| Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó |
| ||
| Rosszul tudod!?)))
A zakuszka egy kaja, amit hagymából, padlizsánból, paradicsompaprikából és paradicsomból főznek. Esetleg a padlizsán helyett jöhet zsenge bab, vagy gomba. A gogos meg paradicsompaprika. | ||
|
| ||
| Zakuszka = fuszujka(bab), vinetta (padlizsam), gogus (paprika)
Valahogy így volt? ;) | ||
|
| ||
| Nem, a lila meg a vöröshagyma nem ugyanaz. A vörös az a klasszikus hagyma, amit mondjuk pörkölthöz is használ az ember, a lila meg olyan lilás-bordós színű, leginkább salátákhoz való, vagy ilyesmihez, pont a szép színe miatt.
Egyébként ez az igazi padlizsánkrém, amit leírtál(én házi majonézzel csinálom), csak én nem eszek hozzá paradicsomot, mert azt nem szeretem:)Ja, meg a vegetát sem:) Nyár elején készülök menni Pestre valamikor(eddig össz csak 2-szer voltam, de most muszáj lesz a munkám miatt). Ha addig nem sikerül szerezned, esetleg akkor vihetek:) | ||
|
| ||
| Én is így készítem a padlizsánkrémet, de én savanyítom egy nagyon kevés (fakanálnyi)borecettel. Citromlével is szokták, de szerintem az ecet íze jobban talál hozzá. Viszont a citromlétől fehérebb lesz. | ||
|
| ||
| Az igazi "bors" korpacibere, vagyis erjesztett búzakorpa. Mifelénk néha árulják lieres üvegben, de én soha nem vettem. Én a csorbát citromlével vagy paradicsomlével savanyítom, esetleg télen káposztalével. Az erdélyi csorbát tárkonyecettel. | ||
|
| ||
| azt hiszem paradicsomoson délebre eszik. . . | ||
|
| ||
| Padlizsánkrém nálam: grillen megsütve, hogy jó füstös legyen, lila hagyma-nálatok ez a vörös, ha jól tudom- feketebors, vegeta. étolaj. én így szeretem, friss kenyérrel-lehet nálunk már adalékmentes kovászos kenyeret is kapni- VÉGRE! :))
esetleg egy kis majonéz rá és paradicsom . . . nyami-nyami. zakuszkát csináltam annó, elraktam üvegbe, babosat szeretem :) csak tényleg macerás. . . Hát Gyula és Békéscsaba messze van :( még valami román boltot próbálok itthon keresni. . . de azért köszönöm :) | ||
|
| ||
| Tárkonyom nekem is volt, vala ecetben és tejfölös csirkeragu levest csináltam sokat.
Nekem ez az íz bevált, csak nem tudom, hogyan pótoljam. A Csorbát izesítem : Bors-al, feketebors, lestyán, só, paradicsomlé. . . ez bejött és a rokonaim nyaggatnak, hogy főzzek már :( | ||
|
| ||
| Miért, a zakuszka tiszta diétás zöldség-na jó, meg egy kis olaj:)-, csak kenyér nélkül kell enni:))) | ||
|
| ||
| Most azert megennek egy naaaagy szelet zakuszkas kenyeret. . . . :). . . . meg jo hogy nincs , mert vege lenne a dietamnak:P | ||
| ||
| Én egyszer megkóstoltam, de olyan lecsó-íze volt:)Szerintem az már nem is padlizsámkrém. | ||
|
| ||
| En meg nem is ettem padlizsankremet. . . . . vinetat:)paradicsomosan vagy fokhagymasan. . . . . Csak a hagymas majonezes valtozatot ismerem. . . | ||
|
| ||
| A padlizsánkrém nekem is kedvencem!Holnap is az lesz a reggeli. Ja, és én sem paradicsommal meg fokhagymásan, csak simán majonézzel, pici vöröshagymával.
A zakuszkát is szeretem, de azt nem szoktam csinálni, mert sok vele a macera:) Ha a tasakos bors-ra gondolsz, én vinnék neked, ha járnék arrafele, de nem szoktam. De ha esetleg Gyulán vagy Békéscsabán van ismerősöd, odáig elviszem szivesen. | ||
|
| ||
| Eszembe juttt hogy van egy Bors Magic a szekrenyben elbujva:)
Megneztem mit tartalmaz. . . . . Nekem tarkonyos van. . . Van benne :tarkony aprora vagva:), citromso, so, novenyi olaj, borecet kivonat. . . . A lenyeg a tarkony, es a citromso, so, . . . . de mi ecettel is szoktuk citromso helyett. | ||
| ||
| Hat a csorbat vegulis a romanok savanyitott levesekre mondjak. Ami savanyu az naluk "ciorba"ami edes leves az "supa". . . :)
En szemely szerint nem szoktam soha sem hasznalni az emlitett etelizesitot, hanem megfelelo aranyban teszek fuszereket(most ne kerdezd mibol mit es menyit kell mert anyukam a profi ebben es tole kerdezoskosok:)Regen etteremben dolgozott, es naaagyon finom leveseket, foleg csorbakat tud kesziteni. Ma pl tarkonyos leves volt, ugy egyszeruen ahogy otthon szoktuk. . . . savanyitva, habarassal, tejfollel, . . . . . Ket tanyerral is megettem:) Ird le milyen savanyitot levesre gondoltal es holnap megkerdezem mit hogyan csinal, mert o 100% nem hasznal keszen eloallitott etelizesitoket erre a celra. | ||
|
| ||
| Igen, az kellene, de nálunk nincs :( Csorbába, mert ahogy én tanultam, abba az kell. . . lestyán van hozzá, meg minden egyéb. . . de ez nincs :( Mibe szokták egyébként még használni? | ||
|
| ||
| A Maggi-nak is van vmi ilyen etelizesito, legalabbis Erdelyben van. . . Ott az a neve Bors Magic, vagyis Varazs Bors. Neked milyen etelbe kellene pontosan??? | ||
|
| ||
| Én a padlizsánkrémért halok meg, sokszor csinálok kint a tűzön. . . de nem paradicsomosan, se pedig fokhagymásan. .
Valaki segítsen már abban, hogy a csorbába hol tudok bors-ot szerezni. . . | ||
|
| ||
| ;)Kivanom a fiiiinom zakuszkat. Miert juttattad eszembe?:D | ||
|
| ||
| :)
Tudom mik ezek a szavak :) Az volt egy érdekes, amikor elmentünk valakihez látogatóba és zakuszkás kenyeret kaptam :) Elmondta hogyan készül. . . :) nos nem tudom felidézni pontosan, de abban volt minden én csak füleltem és nagy kacagás lett belőle. . . . mert semmit nem értettem, még amit "magyar" szóval mondott, azt is "ízesen" :DDD | ||
|
| ||
| gogos-husos paprika
murok-sargarepa vinetta-padlizsan maszlina-olivab ogyo A magam fajta szekely lanynak annak ellenere hogy gogost eszek, laskat, meg vinettat, azert tudom azt is mar gyerekkoromtol hogy mi ezeknek a szinonimaja amit a magyarorszagi magyarok hasznalnak. . . . Hmmmm. . . . es meg a roman nyelvet is kenem vagom anyanyelvi szinten. . . . Lehet fafeju szekely vagyok, de azert sok minden okossag van ebbe a buksiba:D | ||
|
| ||
| Köszi:)A tied is nagyon aranyos!
Lám-lám, mégiscsak van bennünk valami közös:) | ||
|
| ||
| Én is örülnék, ha oda születtem volna. . . de nem úgy sikerült(amiről nem én tehetek), úgyhogy ezt kell elfogadni. . . | ||
|
| ||
| Ezzel csak az a baj, hogy én nem vagyok székely:)Sőt, távolabb lakom Székelyföldtől, mint mondjuk Budapesttől. Nem is úgy gondolkodom meg beszélek, mint ők, csak egyszerűen megértem őket. És kedvelem is! | ||
|
| ||
| Nagyon helyes a kislányod :) most néztem meg :) | ||
|
| ||
| Én azért örülök, hogy MAGYARORSZÁGON élek :) | ||
| ||
| Kifejtenéd, miről beszélsz?
"affektáló beszéd: pel mel, bájó (értsd bió), na meg a sok b. . . , a. . . . " Én még a bájó-t nem hallottam. . . | ||
|
| ||
| Látod :)))) én ugyan ezt gondolom rólad (tok) :)
A többibe meg nem megyek bele, mert felesleges. . . Nem hiába a mondás: "fa fejű székely. . . " | ||
|
| ||
| Tényként megjegyezném, hogy a magyarországi nyelvhasználatban divatos a Péter, a Pál . . . forma sokkal elszomorítóbb. S ami még rosszabb az az affektáló beszéd: pel mel, bájó (értsd bió), na meg a sok b. . . , a. . . .
E mellett én büszke vagyok, hogy hallom és használom a székely zárt e-t, mert ennek jelentésmegkülönböztető szerepe is van: pl szerelem esetében nekem nem kell szovegkörnyezet, hogy meértsem | ||
| ||
| Az este erre még annyi mindent szerettem volna írni, de már nagyon álmos voltam. . . Ma viszont már úgy érzem, hogy tök fölösleges. Nem érdemes fecsérelnem az időmet. Butaságokat írsz, halvány gőzöd sincs semmiről, csak azt veszed észre, amit észre akarsz venni és csak azt látod, amit látni akarsz. És ettől nem lehet eltántorítani, ha a fene fenét eszik is. Hiába a meggyőző érvek, hiába minden magyarázat, de már eldöntötted, hogy mi a véleményed, és akárki akármit mond, ezen nem vagy hajlandó változtatni.
Nem baj, légy vele boldog!Szerencsére elég távol lakunk egymástól, nem kell sem jóban legyünk, sem kedveljük egymást. Ha egymás mellett élnénk, akkor is fényévekre lennénk egymástól. Csak még annyit, hogy arról, hogy hol beszélik szebben a magyar nyelvet, kérdezz meg egy nyelvészt!Olvastál már valaha egy Mikszáth vagy Móricz könyvet?Mert ha igen, akkor észrevehetted, hogy azokban is rengeteg olyan szó van, amit nem értesz, csak ha utánanézel, vagy ha megtanulod. Akkor ők sem beszélték szépen a magyar nyelvet?Ahhoz képest elég szép karriert futottak be a magyar irodalomban!:)Persze ez is csak kiforgatás részemről, meg kötözködés, hogy a negatív kisebbségi komplexusaimról ne is beszéljek:) (De jó lenne, ha tudnád, mi az a "kisebbségi komplexus"!Akkor nem írnál ilyen butaságot!) | ||
|