FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Melyek a lúgosító ételek, zöldségek, gyümölcsök? (9. oldal)

Kategória: Összes fórumtéma » Szépség & egészség » Egészség

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
202. KeA2008-06-04 13:26
A citrom nem savasít. Lúgosít. Nézz utána.
(válasz ALLICS 201. hozzászólására)

201. ALLICS2008-06-04 13:23
Szerinted a cirtom nem savas???
(válasz KeA 200. hozzászólására)


200. KeA2008-06-04 13:05
A gyümölcsök nem savasítanak. A citromot pl. kifejezetten emelt dózisban ajánlják a táplálkozás szakértők.
(válasz ALLICS 199. hozzászólására)

199. ALLICS2008-06-04 12:23
A gyümölcsök,húsok savasítanak a zöldségek lúgosítanak.Ezért kell a húshoz zöldséget is enni,hogy egyensúlyban maradjon a sav-bázis.

198. KeA2008-06-04 11:31
Pedig a dolog egyszerű: semmi sincs ingyen. Minden eredményért meg kell dolgozni. Ezért mondja minden életmód és táplálkozás szakértő, hogy nem fogyókúrázni kell, hanem életmódot váltani. Hosszú távon csak ez működik. De az emberek lusták, inkább két hétig szenvednek, majd minden visszatér a régi kerékvágásba. És persze a büntetés nem marad el.

Inkább a méregdrága kezelések, mindeféle, kütyük, kencék, aztán ha nem eredményes a dolog, akkor szarozzák azt, aki szolgáltatta nekik.

Tudomásul kéne venni, hogy az ember felelős saját magáért! Tudod hányszor hallom emberektől azt, hogy ők nem tudnak meglenni kenyér nélkül? Nem bírja ki, hogy ne egyen minden nap csokit? Semmi baj, csak akkor tudomásul kell venni, hogy minden marad a régiben.

Volt egy kolléganőm, Herbalift turmixot ivott naponta háromszor. Néha pedig a konyhában sutyiban evett, aztán elmondta, hogy micsoda szar ez a Herbalife, mert kifizetett érte tizenezer forintot és mégsem fogy le......

Ez a lényeg, amit mondasz, nem szenvedni kell, hanem ésszel enni és mozogni. Akkor hosszútávú és nem szenvedsz egy életen át. Tapasztalatból beszélek, 58 kilósan egy bálnának éreztem magam, addig fogyókúrázgattam, amíg 77 kiló lettem. Mióta nem fogyózom, azóta 62 vagyok.

Az emberek pedig jól tudják, hogy mitévők legyenek, de a könnyebb út mindig könnyebb :DD
(válasz Cszsuka 197. hozzászólására)

197. Cszsuka2008-06-04 11:13
Érdekes, ebből a megközelítésből még sosem gondoltam erre a témára, pedig igaz nagyon.
Több fogyókúrás fórumba belenézek, mert érdekel a téma, s például az SG fórumban folyamatosan olyanokat olvasok, hogy az eredményért meg kell szenvedni. Nekem azonban az a véleményem, hogy ennek a fajta szenvedésnek azért nincs értelme, mert csak akkor hatékony, amikor csinálják. Amikor az illető abbahagyja, visszahízik. Ez lenne az ideális testsúly kulcsa? Egy életen át szenvedni? Nem hinném...
Terápiásan még elfogadnám a dolgot, de ezek az emberek nincsenek egy kézbe véve, hogy utána tudják: mi tévők legyenek, hogyan tovább...
(válasz KeA 195. hozzászólására)

196. Pirosalma2008-06-04 11:10
Bizony, bizony...:-(
(válasz KeA 195. hozzászólására)

195. KeA2008-06-04 10:37
Szia,

Sajna nagyon igazad van. Az embereket nagyon könnyű megvezetni. Elég csak azt mondani, amit hallani, hinni akar, s máris ott az igazság.
Ha ez a doki azt mondaná, hogy nem csodaszer amit kínálok, de jót tesz a szervezetnek, segít azt karbantartani, méregteleníteni, de sajnos az íze nem túl jó, biztosan nem vennék annyian. De amire ráírják, hogy ettől lefogysz, azt viszik, mint a cukrot.
(válasz Pirosalma 194. hozzászólására)

194. Pirosalma2008-06-04 09:02
Szia, KeA!

Sajnos mivel az emberek - tisztelet a kivételnek - alapvetően hajlanak a szélsőségekre, ezért előnyösebb ez a taktika.
Részben az illető ismereteitől és a tájékozottságától is függ: minél kevésbé ért valaki valamihez (nem csak a táplálkozás terén, hanem majd mindenhol), annál inkább vonzóak számára a szélsőséges vélemények.
(válasz KeA 193. hozzászólására)

193. KeA2008-06-03 21:59
Szerintem éppen az erősítené az imázsát, ha nem ferdítene, hanem igazat szólna. Nem azért kell a cukrot minimalizálni, mert savasíta, hanem mert teljesen értéktelen tápanyag szempontból és még hízlal is. Nekem mázlim van, nem szeretem az édes ízeket :DD
(válasz Pirosalma 187. hozzászólására)

192. Pirosalma2008-06-03 21:53
Szia:-)

Ez valahol fönt is van a neten, de már nem tudom, hol (viszonylag sok honlap van már dr. Young elméletéről és az Inner Light nevű cégről).

Kétségkívül jó alapirány, de az embert az egyensúly helyett a szélsőségekre buzdítja. Egyél ezt, egyél azt, de ebből ne vagy csak minimálisan! Az ember nem attól lesz egészséges, hogy minden "káros"-at kizár, és csak "egészséges" ételeket eszik.

Okosakat? Ugyan...Nincs ebben semmi extra...De azért köszönöm:-)
(válasz csorieva 189. hozzászólására)

191. Pirosalma2008-06-03 21:44
Szia, Zsuka!

Nem ez a lényeg, a probléma a hangsúlyok eltolódásával van (túl sok cukor, túl sok zsír usw.).

Amúgy azért van ott, mert megmérték a PRAL-értékét:-)
(válasz Cszsuka 190. hozzászólására)

190. Cszsuka2008-06-03 21:27
Ezt a cikket már olvastam, nem ismeretlen számomra, s elég sok jó információt is lehet belőle kapni. Kérdésem azért itt is van: ha táplálkozzak úgy mint az őseink, s valójában kőbunkók vagyunk, vagyis ösztönből azt esszük ami nekünk jó ősidők óta, akkor mit keres az étlapon a fehér cukor és a belőle készült ételek? Mikoris találták fel a fehércukrot??? 1700-as évek körül, ha jól emlékszem. Addig mi volt? Rágcsálták esetleg a nádat -azért az nem ugyanaz...
(válasz Pirosalma 187. hozzászólására)

189. csorieva2008-06-03 20:18
Szervusz Kedves:) Már úgy hiányoltalak:) De most komolyan.
Ezt nem én irtam, csak kaptam egy emailt és gondoltam bemásolom.
De ha csak a cukorban van tévedés, akkor sok hozzá nem értőn lehet segíteni ezzel az étrenddel:)
Vagy tévedek:)
Szeretem amikor érthetően okosakat irsz:)
(válasz Pirosalma 187. hozzászólására)


188. Cszsuka2008-06-03 19:59
Szia!
Bocs, hogy beledumálok; lehet, hogy a PRAL értéke alapján semlegesnek tekinthető, de nekem vizsgaanyag a következő:
A túlzott szénhidrátfogyasztás következményei lehetnek a következő betegségek:
Túlsúly, zaklatott lelki működés, fogszuvasodás, felborult bélflóra, emésztési zavarok, függőség, meggyengült immunműködés.
Ezek közül mondhatni mindegyik együtt jár a szervezet elsavasodásával, a sav-bázis egyensúly felborulásával. Nem mindig szó szerint értendő minden. Aki nem szakember, vagyis minekünk pórnépeknek elég annyi, hogy a cukor bajokat okoz, s ha ugyan közvetve, de a savasító tényezők között van.
Dr. Young nem volt azok között a személyek között (Orvosok és természetgyógyászok), akik a könyvemet írták! (Má' megin' erre hivatkozok:)
Üdv: Zsu
(válasz Pirosalma 187. hozzászólására)

187. Pirosalma2008-06-03 19:01
Szia, Éva!

Akkor én is adnék egy kis adalékot:-)

Dr. Young téved, felteszem, következetesen, mivel a kutatási eredmények sok dolognak az ellenkezőjét bizonyítják. A cukor ugyanis nem savasít (nem is lúgosít: semleges), mivel a PRAL-értéke (~ nettó savterhelés) - 0,1 (gyakorlatilag semlegesnek tekinthető).

Erre minden bizonnyal azért volt szükség, mert a cukorra sokan "köpködnek", így dr. Young imidzsét rontaná, ha - amúgy teljesen jogosan - semleges ételnek, és nem erősen savasítnak írná a cukrot.

Ha valami hitelesre lenne szükségetek: [link]

Ajánlom Tihanyi András több más cikkét is, ő otthon van ezekben a kérdésekben.
(válasz csorieva 186. hozzászólására)

186. csorieva2008-06-03 18:24
Egy kis adalék:)

Az alábbiakban következő felsorolás a különböző ételeket mutatja be úgy rangsorolva, hogy a leginkább lúgosító hatásúakkal kezdődik és a legsavasítóbbakkal végződik a lista. Ez az összeállítás Dr Young és felesége munkája alapján készült.

LÚGOSÍTÓ – ELEKTRONOKBAN GAZDAG – ÉTELEK

A LEGJOBB: NAGYON LÚGOSÍT

szója lecitin (nem alkoholos!) száraz szójabab ( de nem sózott,nem pörkölt!)

kelkáposzta, petrezselyem, uborka, fűfélék, csírák, szójacsíra, gyermekláncfű, tengeri zöldség (de nem algák!)

tökmag

anyatej

Himalája vagy Himalaya só

lúgos víz

JOBB: ELÉGGÉ LÚGOSÍT

limabab (holdbab) száraz fehér bab szójagranulátum szójabab (mirelit)

cékla, zeller, retek, gyömbér

paradicsom, paprika, saláta, brokkoli, zöldbab, káposzta, zeller, sóska, spenót, fokhagyma, hagyma, cikória (endívia), avokádó, okra

pirospaprika por, fokhagyma, hagyma, gyömbér, cayenne bors (chili őrlemény)

JÓ: ENYHÉN LÚGOSÍT

lencse, szójaliszt, tofu

karfiol, karalábé, zöldborsó, snidling, póréhagyma, kelbimbó, spárga, cukkini (hosszú, sötétzöld, uborkaszerű tökfajta), articsóka, rebarbara, fekete nadálytő, vízitorma

fehér- és sárgarépa, torma, svéd vagy sárga karórépa, köménymag, szezámmag, az édes- és római kömény

hajdina (dara), tönkölybúza, quinoa (ejtsd: kinua)

meggy, citrom, grapefruit, lime, kókusz, éretlen zöld banán

olívaolaj, lenmagolaj, tengeri halak olaja, ligetszépe olaj, kókuszolaj, avokádó olaj, borágó olaj, tőkehalmáj-olaj

friss fűszernövények, a fűszerek többsége

desztillált víz, kecsketej

mandula,

SAVASÍTÓ – PROTONOKBAN GAZDAG – ÉTELEK

ROSSZ:ENYHÉN SAVASÍT

csicseriborsó, vesebab (vörös), fekete bab, búzahús (szejtán)

curry por, (erős fűszerkeverék)

napraforgó olaj, szőlőmag olaj

szilva, cseresznye, fekete ribizli, nektarin, sárgadinnye, friss datolya

köles, amaránt, kásák

édesvízi halak húsa (nem tenyésztett hal)

tej, tejszín, tejföl, szójatej, rizstej

mogyoró, brazil vagy paradió, pekán dió

napraforgómag, lenmag

ROSSZABB: ELÉGGÉ SAVASÍT

friss gyümölcslé (nem édesített, természetes)

asztali só (minden olyan só, amely tapadásgátlót tartalmaz és finomított), ketchup, majonéz, vanília, szerecsendió

margarin, vaj, kukoricaolaj, ghí (tejből – lassú tűzön – kisütött vaj; az indiai konyha használja a zsír és az olaj helyett)

őszi- és sárgabarack, görögdinnye, körte szőlő, alma, eper, málna, ribizli, szeder, friss füge, áfonya, egres, banán, narancs, mandarin, mangó, ananász, papaya, guajáva, datolyaszilva

búza, zab, hántolt fehér rizs, barna rizs, vadrizs, fehérkenyér, rozskenyér, korpás kenyér, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, péksütemények, édes és sós kekszfélék

tengeri halak húsa (nem tenyésztett hal)

dió

A LEGROSSZABB: NAGYON SAVASÍT

alkohol, szeszes italok, sör, bor, kávé, tea, édesített gyümölcslevek

mustár, ecet, élesztő, lekvárok, kakaó, maláta, gyümölcskocsonya, karob, nátrium-glutamát ízfokozó (jele: E-621) szójaszósz, rizsszirup

szárított / aszalt gyümölcsök ecetes / eltett gyümölcsök

kukorica,árpa, rozs, zabkorpa

disznóhús, borjúhús, marhahús, csirkehús és egyéb szárnyasok húsai, tojás, mindenféle belsőség, kagylók, tenyésztett halak

sajt, túró, joghurt, tejsavó, fagylalt, kazein (tejfehérje), szójasajt, kecskesajt

földimogyoró, pisztácia, kesudió

burgonya (tavalyi tárolt krumpli)

az összes mesterséges édesítőszer, szacharin, aszpartám (E-951) , fehér finomított cukor, répacukor, kukoricaszirup, melasz, fruktóz, juharszirup, méz, szárított náddarabkák, nádszirup, malátaszirup, barnarizs-szirup

gombák (minden fajta)

185. csorieva2008-05-14 14:50
Bocs, de két hétig Tenerifén nyaraltam és csak most jöttem meg. folytatom:
LEVESEK::
GULYÁSLEVES:
3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 2 db paprika. 2 db pritmiinpaprika, fél kiló rózsaszinű újbuurgonya, fél zellergumó 2 fej vöröshagyma, olivaolaj, pirospaprika, borsikafő,majoranna,petrezselyem és zellerszöld
(szerintem ez inkább krumlileves:)
A burgonyát külön feltesszük főni. A hagymát, paprikákat apróra végjuk a többi zöldséget felkockázzuk, pörköltalapot készítünk, a paprikáákat megpiritjuk rajta, majd felöntjük kevés vizzel és puhára pároljuk, hozzáadjuk a többi füszert, majd összeturmixoljuk. Közben a zöldséget, ségarépát külön olajon megpiritjuk, felöntjük vizzel, felforraljuk, majd hozzáadjuk a pörköltalapot, felforraljuk, ezután tesszük bele a főtt burgonyát. Tálaláskor friss zeller és petrezselyenzüldet szórunk rá.

HÁT EZ ELÉG KAVARCOS:) DE A TÖBBI LEVES IS, UGYHOGY A RECEPTEKET NEM IS IROM LE.
A levesek nevei: Karfiolkrém leves (lényege: nincs ben tejszin)
Lencseleves. Lényege: nincs berántva.Össze lehet turmixolni is. De ugy is tálalható, hogy a fele összeturmixolt, a fele meg nem.
KÁPOSZTALEVES. (na ezt leirom:
1 kisebb fej képoszta, 1 nagyobb fej vöröshagyma, vagy 2 póréhagyma, 2 szál sárgarépa, 1 fej zeller, 1-2 cukkini 2 db fehér édespaprika 3 db paradicsom, a csokor petrezselyem, bazsalikom, só.
2 liter vizet felforralunk és egyszerre beleöntük a felszeletelt, aprított zöldségeket. Ismét felforraljuk, amikor a zöldségek megpuhultak, a tüzről levéve 10 percig pihentetjük. Utánna kis só, bazsalikom összevágott petrezselem

FŐZELÉKEK::
habarás többféleképpen::
-köleslisztet szójatejjel simára keverünk
-sárgaborsó, vagy csicseriborsólisztet szójatejjel, vagy vizzel,
-Az ételből kivett kevés zöldséget letumixoljuk és visszakeverjük (én ezt szoktam csinálni:)
Főzeléknevek: Zöldbab, karfiol,zöldborsó, lencse, bab. Mindegyik vegamixxel van feldobva.

184. Gordonka2008-04-25 22:29
Értem, köszi. Jöhetnek még a receptek ám :)

183. csorieva2008-04-22 20:38
Egy zöld füzet: Lugosító ételreceptek
(válasz Gordonka 182. hozzászólására)

182. Gordonka2008-04-22 20:30
Jók a receptek, kérlek írd meg a forrást, köszönöm.
(válasz csorieva 181. hozzászólására)

181. csorieva2008-04-20 20:01
PÁSTÉTOMOK, KRÉMEK

KÖLESKÖRÖZÖTT
20 dkg kölet
lilahagyma, snidling,
köménymag, pirospaprika
3-4 ek hidegen sajtolt olaj
citromlé
Háromszoros mennyiségű vizben megfőzzük a kölest, majd a hozzávalókkal összemixeljük. Izlés szerint citromlével izesítjük.

KÖLESVAJ
1 csésze forró főtt köles
1/4 csésze főtt sárgarépa
1/3 csésze kókuszreszelék
3/4-1 tk só
1 csésze víz
Turmixoljuk össze, hűtsük le. A sárgarépától lesz sárgás szinű:)

BAZSALIKOMOS KESUDIÓ PÁSTÉTOM (PESTO)
1/2 csésze kesudió
1/2 csésze olivaolaj
3-4 ágacska friss bazsaliko,
1 kis gerezd fokhagyma
egy kis őrölt kömény
Turmixoljuk össze, hütsük ki zárható edénybe, hogy megdermedjen. (kesudió helyett használhatunk fenyőmagot is, ettől különleges izt kap.
Salátához és tésztához is kitűnően felhasználható.
Na majd folytatom:)

180. csorieva2008-04-20 19:53
Nos akkor -mivel az általam igen nagyrabecsült Pirosalma (és most ez komoly!)megigérte, hogy tőle
nyugodtan irhatom a recepteket, hát legyen:
SALÁTÁK:) A lugosító életmód során javasolt mindennap legalább l alkalommal FRISS salátát enni.
ZÖLDSALÁTA:
l csomag retek, 1 kigyóuborka, a fej saláta,
fél dl extraszűz olívaolaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
fél citrom leve
bazsalikom, őrölt kömény, turbolya vagy ánizs.
Az összetevőket apróra vágjuk, rá az olaj,citromlé , megszórjuk a fűszerekkel és jól összekerjük.

UBORKASALÁTA NAPRAFORGÓÖNTETTEL:)
l nagyobb uborka,1-2 húsos zöldpaprika, fél fej vörös, vagy lilahagyma, 2-3 ek,napraforgómag,1-2 ek, extraszűz,vagy hidegen sajtolt olaj, 1 citrom leve.
a zöldségeket vékony szeletekre vágjuk és meglocsoljuk a napraforgó öntettel,melyet egy turmixgépben állítunk elő a citomléből, a napraforgómagból a hagymából és az olajból.

CÉKLASALÁTA
0,5 kg cékla,fél szál torma, 10 dkg őrölt szezámmag,1 kk őrölt köménymag,1 citrom leve 2-3 ek extraszűz,vagy hidegen sajtolt olaj.
A céklát és a tormát lereszeljük,majd összekeverjük a többi hozzávalóval.

ÖNTETEK
KETCHUP
1 1/2 CSÉSZE sürített paradicsom
2 ek frissen csavart citromlé
1/4 csésze vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1/4 tk szárított kapor
1/4 tk. bazsalikom
1 tk só
1 1/2 csésze víz.
Turmixoljuk össze:)

SZÓJAMAJONÉZ
1/2 csésze zsíros szójatejpor
2 ek firss citromlé
1/2 csésze vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
3/4 tk só
3/4 csésze víz
Az olaj és a cirtom kivételével turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd a turmixolás után lassan adjuk hozzá az olajat sűrű keverés mellett, majd ugyanigy a citromlevet.

TEJFÖL TEJ NÉLKÜL
5 dkg tisztított napraforgómag
1 dl tiszta víz
friss citrolé
1 gerezd fokhagyma
kis só
Krémes állagúra turmixolni. Fogyaszthetjuk frissen vagy rátehetjük olyan ételekre, amit a sütőben sütünk.
Bioboltokban már kapható szójatejföl.

179. csorieva2008-04-20 18:42
Ebben teljesen igazat adok neked.
Ha nyitsz egy ilyen fórumot, nagyon szivesen fogom olvasni, és talán hozzá is szólok, de, hogy tanulni fogok belőle az biztos:)
Ha van gyakorlati ötledet, azt pedig itt nagyon szivesen fogadom:):)
(válasz Pirosalma 178. hozzászólására)

178. Pirosalma2008-04-20 18:40
Ok, megbeszéltük:-) Bár te azt kérdeztem, mi a bajom a lúgosítással,így én arra válaszoltam.
Azért szerintem afölött, hogy R. Y. a képünkbe hazudik, nem kellene szemet hunyni. Nem?:-)
(válasz csorieva 177. hozzászólására)

177. csorieva2008-04-20 18:37
Nem vagyok árulkodós:)
Csak már belémkötöttél ezzel a lugosítós dologgal kapcsolatban és nem akarom, hogy a topik úgy félremenjen, mkiint a természetgyógyászatos.
Én csak ételrecepteket akarok ide leírni, amivel véleményem szerint lugosítható a szervezet.
Nagyon sok helyen meg lehet találni annak a felsorolását, hogy mely táplálékok fogyasztása segíti a szervezet lugosítását, de azok elkészítési módja nem.

Szóval szeretném itt leírni oár étel elkészítási módját, anélkül, hogy úgy kötnél bele, hogy az elvinné elvi sikra az egészet.

Remélem piszokira diplomatikus voltam:)
(válasz Pirosalma 176. hozzászólására)


176. Pirosalma2008-04-20 18:33
Mármint mit tudsz? Mert elárulhatod nekem is:-)

Igazából csak annyi, hogy hazudik. Nem tudom, hány tudományos fokozata van, publikációk (0 db) nélkül. Ez a hazugságot azt hiszem, teljes mértékben kielégíti.

A lúgosító étrendet kifejezetten jónak tartom, csak nem úgy, ahogy eladják.
(válasz csorieva 175. hozzászólására)

175. csorieva2008-04-20 18:29
Igen ezt tudom:)
Esetleg valami kifogásolni valód Dr. Yunggal, vagy a módszerével kapcsolatban? Mármint a lugosításra használt "zöld löttnyek" nevezett dologgal kapcsolatban?
(válasz Pirosalma 174. hozzászólására)

174. Pirosalma2008-04-20 18:26
"Dr. Robert O. Young az elsők között foglalkozott az élő vérsejtek vizsgálatával..." - LOL.

173. csorieva2008-04-20 18:26
Megfőzöd?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15