Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Melyek azok a készételek, amelyek birják a fagyasztást és felengedést?

Kategória: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1 2 3

63. gribedli***2014-11-18 09:55
Szerintem kiolvadt szállítás közben és utána újrafagyott a fagyasztódban, ezért lett egy darab az egész. Az ilyet kidobnám, mert a kiolvadt és visszafagyott dolgokban több baktérium található, hiszen a kiolvadás alatt elszaporodnak. Ez, azonkívül, hogy veszélyes is (szalmonella), ha nem is olyan mennyiségű baci, ami egy egészséges embert kórházba kényszerítene, talán még a hasmenést is megúszhatja egy erősebb szervezet, azért az étel ízét nagyon is elrontja, a tipikus "fagyasztós buké".
(válasz zsuel 60. hozzászólására)

62. gribedli***2014-11-18 09:49
Minden olyan készétel fagyasztható, amelyeket a boltokban a fagyasztórészlegen is megtalálunk. Egyetértek, a krumplis dolgok nyááá, a tésztás ételeknél pedig a tésztát nagyon "al dente" kell főzni, vagyis a dobozon lévő főzési időnél 2 perccel kevesebb, azonnal leszűrni és így összekeverni a szósszal (pl lasagne, mac&cheese, stb.), lefagyasztani és mikor kiengedjük, megsütjük, főzzük, még beszív annyi nedvességet, hogy készre puhuljon de ne legyen szétfőtt tészta.


61. zsuel2014-11-17 20:32
Mindegy már kidobtam...
(válasz zsuel 60. hozzászólására)

60. zsuel2014-11-16 06:05
Nincs valami tipped? A párom véletlenül panírozott halat vett,mikor kibontottam a zacsit akkor vettem észre,hogy az egész egy fagyott darab:(Lehet,hogy kuka?
(válasz sunshine19 59. hozzászólására)

59. sunshine192014-11-16 05:35
inkabb azt irom mi nem fagaszthato le,amiben krumpli van.

58. fehérke1112014-08-30 17:42
Igen, én is fagyasztottam már le, gondolom pár hétig biztosan jó - nálunk túl sokáig nem bírt a hűtőben maradni :-).
(válasz nikkky 56. hozzászólására)

57. fehérke1112014-08-30 17:39
Hűha! :-))) Ezt csak most olvastam - nagyon alapos felsorolás, és tényleg mind jó! Kiegészíteném még (szintén saját tapasztalat alapján):

- székelykáposzta, töltött káposzta, toros káposzta szintén nagyon jól "viselkedik", előző este kiveszem a hűtőből, és simán kienged, melegíthető,

- ha sikerül friss hájhoz jutni, érdemes a hajtogatott hájas tésztát összeállítani és lefagyasztani, felengedés után ugyanúgy bármire felhasználható, mint a frissen gyúrt.
(válasz Kharmiene 34. hozzászólására)

56. nikkky2014-08-30 15:12
Sziasztok!
Jókai bablevest (tejföl nélkül - csülök, kolbász, csipetke, bab, zöldségek vannak benne) lefagyaszthatom-e? Meddig áll el a fagyasztóban?

55. bnicc2012-11-08 14:06
Valaki fagyasztott már le készen káposztás tésztát? Felengedés után milyen lett?? Köszi előr is a választ!!

54. wani2012-11-02 17:32
Ha megfőzted akkor lehet újra fagyasztani,a legjobb aznap amikor teljesen kihűlt.
(válasz Gumi1_335 53. hozzászólására)

53. Gumi1_3352012-11-02 17:09
Ami már egyszer fagyos volt miért nem szabad ujbol lefagysztani? Nekem a fagyoban vannak zöldségek abbol szoktam levest főzni és van hogy aztán a kész levest is vissza lefagyasztom. Bajunk lehet tőle?
(válasz Linette68 26. hozzászólására)

52. kovaevakiss2012-10-24 22:09
Én is szoktam pékárut fagyasztani, de nem teszem utána mikróba, amikor előveszem. Ha reggelre kell, este kiveszem, konyharuhába teszem, és marad az asztalon. Reggel teljesen jó.
Elnézést, ha már kaptál rá választ, én most jöttem ide, és még nem olvastam el mindent.
(válasz ginike 37. hozzászólására)

51. kovaevakiss2012-10-24 22:05
Zöldbab, zöldborsó, tök, szárazbab főzelékeket szoktam fagyasztani, és szárazbablevest is.
Mind élvezhető kiengedés és melegítés után.
(válasz andrea0301 45. hozzászólására)

50. szabot.882012-10-24 21:38
tészták, töltött káposzta, töltött paprika, húsleves, pörkölt


49. szabot.882012-10-24 21:37
Nekem a krumplis ételek nem jönnek be fagyasztás után.

48. bnedora2012-10-24 21:36
Melyek azok a készételek, amelyek birják a fagyasztást és felengedést?

47. bnicc2012-10-24 21:34
Arra lennék kíváncsi, hogy ki milyen kész ételt szokott lefagyasztani. Valójában ötleteket szeretnék kapni, hogy mi áll el a fagyasztóban.

46. nenne672012-04-23 13:37
Én a brokkolikrém,a gombakrém,a gyümölcs,és a tarhonya levest is le szoktam fagyasztani kis adagokban...
Többen írják,hogy gombát ne.Én azt is szoktam pl. pörköltet,vagy csak simán dinsztelve.Kiengedés után meg lehet csinálni gombás rizsnek,gombás rántottának,melegszendvicskrémnek...
Tökfasirtot is fagyasztok,bár az kiengedve már nem olyan mint frissen,de ehető.
A pörköltek teljesen finomak,semmit nem érezni rajtuk.
Én is szinte mindent,még a túrós tésztát is,bár az sem teljesen olyan mint frissen,de inkább lefagyasztom,mint kidobom.

45. andrea03012012-04-23 10:05
Fiamnak tele szoktam rakni a fagyasztót, hogy házi ételeket tudjon enni. Neki csak a köretet kell elkészíteni. De már unalmas amit mindig szoktam: pörkölt, sülthús, brassói, bolognai mártás.
De a főzelék valahogy nem jött be.
Ezért szeretnék valami ötletet, hogy tudnám felfrissíteni a választékot.
(válasz Jukio 43. hozzászólására)

44. mafalda2012-04-23 09:59
A krumplit nem lehet fagyasztani,de pl. a palacsintát,levest,szószos húsokat,főzelékeket(kivéve krumpli),kenyeret szoktam.

43. Jukio2012-04-23 09:48
Mire gondolsz pontosan?

42. andrea03012012-04-23 09:40
Tudtok segíteni, hogy milyen ételek jók lefagyasztva?

41. scrummy2010-06-14 13:01
Én most fagyasztottam le egy barackos tejszínes torta felét. Lesz valami baja, amikor kiveszem a fagyóból? Vkinek tapasztalat?

40. liza522010-04-04 20:27
Igen én szoktam zsemlét fagyasztani. Reggel 6 -kor kiveszem, fagyottam viszem a munkába, 8-ra kienged és olyan mintha frissen sütötték volna.
(válasz ginike 37. hozzászólására)

39. Anka712010-04-04 19:49
Én is fagyasztok, mindig tele van a 7 fiókos fagyasztószekrényem.
Barátnőm meg azt mondja, hogy "az ég áldjon meg, nem egy óceán közepén vagyunk".
Én pl. csinálok életem párjának egy nagy adag birkapörköltet, aztán kis műanyag dobozokban lefagyasztom, és olyan, mintha találtuk volna. Csak friss krumplit kell főzni hozzá.
Ami nekem nem vált be (fagyasztva, olvasztva), az a rakott kel. Valahogy vizenyős lett utána (pedig eredetileg isteni volt). Hát, abból csak kis tepsivel csinálok, merthogy csak én szeretem.

38. gyöngyszemü2010-04-04 10:54
Nemtudja valaki ha a fagyasztóból kiveszem a lazacot az "főzés" nélkül ha kienged megehető e, vagyis Shusit szeretnék csinálni, ahhoz pedig nyers hal kell.


37. ginike2009-11-16 10:41
A zsemlét ti szoktátok fagyasztani? Gondolkodtam,hogy mikor olcsóbb,veszek többet és lefagyasztom.De amikor a mikróban felengedem,nekem olyan ráncos lesz,nem néz ki frissnek.Ti hogy csináljátok?

36. somtamas2008-09-20 20:44
a levest miért kell szűrni? és ha már muszáj szűrni, akkor mindent ki kell a léből szedni zöldségfélék, hús stb.?
(válasz Tereza 16. hozzászólására)

35. Kharmiene2008-09-04 11:31
... és akkor álljon itt az is, ami NEM fagyasztható!

- Kocsonya és aszpikos készítmény
- Héjas egész tojás (külön a sárgája és a fehérje egy kis sóval elkeverve igen!)
- Homogenizálatlan tej (homogenizált igen!)
- Tejföl, kefir és joghurt szemcsés lesz felengedés után, ételbe vagy habarékba így is felhasználható.
- Folyékony tejszín – felengedés után nem lehet felverni! – ételbe jó, felverve fagyasztható!
- Pudingot vagy pudingtartalmú tortakrémet vagy poharas krémet sem lehet fagyasztani, mert az a felengedés után szétfolyik.
- Házi majonézt, illetve majonézzel kevert azonnali fogyasztásra szánt majonézes salátát vagy mártást azért nem lehet fagyasztani, mert felengedéskor kiválik belőle az olaj.
- Fejes salátát (és a többi fajta leveles salátát), valamint kínai kelt nem tanácsos mélyhűteni, mert felengedés után elszíneződik, megfonnyad, összeesik és gusztustalanná válik.
- Nyers paradicsomot közvetlen fogyasztásra azért nem lehet fagyasztani, mert annyire összeesik, hogy "leves" lesz belőle.
- Görögdinnye felengedése után ugyancsak levessé válik.

34. Kharmiene2008-09-04 11:28
Sziasztok! A következő felsorolásból szinte mindent kipróbáltam már, és BEVÁLT!

Mit érdemes fagyasztani?
- Panírozott hússzeleteket, egymástól alufóliával elválasztva, így késpengével könnyen leszedhető a kívánt mennyiség.
- Vagdalthús-pogácsákat, a család étvágya szerint kettesével vagy négyesével csomagolva.
- Szeletelt sonkát vagy felvágottfélét, egy-egy étkezésre való adagban.
- Virslit, kolbászfélét, krinolint, párokra osztva.
- Megsütött, töltelék nélküli palacsintát nyolcasával.
- Töltelékes palacsintát, adagonként 2-3 darabot, vagy az egész család egyszeri adagjának megfelelő mennyiséget.
- "Meztelen" főtt tésztát, kevés vajjal vagy olajjal összekeverve, adagokban.
- Főtt tésztát a rávalóval összekeverve, adagokban.
- Szeletekre vágott kenyeret vagy péksüteményt, 2-3 darabot egy adagban. (A fogyasztás előtt fél órával kivesszük a mélyhűtőből, és forró sütőbe téve percek alatt ropogósra sül.)
- Juhtúrót, tehéntúrót, vajat akkora adagokban, amennyi biztosan el is fogy egyszerre.
- Galuskát, túrógombócot, zsemlegombócot, tarhonyát, húsos-zöldséges rakott ételeket, rakott burgonyát, pörköltféléket, sült húsokat, levessűrítményeket, kész leveseket, azaz mindenfajta főtt ételt.
- Különféle darabolt, magozott és tisztított gyümölcsöt, cukorral vagy a nélkül.
- Különféle főzelékeket, zöldségeket, nyersen is, főve is, köretnek, elkészítve, egyadagos csomagokban.
- Piskótát töltetlenül vagy megtöltve (de csak vajas vagy tejszínes krémmel), tortát egészben vagy szeletekben, különféle sós süteményeket, pogácsát, fánkot sütve, adagokban.
- Nyers tésztákat: linzert, pozsonyit, leveles-vajast, kenyér- és lángostésztát stb. Bizonyos tésztaféléknek kimondottan jót tesz a fagyasztás.
- Elősütött hasábburgonyát: a hasábburgonyát a szokásos módon forró olajban majdnem készre sütjük, ezután egy papírtörlőn hagyjuk kihűlni. Adagonként nejlonzacskóba rakjuk és a zacskót lezárva lefagyasztjuk. Tálalás előtt a még fagyos burgonyát tepsibe téve az előmelegített, forró sütőben "utósütjük", azaz hirtelen megpirítjuk. Másik módszer szerint még fagyosan, de apránként nagyon forró olajba dobjuk (azért apránként, hogy az olajat ne nagyon hűtse le) és befejezzük a sütést.
- Nyers húst a következőképpen: a csontokat kiszedjük (lehetőleg úgy, hogy a húst ne farigcsáljuk el) és aszerint, hogy milyen ételhez való, adagokra osztjuk. Apróhúsnak, darált húsnak (fűszerezve vagy a nélkül), szelet húsnak vagy egészben hagyott, sütni való húsnak tehető el.
- Ha a csontozáskor számottevő csontmennyiség gyűlik össze, akkor kevés zöldséggel és hagymával ún. levesalapot készítünk. (A megmosott csontokat annyi vízzel öntjük fel, amennyi jól ellepi, megsózzuk és hozzátesszük a tisztított, karikákra vágott zöldséget, hagymát, fokhagymát. Megborsozzuk és legalább 4 órán keresztül főzzük. Időnként ránézünk, hogy nem főtte-e el a levét, ha kevés a lé, fokozatosan utántöltjük egy kis vízzel. A levesalap akkor kész, ha az eredetihez képest fele mennyiségű, sűrű a leve. Ezt leszűrjük és ismét felére beforraljuk. Alufólia pohárkákba elosztjuk és teljes kihűlése után lefagyasztjuk. 1-1 pohárka tartalmából 8 dl leves készíthető oly módon, hogy vízzel kiegészítjük és felforralva bármilyen levesbetéttel vagy zöldséggel tálaljuk. Ez a levesalap akár egy évig is eláll a mélyhűtőben!)
- Friss petrezselyemzöld, tárkony, kapor, zellerzöld: az egészen friss zöldfűszereket megmossuk, kiterítjük egy papírtörlőre, és hagyjuk megszikkadni. Ezután apróra vágjuk vagy kétszer átdaráljuk, és külön fajtánként beletömködjük 1-1 jégkockatartóba. Kevés vizet töltünk rá, majd befedve lefagyasztjuk. Ezután a kockákat kitördeljük a tartóból, és nejlonzacskóban összegyűjtve tároljuk a mélyhűtőben. Másik módszer szerint folpackba csomagoljuk az összevágott zöldet, és hosszú, keskeny hengert formálunk belőle. Az így lefagyasztott hengerből levágható 1-2 karika aszerint, hogy mikor mennyire van szükség belőle. A forró leves tetején üde zöld színben pompázik a friss petrezselyem vagy zellerzöld, ami nemcsak gusztusos, de vitamindús is.
- Ha olyan gyümölcshöz jutunk, amely már nem teljesen ép vagy túl érett, esetleg éretlen, akkor meghámozzuk, megtisztítjuk, hibás részeitől és a magjaitól megfosztjuk, végül turmixgépben pépesre zúzzuk. Adagokra osztva lefagyasztjuk. Nagyon finom gyümölcskrémleves, turmixital vagy mártás készíthető belőle. (Így tehát a rosszabb, gyengébb minőségű gyümölcs is hasznosítható.)
- A gomba is jól tűri a fagyasztást. Érdemes nyersen vagy megfőzve, levesnek, mártásnak, paprikásnak stb. elkészíteni. Csak az a fontos, hogy ne adjunk hozzá egy szernyi vizet sem, saját levében készüljön el a gombaétel. Ha zsírjára sült kihűtjük, és adagokra osztva tesszük el.
- Szendvicskrémek is fagyaszthatók: sajtkrém, tojáskrém, sonkakrém, gombakrém, tepertőkrém, májpástétom stb. egy-egy étkezésre való adagokban.
- Tojás (fehérje és sárgája külön-külön adagokban, egy kis sóval elkeverve!)
- Tej – homogenizált.
- Tejföl, kefir, joghurt, folyékony tejszín ételbe vagy habarékba! (szemcsés lesz felengedés után, ill. tejszín nem verhető fel)
- Tejszín habbá verve fagyasztható!
- Paradicsom nyersen csak ízesítőnek, ill. ételbe. Főzve nyugodtan!
- Sárgadinnye jól bírja a fagyasztást!
- Reszelt sajt.

1 2 3