Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Szerintetek mikor aratják a tarhonyát?

Kategória: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


2885. Naarcissz2017-08-19 05:38
Hát igen... Meg kell adni a módját! (Gondolom, ezért olyan drága az aranytarhonya, mert nagy az önköltség, no meg fizikailag is bírni kell, míg odáig jutsz, hogy megtérül a fáradozás.)

2884. oszlej2017-08-17 22:01
Az aranytarhonya aratása és az ültetése is csak február 13-án lehetséges! Vagy 1 méteres hó, vagy 50 cm-es hólében kell végezni a munkát.
Nincs appeláta, kifogás keresés. Időben el kell kezdeni a hó összegyűjtését, vagy hóágyukat kell működtetni.:-)
(válasz Naarcissz 2881. hozzászólására)


2883. imaginary2017-08-17 14:17
Mikor megpirul, akkor. Valószínű.De most kicsit elbizonytalanodtam :D

2882. Naarcissz2017-08-17 03:16
Ez remek! Nem fogsz unatkozni...
(válasz oszlej 2880. hozzászólására)

2881. Naarcissz2017-08-17 03:15
Köszönöm a szíves meghívást!

Élmény lehet ez a "szüret", majd igyekszem! :-)

Apropó!
Igazán nem asztalom lovagolni a szavakon, de magyarázd már meg: most ez a febr. 13-i betakarítása az aranytarhonyának "szüret" is meg "aratás" is? Vagy kinek ez, kinek az? (Nehogy már ebből baj legyen! :-D ...Mert afelől már kiokosított egyik kedves tagtársunk, hogy az se mindegy, hogy "termelés" vagy "termesztés".)
(válasz loch ness 2879. hozzászólására)

2880. oszlej2017-08-15 22:30
Azt 50 holdon termelem, annak a piaca megvan évek óta.
A parlagon hagyott 1 holdon majd kisérletezek a fekete tarhonyával, igértek a tél elejére, hogy kapok ültetésre 750,48 kg.ot, ami éppen szükséges az 1 hold első bevetésére.:-)
(válasz Naarcissz 2878. hozzászólására)

2879. loch ness2017-08-15 20:01
Az aranytarhonya nem színt jelöl, hanem minőséget. Ez a legmagasabb minőségű tarhonya, amit február 13-án térdig érő hóban szüretelünk. De ezek között is különféle színűek vannak. Ha gondolod, gyere majd el, szokott ott minden lenni, tarhonyapálinka, tarhonyás rétes, a szulákok persze csak az utóbbiból kapnak :) Tök aranyosak szoktak lenni fülig bebugyolálva a szőrmés téli ruhájukban :) Ja, és tarhonyalekvárt is szoktunk főzni. Annak az az előnye, hogy nem csak ősszel, hanem egész évben lehet készíteni. Egyszer kiírtam erről egy szavazást, amiből kiderült, hogy sokan még a nagymamájuktól tanulták a tarhonyalekvár készítését :)
(válasz Naarcissz 2878. hozzászólására)

2878. Naarcissz2017-08-15 03:49
Kívánom, hogy járj sikerrel! :-)

Még mindig él benned a vágy, hogy átállsz a fekete tarhonya termelésére?

És mi lesz akkor a jól bevált aranytarhonyával??!

2877. oszlej2017-08-14 20:50
Már nyomon vagyok, de ez még csak sötétszürke. Pont olyan a színe, mint a tegnapi felhőzetnek.:-)
(válasz Naarcissz 2876. hozzászólására)

2876. Naarcissz2017-08-11 03:35
Hát persze, érthető...

Sikerrel járt már a keresgélés?

2875. oszlej2017-08-09 23:00
Csak egy főzetre valót kaptam, az nem elég mindenre.
Tudod nem cserépben termelek, ha már lúd, legyen kövér:-)
(válasz Naarcissz 2873. hozzászólására)

2874. oszlej2017-08-09 22:58
Köszi a tippet, megnézem a Holdon is a lehetőséget.:-)
(válasz loch ness 2872. hozzászólására)

2873. Naarcissz2017-08-09 16:10
Igaza van Lochkynak, kár volt mindet megfőzni. Ha pár szemet meghagytál volna magnak, ha elülteted, jövőre talán már lett volna annyi, hogy bevesd az egy holdat. :-)
(válasz oszlej 2871. hozzászólására)

2872. loch ness2017-08-08 22:06
Nahát, én meg véletlenül úgy olvastam, hogy a Holdon termesztik :)

Kár, hogy mindet megfőzted. Ha elteszel pár szemet előtte, most meglenne a vetőmag.
(válasz oszlej 2871. hozzászólására)


2871. oszlej2017-08-08 21:47
íaz az igazság, hogy kaptam és akitől kaptam az is kapta valakitől, csak megfelezte velem, hogy én is készítsek belőlle készételt és így is történt.
Keresem a vetőmagot, de állítólag hazai viszonylatban hiába, mert Magyarországon nem termelik. Körbe kérdezek külhonban, hátha valahol ráakadok. Mint mondtam 1 holdon szeretnék vetni próbának és kitapasztalni annak is a termelését.
(válasz Naarcissz 2870. hozzászólására)

2870. Naarcissz2017-08-05 08:30
Hol lehet beszerzni a fekete tarhonyát?

Bár termeszteni eszembe se jutna, egyszer azért megkóstolnám, kíváncsiságból.

2869. loch ness2017-08-04 18:05
Milyen jó, hogy van egy szomszédasszonyod, aki szintén szakértő! Képes lettél volna azt a finom tarhonyát kidobni.

Bár igaz, én meg se mertem volna próbálni fekete tarhonyát enni. De ezek után lehet, hogy kipróbálom.

A téli szüretre esetleg csinálsz belőle pálinkát vagy likőrt? Nem lehet rossz, még kinézetre sem.
(válasz oszlej 2868. hozzászólására)

2868. oszlej2017-08-03 14:10
"Kipróbáltam a fekete tarhonyát, hogy milyen mikor megpirul, hát nem vettem észre a pirulást, mert inkább feketébb lett. "

Tehát eleve feketetarhonya termést raktam fel pirítani. Most divat a feketefagyi, hát gondoltam ez is valami olyan lehet, hogy az íze az "eredeti" ízzel megegyező, csak a színe fekete. (A visszáját meg nem láttam):-D
(válasz Naarcissz 2866. hozzászólására)

2867. Naarcissz2017-08-03 01:28
Érdekes okfejtés... :-D
(válasz Dodi44 2865. hozzászólására)

2866. Naarcissz2017-08-03 01:27
Nekem nincs, sajnos. (Említettem már, hogy új fajtákkal nemigen szeretek kombinálni.)

Rájöttél-e, oszlej, mitől feketedett meg a tarhonyád? Egyáltalán - bocs, ezt nem tudtam kivenni a szavaidból -, már eleve feketén került a lábasba, vagy elkészítés közben feketedett meg?
(válasz oszlej 2864. hozzászólására)

2865. Dodi442017-08-01 20:50
A kulso feluletunk szinnel kapcsolatban erdekesek vagyunk mi kaukazusifajta emberek.
A kozos fogalmak alapjan, mi az afrikaiakat, indiaiakat es mindent azok kozott, mi szineseknek nevezzuk.
De amikor mi megijedunk, a borunk szine feherebb lesz.
A sotetborueke nem.
Amikor a napon "megegunk", mi pirosabbak leszunk.
A sotetboreueke nem.
Amikor mi meghalunk, akkor "kifeheredik" a borunk.
A szinesborueke nem.
Kerdem en, hat akkor kik a szinesboruk kozullunk???
:DDD

2864. oszlej2017-08-01 20:33
Na még így nem jártam. Kipróbáltam a fekete tarhonyát, hogy milyen mikor megpirul, hát nem vettem észre a pirulást, mert inkább feketébb lett.
Már kiakartam dobni, de jött a szomszédasszony és azt mondta, "Ki ne dobja szomszéd, mert ez bizony így pirul." Ezek után befejeztem a főzési műveletet és azt gondoltam magamban, hogy kár volt az energiáért, mert bizony ebből brikett lesz.
Mekkorát csalódtam, mert az íze valami fenséges, el is fogyott az utolsó szemig.

Összeségében elhatároztam, hogy fekete tarhonyát is fogok termelni, úgy is van még egy hold bevetetlen terület, hát azon kipróbálom.
Valakinek van-e valamilyen tapasztalása a termelési menetre vonatkoztatva?:-)

2863. Naarcissz2017-07-30 04:38
Lochki!
Köszönöm a megerősítést lecsó ügyben!
Felénk nem ismernek másféle szüretelési módot, csak a fedeles-kosarast. (Lehet, hogy közel lakunk egymáshoz?)
Ugyanakkor olvastam valahol, hogy a világ némely tájain valóban más eljárások vannak szokásban. Még az is lehet, hogy kedves Fórumozó Társunk valóban azt látta otthon, hogy a lecsót is aratják??
Remélem, hogy nem hagy bennünket bizonytalanságban!

Jobbulást kívánok a szulákjaidnak! (Olyan szertelenek, vigyázatlanok tudnak lenni néha...)
(válasz loch ness 2862. hozzászólására)

2862. loch ness2017-07-28 14:39
Igen, ezt meg tudom erősíteni, a lecsót valóban szüretelni kell. Bár annak a termesztésében nem mélyedtem el annyira, mint a tarhonyáéban.

Nekem most kék foltos szulákjaim vannak, mert tegnap addig ugráltak a tarhonyákon, hogy egy hirtelen szélroham lesöpörte őket és jól összeverték magukat a földön. De nem sírnak ám, rögtön elkezdtek hupikék törpikéset játszani. Én meg már két órája mondogatom magamban, hogy ha még egyszer meghallom azt, hogy "Magas hegyek mögött, hol a tenger hupikék", akkor kimegyek és szétcsapok köztük... De aztán sajnálom megzavarni őket, olyan jól szórakoznak. Arról nem is beszélve, hogy a tarhonyák is szemlátomást élvezik és még több lett a termés rajtuk.
(válasz Naarcissz 2861. hozzászólására)

2861. Naarcissz2017-07-28 06:24
Kérlek szépen! Tudtommal a lecsót nem aratják, hanem fedeles kosárba szemenként szedik. (Mint a meggyet.)
(válasz fradi77 2848. hozzászólására)

2860. Kisdarázs502017-07-28 06:23
Jó reggelt 😊


2859. Naarcissz2017-07-28 06:21
Gondolod, Dodi, hogy Jani bácsi vevő lehet a tarhonyaermelésre?
(válasz Dodi44 2853. hozzászólására)

2858. Naarcissz2017-07-28 06:19
Úgy jó, ha értünk a szóból! :-D (Valahogy így gondoltam én is.)

2857. oszlej2017-07-27 21:58
Igen "Fő a tarhonya" a termelőknél, majd a Háiasszonyoknál meg akár főhet is.:-)
(válasz Naarcissz 2856. hozzászólására)

2856. Naarcissz2017-07-26 04:41
Jól van no, "oszlej", majd megpróbálok úrrá lenni a beidegződéseimen!
Fő a tarhonya! :-D

(Arról meg, ha lehet, többé egy szó se essék, hogy emlegettem itt időnként holni "Oszlejt" is...)

Erőt, egészséget!
(válasz oszlej 2851. hozzászólására)