden évben kacsa,és pulyka volt az ünnepi menü soron.
Idén szerettem volna "Bélszinérmék Budapest módra" elkészíteni,mert ez az egyik kedvenc D:))
Sajnos azonban a pénztárcánkhoz is kell alkalmazkodni,így lehet -mégis marad a szárnyas.
féltve őrzött kincsem:
Lencse csőben sütve:
A lencsét sós vízben puhára főzzük.Kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát,zsírjában megfonnyasztjuk a vöröshagymát,hozzáadjuk a darált húst,só,bors,őrölt kömény,pirospaprika,fokhagymával ízesítjük(az eredeti recept csak piros aranyat írt)és puhára pároljuk.összekeverjük a leszűrt lencsével,kivajazott jénaiba tesszük, és leöntjük a reszelt sajt,tejföl,tojás és liszt keverékével.Rászórjuk a szalonnapörcöt, még egy kis reszelt sajtot,sütőben összesütjük.
(hv.:35 dkg lencse,50dkg darált sertéshús,10dkg vöröshagyma,10dkg füstölt szalonna,piros arany -helyette én:2gr fokhagyma,só,bors,őrölt kömény,őrölt paprika, ) 20dkg vegyes sajt, 2 evőkanál liszt,2 egész tojás,2-3 dl tejföl.
Garantáltan szerencsét hoz.Hozzon neked is!!
:-DDDDDDDDDDDDDD
nálunk halászlé, aztán sült pulyka, végül mákos guba töméntelen mennyiségben!!!
További ajánlott fórumok:
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?
- Elmúlt a karácsony...lesz másik..avagy beszélgessünk az ünnepi hangulatról
- Mű, vagy igazi fenyő lesz a karácsonyfád?
- Most lesz az eljegyzésem karácsonykor. És a barátommal megbeszéltük, hogy milyen gyűrűm legyen. Melyiket választanátok?
- Idén karácsonykor lesz Reszkessetek, betörők?
- Mitől lesz varázslatos ma egy gyereknek a karácsony?