Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Nagyon zsibbad a karom. Menjek orvoshoz?

Kategória: Összes fórumtéma » Szépség & egészség » Egészség


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

27. gyuros662012-07-05 07:22
Nálam is 6 napja jelentkeztek ilyen tűszúrásos fájdalmak, mindkét kézfejben, néha egy-egy ponton belenyilal a fájdalom, lábhajlat kézfej, de mindez hirtelen és váratlanul !!Nem rég 1 év 3 hónapja hunyt el váratlanul drága feleségem fiatalon 45 évesen, 4 gyerekkel maradtam itt!!3 még iskolás.Egy évre szinte nem is emlékszem olyan traumán mentem keresztül !!Lehetséges, hogy ezeknek a tüneteknek az idegek gyulladása is szerepet játszhat??No meg a stressz,mert még a mai nap is ébredés után első gondolatom szeretett asszonyom körül forog !!!

26. zsanca812010-04-16 23:11
Szia Kriszti! Mintha a saját történetem olvastam volna. Nálam 2 napja kezdődött az egész. Hajnalban arra keltem,hogy nem érzem a jobb karom. Nem zsibbadt,nem bizsergett.Egyszerűen lebénult.Megharaptam az ujjaim,és még azt sem éreztem. Teljesen kétségbe estem.A bal kezemmel addig mozgattam a jobb karom,amíg elkezdett bizseregni aztán rendbe jött.Nappal semmi bajom nem volt. Aztán jött a következő éjszaka. Ekkor nem bénult le csak zsibbadt, el volt nehezülve. Akárhogy feküdtem mindenhogy zsibbadt.Ráadásul már napközben sem múlt el. Valószínű,hogy jövőhéten elmegyek a háziorvoshoz,mert nagyon félek.
(válasz kriszti0430 21. hozzászólására)


25. dobbin862010-04-14 10:53
Szintén lezsibbadt egyszer a jobb kezem és elkezdett rángatózni, bekerültem a sürgősségire és ráfogták, hogy pánikroham:)
Úh ennyit erről...
(válasz Mar.csi 23. hozzászólására)

24. Cyntia2009-03-05 19:01
Ugyanmár. Nincsen mit.
Azóta voltál orvosnál?
(válasz kriszti0430 21. hozzászólására)

23. Mar.csi2009-03-03 08:58
Az én bal kezem is zsibbadt 2hétig folyamatosan, akkor már fogni se bírtam és egy alkalommal lezsibbadt a bal oldalam. Akkor párom azonnal vitt az ügyeletre, ott azt mondták lelki stressz. Utána elmentem a házidokihoz és kiderült, hogy a mellkasom be volt gyulladva teljesen, meg bal oldalon végig a gerincem mellett az izom és kaptam jó nagy adag gyógyszereket, gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót, jó erősek voltak, egész nap csak aludtam tőlük. Nemrég jöttem helyre.

22. pmjudit2009-03-03 07:46
Én is így voltam, miután abbahagyta a kisfiam a szopizást, nem vigyáztam annyira magamra, megerőltettem talán.
Éjszakánként felébredtem, hogy nem érzem főként az ujjaimat, de az egész karom fájt. Nappal zsibbadt babakocsitolás közben.

Én masszőrhöz mentem. kimasszírozta. Azóta jó!!!

21. kriszti04302009-03-02 22:10
Leginkább a jobb kezem zsibbad de a bal is szokott.
adósság rendezve!az miatt nem kell aggodnunk!
Anyukámmal tökéletes a kapcsolatunk igazi harmónikus!nagyon szeretjük eggymást!
Csak a tesómékkal nem jön ki...Vagyis de mert ők is szeretik eggymást.Csak évekig külön éltek.Majd a három külön család egy lakásba költözözz.És mindig van valami....
Mindig nekem panaszkodik mindenki :(
Köszönöm segítséged!
Neked is minden jót!
(válasz Cyntia 20. hozzászólására)

20. Cyntia2009-03-02 21:35
Ez csak egy rögtönzött diagnózis, de nagyon valószínüleg, hogy ezek miatt a stresszek miatt zsibbadsz a kezed. Nagy valószínűséggel a bal..
Mindenképpen menj el orvoshoz: ő majd továbbküld a megfelelő szakorvoshoz.
De egyébként ezeket a dolgokat, amiket leírtál: kell helyreállítani az életedben. A halál feldolgozásához idő, az adóssághoz pénz kell. A kapcsolatot anyukáddal a helyére kell állítani. De ezekhez kidolgozott terv kell. Ezért kell egy szakemberrel beszélned szerintem.
Minden jót!
(válasz kriszti0430 19. hozzászólására)

19. kriszti04302009-03-02 21:29
Só-szó...

Babapróbálkozáson vagyunk,nemrég halt meg apukám és renketeg adósságot hagyott magaután.Az életem simán csak anyukámé és a tesóké nem .Visszaköltöztek a régi nagy családi házba.Mindenki és állandó a vita ez engem nagyon megvisel :(
Hállaégnek munka van ésszeretem is.És a pénz sem "akkora" gond.Nem nélkülőzünk férjemmel akit mellesleg imádok és ő is engem.
Szerinted a lelki ideg?
(válasz Cyntia 18. hozzászólására)

18. Cyntia2009-03-02 21:22
Az jelenlegi életedre.
MIndent a lehető legnagyobb rendben van körülötted az élet minden területén?
Család, pénz, karrier stb.
(válasz kriszti0430 17. hozzászólására)

17. kriszti04302009-03-02 21:20
??????

Azon kívűl,hogy zsibbad a kezem nem érzékelek semmit.Se gógyiság sem feledékenység...

Konkrét mire gondolsz?
(válasz Cyntia 16. hozzászólására)

16. Cyntia2009-03-02 21:18
Egyértelműen idegi alapon jelentkezhet ilyen.
..és ráadásul visszatérő..
Te nem gondolod úgy, hogy valami nincs rendben körülötted?
(válasz kriszti0430 14. hozzászólására)


15. kriszti04302009-03-02 21:14
Én is azt hittem.Vagyis nem tudom mert éjszakák telnek így és kb 5x!Bárhogy alszom:háton,hason,oldalt...mindeggy zsibbad :(
(válasz Nattine 13. hozzászólására)

14. kriszti04302009-03-02 21:12
2008 nyara :(
Egy idő után elmúlt de ismét jelentkezett :(
(válasz Zarahell 11. hozzászólására)

13. Nattine2009-03-02 21:11
Nem fekszel esetleg rajta? Nekem is volt ilyen, mert állandóan úgy aludtam, hogy a karom a fejem alatt volt. Nekem is zsibbadt tőle még nappal is sokszor. Aztán kényszerítettem magam rá, hogy másképp aludjak, és elmúltak a zsibbadások.
(válasz kriszti0430 5. hozzászólására)

12. kriszti04302009-03-02 21:10
Köszönöm, hogy keresgéltél nekem.
Nem nagyon mertem végíg olvasni,mert megijedtem.De mindenféleképpen megyek a dokihoz!!!
(válasz megryan 9. hozzászólására)

11. Zarahell2009-03-02 21:08
:)

Mióta tart egyébként?
(válasz kriszti0430 10. hozzászólására)

10. kriszti04302009-03-02 21:06
Az a baj öreg és nem az esetem :( De a humorát imádom :)
(válasz Zarahell 6. hozzászólására)

9. megryan2009-03-02 21:05
Találtam egy cikket.
De ettől független menj el hamar orvoshoz.

A kézzsibbadás ideggyógyászati okairól

zsibbadás, neurológia, idegrendszer

Az idegrendszer számos betegsége okozhat zsibbadást a felső végtagon. Ideggyulladások általában nemcsak a kézen, hanem a lábon is okoznak zsibbadást. Elsősorban a kesztyűnek vagy zokninak megfelelő területeken jelentkeznek, a végtagok tövénél kevésbé. Legkifejezettebben az ujjakat, a talpat és a tenyeret érintik, sokszor hasogató fájdalommal járnak, a lábfej és a kézfej gyengeségét is okozzák. A kiváltó ok gyakran cukorbetegség vagy mértéktelen alkoholfogyasztás, de gyógyszerek, immunbetegségek, fertőző folyamatok is szerepelhetnek kórokként. Vitaminok adásával, a kiváltó ok kiiktatásával vagy kezelésével javíthatjuk ezeket az állapotokat.

A kézzsibbadás okainak másik csoportjába tartoznak a végtagokat behálózó környéki idegrendszer szálait összenyomó tényezők. Ezek az idegszálak csontok, izmok, szalagok által képezett "alagutakban" haladnak. Ezek után nevezik az összenyomásuk miatt létrejövő kórképeket "alagútszindrómáknak". Ilyen a kéztői (carpalis) alagútszindróma, mely elsősorban gépírókon, kötőkön alakul ki a kéztő tenyéri oldalán futó ideg károsodásakor. A tenyér és az ujjak tenyéri oldali zsibbadását a kéz gyengesége és általában erős, különösen éjszaka fokozódó karfájdalom kíséri.

A singcsonti (ulnaris) ideg alagútszindrómája kétkezi munkásokon, leggyakrabban villanyszerelőkön figyelhető meg. A könyök belső oldalán futó ideg megszorul egy félig csontos alagútban és állandóan dörzsölődik annak falához. Ennek hatására néha tapintható dudor is megfigyelhető, különösen soványabb egyéneken. A tenyér és az alkar singcsonti (kisujj felőli) oldalán okoz zsibbadást, mely állandó jellegű. A kéz kis- és gyűrűsujjának gyengesége is kíséri, de könyöktáji fájdalmat is okozhat. A fentieken kívül a kézen még számos jellegzetes, de ritkább alagútszindróma ismert. Szinte mindegyiknél megfigyelhető, hogy az ideg összenyomása helyét ujjunkkal megnyomva áramütésszerű érzés fut végig a kezünkön az ujjak irányába. Az alagútszindrómák kezelése lehet nyugalomba helyezés, helyi szteroid-infiltráció, esetleg az ideg műtéti feltárása és felszabadítása.

Az idegrostok a központ felé haladva kötegekké szedődnek össze (ábra), a felső végtag idegei az úgynevezett "karfonatba". Ez a nyak és a mellkas találkozása táján, a kulcscsont mögött fut csaknem vízszintes irányban. Karfonatsérülés létrejöhet baleset, a kar túl erős megrántása következtében, de a környező csontos és lágyrészképletek is nyomhatják az idegfonatot (feszes nyakizmok, alsó nyakcsigolyáról eredő borda, tüdőcsúcsdaganat), néha a körülvevő erekkel együtt. Ilyenkor csaknem az egész felső végtag zsibbadása jön létre változatos bénulásokkal és gyakran erős fájdalommal. Nehéz tárgy lógó karral történő cipelése, vagy felemelt karral történő tartós munkavégzés is fokozhatja a panaszokat. Kezelése az ideg nyomás alól történő felszabadítása műtéti úton, ha a panaszok szükségessé teszik.

A karfonatba összeszedődő idegszálak a nyakcsigolyák közötti kis lyukakon ideggyökökké csoportosulva jutnak be a gerincvelőbe. Nyaki csigolyabetegségek (spondylarthrosis), porckorongsérv, csigolyasérülések a nyaki ideggyökök sérülését okozhatják ezeknél a lyukaknál. Okozhat karzsibbadást, mely az ujjakig sugárzik lefelé, és általában kézgyengeség, kar- és nyakfájdalom is kíséri.

Kezelése izomlazítók, fájdalomcsillapítók adása, a nyak rögzítése lehet első lépésben úgynevezett Schanz-gallérral. A nyaki gerincre adott különböző fizikoterápiás eljárások is segíthetnek. Bizonyos esetekben (porckorongsérv, csigolyatörés) műtét végzése is indokolt lehet.

A központi idegrendszer megbetegedései közül a szélütés (stroke) okoz leginkább karzsibbadást. A zsibbadás ritkán érinti csak a kart, gyakrabban az arcot és a kart, vagy az azonos oldali mindkét végtagot. Ez a zsibbadás szinte sohasem jár fájdalommal, de gyakran a kéz és a láb ügyetlensége, bénulása kíséri, valamint a száj ferdesége. A jobb kar zsibbadása, gyengesége beszédzavarral is járhat. A kórok az agyi vérkeringésben keresendő. Általában érelzáródás okozza a szélütést (helyben létrejövő vérrög=thrombus, vagy tovasodródó rög=embolus következtében), csak körülbelül 10 százalékban agyvérzés. Ilyenkor nagyon fontos az azonnali orvosi segítség és a gyors kivizsgálás, mivel az agyszövet már percek alatt is visszafordíthatatlan károsodásokat szenvedhet. Semmiképpen sem szabad senkinek sem abba a hibába esnie, hogy panaszait elbagatellizálja, hogy ha ezek a kézzsibbadásos-bénulásos tünetek csak néhány percig vagy óráig tartanak. Későbbi tartós és visszafordíthatatlan, egyébként pedig megelőzhető bénulás előfutára lehet egy ilyen panasz. A kezelés ilyenkor általában agyi keringést javító gyógyszerek adásából, és az agyat ellátó verőér kimutatható szűkülete esetén ennek műtéti kitakarításából állhat.

A fentieknél jóval ritkábban sclerosis multiplex (az agyi idegrostok burkának szakaszos elvesztése miatt kialakuló betegség), agydaganatok, az agy sérülései, esetleg gyulladásai is okozhatnak kézzsibbadást. Ezek kizárása miatt is érdemes neurológushoz fordulni.

Amint a leírtakból is látható, a kézzsibbadás a neurológiában sem tartozik a ritka tünetek közé. Fontos a pontos diagnózis (neurológiai vizsgálat, röntgen, agyi CT, MRI, elektromiográfia, elektroneurográfia, duplex ultrahang) alapján megkezdett mielőbbi kezelés. A létrehozó számos betegség kimenetelében egészen széles skálát ölel fel és kezelésük is merőben eltérő lehet.

8. Zarahell2009-03-02 21:04
Menj. Azzal nem vesztesz semmit.
Legfeljebb megnyugtatod magad.
De biztos mond itt még valaki okosat, hogy mitől lehet..
(válasz kriszti0430 5. hozzászólására)

7. Masször2009-03-02 21:03
Feltétlenül menj orvoshoz, minél előbb!!!!!!
(válasz kriszti0430 5. hozzászólására)

6. Zarahell2009-03-02 21:02
ha jóképű a dokid, akkor meeeenj! :D hehe!

5. kriszti04302009-03-02 21:02
Egy ideje nagyon zsibbad a karom :(
Főleg éjszaka.De mostmár nappal is.A zsibbadás nem kisfokú :(
Percekig nem bírok életet csiszolni bele :(


4. fadigflo2009-03-02 21:01
Halljuk.

3. M_Marcsa2009-03-02 21:01
Miért?

2. Zsuzsa882009-03-02 21:01
Menj :)

1. kriszti04302009-03-02 21:01
Menjek orvoshoz?