Mire használható a sós földimogyoróvaj? (tudásbázis kérdés)
Csirkenyársak mogyorós szósszal
Hozzávalók (4 személyre):
Csirkenyársak:
4 db csirkemellfilé (összesen kb. 80 dkg)
4 gerezd fokhagyma
egy darab (kb. 5 cm-es) friss gyömbér
0,5 dl olaj
0,5 dl kecap manis (édes szójaszósz, ázsiai boltokban kapható. Ha nincs, szójaszósz és méz keverékével helyettesíthető).
3 evőkanál rizsbor (száraz sherry-vel helyettesíthető)
1 szál citromfű, vékony karikákra szeletelve
Bambusznyársak (fejenként 5-öt számolok)
Mogyorószósz:
1 doboz kókusztej (4dl)
6-7 evőkanál mogyoróvaj (nem édesített)
2 tasak piros curry paszta
2 evőkanál barna cukor
2 evőkanál halszósz 2 ek tamarindlé (1 tk-nyi sűrített tamarindpaszta forró vízben feloldva). Lime-, vagy citromlével helyettesíthető
A sütőt előmelegítjük 180C-ra. A bambusznyársakat 30 percre hideg vízbe áztatjuk (erre azért van szükség, mert különben a forró sütőben megégne.). A csirkemelleket kb. 2-3 cm vékony hosszú csíkokra vágjuk és harmónikaszerűen a pálcikákra húzzuk. Összekeverjük a pác hozzávalóit: az egész apróra vágott fokhagymát, gyömbért, citromfüvet, olajat, sherry-t és kecap manis-t (vagy szójaszószt és mézet). Ráöntjük a húsra és min. 20 percig pácoljuk (akár előző este is előkészíthető). A pác egyébként lehet bármi más is, akár csak sima olaj és fokhagyma vagy egy kis hagyma, szóval ami úgy épp van otthon. A nyársakat egy alufóliával bélelt tepsire helyezzük és 15 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a mogyorószószt: a kókusztejet felmelegítjük és belekeverjük a currypasztát. Amikor a fűszerpaszta feloldódott, beletesszük a mogyoróvajat és krémesre keverjük. Hozzáadjuk a halszószt és a tamarindlét (a tamarind sűrítményt, ami ázsiai boltokban kapható, beáztatjuk kb. 1 dl forró vízbe és a savanyú levét használjuk. Ha nincs, akkor lime, vagy citrom is megteszi). A nyársakat a szósszal tálaljuk. Basmati, vagy jázmin rizs, vagy rizstésza illik hozzá, amire friss koriandert szórunk.
Vagy egy süti, aminél egy sima mogyoróvajra gondolnak... (Mondjuk én még nem láttam sósat, csak annyira sós, mint amennyire sós...:D):
Mogyoróvajas keksz
Hozzávalók:
10 dkg vaj
12,5 dkg mogyoróvaj
15 dkg cukor
1 csipet só
1 tojás
15 dkg liszt az eredeti recept szerint, nekem még 11 dkg-t felvett
½ teáskanál szódabikarbóna
A puha vajat és a mogyorókrémet kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a sót, simára keverjük. Végül jön a szódabikarbónás liszt is. A sütőt 190 fokra előmelegítjük, a tésztából kis gombócokat gyúrunk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól elég nagy távolságra helyezzük őket. Egy villa segítségével szétlapítjuk, ettől lesz szép kockás a teteje. 14 perc alatt aranysárgára sütjük. A díszítés ötletét innen loptam. A keksz két szélét olvasztott csokiba mártjuk, majd szeletelt mandulával/ apróra vágott mogyoróval meghintjük.
Íme, mint látszik főleg keleties ételekhez használják:
Mogyoróvajas csirkesaláta
Hozzávalók: 6 evőkanál mogyoróvaj, 1 evőkanál édes chiliszósz, 2 evőkanál szójaszósz, 20 dkg vékony rizstészta, 20 dkg sült csirkemell, 1 db jégsaláta, 1 db sárgarépa, fél darab uborka, 1 csokor friss újhagyma.
Tegyük a mogyoróvajat egy kis tálkába, adjuk hozzá a szójaszószt és az édes chilit. Öntsünk házzá négy evőkanálnyi forró vizet és keverjük simára. Forrásban lévő sós vízben főzzük ki a tésztát, figyelve a csomagon szereplő írásra. Ha elkészült, hideg vízzel hűtsük le és várjuk meg, míg lecsepeg.
Tegyük egy nagy salátás tálba, adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott uborkát, sárgarépát, jégsalátát, újhagymát és a sült csirkehúst. Óvatosan keverjük össze, tálaljuk kis tálkákba, a tetejét pedig csorgassuk meg a mogyoróvajas szósszal.
/Kaldeneker György receptjei/
Jó lehet húsokhoz. Főleg csirkével nagyon jól passzol.
Akit még érdekel ez a dolog, annak szívesen írok ide receptet, ahol lehet használni...
Mert milyen a mogyoró? :) Az se éppen édes.
Én kennyére kenve eszem, na meg magában. :D
Egyébként tényleg lehet szószokhoz, és sok kínai és egyéb keleti recept van, amihez kellhet.
Ha érdekel, akkor keresek recepteket.
szia
elvadult dolog, de piritosra/kenyerre vaj helyett.
További ajánlott fórumok:
- Tablet, mire használható?
- Mire használható fel a rengeteg megmaradt csokitojás?
- Mire használható a Rama sütőmargarin?
- Mit készitsek a megmaradt sonkából? Mire használhatom fel?
- Mire használható az aloe vera?
- Van-e valami szabályozás arra, hogy a szomszéd mire használhatja a hátsó falat, ha az a telekhatáron fekszik pont?