Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü? (beszélgetős fórum)
Lime-os túrótorta
Hozzávalók:
két csomag győri csokis keksz
10 dkg vaj
0,5 kg
tehéntúró
0,5 kg mascarpone
2 doboz sűrített tej
1 narancs és egy lime reszelt héja és leve
1 zacskó vaníliás
cukor
2 csomag zseléfix
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez az apróra összetört kekszet olvasztott vajjal összekeverjük. Két részre osztjuk, az egyik az alja a másik a teteje lesz.
A töltelék:
A tehéntúrót, a mascarponét, a sűrített tejet, a gyümölcsök reszelt héját és a vaníliás cukrot összekeverjük. A gyümölcsök levét a zseléfixszel összedolgozzuk, majd hozzáöntjük a kikevert túrókrémhez.
Sütőpapírral kibélelt tortaformába a két rész tészta közé a krémet betöltjük. Az elkészített tortát egy napig hűtőben állni hagyjuk.
Én ezt most majd megfelezem kisebb formában akarom csinálni.
Az a lime-os túrótorta érdekelne.Küldesz recit?
És sült tojáshabos sütirecepteket is keresek, mint pl.a női szeszély.
Köszi előre is, aki tud ilyeneket.
a levest még nem tudom mi lesz. a második, sonkatekercs, kaszinótojás párom ezt szereti ilyenkor ezt szoktam neki készíteni, majonézes krumpli baconos csirkemell torta, és talán rántott karfiol
sütike: kókusz kocka, limes túrótorta.
anyu készít még nekünk is bejglit, meg egy kevéske sósat.
Halászlé, húsleves, rántott hal, krumplipüré, rántott pulykamellfilé, esetleg valami szószos pulyka, de volt olyan, hogy hurkapálcikára saslik szerűen feltűztem a pulykát, sajtot, ananászt és bepaníroztam, megsütöttem, fincsi volt.
Süti nálunk mindig van zserbó, valamilyen kókuszos süti, diós-mákos bejgli.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Nálunk úgy néz ki, hogy a menü a következő lesz: borkrémleves, majd harcsapaprikás sztrapacskával, a desszert pedig egy kevéske zserbó lesz. Azért csak kevéske, mert ilyenkor a rokonságtól csak úgy dől a sütiáradat, viszont zserbóban verhetetlen vagyok. :)
Illetve sütök még mézeskalácsot is, de azt ajándékba.
én 24-én a szokásos halészlét főzöm (évente egyszer teszek ilyet, ugyhogy várja a család:)ez az ebéd.
Vacsorára pedig rántott hal saláta, illetve krumplisaláta körettel.
Most 25-én paellát fogok főzni és még sütök ki hozzá rákokat, talán kagylót is.
Szerintem (mivel csak ketten leszünk) 27-én is ezt esszük, vagy elmegyünk egy japán étterembe. Ezt még nem tudom
Hahó!!
Én ma elkezdtem a fagyasztóba dolgozást!!
Begyúrtam a mézeskalács tésztáját.
én is azt hittem :-( De most boldog vagyok, mert kaptam 1 euróért 25 dkg-t. Aldiban kivételesen volt akciósan :-) Otthonról meg nem nagyon éri meg hozni, mert ledarálni nem tudom, meg különben is ránkavasodik, amennyi mákosat én sütök-fözök :-(
Mondjuk én nem is szeretem a mákot, viszont Másik Felem nagyon imádja. De így be kell érnie azzal, ha kapunk így akciósan, vagy pedig mikor anyu süt, ha otthon vagyunk.
Ami nagyon hiányzik, az a gesztenyepüré. (Bár az egyik barátom talált már itt gesztipürit, de azt is valami hororr áron, és ö az ország másik végében lakik, felénk még csak nem is láttam :-()
Meg lehet oldani olyan módon a főzésüket, hogy ne puffasszanak. Én még soha nem tapasztaltam semmi extrát ezek fogyasztásakor-ui. nem determinál őőőőőrült puffadásos tünetekre a dolog feltétlenül. Igaz, az sem mindegy, hogy mennyit eszel belőle.
A finom, ezért halálra zabáljuk magunkat belőle és a bélgázok témához pedig nem tudok és nem is akarok hozzászólni.
ok, nem kötözködök...csak még annyit, hogy azt írtad, idézem: "Nem tudom, mi fúj fel a töltött káposztában, de valószínüleg a káposztára gondolsz. Ha rendben vagy emésztésileg, akkor nem fúj fel." Szóval nem vagyok dietetikus, de a káposzta (mint a bab, a borsó, a karfiol és még sokan mások) ún. raffinózt tartalmaz. Ez egy olyan kis hülye triszacharid (glükúz+fruktóz+galaktóz), ami fogja magát és nem bomlik szét a gyomorban. A bél bezzeg nem hagyja magát és ott a kis mikroorganizmusok fogják és szétkapják úgy mint szén-dioxidra, metánra (ezt ugye, tudjuk mi :-o) és hidrogénre.
Szóval ennyit a biológia óráról...és hogy miért eszik mégis olyan sokan??? Mert egyrészt finom, másrészt meg magas a vitamintartalma (jó, tudom, ez nem ér, mikor megfözzük, de pár ásványi anyag ellenáll ám a fözésnek is ;-D)
És most jön az én szakmám: mivel ezek a növények tetszik-nem tetszik, de puffadást okoznak, ajánlatos köménnyel fözni öket. Nem csak az íze harmonizál, hanem a köménynek szélhajtó hatása révén (had ne írjam le, mit tertalmaz, amiért szelet hajt) segítí a kellemetlen puffadásérzést (az meg, hogy fingasz, mint a sörös ló, csak hab a tortán :-D)
Bocsánat, már itt sem vagyok :-)
De recepteket kíváncsian várok, részemröl bocsi az offért :-D
Nem volt epés, kérdés volt.
Nem tudom, mi fúj fel a töltött káposztában, de valószínüleg a káposztára gondolsz. Ha rendben vagy emésztésileg, akkor nem fúj fel. De ha valakinél gyomorpanaszokat okoz bármilyen étel, akkor miért eszi? Tényleg nem értem: ah nem tolerálja a szervezet, akkor miért kell beleerőltetni?
Ettől függetlenül nem főzök töltött káposztát karácsonykor.
én meg azt hittem, karácsonykor majd minden asztalra kerül töltött káposzta az egyik napon...Viszont ha mutatsz nekem egy embert is, aki a töltött kápitól nem lesz felfúvódva, a kalapom emelem elötte! (De akár olyat is mutathatsz, aki salátával eszi :-D)
A karácsony sok helyen valóban a kaják végtelen hosszú sorából áll, és épp ezért Katinkaboszinak ez egy valóban jó ötlete, hogy a saláta nagyon jó elöétel, mielött jól megrakjuk a koffert mindenféle finomsággal (az olaszok már régen kitalálták ezt...meg az Amarettot evés után).
Így aztán nem értem ezt az epés megjegyzést (ui: ha nem annak szántad, akkor vedd ezt meg sem írtnak, csak nekem úgy jött le :-/, akkor viszont bocsi!)
Az természetes, hogy az ember nem olyan ételeket eszik, amitől kikészül a gyomra, megfekszi azt vagy felfúvódik.
Az is természetes, hogy az ember salátákat is fogyaszt, nem csak sültdisznóskrumplit. Legalábbis én eddig ezt hittem.
Mindenkinek tudom ajánlani, főleg a nagy ünnepi zabálások előtt :), hogy adjon fel az asztalra előételnek salátát.
Én egyszerűen felrakok mindenfélét külön tálkákba,apróra vágva,
mellé saját készítésű öntetet, nem szeretjük a boltit, olíva olajat, balzsam ecetet, szójaszószt, kefirt, tejfelt, majonézt, joghurtot,
aztán alkosson mindenki magának. :)
Nem is hinnétek, nagy nevetések között szolgálja ki magát a család és nem kell belőle sokat enni, de nagy segítség ám az esti elég sokféle és hosszú vacsora előtt.
A gyomrot megkíméli és segít az emésztésben.
A szüleim és anyósom, keresztmamám, mint idősebbek, mindig féltek a késői főtt ételtől, de miután ettek a salátából, semmi bajuk nem volt már.
Próbáljátok ki egy vasárnapi ebéd előtt, nem is hinnétek mekkora segítség, nincs panasz, hogy mennyire tele vagyok, hogy felfúvódtam, stb.
Békés vendégsereg üldögél az asztal mellett, fele annyi probléma sem akad, mert mindenki nyugodt.
A receptek között megtaláljátok, de ha kéri valaki bemásolom ide is :)
szia :)
nálunk ilyenkor nagyon menő a tejszínhabos joghurttorta, sok gyümölccsel, amit konzervből rakok bele, alig van vele munka, vagy a borhab torta :) ez is lehet kétféle, vörös, vagy fehér bor alapból :)
ha nincs kedved megsütni egy kerek tortaformában a piskótát, vegyél készen :) bár közel sem olyan finom :)
húsnak meg tölts pulykát, vagy hasaalját, jó sok töltelékkel, amibe jöhet ám minden, szabályosan minden, mexikói zöldségkeverék, gomba, hagyma, tojás, zsömle, alma, paprika, cukkini, stb, ami még eszedbe jut.
Én mikor összeállítom, felsütöm először a tűzhelyen és csak utána rakom a pulyka hasába és egyéb helyeire. Sokkal finomabb és hamar meg is van, nem kell még a hús után kínlódni szegény madárnak, hogy jó alaposan átsülhessen.
Ha netán kimarad, mert sokat készítettél, ami ritkán fordul elő ekkora madárnál, akkor mellé kell tenni, de időben kivenni, vagy csak a vége felé berakni.
Nálunk nagy keletje van, nem tudok annyit csinálni, hogy ne legyen rajta kapkodás, kinek jusson több :DDD
Tegyél a tepsi sarkaiba egész almákat és mellé egész hagymát, nagyon különleges ízt ad így mindennek, no meg mikor megsül és jut a tányérokba mindenkinek, nagy az öröm :)
Ha a pulyka mellére nem akarsz bacont rakni, mert mondjuk nem szeretitek, vagy drága, ami a mai világban nem ritkaság, akkor elég rá a szép vastag füstölt szalonna is :) nagyon finom azzal is ám :)
kicsi sörrel a végén kenegesd meg, majd a pohárban maradtnak lesz gazdája, így főzés után :)
Valami különlegeset kéne csinálni karácsonyra,Sütiben+valami egyszerre ételt!
Ami nem pepecses,de jópofa mutatós,ugyan akkor nem drága,de finom és hipp-hopp kész!
ötlet???
További ajánlott fórumok:
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?
- Elmúlt a karácsony...lesz másik..avagy beszélgessünk az ünnepi hangulatról
- Mű, vagy igazi fenyő lesz a karácsonyfád?
- Most lesz az eljegyzésem karácsonykor. És a barátommal megbeszéltük, hogy milyen gyűrűm legyen. Melyiket választanátok?
- Idén karácsonykor lesz Reszkessetek, betörők?
- Mitől lesz varázslatos ma egy gyereknek a karácsony?