Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Érdemes beadatni a bárányhimlő elleni védőoltást?

Kategória: Összes fórumtéma » Babák & mamák » Egyéb babás témák


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1 2 3 4 5 6 7

193. temmp2017-04-11 19:01
A mumpsz okozhat meddoseget ferfiaknal.
(válasz bnedora 192. hozzászólására)

192. bnedora2017-04-11 18:27
Én olyat is hallottam, hogy a férfiaknál meddőséget is okozhat, amennyiben felnőtt korban kapja el. De olvasd el az itt leírtakat is:

[link]
(válasz zsuzsi0318 188. hozzászólására)


191. gold tree2017-04-11 18:24
*bocsi,nem szülés,hanem teherbeesés előtt fél évvel..
(válasz gold tree 190. hozzászólására)

190. gold tree2017-04-11 18:22
Én szülés előtt fél évvel,gyerkőcöm pedig másfél éves korában lett beoltva.Se oltás mellett,se oltás ellen nem vagyok.Ezt szerettem volna,ha megkapja.Nem lett,lesz bajunk.
(válasz zsuzsi0318 188. hozzászólására)

189. Panna.332017-04-11 15:44
Könnyen beszélnek a kispadról.
Aztán ha mégsem könnyű lefolyású, hanem előjönnek bármilyen szövődmények, akkor te vered a fejed a falba, nem ők, hogy mégiscsak jó lett volna beadatni.
(válasz zsuzsi0318 188. hozzászólására)

188. zsuzsi03182017-04-11 14:48
A gyerekorvos felírta az oltàst.De van aki azt mondja,hogy minek adatom be.
(válasz AugusztIzabella 186. hozzászólására)

187. barbus05012017-04-11 14:39
En 28 leszek, es meg sosem voltam baranyhimlos... nem orulnek, ha kesobb kijonne
(válasz zsuzsi0318 185. hozzászólására)

186. AugusztIzabella2017-04-11 14:39
Orvos?

185. zsuzsi03182017-04-11 14:36
Sziasztok! Tapasztalatokat és véleményeket szeretnék kérni! 15 éves fiam még nem esett àt bàrànyhimlőn. Beadatnàtok az oltàst vagy sem? Előre is köszönöm!

184. Maszatka852017-04-10 23:44
Sziasztok!Akárki akármit mondd, én a most 2 éves lányomnak mindkét oltást beadattam félév különbséggel. Szerencsére mindenféle mellékhatás nélkül megúsztuk a szurikat. Én amellett vagyok hogy inkább védettség mint örök életre megmaradó kaparászási hegek lásd tesóm. Én is vakartam ezerrel irtó kellemetlen volt átesni rajta gyerekként.Hogy megússza-e vagy se? Majd meglátjuk mit hoz a jövő. ;)

183. csitpu2017-04-10 21:54
az én véleményem, hogy mindenképp jó ha átesik rajta, főleg ha kislány. Az immunrendszert kell megerősíteni, istápolni közben, mert akkor könnyen legyőzi. Tapasztalatom szerint a népi gyógyászat szereivel hamarabb rendbejön, mint gyógyszerektől, aloe vera alapú szerrel fújni, kenni, az immunrendszer megerősítésre pedig fokhagyma kapszula (lehet kapni kapszulásat ami nem bántja a gyomrot, szagtalan , apró pici, kicsiknek is lecsúszik a torkukon), nagy dózisú c vitamin, multivitamin...Nekünk bevált

182. correct2016-09-08 10:29
Nem érdemes. Ha várandósan lenne az később, akkor káput is lehet belőle.

181. Remoni2016-05-23 11:02
Van erre egy jó megfogalmazás, amit most ideöntöttél: megerősítési torzítás.
További jó egészséget, neked is és a gyerekednek is.
(válasz temmp 180. hozzászólására)

180. temmp2016-05-23 01:16
Azt látom hogy nem érted, de akkor elmagyarázom lassabban, hogy te is megértsd, bár látszik, hogy úgysem akarod.
Nem mondtam, hogy egyik oltás jó, a másik meg nem. Ezt te magyaráztad bele, és bele is kötöttél a nekem tulajdonított gondolatba. Vitatkozzál csak nyugodtan magaddal, ha ettől sikerélményed lesz.
Az idézett cikk nincs ellentmontásban a citált szakasszal. Ugyanis nem arról van szó amit megintcsak bele akartál látni. Egy szóval nem írja a cikk, hogy "akik az oltás ellenére is elkapják a bárányhimlőt, a cikk szerint esetleg nagyobb eséllyel alakul ki később." Általában ír az oltásról, és a következményéről. Dehogy értsd: [link]
Why isn't the chickenpox vaccination part of the routine childhood immunisation schedule?
There's a worry that introducing chickenpox vaccination for all children could increase the risk of chickenpox and shingles in adults.
While chickenpox during childhood is unpleasant, the vast majority of children recover quickly and easily. In adults, chickenpox is more severe and the risk of complications increases with age.
If a childhood chickenpox vaccination programme was introduced, people would not catch chickenpox as children because the infection would no longer circulate in areas where the majority of children had been vaccinated.
This would leave unvaccinated children susceptible to contracting chickenpox as adults, when they are more likely to develop a more severe infection or a secondary complication, or in pregnancy, when there is a risk of the infection harming the baby.
We could also see a significant increase in cases of shingles in adults. Being exposed to chickenpox as an adult – for example, through contact with infected children – boosts your immunity to shingles.
If you vaccinate children against chickenpox, you lose this natural boosting, so immunity in adults will drop and more shingles cases will occur.

Így már érthető, vagy magyarázzam el?

Az, hogy te nem találtad az orvos nevét, aki a cikket írta nem jelent semmit. Itt az egyébként nyilvános telefonszáma: (30) 277-1543 kérdezd meg ő írta-e, és mi alapján, és azt is kérd számon, miért egyszerű, közérthető nyelven fogalmazott és nem használta a metaanalízis kifejezést.
De itt egy 2014-es cikk, talán a te izlésednek is megfeleő formában:
[link]
"ABSTRACT: Recipients of varicella-zoster virus vaccine for the prevention of chickenpox can suffer rare complications, including the development of vaccine-related zoster (shingles). Overall, the vaccine is effective in preventing chickenpox, but the medical community should be aware that vaccination can lead to the occurrence of shingles in the same way that natural infection with wild-type varicella-zoster virus can."

De az oltás leírása is felsorolja a ritka mellékhatások között az övsömört.

Kettőnk közül te szelektálod az információkat. Csak azt fogadod el, ami szerint az oltás hatásos, biztonságos és szükséges.
Aki nem oltat, vagy nem mindennel oltat az konteos, alacsonyabb edukáltsági szinten van (WTF???), és ostoba oldalakról tájékózódik és divatból ijesztget. De ha jól emlékszem nem én ijesztgettem itt, ha nem te ill. egy másik olvtárs a szörnyű mellékhatással, az övsömörrel. Sőt, egyenesen a legrosszabbnak írta le, pedig messze nem a legszörnyűbb az övsömör, de mivel a többit megúsztúk ahogy az várható volt, hát csak ezzel lehet rémisztgetni. Na meg jössz te (a nagyon edukált) a nagyon őszinte jókívánsággal, hogy reméled tudok a gyermekem szemébe nézni mert nem oltattam be bárányhimlő ellen, mintha valami rettenetes anya lennék. Én inkább attól félek, hogy 20-30 év múlva megkérdezi, hogy miért engedtem olyan oltóanyaggal beoltani, ami "has not been evaluated for its carcinogenic or mutagenic potential, or its potential to impair fertility."
(válasz Remoni 179. hozzászólására)


179. Remoni2016-05-18 12:46
Nem igazán értelek, akkor az övsömör elleni oltás jó, a bárányhimlő elleni meg nem?
Övsömör ellen fogod oltani a gyereked, ha itt is forgalmazni fogják? A bárányhimlő elleni oltás 98-99%-os hatásfokú, a herpes zoster elleni 50-55%-os. Szerintem nem igazán kérdés, melyiknek van értelme. A HZ elleni oltás ráadásul sokkal drágább is lesz.
A linkelt cikk címe és az általad idézett rész közt akkora logikai bukfenc van, hogy csak annak nem szúr szemet, aki észre sem akarja venni.
Ráadásul rosszul is értelmezted, mert pusztán csak arról van szó, hogy az alaptézis az, hogy aki bárányhimlős volt, az esélyes később az övsömörre. Azoknál, akik az oltás ellenére is elkapják a bárányhimlőt, a cikk szerint esetleg nagyobb eséllyel alakul ki később. Az alaptézisen ez nem változtat: a HZ oka a lezajlott bárányhimlős fertőzés, és nem a védőoltás.

Soha ne tájékozódj olyan cikkből, ahol nincs forrás feltüntetve, ahol azonosíthatatlan az írója (nincs ilyen nevű orvos a kamarai nyilvántartásban). A "kissé megnöveli" és az "azt sugallják" nem teszi túl hitelessé az írást, ezek nem mérhető statisztikai kategóriák, sem az általánosan elfogadott placebokontrollált, kettős vak teszteken alapuló kutatások, sem pedig a gyógyszerkutatásokban használt megfigyelések nem használnak ilyen terminusokat. Nem jó szelektálni sem, és csak azokat a cikkeket figyelembe venni, amik összecsengenek a hiedelmeiddel, azokat amik ennek ellentmondanak, meg figyelmen kívül hagyni. Csak kíváncsiságból kerestem rá, de sokkal több olyan cikk született, ami pont az ellenkezőjét állítja annak, amit idecitáltál. A cikk egyébként is 6 évvel ezelőtti, azóta készült sok új metaanalízis, ami nem támasztja alá ezt az állítást.
Persze értem, hogy alacsonyabb edukáltsági szinten élők közt rettegni meg ijesztgetni most nagyon divat, fő információforrásnak a mindegybenblog meg a szabadonébredők számítanak és Magyarországon egyébként is mindenki ért az orvosláshoz, a focihoz, meg a politikához, de aki egy kicsit is használja a fejét és nem szelektíven olvas utána, vagy nem követ vakon konteós csoportokat, az azért el tud boldogulni a rá zúduló információk között.
Őszintén kívánom neked, hogy soha ne kelljen a gyereked szemébe nézni, miközben azt kérdezi tőled, hogy miért nem oltattad be inkább?
(válasz temmp 178. hozzászólására)

178. temmp2016-05-17 23:40
Es te arról, hogy az oltás növeli az övsömör előfordulását annyira, hogy már övsömör elleni oltóanyagot is kifejlesztettek?

[link]

"árányhimlő elleni oltás kissé megnöveli az övsömör előfordulását - ezt sugallják az adatok

Napjainkban sok országban hozzáférhető a bárányhimlő elleni védőoltás. Bár a vakcina nagy hatásossággal véd a gyermekkori megbetegedéstől, és így csökken a bárányhimlő előfordulása, az adatok arra utalnak, hogy ugyanakkor kissé megnő a népességben a későbbi övsömör gyakorisága. Ennek pontos okát még nem tudjuk. A piacon megjelent az övsömör elleni védőoltás is, melyet az Amerikai Egyesült Államokban, ellentétben Európával, kiterjedten alkalmaznak, és ott javasolják idős emberek oltását."
(válasz Remoni 176. hozzászólására)

177. Vanessza72016-05-17 08:49
Igen, az övsömör a legrosszabb szovodmeny. Szzem szuper h van már ilyen oltasi lehetoseg.
(válasz Remoni 176. hozzászólására)

176. Remoni2016-05-17 08:47
Nem tudhatod, hogy megúsztad-e a betegség szövődményeit. Övsömörről hallottál már?
[link]
(válasz temmp 173. hozzászólására)

175. timycat2016-05-16 23:21
Sajnos manapság már nem elég egyszer elkapni, nem biztos hogy védett lesz. Én 1,5-2 éve felnőtt fejjel másodszor estem át a bárányhimlőn és még jó hogy nem övsömör lett belőle, de így is 2-3 hét volt mire kikeveredtem. Mostanában kisgyerekesektől is hallom, hogy a gyerek ismét bárányhimlős :S
(válasz temmp 171. hozzászólására)

174. Klauka_2016-05-16 21:44
A 3 evesemet nagyon féltem a vakarozastol, ő biztos vagyok benne hogy elkaparná magát. Amit talál magán, azonnal piszkálja. 4 es fel évesem sokkal fegyelmezettebb, gondolom én... De ez csak egy szempont
Láztol nem félek.
Munkából kiesés nem szempont, első a gyerek.
Szövődmény... Orvosi kontrollban bíznék...
Viszont túl sokat agyalok rajta ahhoz hogy ne oltassak... Asszem.
Holnap felhívom a háziorvost es a magán gyerekorvosunkat...

173. temmp2016-05-16 15:53
Igen, ahogy az oltás súlyos mellékhatásait is megúsztuk. Az oltás sem kockázat mentes.
(válasz Vanessza7 172. hozzászólására)

172. Vanessza72016-05-16 15:18
Igen, megusztatok mindenfele sulyos szövődmèny nèlkül szerencsère
(válasz temmp 171. hozzászólására)

171. temmp2016-05-16 14:23
Nem adattam be, mar tul is vagyunk rajta minden kulonosebb gond nelkul. A sajat, szerzett vedelemben jobban bizom, mint a mesterseges bizonytalanban.
(válasz Klauka_ 169. hozzászólására)

170. Vanessza72016-05-16 07:48
En biztos be fogom adatni a kislanyomnak.
(válasz Klauka_ 169. hozzászólására)

169. Klauka_2016-05-15 23:20
Sziasztok
Mit gondoltok az oltásrol mostanában?
Nagyon bizonytalan vagyok... Hajlok az oltás felé...

168. Bagira 20112012-04-04 06:12
Sziasztok!

Az én gyerekeim 1 oltást kaptak.

Úgy beszéltük meg a háziorvossal,hogy a most 11 éves lányom 13 éves korában elmegy egy vérvételre,és abból kiderül,hogy védett-e,vagy kell-e neki még egy oltás.

A gyerekeim 11,6 ,3 évesek,nemrég voltak az unokatesók bárányhimlősek,volt az oviba is járvány idáig egyik sem volt bárányhimlős.

A másik 2 gyerekemnél is valószínű így lesz

Természetesen,ha egyik gyerek sem védett,mind a 3 újra megkapja


167. Goldvik2012-04-03 07:38
engem ez meggyőzött, köszi!! 2 gyerekem van, igaz hogy baromi drága az oltás (32e ft lesz a 2 gyerekre a 2) de ha már nem kell nekik kínldóniuk ezzel a "kötelező" betegséggel, akkor már megérte!
(válasz kozmami 166. hozzászólására)

166. kozmami2012-02-29 01:03
Épp ma kérdeztem ki a védőnőt és a gyerekorvost erről!
Régebben ők sem ajánlották, de manapság annyira agresszívan jön ki némely gyereknél, hogy borzasztó!
Volt olyan kisbetegük, aki hasonlóképpen nézett ki, mint itt Nagylány67 ír, egyszerűen nem látszódott a gyerek a gennyes pöttyök alól! :(
Ma sem tukmálják az oltást, de ha kérik, akkor szó nélkül beadják.
Rákérdeztem, meddig is véd tulajdonképp!
Ha egy oltást kap, akkor elkapja ugyan, de nagyon enyhe lefolyással, van aki pár pöttyel van aki tünetmentesen megússza!
Ha két oltást kap, akkor olyan, mintha átesett volna és örök életre védett lesz!

A fiamnak be fogom adatni az elsőt, mivel most várom a hugit és semmiképp nem kockáztatnék egy bárányhimlőt a csecsemő mellett!

165. eracica2012-02-22 18:00
Hétőn jöttünk ki a László kórházból a bárányhimlő szövődményeként kialakult bakteriális fertőzés miatt, 12 napot volt bent 5 napot az intenzív osztályon. A kicsi a tesótól kapta meg, aki simán átvészelte. A kórházban többször is kérdezték és miért nem oltattuk be? Sőt a mentolos hintőpor használatát is tiltják, a gyerekorvosok még mindig javasolják.....ha lenne még egy gyerekem beoltatnám bár nem vagyok 100%-ig meggyőződve, hogy ez a helyes.

164. Anatita812012-02-22 11:37
2 év után igen!
(válasz Bagira 2011 162. hozzászólására)

1 2 3 4 5 6 7