Pöcsmácsik (beszélgetős fórum)
Idézet vereskatitól: "Azonos analógiára épülő változatos elnevezései ellenére ez az étel a kifőtt tészták sorában jelentéktelen szerepű."
Lehet, hogy ez a nagyipari nudlira igaz, DE a házilag elkészített, sodort nudli bőségesen megmákozva [vagy pirított prézliben megforgatva + ízletes házi baracklekvár] bármely nem otthon készített tésztával felveszi a versenyt.
Ha cukrozott darált mákkal megszórjuk, akkor mákos nudli.
Ha kis gombócokat formázunk belőle és levesként tálaljuk akkor gombócleves.
A kifőzött natúr nudli vagy kis gombóc szaftos húsok mellé köretnek is kiváló.
Régen a kifőző levet is fogyasztották levesként.
Figyelem! Csak ÖREG krumpli alkalmas az elkészítésére.
A krumplis pogácsára is csak az öreg krumpli a jő!
Változatai: billemácsik, gyurkamonya, angyalpicili, pucu, pöcsmácsik, angyalbügyürű, stb.
Közismerten nudli. Főtt krumpli, liszt és só keverékéből álló, apró hengerekre formált tésztából századunkban mindenfelé készül kifőtt tészta. Azonos analógiára épülő változatos elnevezései ellenére ez az étel a kifőtt tészták sorában jelentéktelen szerepű.
Recept
Szoboszló képeskönyve: Régi hajdúsági ételek:
Főtt krumplival, liszttel, sóval tojással tésztát gyúrunk, melyből kb. ujjnyi vastagságú rudakat sodrunk. Ezt 1-2 cm-es kis korongocskákra szétdaraboljuk. Ezeket a kis darabokat tenyerünkben hegyesre sodorjuk, majd sós vízben kifőzzük. Zsemlemorzsát pirítunk, ebbe forgatjuk az angyalbögyörőket.
eszembe jutott pár dolog
;)