Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Hogyan lehet kiszedni a penészfoltot a szines ruhából?

Kategória: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

5. Pné Veronika2009-02-17 11:38
Szia. Nekem van egy pár házi praktikám:

Ha a fehérneműben új a penészfolt, akkor a legcélszerűbb 20%-os citromsav-oldatba áztatni a ruhadarabot. Citromsav helyett ecetsavoldatot is használhatunk. Az áztatás mindig több órán át történjen. A folt eltávolítása csak így lesz eredményes.

Ha csipke penészes: 1evk. sóból, 1evk.szalmiákszeszből és 3 dl tiszta alkoholból álló folttisztító keverékkel tisztíthatjuk meg.
A keveréket kis vattadarabkával juttatjuk a foltra, és egy kis idő múlva a csipkét bőséges tiszta vízzel kimossuk.

Színtartó ruhaanyagból is eltávolíthatjuk a penészfoltot, ha 1 dl vízhez 1 evk. szalmiákszeszt és 5 evk. hidrogén-peroxidot keverünk, és a foltos részt ezzel a folyadékkal átitatjuk, majd néhány perc múlva alaposan kiöblítjük. Az öblítést többször kell megismételni.

A gyapjú penészfoltjait legjobb szappanos vízben áztatni, amihez egy kevés kálium-karbonátot is adunk. Az áztatás addig történjen, ameddig a folt el nem tűnik. A végén langyos vízben jól öblítsük ki.

Kisebb bőrárukról (öv, sapka, kesztyű) a penészt úgy távolíthatjuk el, hogy kellő méretű, jól záródó üvegedénybe tesszük a megtisztítandó tárgyakat és az edénybe mellé helyezünk külön tartóban szalmiákszeszt (A szalmiákszesz a bőrtárgyakkal ne érintkezzen). Az edényt egy napra fedjük le. A szalmiákszesz gőzei a foltokat megsemmisítik.

4. filcike2009-02-17 11:27
Semmivel......a patyolatban sem tudták kiszedni:((


3. cel2009-02-17 11:24
Nálam eddig csak az ecetes olló vált be:))

2. dus2009-02-17 11:24
Klórmentes Clorox-al vagy trisóval próbáld meg. (zöld flakonos) Nekem nem penészt, hanem olajfoltot szedett ki a kettő kombinációja mustár-sárga ruhából.

1. anyuci742009-02-17 11:15
Hogyan lehet kiszedni a peneszfoltot a szines ruhabol?