Hódmezővásárhelyi anyukák (beszélgetős fórum)
Az ebédért szoktunk menni a Kenguruba, kb. 1 óra oda-vissza sétálva. Meg ha van valami dolgunk a városban akkor oda is. Innen kb. fél óra séta az is. Nameg a tatájához szoktunk menni. Ő sem lakik közel :)
Többnyire gyalog közlekedünk mindenhova :)
Ti merre szoktatok?
Már kijárt szegénykémnek egy kis fájdalommentes időszak. :)
Most az időjárástól is lehet nyűgös. Lehetne már végre jó idő :P
Sziasztok!
Nálunk is ajánlotta a védönő a fájdalomcsillapítót
(panadol szirup)de szerencsére csak ritkán kellett.De ha nem akarjátok nagyon gyógyszerezni van homeopátiás is,mi azt nem próbáltuk.
Sziasztok!
Bocsi, de néha nem tudok eddig eljutni; azért próbálkozom! :D
Fogunk még nekünk sincs, de már nagyon érzik a dudorka a kis szájában! Időnként kenni is kell neki. Nektek mennyire hatásos a dentinox? én úgy érzem, hogy csak 5-10 perc és ordít megint. :( Lehet, hogy én vagyok türelmetlen? De nagyon sajnálom, mert fáj neki és ilyenkor nagyon igényli, hogy vele legyek, fogjam (házimunka majd megvársz :D !).
Köszi jól vagyunk.
Igaz Botond megkínlódott vasárnap a fogacskája miatt. A második bújt már ki szegénykémnek és hányt, de csak egyszer szerencsére.
Sziasztok :)
Hol vagytok elveszve?
Sziasztok :)
Mi nem járunk klubba. Ilyen jó időben nagyokat szoktunk sétálni :)
Sziasztok!
Igen Kriszti mi járunk itt a faluba, de nem sok minden jön ki belőle (anyukák beszélgtnek, a gyerekek játszanak). :D Mennék kifele csavarogni, d sajna az ebéd nem fő meg magától! :( :D
Szia!
Tanítóként a só-liszt gyurmát használtuk, azt is gyönyörűen ki lehet sütni! :D
Próbáld só-liszt gyurmával, azt utána ki is tudod sütni a sütőben.
Sógyurma
Otthonra alkalmas alapmennyiség elkészítéséhez szükséges:
30 dkg só, 20 dkg liszt, 1,2 dl víz, kb. fél evőkanál olaj (vagy egy kiskanálnyi tapétaragasztó).
A víz pontos mennyisége a só és liszt minőségétől függ, ezért óvatosan, kisebb adagokban adagoljuk, mert ha túl sok vizet teszünk bele, ragadni fog és nem tudunk majd formázni vele.
Az alapmasszát aztán kisebb darabokra osztva színezhetjük is. Erre alkalmas lehet az ételfesték (szintén óvatosan, mert mindent megfog), a vízfesték vagy tempera, de bármilyen fűszer is (pirospaprika, kávépor, kakaó, kurkuma, curry, stb.). Ha kicsi gyerekekkel dolgozunk, akik még mindent megkóstolnak, érdemes a természetes alapanyagokat választani, de ennél a masszánál a só mennyisége valószínűleg garantálja, hogy ne akarjanak sokat "enni" belőle.
A kész tárgyakat alacsony hőfokon sütőben is kiszáríthatjuk, de pár nap alatt szobahőmérsékleten is megszilárdulnak. A maradék sógyurma hűtőszekrényben tárolható, egy nylonzacskóba téve friss marad.
Só-liszt gyurma
A legismertebb és legegyszerűbb otthon készíthető alap-massza, de ügyes kezekbe kerülve hihetetlen szép tárgyak készülhetnek belőle. Amire szükségünk lesz hozzá: sóra és lisztre egy az egyhez arányban (otthoni mennyiségnek vagy 1-1 pohárral vagy kb. 20-20 dekagramot szoktunk javasolni). Ezeket összekeverjük, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy jól formálható legyen az állaga. Kevés étolajat hozzákeverve kellemes tapintású anyagot kaphatunk.
(Színezésére, szárítására, tárolására ugyanazok igazak-érvényesek, amiket a sógyurmánál elmondtunk.)
Főzött gyurma 1.
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 6 dl víz, 4 evőkanál só, 3 evőkanál olaj
Ezeket a hozzávalókat érdemes eleve abban a lábosban összekeverni, amelyben majd főzni is tudjuk. Közepes lángon, állandó keverés mellett kb. 15-20 percig hevítsük, amíg össze nem áll. A tűzről levéve hűtsük langyosra, szedjük adagokra és színezzük ezeket kedvünk szerint.
Főzött gyurma 2.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg só, 3 kávéskanál étolaj, 3 dl víz, 2 kávéskanál citromsav
Ugyanúgy készítjük, mint az előző változatot: fazékban alaposan összekeverve tűre tesszük. Ezt azonban már takarék lángon kell folyamatosan kevergetni, mert az előzőnél "váratlanabbul" sűrűsödik. Sima felületre kaparva rugalmasra gyúrjuk a tésztát (vigyázzunk, a belsejével se égessük meg a kezünket). Ha műanyag zacskóban tároljuk, nagyon sokáig használható marad, csak a lábost lesz kicsit nehéz kimosni (áztassuk be mielőbb).
Égethető gyurma
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg só, 1 evőkanál glicerin, 1 dl hideg víz
A lisztet és a sót elkeverjük a glicerinnel, majd hozzádogozzuk a vizet. Óvatosan adagoljuk, mert ha túl nedves, ez is ragadós, vagyis használhatatlan lesz. Amikor már szilárd, formázható tésztát kapunk, lisztes gyúródeszkán elkészíthetjük a formákat (fél centinél vékonyabbra ne nyújtsuk a tésztát, mert elég). Ezeket aztán tegyük egy tepsire, amíg nem sütjük, takarjuk le egy papírral. Előmelegített sütőben, lisztezett sütőlapon sütjük (100 °C-on kb. fél órát), majd 150 °C-on még két órát szárítjuk. A kész tárgyakat érdemes két rétegben lakkozni.
Természetesen ezt a fajtát is színezhetjük, ahogy szeretnénk (de kifesthetjük sütés után is), ha pedig több darabból álló remeket szeretnénk készíteni, a tésztát kicsit megnedvesítve összeragaszthatjuk a darabokat.
További ajánlott fórumok:
- Voltál már Hódmezővásárhelyen? Hogy tetszett?
- Ki szült Hódmezővásárhelyen és milyen élménye volt?
- Utazik-e valaki Áprilisban autóval Hódmezővásárhelyről Hajdúböszörménybe?
- Zumba társat keresek Szegeden vagy Hódmezővásárhelyen!
- Melyik boltban váltják be az aprópénzt összecsomagolva Hódmezővásárhelyen?
- Albérlő társat keresek Hódmezővásárhelyen!