Hogy készül az igazán finom kovászos uborka? (tudásbázis kérdés)
köszönöm !!! )))
egy ismim szokott télire úgy eltenni koviubit..hogy rendesen megcsinálja ahogy kell,,tiszta üvegbe áttteszi a kész ubit, a levet leszűrve felforralja ,kihűti , ráönti az ubira , és kevés tartósítószert tesuz rá
ezt a a recit amit írtál én is meg fogom nézni , hogy az illető hogy készíti...
A só kb. 1 ek/liter (ez azért függ a só "sósságától"). Én nem szoktam forralni a vizet, csak csapmeleg vízben oldom fel a sót. Ált. 2-2,5 liter víz megy nálam egy 5 l-es üvegbe.
Krumpli: 1 darab, kb. 10-12 cm-es - megpucolom és karikákra vágva teszem az üvegbe. Ha tormagyökeret is teszek bele, azt hosszában csíkokra vágom és az uborkák közé dugdosom.
Télre nem szoktam kovászolni, de idén először kipróbáltam lilizsu receptjét [link] - remélem, jó lesz. Majd télen megírom. :D
mennyi sót teszel bele...és mekkora krumplit teszel bele ?
ja a krumpli gondlom hogy nyers...
télire is eltehető ?
Ok, jó étvágyat hozzá!
Köszi:)
Manon
elméletileg igen!
te jó ég... torma + szőlőlevél + kapor!
majd esetleg írd meg hogy milyen volt, még sose hallottam így!
Köszi
Manon
Ja,köszi a segítséget,a szűrés az logikus,csak nem tudtam,mit hogy kell.
Köszi,helló,Jal.
Szia!
Egybe a lével, de a levet lekell szűrni, és az ubikat is a kenyérdarabkáktól meg a kapor darabkáktól megszabadítani. Amint kihült, ehető. (bár én ilyen "melegen" is szoktam enni belőle meózás címén:)
Manon
Sziasztok,nem volt egyértelmű számomra,a kész uborkát lével együtt kell a hűtőbe tenni,vagy külön a levet,külön az uborkát? Melyik a jobb,vagy ez is jó,az is jó? Sürgős lenne a dolog,mert már három napja kint van a napon.
Köszi,Jal.
Hát, akkor lesz a legfinomabb, ha a nagymama csinálja:-)
Nálam ez a módszer, ha csak lehet :-)
Az én kovászos uborka-receptem (saját kikísérletezés eredménye):
Hozzávalók (5 literes üvegbe):
kb. 2,5 kg 10-12 cm-es uborka
12-14 szál virágos kapor
2 fej új fokhagyma
3 ek. szemes bors
3 ek. egész köménymag
1 ek. koriander
8-10 fiatal meggyfalevél
kenyérvég
só
víz
- és az 5 literes üveg
Elkészítés:
Az uborkákat hideg vízben fél óráig áztatom, majd konyhai kefével átsikálom, a végüket vékonyan levágom, s négy ldalról egy éles késsel bevagdalom.
A kaprot jól megmosom, ha hosszú szálas, kb. 20 cm-es darabokra vágom.
a fokhagymát megpucolom, minden gerezdet kettévágok, hogy jobban kiadja az ízét.
A meggyfaleveleket megmosom.
A vizet (kb. 3,5 liternyit) felteszem forralni, 4 ek. sót szórok bele. Azért ez a mennyiség, mert később majd az uborkán a vizet után kell pótolni.
Az üveg aljára szórok kevés szemes borsot és köményt, majd belehajtok egy pár szál kaprot.
Az üveget ferdn tartva szorosan egymás mellé rakom az uborkákat, majd szóróok rá a fokhagymából.
Újra kapor, újra bors, s mellé egy kis koriander.
Jöhet a következő sor uborka és a fokhagyma.
Ezt addig folytatom, míg az üveg meg nem telik kb. 5/6-áig, ezután lezárásképpen egy egy újabb adag kapor kerül az uborkákra. Eddig a pontig minden fűszernek el kellett fogynia.
A meggyfaleveleket legfelülre rakom, erre rá a kenyeret, s az időközben már 40-45 fokosra hűlt vizet merőkanállal szépen ráadagolom.
A sós víz el kell, hogy lepje az uborkákat, de a kenyeret is, teljesen.
A produktumot kiteszem a napra, egy kistányért borítok a tetejére és fél naponta figyelem, kell-e hozzáadagolni a megmaradt sós vízből. Ha kívánja, hozzáadok annyit, hogy a folyadék mindig az üveg szájáig érjen, tehát színültig legyen.
Megjegyzés: lehet tenni az uborkák közé kevés tormagyökeret és erőspaprikát is.
Mindkettőtől pikánsabb, erőteljesebb íze lesz az uborkáknak.
Mintegy 3-4 nap alatt megérik, utána a szokásos procedúra: kihalászás, leöblítés, lé leszűrése, dobozokban az uborkák, levükkel felöntve be a hűtőbe.
Nem hülyeség a liszt. Sőt a nagyüzemekben, ahol hordószámra készül a kovászos uborka, kifejezetten rozslisztet használnak. A következők miatt:
A kovászos uborka a tejsavbaktériumok működése következtében savanyodik meg és kapja meg a jellegzetes "koviubi" ízt. A tejsavbaktériumok pedig cukrot alakítanak át tejsavvá. A lisztben lévő keményítő építőköve pedig a szőlőcukor. A keményítő csak addig kell, amig a hozzáadott só és a keletkező tejsav hatására magából az uborkából is feltáródik a benne tárolt cukor, ezután már az táplálja a tejsavbaktériumokat.
Én egyébként krumplit használok a koviubihoz. Nagy fogú reszelővel közéreszelem, ez adja a kezdő keményítő mennyiséget. Praktikusabb, mint a kenyér, vagy a liszt, mert könnyebb eltávolítani a folyamat végén.
További ajánlott fórumok:
- Kezdő vagyok. Szeretnék télire eltenni befőttet lekvárt kovászos uborkát. Ha valakinek van ötlete, receptje számomra szívesen venném :)
- Utálom, ha a kovászos uborkába fokhagymát tesznek.
- Kovászos uborkát csinált valaki?
- A kovászos uborkához mindenképpen fel kell forralni a vizet?
- Kovászos uborka
- Igazán finom téli kovászos uborka receptre lenne szükségem. Olyat keresek, ami finom savanykás lesz! Tudtok ilyen receptet?