Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ti hogyan tisztítjátok a cserépedényeteket, ill. a Pataki tálat? Mit csináljak, ha kicsit penészes lett? fórum

Ti hogyan tisztítjátok a cserépedényeteket, ill. a Pataki tálat? Mit csináljak, ha kicsit penészes lett? (tudásbázis kérdés)


18. lily3 (válaszként erre: 15. - 3e0ba54fb8)
2008. júl. 6. 20:11
Köszi,kipróbálom biztos más íze van mint fazékban.
17. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 14. - Ildiko84)
2008. júl. 6. 16:39
Akkor hajrá. Sikáld át többször töményebb ecettel, hátha menthető :)
16. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 11. - E28ddc7c9b)
2008. júl. 6. 16:38
De igen, feltűnt amit írtál. És én sem azt mondtam, hogy minden használat után kidobom és veszek egy újat, hanem azt, hogy ha penészes, én inkább nem kockáztatok. Nem kell ahhoz áztatni, hogy a pórusaiba beszivárogjon a vegyszer - már ha nem környezetbarát az a mosogatószer.
15. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 12. - Lily3)
2008. júl. 6. 16:37
Mielőtt elkészítem a káposztát előtte jó két órán át áztatom hideg vízben, ugyanúgy belerakom, mintha fazékban főzném, egy pohár vizet aláöntök, aztán berakom a sütőbe és nem veszem le a tetejét amíg készen nincs. Nekem a légkeveréses sütőben 40 perc alatt készül el, ez sütő típusa függvényében változó lehet. Ereszt annyi vizet, hogy nem úszik benne, éppen kellemes mennyiségű.
2008. júl. 5. 20:27
Köszi a válaszokat, még akkor próbálkozom kicsit, hátha eltűnik. Ma egész nap forró ecetes vízzel áztattam, még nem száradt meg, de jobban néz ki.
13. ildiko84 (válaszként erre: 5. - 3e0ba54fb8)
2008. júl. 5. 20:25
Nem, azonnal kitisztítottuk. Utána bent volt a kamrában és egyszer csak feltűnt, hogy feketés színű.
12. lily3 (válaszként erre: 10. - 3e0ba54fb8)
2008. júl. 5. 18:10
Hogy kell benne töltött káposztát csinálni?Köszi a választ!
2008. júl. 5. 17:07

Lehet, hogy nem tűnt fel nektek, de írtam, hogy nem áztatni kell a mosogatószeres vízben.

Azt viszont tudom, hogy van akinek a "pár ezer forint" is sok.

10. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 8. - Bb2f4e28dd)
2008. júl. 5. 16:39

Az utolsó mondaton is osztozunk :))).

Töltött káposztát szoktam benne csinálni, az isteni finom, de másra én sem nagyon használom.

9. bb2f4e28dd (válaszként erre: 7. - 3e0ba54fb8)
2008. júl. 5. 16:19
:) szinte szó szerint ugyanazt írtuk :D
2008. júl. 5. 16:19

Én úgy tudom, mosószerrel nem is szabad tisztítani, mert belemegy a pólusokba, kiöblíthetetlenül. Ecettel szokták. Mindig teljesen szárazon szabad csak eltenni.


Nekem is van, de bevallom, nemigen használom, nem szeretem :-/

7. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 6. - E28ddc7c9b)
2008. júl. 5. 16:19
Én úgy tudom, egyáltalán nem szabad mosogatószerrel sikálni, mert beleissza magát a pórusokba és sütés közben visszapárolog. Én inkább vennék egy másikat, pár ezer forintba kerül. És a következőre jobban vigyáznék, úgy ahogy írod, szárítva tenném el. Ha van terasz, a nap elég hamar kiszárítja.
2008. júl. 5. 16:07

Amilyen meleg (forró), mosogatószeres vízben tudod jól síkáld át. (NE ÁZTASD!) Ha minden foltott eltávolítottál, jól átmostad, akkor szárítás nélkül háromszor-négyszer, áztasd be forró vízbe. A tűzhelyen felforralt "zubogó" vízzel öntsd teli-körül, hogy kívül-belül fertőtlenítve legyen. Amikor már kézmeleg a víz akkor cseréld. A cserépedényt ilyenkor ne engedd kihülni, ne hogy széttörjön.

Igaz ez egy kicsit macerás, de megszokod, hogy a "cserepet" teljes száradás után rakod el.

5. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 4. - Ildiko84)
2008. júl. 5. 16:04
Mitől lett penészes? Benne hagytad a kajamaradékot? Ha igen, pláne ne használd többet, mert a szagán kívül biztosan tele van bacilusokkal, amiket a cserép pórusaiból szerintem ki nem tisztítasz többé.
2008. júl. 5. 16:03
:( ettől féltem én is. Az a gáz, hogy még elég új, max. 4szer főztünk benne.
2008. júl. 5. 16:01
Egy idő utáns szerintem tisztítatatlan. Én kidobtam és vettem másikat. Ha az ecet sem használt, szerintem nemigen van más megoldás :(
2008. júl. 5. 15:54

Sziasztok!

Már olyan sokféle tisztítási módot olvastam: forró vízzel, körömkefével; ecetes vízzel stb. A múltkori főzés után hiába tisztítottuk ki mégis elég büdi, penészszagú. Szerintetek mit csináljak?

2008. júl. 5. 15:49
Ti hogyan tisztítjátok a cserépedényeteket, ill. a Pataki tálat? Mit csináljak, ha kicsit penészes lett?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook